Tatarak 22.07.2011 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2011 Basia - amen. też bym tak zrobiła. a Spirea chyba jednak postanowiła od nas odpocząć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Basia_KRK 22.07.2011 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2011 i bardzo dobrze Myślę, ze tak właśnie będzie najlepiej zrobić. Mam już dość wody... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 25.07.2011 10:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2011 witajcie po krótkim urlopie. Niestety rewelacji nie było, bo jak wszędzie - lało od dnia kiedy przyjechałam do dnia kiedy wyjechałam. Przynajmniej w niedzielę, jak odwoziłam dziecko na tygodniowy urlop do babci, to złapałam trochę słońca. Postanowiłam się zrelaksować jak nigdy i nie otworzyłam laptopa z pracą, komórki nie dzwoniły. Przeżyłam Wojgoc, z rurkami pogadam z instalatorem i upewnię się jak to wygląda. Ellfik, lampa nad pustką to u nas poważny problem. Na wizualce mamy wklejony Random Mooi, ale nie do końca mi leży. Wygląda na wizce nawet nieźle (chyba najlepiej z tych które próbowaliśmy, a był jeszcze Dear Ingo, czyli taki pająk, związany pęk luźnych żarówek, lampa techniczna), jednak raczej się na nią nie zdecydujemy. Po pierwsze wolałabym chyba mieć lampę z kilkoma żarówkami, aby móc sobie włączyć całość albo tylko kilka. Po drugie ta lampa kosztuje ponad 3 tys. zł. Rasia wklejała gdzieś link to blogu, gdzie było podane, jak taką lampę zrobić samemu Na dzień dzisiejszy nie mamy żadnego pomysłu. Rozważamy jeszcze takie rozwiązanie, żeby postawić taką lampę z wysięgnikiem - coś w rodzaju Arco czy Big Mama (czy jakoś tak), ale innego producenta w korzystniejszej cenie. Trochę ponad tysiąc kosztują w Bo Concept. A w Leroy widziałam nawet fajną za 400 zł. Gorzej, że była planowana do postawienia w rogu, a cofnęliśmy się z sofą i przy słupie nie ma kontaktu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaśka73 26.07.2011 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2011 witaj po przerwie:) co do Twoich pytań o wełnę to zobacz u TMK agagaj i u mnie długo i mamietnie dyskutowaliśmy co i jak kupić jesli zdecydujesz sie na rokwoola to w budusie dostałam taniej niż najlepsze oferty na allegro no i nie musiałam całego tira zamawiać aktualnie grubość 2 warstw wełny o najlepszych parametrach 27-30 cm (w zeszłym roku było 25?!) a szambo o ile wiem dla 4 osób 10m3 (co masz w projekcie żeby nie było zonka) i jesli sie zdecydujesz to waf-pol robili mi i chyba claris (wada nie podłączają) ale nawet po dodaniu kosztów za podłączenie wychodzi taniej o 1.000 niż w firmach wrocławskich (czy to nie sa aby czary?) a jakościowo ok to tyle zmykam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 26.07.2011 10:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2011 dzięki Kasia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 26.07.2011 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2011 Cos mi się kołacze, że ktoś na targach oglądał rokwoola i że niczym się nie różnią od chińskich noname i notowałam sobie, że brać isovera. próbowałam znaleźć dokładne zapiski na ten temat, ale już mam kajet za gruby, żeby na szybko dotrzeć do konkretów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
myszonik 26.07.2011 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2011 Jeśli chodzi o wełnę to wykonawcy zachwalają sobie isovera, rockwolla nie lubią Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbara74 26.07.2011 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2011 Spireo jak jaką masz wentylację w garażu ? wentylacyjną? czym doprowadzasz powietrze i czym odprowadzasz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 26.07.2011 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2011 Jeśli chodzi o wełnę to wykonawcy zachwalają sobie isovera, rockwolla nie lubią rockwool jest szklany lub skalny (w zalezności od rodzaju) i dlatego wykonawcy nie lubią Rockwoola. U mnie jest Isover i gostki bardzo sobie chwalili. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monsanbia 26.07.2011 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2011 Ja mam isover super-mata. Dobra oferta sklepu, dobre parametry i padło na Isovera Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 26.07.2011 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2011 a ta wełna http://www.budowlanysklep.warszawa.pl/welna-mineralna/plyta-z-welny-mineralnej-isover-multimax-30-paczka-2-88m2-gr-10cm_p_15586.html ma lambdę na poziomie 0,030. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 26.07.2011 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2011 a ta wełna http://www.budowlanysklep.warszawa.pl/welna-mineralna/plyta-z-welny-mineralnej-isover-multimax-30-paczka-2-88m2-gr-10cm_p_15586.html ma lambdę na poziomie 0,030. zgadza się, tylko różnica 0,002 w stosunku do ceny jest nie do odzyskania. Supermata kosztuje w 18cm ok. 27zł/m2 a nie 100zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monsanbia 26.07.2011 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2011 No fajna, ale pierońsko droga. Ja na swoje poddasze musiałabym do niej dołożyć jakieś 12tys. Kiedy w porównaniu do maty 0,033 różnica by się*zwróciła? