Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do dziennika budowania

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

witajcie po krótkim urlopie. Niestety rewelacji nie było, bo jak wszędzie - lało od dnia kiedy przyjechałam do dnia kiedy wyjechałam. Przynajmniej w niedzielę, jak odwoziłam dziecko na tygodniowy urlop do babci, to złapałam trochę słońca.

Postanowiłam się zrelaksować jak nigdy i nie otworzyłam laptopa z pracą, komórki nie dzwoniły. Przeżyłam :)

Wojgoc, z rurkami pogadam z instalatorem i upewnię się jak to wygląda.

Ellfik, lampa nad pustką to u nas poważny problem. Na wizualce mamy wklejony Random Mooi, ale nie do końca mi leży. Wygląda na wizce nawet nieźle (chyba najlepiej z tych które próbowaliśmy, a był jeszcze Dear Ingo, czyli taki pająk, związany pęk luźnych żarówek, lampa techniczna), jednak raczej się na nią nie zdecydujemy. Po pierwsze wolałabym chyba mieć lampę z kilkoma żarówkami, aby móc sobie włączyć całość albo tylko kilka. Po drugie ta lampa kosztuje ponad 3 tys. zł. Rasia wklejała gdzieś link to blogu, gdzie było podane, jak taką lampę zrobić samemu :)

Na dzień dzisiejszy nie mamy żadnego pomysłu. Rozważamy jeszcze takie rozwiązanie, żeby postawić taką lampę z wysięgnikiem - coś w rodzaju Arco czy Big Mama (czy jakoś tak), ale innego producenta w korzystniejszej cenie. Trochę ponad tysiąc kosztują w Bo Concept. A w Leroy widziałam nawet fajną za 400 zł. Gorzej, że była planowana do postawienia w rogu, a cofnęliśmy się z sofą i przy słupie nie ma kontaktu.

witaj po przerwie:)

co do Twoich pytań o wełnę to zobacz u TMK agagaj i u mnie długo i mamietnie dyskutowaliśmy co i jak kupić

jesli zdecydujesz sie na rokwoola to w budusie dostałam taniej niż najlepsze oferty na allegro no i nie musiałam całego tira zamawiać:) aktualnie grubość 2 warstw wełny o najlepszych parametrach 27-30 cm (w zeszłym roku było 25?!)

a szambo o ile wiem dla 4 osób 10m3 (co masz w projekcie żeby nie było zonka) i jesli sie zdecydujesz to waf-pol robili mi i chyba claris (wada nie podłączają) ale nawet po dodaniu kosztów za podłączenie wychodzi taniej o 1.000 niż w firmach wrocławskich (czy to nie sa aby czary?) a jakościowo ok

to tyle zmykam

przejrzałam tak na szybko oferty wełny i będę chyba brac Isover Super-Mata. Ma lambdę 0,033. Wojgoc polecił Henko i faktycznie w necie mają najtaniej (23,69 za 18 i 13,59 za 10). Podzwonię jeszcze po hurtowniach. Między krokwie wejdzie 18cm i na to 10cm. Tyle samo położę na strop, chyba, że na strop brać coś tańszego z wyższą lambdą i grubszego. Do wysokości jętek chyba nawet z 40cm wejdzie. Muszę policzyć w OZC.

Basia, w garażu i kotłowni grawitacyjna, ale jaki pisałam gdzieś wczesniej na razie jej nie mam, bo murarze nie wykuli dziury. Jutro przyjeżdza instalator kłaść podłogówkę i mają mi zrobić wentylację wywiewną. Nawiewną miałam w projekcie, ale w rezultacie nie zrobili mi tej dziury. Wszyscy projektantci gazowi (a było ich dwóch) _ gazownik powiedzieli, ze ok, bo by mi wiało i przy kondensacie i zamkniętej komorze spalania nie ma potrzeby.

ja tak sobie myślę nad wentylacją w naszym nieogrzewanym garażu (sorki za prywatę, Spireo, ale jak już o tym mowa u Ciebie...), czy tam w ogóle robić jakąś wentylację? (na pewno nie połączoną z wm i reku). może dać nawiewnik w oknie?

Tatarak ja uważam że wentylacja jest ważna w każdym pomieszczeniu , ja zdecydowałam garaż grawitacyjna , kotłownia mechaniczna- mam pompę ciepła więc mogę.

Obecnie jeszcze mieszkam w połówce domu i mam piwnicę użytkową i tam też garaż- wentylacja nie funkcjonuje dobrze, więc bardzo na to zwracam uwagę.

Barbara - i jak masz tę grawitacyjną w garażu konkretnie zrobioną? (też będę mieć pc i w "kotłowni" centralę reku oraz normalnie WM).

Sprawa wentylacji w kotłowni jest nowa, bo wykonawca wentylacji projektował dla pomieszczeń mieszkalnych.Przed zatwierdzeniem projektu zaczełam się zastanawiać ,a co z piwnicą gdzie jest garaż i kotłownia.

Stwierdzili że skoro jest pompa ciepła to w kotłowni mogę mieć went.mechaniczną ( wywiew) na to ja a co z nawiewem .Odpowiedź była drzwi pomiędzy kotłownią i częścia mieszkalną ze szparą na dole.No więc jeśli tak zrobię to muszę dać grzejnik w kotłowni( aby mi nie wiało zimnem) i wtedy zrobię otwory w drzwiach , przez które powietrze napłynie.Następnie idąc dalej z kotłowni wchodzę do garażu. I tu pomiędzy tymi pomieszczeniami muszę mieć w miarę szczelne drzwi, aby nie mieszać wentylacji mech. w kotłowni z went. grawitacyjną w garażu.W ścianie w garażu mam komin wentylacyjny więc tam będzie wywiew, natomiast nawiew zrobię -kratkę w ścianie zewnętrznej -nie mam tam okien.Jeśli masz to w oknie zamontuj nawiewnik.

Mogłabym też w kotłowni zrobić grawitacyjną, ale po co -jeśli mogę dam mechaniczną.Facet z rekuperatorów jest na urlopie po 2 sierpnia ma się ze mną skontaktować i mamy to omówić,czy tak może być.

Spireo przepraszam że piszę o mnie w twoim watku, mam nadzieję że nie masz nic przeciwko temu :)

Edytowane przez Barbara74

oczywiście, ze nie.

Ja niezbyt iwdzę sens robienia WM w kotłowni, ale u mnie kotłownia jest za garażem i nie ma przejścia z częścią mieszkalną. Kolejne pomieszczenie to kolejne m3. My wpadlibysmy pewnie w wyższy rekuperator, co przełoźżyłoby się na znaczną kwotę.

Pewnie kratka w ścianie załatwia sprawę, ale to dziura w ścianie i będzie wiać. Czy brama garażowa jest aż tak szczelna, że nie zastąpi nawiewu?