Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do dziennika budowania

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Spirea,

taka miałem kalkulację od Korólczyka na wylewki z Jego materiałem - 24zł/m2 na gotowo.

U mnie robili zarowno Jarek jak i Krzysiek - obydwoje w porządku. Krzysiek pilnował i sam robił zacieranie a Jarek dogladał wszystko inne.

a o wrażeniach wizualnych Krzyśka czy Jarka nie będę się wypowiadał:D

Spirea, wyszło mnie za robociznę 2700 (było trochę kombinowania, uskoków etc.), plus plastyfikator i zbrojenia, trochę folii mi brakło, dylatacje etc. Bez piasku i cementu 4500/200m2 (z czego układanie styropianu z niwelatorem chyba 600 - ponad 2 dni pracy).

Krzysiek podobnie jak Jarek, głównie siedział w samochodzie i "łapał". Ale też trochę pracował z chłopakami.

dzięki Madeleine. U mnie stawka robocizny ta sama. Za przygotowanie płaciłam 500 i jestem już rozliczona.

Wkurzyłam się, bo zadzwoniłam, żeby potwierdzić termin przekazany przez Pana Jarka i okazało się, że nie jesteśmy jednak wpisani do grafiku. Najbliższy wolny termin to piątek - 12 sierpnia. Mają zrobić wszystko w jeden dzień. Nie dość, że i tak wyszło nam spore opóźnienie, to jeszcze w czwartek wieczorem chciałam pojechać na parę dni nad morze :(

Spirea - zamówiłaś już rekuperator, nie za wcześnie trochę?

Mi mówili że rekuperator się instaluje przed samą przeprowadzką, szczególnie kiedy brudne prace jeszcze nieskończone (podłogi, kafle itp.)

A o co chodzi z tą podłogówką wchodzącą w szafę? Tzn. jakaś rurka Ci wypadła pod szafą?

Bo ja do tej pory myślałem że to nie problem (oczywiście na materiały trochę więcej pójdzie) i np. w wiatrołapie planowałem zrobić podłogówkę także pod szafą...

Zamówiłam w połowie lipca, bo przed zabudową poddasza trzeba wyregulować system. Powiedzieli, że potem mogą ściągnąc rekuperator i wrócić z nim po zakończeniu prac. Nie wiem jednak jaki problem w tym, że będzie już zamontowany. Prawdopodobnie wcześniej wymalujemy kotłownię i może położymy tam kafle, więc pomieszczenie będzie gotowe. Całość uruchomimy po "białym montażu".

Do projektu podłogówki zaznaczyłam, że w tamtym miejscu będzie szafa i mam puszczone rurki pomijając to miejsce. Instalator zrobił rurki równo z drzwiami i stąd jedna wypadła pod szafą. Jak będzie zamknięta pod szafą, to nie będzie dawać ciepła, więc wolę, żeby ją przesunęli.

Rozumiem.

Ja planuję dać rozmyślnie podłogówkę pod szafą w wiatrołapie, raz żeby jednak podgrzewało szafę od dołu (i np. ubrania w niej wiszące), a dwa że kiedyś może nam się zmienić koncepcja zabudowy wiatrołapu i nie chciałbym wtedy musieć kuć chudziaka (bo się np. zaraz okaże że w miejscu gdzie zrobimy jakieś półki na buty będzie zimna podłoga, bo nie ma podłogówki.

Z reku pytałem też dlatego że jak masz teraz a nie używasz, to na pusto Ci leci gwarancja.

Ja pytałem moich montażystów od reku i mówili że regulację się robi później (ale może to zależy od układu instalacji/rodzaju zabudowy).

Spirea, zostaw rurkę! U nas hydraulik zapytał czy ma oszczędzać czy położyć w jednej linii rurkę pod ścianą, tu gdzie będzie zabudowa. Tak samo pod meblami kuchennymi. Jest jedna rurka w zasadzie przy połączeniu posadzki ze ścianą, potem przerwa i dopiero poza meblami