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 26.07.2011 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2011 No fajna, ale pierońsko droga. Ja na swoje poddasze musiałabym do niej dołożyć jakieś 12tys. Kiedy w porównaniu do maty 0,033 różnica by się*zwróciła? co nie? szaleństwo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 26.07.2011 12:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2011 przejrzałam tak na szybko oferty wełny i będę chyba brac Isover Super-Mata. Ma lambdę 0,033. Wojgoc polecił Henko i faktycznie w necie mają najtaniej (23,69 za 18 i 13,59 za 10). Podzwonię jeszcze po hurtowniach. Między krokwie wejdzie 18cm i na to 10cm. Tyle samo położę na strop, chyba, że na strop brać coś tańszego z wyższą lambdą i grubszego. Do wysokości jętek chyba nawet z 40cm wejdzie. Muszę policzyć w OZC. Basia, w garażu i kotłowni grawitacyjna, ale jaki pisałam gdzieś wczesniej na razie jej nie mam, bo murarze nie wykuli dziury. Jutro przyjeżdza instalator kłaść podłogówkę i mają mi zrobić wentylację wywiewną. Nawiewną miałam w projekcie, ale w rezultacie nie zrobili mi tej dziury. Wszyscy projektantci gazowi (a było ich dwóch) _ gazownik powiedzieli, ze ok, bo by mi wiało i przy kondensacie i zamkniętej komorze spalania nie ma potrzeby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 26.07.2011 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2011 ja tak sobie myślę nad wentylacją w naszym nieogrzewanym garażu (sorki za prywatę, Spireo, ale jak już o tym mowa u Ciebie...), czy tam w ogóle robić jakąś wentylację? (na pewno nie połączoną z wm i reku). może dać nawiewnik w oknie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbara74 26.07.2011 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2011 ja tak sobie myślę nad wentylacją w naszym nieogrzewanym garażu (sorki za prywatę, Spireo, ale jak już o tym mowa u Ciebie...), czy tam w ogóle robić jakąś wentylację? (na pewno nie połączoną z wm i reku). może dać nawiewnik w oknie? Tatarak ja uważam że wentylacja jest ważna w każdym pomieszczeniu , ja zdecydowałam garaż grawitacyjna , kotłownia mechaniczna- mam pompę ciepła więc mogę. Obecnie jeszcze mieszkam w połówce domu i mam piwnicę użytkową i tam też garaż- wentylacja nie funkcjonuje dobrze, więc bardzo na to zwracam uwagę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 26.07.2011 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2011 Barbara - i jak masz tę grawitacyjną w garażu konkretnie zrobioną? (też będę mieć pc i w "kotłowni" centralę reku oraz normalnie WM). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbara74 26.07.2011 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2011 (edytowane) Barbara - i jak masz tę grawitacyjną w garażu konkretnie zrobioną? (też będę mieć pc i w "kotłowni" centralę reku oraz normalnie WM). Sprawa wentylacji w kotłowni jest nowa, bo wykonawca wentylacji projektował dla pomieszczeń mieszkalnych.Przed zatwierdzeniem projektu zaczełam się zastanawiać ,a co z piwnicą gdzie jest garaż i kotłownia. Stwierdzili że skoro jest pompa ciepła to w kotłowni mogę mieć went.mechaniczną ( wywiew) na to ja a co z nawiewem .Odpowiedź była drzwi pomiędzy kotłownią i częścia mieszkalną ze szparą na dole.No więc jeśli tak zrobię to muszę dać grzejnik w kotłowni( aby mi nie wiało zimnem) i wtedy zrobię otwory w drzwiach , przez które powietrze napłynie.Następnie idąc dalej z kotłowni wchodzę do garażu. I tu pomiędzy tymi pomieszczeniami muszę mieć w miarę szczelne drzwi, aby nie mieszać wentylacji mech. w kotłowni z went. grawitacyjną w garażu.W ścianie w garażu mam komin wentylacyjny więc tam będzie wywiew, natomiast nawiew zrobię -kratkę w ścianie zewnętrznej -nie mam tam okien.Jeśli masz to w oknie zamontuj nawiewnik. Mogłabym też w kotłowni zrobić grawitacyjną, ale po co -jeśli mogę dam mechaniczną.Facet z rekuperatorów jest na urlopie po 2 sierpnia ma się ze mną skontaktować i mamy to omówić,czy tak może być. Spireo przepraszam że piszę o mnie w twoim watku, mam nadzieję że nie masz nic przeciwko temu Edytowane 26 Lipca 2011 przez Barbara74 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 26.07.2011 13:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2011 oczywiście, ze nie.Ja niezbyt iwdzę sens robienia WM w kotłowni, ale u mnie kotłownia jest za garażem i nie ma przejścia z częścią mieszkalną. Kolejne pomieszczenie to kolejne m3. My wpadlibysmy pewnie w wyższy rekuperator, co przełoźżyłoby się na znaczną kwotę.Pewnie kratka w ścianie załatwia sprawę, ale to dziura w ścianie i będzie wiać. Czy brama garażowa jest aż tak szczelna, że nie zastąpi nawiewu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts