Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do dziennika budowania

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Wojgoc, dzięki za ekipę. Będę brać kogoś, kto mi kompleksowo wykończy.

Tatarak, Pan Marcin niestety mi tylko doradzał. Jak moi dekarze się ociągali, to rozmawiałam z nim o wejściu do nas. Za dlugo musiałabym czekać, a poza tym kwestia odpowiedzialności jednej ekipy - łatwiej do wyegzekwowania i nie ma zwalania na kogoś kto robił coś innego.

Wojgoc, a warto dawać te dwa regipsy? Na skosy też czy tylko na sufit poddasza?

dajesz regipsy na zakładkę przez co niwelujesz miejsca peknięcia - zdecydowanie dawać. wszelkie łączenia rób uniflootem a nie zwykłą szpachlą. Miejsca katowe łącz taśmą do tego przeznaczoną a nie bandażem czy fizeliną.

Będę brać kogoś, kto mi kompleksowo wykończy

Nie bardzo rozumiem co znaczy kompleksowo

Spirea dziś trafiłam na twój dziennik gdyż też przymierzamy się do budowy domu z andresolą w dość nowoczesnym stylu ale przede wszystkim ze względu na gabaryty musi to byc dom energooszczędny, TWÓJ DOMEK JEST SUUPER GRATULUJEMY POMYSŁÓW i dziękujemy z góry za pomoc w wyborze co niektórych materiałów, będziemy śledzić na bieżąco Wasze postępy i zmagania zarazem i juz nie mogę się doczekać Waszego wykańczania

ps mam małe pytanko jaka jest wysokość twojego domu i ile wynosi wysokośc scianki kolankowej i może jeszcze m2 wszystkich okien gdzieś mi to umkneło ...:((

gdybyś miała chwilkę.....:) nasz projekt to DOMO 07C z pracowni DOMOFORMA

http://www.domoforma.pl/page,projekty,idp,131,domo-07-c.html

z tym że na poddaszu z sypialni nr 1 robimy otwartą galerie na pietrze i podobnie jak u ciebie chcemy zastosować takie schody z siatką u nas wysokośc scianki po jednej stronie to aż 1,95 cm i po drugiej 0,95 cm i nie wiemy czy to ruszac

okna u nas to ok 40m2 i podobnie jak u Ciebie sa od podłogi (mozesz odpowiedziec na priv [email protected])

będe zaglądała codziennie i życze wytrwałości pozdrawiam serdecznie

Spirea dziś trafiłam na twój dziennik gdyż też przymierzamy się do budowy domu z andresolą w dość nowoczesnym stylu ale przede wszystkim ze względu na gabaryty musi to byc dom energooszczędny, TWÓJ DOMEK JEST SUUPER GRATULUJEMY POMYSŁÓW i dziękujemy z góry za pomoc w wyborze co niektórych materiałów, będziemy śledzić na bieżąco Wasze postępy i zmagania zarazem i juz nie mogę się doczekać Waszego wykańczania

ps mam małe pytanko jaka jest wysokość twojego domu i ile wynosi wysokośc scianki kolankowej i może jeszcze m2 wszystkich okien gdzieś mi to umkneło ...:((

gdybyś miała chwilkę.....:) nasz projekt to DOMO 07C z pracowni DOMOFORMA

http://www.domoforma.pl/page,projekty,idp,131,domo-07-c.html

z tym że na poddaszu z sypialni nr 1 robimy otwartą galerie na pietrze i podobnie jak u ciebie chcemy zastosować takie schody z siatką u nas wysokośc scianki po jednej stronie to aż 1,95 cm i po drugiej 0,95 cm i nie wiemy czy to ruszac

okna u nas to ok 40m2 i podobnie jak u Ciebie sa od podłogi (mozesz odpowiedziec na priv [email protected])

będe zaglądała codziennie i życze wytrwałości pozdrawiam serdecznie

cześć AniaMaksKuba, dzięki za miłę słowa nt. domu :)

Nasze wykańczanie trochę potrwa, więc przyda się cierpliwość ;)

Nasza ścianka kolankowa ma 1,42m. Dom ma 9m. Okna, poza dachowymi to niecałe 42m2.

