Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do dziennika budowania

Recommended Posts

Nie ma za co. Na coś sie przydało 15 wizyt na Bartyckiej :)

około 15, czy naprawdę to liczysz? :eek:

Mnie na samą myśl o jeździe tam robi się niedobrze. Strasznie irytują mnie te rozsiane po całym terenie sklepiki. I jeszcze zawsze z dzieckiem tam jesteśmy. Nie będę dobrze wspominać wypadów tam

A właśnie, ktoś mi może doradzić gdzie kupić (z robocizną) jakieś fajne, proste, porządne parapety zewnętrzne?

Muszę przed elewacją to zorganizować, a to kolejna sprawa której nie mogłam pchnąć

Coś czuję, że bez Bartyckiej się*nie obejdzie ;)

• Odpowiedzi 4,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Najpierw ustal, z jakiego materiału. Ja robiłam z tytan cynku i zamówiłam w firmie blacharskiej, która robiła mi obróbki blacharskie. Montowane były przez ekipę od ocieplenia elewacji.

Sheenaz, niezły wynik :) Ale masz rozeznanie i jak rozumiem dokonane wybory. To bezcenne :)

Sheenez, a masz jeszcze któreś z tych płytek u siebie?

Madeleine - ja też szukam szarego, bardziej jasnego niż ciemnego (ale zdecydowanie w tonacji chłodnej) i jak poszłam obejrzeć za radą Spirei Zooma to trafiłam na x-plane V&B. Ujął mnie, bo jest własnie pośredni, ma duże rozmiary płytek, nie jest jednolity, jest minimalnie brokatowy i też można go kupić w II gatunku:-)

Spirea - sprzedawczyni mi mówila, że drugi gatunek może mieć czarne smugi przy krawędziach, uszczerbienia i nie można tych płytek kłaść na minimalną fugę, bo nie są ratyfikowane. Czy to prawda?

Balbina200, zgadza się. Kiedyś było o tym już komentarzach. Kopiuję mój wpis:

Pani ze sklepu napisała mi tak:

"Płytki w II GAT to płytki, które nie spełniają standardów I GAT tzn. mogą mieć przebarwienia, nadlania, kropki, koncentrację pigmentu w jednym miejscu itp. Tak naprawdę nie ma ściśle określonej definicji II GAT, ja Pani mogę tylko powiedzieć to co sama widziałam na płytkach w II Gat.

Z chwilą, gdy płytka wychodzi z pieca jest poddawana kontroli jakości, jeżeli zostaną zauważone jakiekolwiek defekty, płytka jest pakowana i oznaczona II GAT. W momencie, gdy płytka jest dobra, przed pakowaniem jest kalibrowana (docinana na idealny wymiar 59,7x59,7). Aby zgubić róznice na wielkości płytki zalecamy układanie płytek na co najmniej 3mm fugę."

i potem

"Podstawową różnicą między I a II gatunkiem jest to, że płytki w II gat, są nie kalibrowane, różnią więc się między sobą 2-3 milimetry. "

Powiedziała też, że na Berninie i Zoomie "dużo się dzieje" i cięzko stwierdzić co jest skazą II gatunku a co jest plamą zamierzoną. [...] Durstony Lofty ponoć też nie są rektyfikowane. Ze względu na podłogówkę nie możemy dać minimalnych fug - wymóg wg normy to 0,5. W Maxx Fliz powiedzieli mi kiedyś, że niektórzy producenci zastrzegają, że bez zachowania tej normy i położenia kafli na podłogówce traci się gwarancje. Obojętnie jakie więc kafle kupilibyśmy i tak trzeba dać fugę ok. 0,5.

Obejrzeliśmy parę sztuk z tych, które przyszły i nie zauwazyliśmy niczego, co by dyskwalifikowało je do położenia. Zobaczymy, co będzie z resztą.

Edytowane przez Spirea

Monsanbia, nie liczę ile razy tam byłam, ale dużo :)

Również nie znoszę tego miejsca. Nie umiem tam nic znaleźć jesli wczesniej listy budek i adresów sobie nie przygotuję.

O chodzeniu z dziecmi tam mogę zapomnieć - one się do teog nei nadają.

Im sie nawet w Domotece nie podoba :)

Spirea, wybrane mam, ale wciaz mi się coś zaczyna albo przestaje podobać, więc niby mam ale tak naprawdę nie :)

Aktualnie poszukuję nowych baterii do umywalek do naszej zen łazienki, bo mi się przestały Hansgrohe Puravida podobać.

Balbina, Mam w domu Bernine w IIg, Cercom Fossil po jednej płytce.

Gdy rozważałam Berninę to uciełam sobie długą rozmowę w punkcie na Bartyckiej. I Pani mocno odradzała IIg do reprezentacyjnych miejsc, bo mogą się trafić naprawdę różne płytki. Oni na nie żadnej gwarancji nie dają. Mój egzemlarz ma ukruszenia i poszarpane krawędzie, ale i tak jest piękny.

O małej fudze przy tych płytkach zapomnij. Gdy mierzyłam 2 rózne płytki na Bartyckiej róznica na jednym boku dochodziła do 5mm długości.

no, to dzięki za pocieszenie... normalnie pojadę i kupię jakiś chiński gres. Zresztą zrobiłam dziś nawet do niego podejście, ale pan w ceramika design jakoś nie uznał za stosowne dać mi żadnego rabatu - bo 4 tys to za małe zamówienie... cóż, pójdę gdzie indziej :)

Aha, Spirea, jeśli szukasz jeszcze innych płytek niż widziałaś - nie wiem, czy byłaś w Womagu na Karmelkowej?

no, to dzięki za pocieszenie... normalnie pojadę i kupię jakiś chiński gres. Zresztą zrobiłam dziś nawet do niego podejście, ale pan w ceramika design jakoś nie uznał za stosowne dać mi żadnego rabatu - bo 4 tys to za małe zamówienie... cóż, pójdę gdzie indziej :)

polecam chiński gres 60x60 w Leroy Merlin - teraz chyba w promo cenie po 50zł/m2.

Spirea! A Ty kupiłaś wszystkie w II gatunku?

I kiedy będziesz kłaść?

Bo ja dzisiaj pojechałam raz jeszcze i wzięłam próbki zooma i x-plana (wcześniej nie mieli na wynos;)) i poprzymierzałam sobie z deskami, blatem i kolorami, które będą.

I ze zdziwieniem stwierdziłam, że zoom świetnie się komponuje z moim orzechem, białym i szarym granitem.

Giną te jego zabrudzenia, a podkreśla i wydobywa urok pozostałych elementów:eek:

No i wszedł na moją top listę zamiast x-plana (który stracił po przymiarkach).

Balbina, mam kupioną w II gat. antracytową Berninę na cały parter i szary Zoom do górnej łazienki na podłogę i obudowę wanny. Kłaść będziemy w okolicach połowy października - w piątek wylaliśmy dopiero wylewki, więc 2 miesiące trzeba poczekać. Pisałam wyżej, co nam powiedziano o II gat., mówiono nam też to, co napisała Sheenaz. Nasze próbki jednak się nie kruszyły. Pisałam już kiedyś, że postanowiliśmy zaryzykować i wziąć je na całość. Na forum np. Nelli Sza brała Zirconio Cemento do łazienki i była zadowolona. Nasz dom planowany jest raczej na techniczny, więc uznalismy, ze odbarwienia na kaflach z maziajami nie będą nam przeszkadzać. Jest to jednak sprawa indywidualna. Pani z Outletu mówiła, ze ludzie biorą ten II gat. np. do garażu czy na taras itp. My mamy trochę miejsc do schowania (wnęka, spiżarnia, szafa w wiatrołapie), więc jeśli bedzie parę sztuk kiepskich to tam je można upchnąć. Ryzyk fizyk i tyle. Są jednak piękne, a na I gat. przy końcu budowy mnie nie stać.