Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do dziennika budowania

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Małgoś, powoli jakoś to rozgryzam i przyzwyczajam się. Na razie przerzuciłam dziennik do bloga i podmieniłam link (na tym wpisie sprawdzę czy działa). Trochę wkurzające, że trzeba na piechotę wszystko przenosić. Na szczęście nie miałam za dużo wpisów. Zaczynam też dostrzegać pozytywy nowej odsłony. Przede wszystkim zaczyna szybciej chodzić, bo po 2 kwietnia to był koszmar. Przydatne może być dawanie osobnych tytułów do każdego wpisu na blogu. Odkryłam to jednak dopiero pod koniec przerzucania dziennika. Znalazłam też ustawienia samego dziennika, w tym tytułu (ustawienia-dziennik budowy-tytuł i opis). Teraz podorzucam wątki do subskrypcji. Nie do końca jestem przekonana do tego "podglądania" kto ogląda moje strony/profil i które ja oglądam. Funkcja rodem z nk, niezbyt mnie przekonuje. Na razie zaczynam nabierać ochoty korzystania z forum. Zobaczymy jak wyjdzie użytkowanie w praktyce :) pozdrawiam.

• 4 weeks później...
  • 3 weeks później...
  • 2 weeks później...

witajcie Wszyscy,

już myślałam, że na nowym forum zaginęła instytucja komentarzy w osobnym wątku i dopiero dzisiaj zajrzałam.

Basia_KRK - idzie, a raczej szło. Teraz zbieramy kasę na parter, bo boję się pójśc do banku po kredyt (ale pewnie i tak pójdę). Link mam pod swoimi postami (apel o możliwość wrzucenia linka w blogu-dzienniku gdzieś na stałe pozostał bez echa), ale nie sprawdzałam ostatnio czy działa.

Akswał - myślę, że nie będziesz żałować. Stres jest zawsze, potem mnóstwo wątpliwości, ale uważam, że warto Jej słuchać. Mnie już było głupio i przestałam zarzucać Ją mailami z pytaniami. Trochę mi szkoda, że nie było nas stać na kupienie projektu "na wyłączność". Jakoś się z nim zżyłam i trochę się wkurzam, jak widzę NASZ projekt udostępniony wszystkim. Głupie, ale tak mam.

pozdrowienia

• 4 weeks później...

witam w moich skromnych progach :)

na razie zbieram papiery. Facet, który ma mnie przeprowadzić w banku przez procedurę jest do 4 lipca na urlopie. Do tego czasu chcę pozbierać wszystko. I jeszcze analizuję, czy jednak nie szukać nowego banku i spłacić działkę dopłacając kasę w związku z podwyższeniem kursu CHF. Wszystkie w zasadzie promocje banków są związane jednak z jakimś dodatkowym produktem banku. Przelew wynagrodzenia to najmniej problemowe, reszta wiąże się z ubezpieczeniami, kartami kredytowymi, lokatami itp itd. Do tego zauważyłam, że tam gdzie jest coś atrakcyjnego dość rygorystycznie liczą zdolność, szczególnie jak chce się wziąć kredyt w walucie. Po 4 lipca mam się spotkać z tym człowiekiem z banku i wywiedzieć się wszystkiego.

• 1 month później...

Hej! Mi zdecydowanie bardziej odpowiada jednak stara forma dziennika i w sumie też na nią przeszłam ;)

Mam pytanie; planujecie rolety w oknach? Przynam że temat rolet mnie ostatnio trapi zwłaszcza w kontekście domu energooszczędnego.

Trzymam kciuki ze decyzje kredytowe!!! Kurcze, że też takie hocki-klocki są..

cześć Ellik,

planujemy rolety, poglądy są na ich temat różne, ale w obecnym mieszkaniu mam rolety i jakoś trudno byłoby mi sie od nich odzwyczaić. Fizycznie bezpieczeństwa nie daje, ale psychicznie dla mnie i owszem :)

To, co udało mi się do tej pory ustalić, to to, że najlepsze rolety to w systemie integro. Do tego daje się jakieś cienkie paski styropianu chyba pomiędzy roletą a nadprożem. Jest co najmniej jeden wątek na ten temat albo warto rzucić hasło w wątku x-litrowym. Rozważamy montaż w warstwie ocieplenia. Klamka jeszcze nie zapadła, bo koszt jest bardzo duży i nie wiem, jeszcze jakie oszczędności płyną z tego korzystnego przebiegu izoterm, że ściana nie wychładza się. Jeśli jednak robi się taki montaż i daje roletę, to skrzynka wystaje na zewnątrz, a tego nie chcemy. Wtedy, robi się jakieś cofnięte nadproże. Jak widzisz mamy jeszcze parę rzeczy do sprawdzenia. Najprościej umieścić chyba okno na styku muru z ociepleniem i dać takie taśmy ILLBRUCK (ale tego też nie mam jeszcze obcykanego).

A co do kredytu.... u mnie po prostu jest zbyt wiele elementów, do których trzeba podejść indywidualnie - głównie problem z refinansowaniem działki i indywidualnym podejściem do zdolności, bo nie mam 2 lat działalności i jest zbyt duża różnica w dochodach między ubiegłym rokiem a obecnym ( w takiej sytuacji biorą ubiegły rok).

Też mam obecnie rolety, co prawda wewnętrzne, ale jestem do nich bardzo przyzwyczajona, a mój mąż to już w ogóle (głownie chodzi o ochronę przed słońcem i sąsiadami ;) ) i od początku nastawialiśmy się, że będziemy mieć zewnętrzne w domu (kwestie estetyczne). Teraz czytam po kolei różne wątki na forum, zbieram informacje i też już wiem, że jeśli rolety, to tak jak piszesz - najlepsze integro - najcieplejsze i można w sposób prawidłowy zamontować okno. Natomiast trzeba pokombinować co zrobić by ukryć skrzynkę w elewacji, bo wystaje, zwłaszcza przy większych oknach. Na razie zbieram info, potem będę myśleć - mam jeszcze czas. Zastanawia mnie to cofnięcie nadproża - nie trzeba wtedy przeliczać projektu? Muszę sprawdzić na ile ta skrzynka będzie u nas wystawać i czy wystarczy maskowanie styropianem - my nie będziemy rmontować okien w warstwie ocieplenia.

W jednym miejscu na forum znalazłam info, że jeśli montaż okien w warstwie ocieplenia to integro odpada, bo jest problem z jej zamocowaniem (chyba to było na wątku o roletach?) ale to trzeba by jeszcze zweryfikować.

A co do dodatkowych zabiegów mających na celu ograniczać mostki i ich opłacaności - może dałoby się policzyć w jakimś programie do audytów energetycznych jak wychodzi dom przy danych rozwiązaniach. Może wtedy pojawi się odpowiedź czy warto dalej ładować kolejne pieniądze?

Przeczytałam o odpowiedzi z Polbanku. :( Mam nadzieję, że inne banki podejdą do Waszej sytuacji bardziej indywidualnie, bo te 15 tyś...masakra jakaś. Trzymam kciuki!