Zapraszam do zaglądania i proponuję za Tatarakiem - załóż dziennik :) Masz ciekawy projekt, ładne zestawienei kolorystyczne. Ścianka 0,95 to też już spora, więc chyba nie ma co tego ruszac, bo zaburzy się proporcje bryły. Masz elewację drewnianą, to zajrzyj do Dziennika i Komentarzy Anuli07. Swego czasu była tam spora dyskusja na temat tego, jak to robić i na co zwrócić uwagę. Przerabia to też Salik, a Mazo ma już gotowe.

Gratuluje rozłożenia podłogówki i pieca :)

Ja bym jednak na Twoim miejscu zdecydowanie zrobił test szczelności.

Łączenia łączeniami, ale jak się potem okaże że gdzieś coś jest nie halo, to będziesz kuła świeżo położone wylewki?

Co do sterownika kotła - Buderus nie ma opcji bezprzewodowej?

Odpadłoby Ci kucie tynków i ciągnięcie przewodów.

Trzymam kciuki za wylewki :)

BTW: Mamy tak samo zrobioną instalację pod kolektory (u nas dzisiaj tynkują kotłownię).

Spireo - masz jakieś wizki łazienek? muszę swojego A. przekonać, że jasne są ladniejsze od ciemnych (bo mi nie chce dać na piśmie, że będzie te ciemne sprzątał ;))

Jak masz na świeżo ustalanie proporcji styro-jastrych, to może pamiętasz, czy 15 cm styro i 6 wylewki (przy podłogówce) będzie dobrze?

Witaj Spireo :)

kibicuję Twojej budowie już od dawna a Twój dziennik jest dla mnie wskazówką w wielu tematach budowlanych :)

Ujawniam się z pytaniem o rozdzielacze do podłogówki - jakie instalujecie ?? jakiej firmy ?? Też jestem na tym etapie i nie wiem, które zamówić

dziękuję i pozdrawiam serdecznie :)

Salik, dzięki. Z tą próbą zrobimy tak, jak mi doradził projektant - wylewka będzie robiona pod ciśnieniem, czyli w rurkach będzie woda. Powiedział, że większe ryzyko uszkodzenia rur jest przez wylewkarzy niż przez instalatorów. Rozważaliśmy sterowanie bezprzewodowe, ale to byłaby dodatkowa kasa. Stanęło na stacjonarnym, a pilota kupimy w przyszłości jak będzie potrzeba. Nie ma potrzeby kucia tynków, bo kabel pójdzie pod stropem i wzdłuż słupa, a to wszystko będzie obudowywane kg.

Tatarak, nie mam wizki łazienki. Jest w głowie ;) Jeśli chcesz zobaczyć jasną łazienkę, zajrzyj na stronę projektantki Oli Wołczyk - dom w Racławicach. Tam jest taka biała łazienka. Toaleta czarna z białą podłogą. Jestem zafascynowana tą łazienką i właśnie umywalki na szufladach, lampy miały być takie jak tam. Zostaje na pewno szuflada w limonkowym kolorze (powinna pasować do szarej podłogi i białych kafli) i umywalki nablatowe. Jednak Element odpadł. Za duży. Lampy - do obejrzenia na żywo i sprawdzenie, czy ścianka działowa je utrzyma. Proporcje podłogi na parterze - 17cm styropian i 7 cm jastrych.

Kamka, Odotka, miło mi, dzięki :)

Drzwi wejściowych jeszcze nie mam. Powinny być do końca miesiąca. To, co widać na jednej z fotek to mój fotomontaż w Gimpie :)

Co do rozdzielaczy to nie mam pojęcia, bo zajmuje się tym instalator. Wiem tylko, że mieliśmy jakieś zwykłe i projektant podłogówki kazał wymienić górną belką, aby była możliwość zrobienia wstępnej nastawy (cokolwiek to znaczy). Balbina200 wklejała link do oferty od instalatora i tam były pokazane różne rozdzielacze. Może to będzie pomocne. Jest tutaj http://forum.muratordom.pl/showthread.php?178166-Szaro%C5%9Bci-i-folkowo-cyga%C5%84skio-hipisowskie-klimaty-czyli-S%C5%82odkiego-budowania-cd.