Tatarak 15.07.2011 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2011 ja nie twierdzę, że masz mieć subst. rop., ale przepisy twierdzą, że możesz mieć. trochę miałam w rękach dokumentacji z różnych inwestycji i na przykład przepisy zakładają, że woda deszczowa spływająca z parkingów jest zanieczyszczona subst. ropopochodnymi (z potencjalnych wycieków, nieszczelności itp.) i dlatego nie może być nigdy odprowadzana bezpośrednio do kanalizacji. jak znam życie, to gdyby ktoś się chciał przy...tentować, to nie będzie sprawdzał, co od Ciebie z tego garażu ściekało, tylko od razu przysoli karę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 15.07.2011 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2011 Salik - z czeg ten daszek ma być, że taki drogi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 15.07.2011 09:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2011 Tatarak, drzwi już widziałam. Faktycznie nie widać faktury. Bardzo ładne. Ale moja druga połówka nie chciała drewnianych. No i kwestia braku zadaszenia, o czym już pisałam. Ale ofertę jaką dostałam ze Stolczera była bardzo atrakcyjna.A takie schody były i u nas, ale nie chcieliśmy skręcanych tylko własnie ze spocznikiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 15.07.2011 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2011 Asolt, ale jak jedna wężownica, to chyba nie da rady pod solary? Czy da radę? Tatarak, nasze schody to też odwrócone C, więc nie wiem jak masz bez spocznika. Szerokość biegu to co najmniej 1m. Mamy 2m z kawałkiem między ścianą a słupami. Barierka na górze będzie miała słupy chyba co 2-2,5m. Madeleine, nie wiedziałam, że Saloni są w Cermagu. Ten zasobnik ma 2 wężownice, jest błąd w opisie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 15.07.2011 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2011 Tatarak, drzwi już widziałam. Faktycznie nie widać faktury. Bardzo ładne. Ale moja druga połówka nie chciała drewnianych. No i kwestia braku zadaszenia, o czym już pisałam. Ale ofertę jaką dostałam ze Stolczera była bardzo atrakcyjna. A takie schody były i u nas, ale nie chcieliśmy skręcanych tylko własnie ze spocznikiem. robiliście gdzieś projekt schodów? bo może u nas też się da ze spocznikiem (zdaje mi się, że są wygodniejsze niż takie zakręcone), jeśli się zmieszczą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Foczki 15.07.2011 14:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2011 Pozwoliłem sobie zajrzeć... Co do nacisku punktowego kół z oponami czy bez nie ma najmniejszego znaczenia, styropian jest pod wylewką przecież, a wylewka prawie idealnie sztywna, więc nacisk rozkłada się równomiernie na cały styropian. Kamaza też utrzyma. EPS200 - to styropian (ang. Expanded PolyStyren) o wytrzymałości na ściskanie 200 kPa. 200 kPa = 20394 kg/m^2 czyli jakieś 20 ton na każdy metr na metr. Wylewka przy gęstości 2200 kg/m^3 i grubości 5 cm to daje 110 kg/m^2 pozostaje jeszcze 11,89 ton To może EPS70 wystarczy? Auto waży do 2 ton.... Druga kwestia, po co styropian i kiedy? Jak jest garaż ogrzewany to się go daje aby ciepło nie uciekło w dół, wiadomo. Tu jest potrzebny. Jak z kolei garaż nie jest ogrzewany to czasem nie opłaca się dawać izolacji. Podłoga w garażu jest ogrzewana od gruntu i dodatnia pomimo ujemnych temperatur zewnętrznych, a zależy od wielkości garażu i ścian przyległych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 15.07.2011 14:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2011 projekt schodów robiła nam Magda. Miał on jednak jedynie charakter wizualny i wymiarowy. Dopiero wykonawca miał nam określić, czy to w ogóle da radę tak zrobić - chodziło głównie o to, aby spocznik był co najmnie na wysokości 2m, aby mozna było pod nim przejść i czy spocznik powinien być podparty, bo schody będą oparte tylko na jednej ścianie (po drugiej są słupy). Wstępnie nasz wykonawca uznał, ze da radę - schody u góry będą się trzymać stropu, a z boku chwycimy się słupa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 15.07.2011 15:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2011 oki, no to trzymam kciuki, żeby wykonawca stanął na wysokości zadania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbara74 17.07.2011 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2011 Spirea gratulacje domek w środku wygląda bliski zamieszkania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 17.07.2011 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2011 Spirea - kiedy wylewki?Z tą folią na pierwszej warstwie styropianu to jakoś dziwnie.Nie bardzo wiem czemu by to miało zapobiec?Bo jeśli jednak wilgoć podejdzie do tej drugiej folii, to i tak kiepsko bo znaczy że trafiła już na styropian po drodze...Pytałaś może swojego wylewkarza o zbrojenie rozproszone? I jak to nie macie wentylacji w kotłowni i garażu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 17.07.2011 19:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2011 aha w gabinecie, to w zaasdzie po wylewkach mozna malowac, klaść podłogę i mieszkac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 17.07.2011 19:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2011 Spirea - kiedy wylewki? Z tą folią na pierwszej warstwie styropianu to jakoś dziwnie. Nie bardzo wiem czemu by to miało zapobiec? Bo jeśli jednak wilgoć podejdzie do tej drugiej folii, to i tak kiepsko bo znaczy że trafiła już na styropian po drodze... Pytałaś może swojego wylewkarza o zbrojenie rozproszone? I jak to nie macie wentylacji w kotłowni i garażu? wylewki po 24, czyli znowu tydzień w plecy. Niestety teraz hydraulik nie ma jak dojechać. Nie wiem Salik jak z folią. Jest jeszcze ta pierwsza warstwa na chudziaku. Zadzwoniłam do kierownika i powiedział, że można tak zrobić. Co do zbrojenia, to mamy mieć właśnie rozproszone. W garażu mamy wymurowan komin z jednym otworem na wentylację. Jednak nie zrobiono nam otworu, aby ta wentylacja była. Musimy to robić teraz. W kotłowni miałam jakiś otwór prawie przy ziemi. Murarze nie wymurowali mi tej dziury. Projektanci gazu mówili, ze ok. Dzisiaj gazownik powiedział, że jak nie mam wentylacji to kominiarz mi nie odbierze pieca. Kominiarz kiedyś powiedział z kolei, że on w zasadzie to kondensata nie musi odbierać. Dzisiaj stanęło na tym, że trzeba przeciągnąć rurkę z kotłowni do garażu do tego kanału z pustaków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 17.07.2011 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2011 Zasada działania pieca to jedno (bo ten faktycznie nie potrzebuje wentylacji w pomieszczeniu), ale podpięcie gazu w pomieszczeniu to drugie.Jeśli brakuje Wam tylko przebicia kanału, to nie jest wielki problem, natomiast ja bym się zastanowił czy łączyć jednym kanałem kotłownię i garaż.Jest jeszcze inna kwestia - kanał wentylacyjny to wyciąg, ale do kotłowni musi którędyś dolatywać powietrze.Macie tam jakieś okno z nawiewnikiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 17.07.2011 20:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2011 Salik, muszę spytać architektki. W projekcie przy instalacjach mam, że wywiew kratką wywiewną a nawiew nawiewną. Nawiewna jest wrysowana 30cm nad posadzką i tego murarze nie zrobili. A wywiewnej w ogóle nie widzę. Mieliśmy okno, które wyrzuciliśmy. Gazownik powiedział jednak dzisiaj, że to nie ma znaczenia, bo okno nie spełnia warunków wentylacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balbina200 17.07.2011 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2011 Spirea!Będziesz ściągała folię ochronną z dolnej listwy z okien?Jak wyleją wylewki to może być trudniej, jeśli częściowo ją przykryją. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 17.07.2011 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2011 Spirea - dlaczego okno nie spełnia warunków wentylacji?Jeśli ma nawiewnik, to o ile pamiętam mieści się w wymaganym przepływie powietrza.Jak rozumiem gazownik=pracownik zakładu gazowniczego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 17.07.2011 22:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2011 Spirea,co ma dać folia na pierwszej warstwie styro? jakie argumenty przedstawiał wylewkarz za takim rozwiązaniem?ze zdjęć wnioskuje, że styro masz dokladnie ułożony, nie widać jakiś "dziwnych"wstawek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 17.07.2011 22:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2011 Balbina, nie zastanawiałam się nad dolną taśmą. Jeśli mówisz, że będzie trudniej, to pewnie je ściągniemy.Salik, gazownik to facet, który będzie mi montował piec, robił przyłącze i załatwiał odbiór. Nie jest z gazowni. Spytałam czy brak wentylacji wynika z likwidacji okna. Powiedział, że to nie ma związku. Mnie się też tak wydaje. Wtedy w kuchni przy kuchence gazowej nie byłoby takiego wymogu, bo zawsze jest okno, a ta kratka musi być.Wojgoc, takie rozwiązanie zasugerował wylewkarz, także Twój, Jarettowi. Styro układał nam pracownik wylewkarza i powiedział, że folia na dole nic nie daje, bo poprzedziurawia się. I pewnie tak jest, bo mimo odkurzania, kucia na chudziaku były zadziory. Po przyduszeniu folia może zostać uszkodzona. Folia między styropianem natomiast nie uszkodzi się, bo powierzchnie są gładkie. Uznaliśmy, że ma to sens. Zadzwoniłam jeszcze do kierownika i jeśli nie odpowiedział dla świętego spokoju, to zaakceptował takie rozwiązanie. Cieszę się, że pozytywnie oceniasz rozłożenie. Niestety miejscami klawiszuje i nie wiem, czy kupić jakies płyty po 1-2cm i podkładać czy tak zostawić.Wojgoc, a jaką miałeś taśmę dylatacyjną - 5mm czy 10 mm? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 17.07.2011 22:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2011 chodzi Ci o grubość tasmy czy tez o szerokość?nie pamiętam czy 5mm czy 10mm, ale na parter kupiłem najszerszą dostepną - 20cm a na poddasze 10cm.teraz zobaczyłem swoje foty z tego etapu i u mnie też najpierw był styro 5cm do równego z rurami, na to folia i potem kolejne warstwy styro, folia do podłogówki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 17.07.2011 22:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2011 jak klawiszuje to popraw to przed wylewką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts