Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do dziennika budowania

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Basia - płaciłam 59 zł/m2

Wojgoc, dzięki. Pytałam Pana Krzyśka od wylewek. Powiedział, żeby kupić zwykły grunt w Castoramie, bo tam dostanę najtaniej. Kupiłam więc 11 butli i dzisiaj mąż gruntuje.

Tatarak, 210 to chyba standardowa wysokość. Nie powinnasz potrzebować żadnych dodatkowych wzmocnień itp. My mamy 240 cm. Nie wiem ile mam do sufitu, mogę sprawdzić. U nas jednak będa to różne wysokosci. W gabinecie nie obniżamy sufitu i będzie ok. 3,2 wys. W kuchni będzie podwieszany sufit - wyjdzie ok. 2,8-2,85 wys.

Spirea - jakiej szerokości folię kupowałaś na swoją podłogę?

I czym ją kleiłaś? (taśmą jednostronną?)

Dodatkowe pytanie - czym się klei płyty styropianowe do siebie (w pionie zakładam że niczym - jedną się kładzie na drugą, a w poziomie)?

I czym zrobić dylatację wylewki - jakąś taśmą czy styropianem?

No i ostatnie pytanie - czym wypełnić ewentualne szpary między styropianem na chudziaku a ścianą?

Edytowane przez salik

Dopiero dziś przeczytałem zaległe wpisy. Widzę, że wszystko się posuwa i gratuluję.

Co do kuchni IKEA. Miałem taką 6 lat i absolutnie żadnych problemów. Jedyne, co może trochę drażnić to białe pudła szafek, które czasem mogą być widoczne przez szczeliny frontów. Niestety z tego co się orientuję nie ma możliwości zamówienia tych pudeł w innym kolorze. W każdym razie tej cenie kuchnie absolutnie bezkonkurencyjne i śmiem twierdzić, że stolarz nie zrobi lepszej.

Być może zdecyduję się na nie drugi raz. Zależy przede wszystkim od budżetu pod koniec budowy. Ponieważ zazwyczaj wykończeniówka wykańcza ;) jest to całkiem prawdopodobne.

Tak, z rozpędu napisałem o dylatacji styropianu, myśląc o wylewce (efekty niewyspania :( )

Czyli jedyne co potrzebuję to taśmę do sklejenia folii i coś na dylatację wylewki.

Czy ma znaczenie (dla wykonawcy) jakiej szerokości jest belka taśmy (4m vs 5m)?

dylatacja wylewki? dylatację robi Wykonawca przez nacięcie wylewki na grubośc ok. 3-5cm.

belka taśmy? znowu nie kumam co masz na myśli.

Czy ma znaczenie (dla wykonawcy) jakiej szerokości jest belka taśmy (4m vs 5m)?
Nie ma, sprawdź, jaką masz szerokość pomieszczeń i pod to się dostosuj. Przy robieniu dwóch warstw robisz na zakład, więc może się okazać, że więcej zejdzie.

Na białe korpusy z ikei jest chyba tylko jedna rada - wziąć białe fronty ;)

Wojgoc, biorę Isover Super Mata, tam gdzie Ty kupowałeś. Do ekipy na razie nie dzwoniłam.

Salik, najbardziej pasowała nam folia 4mx5m. Niczym jej nie przyklejaliśmy. Dylatacje pod ścianą robiliśmy taśmą dylatacyjną (taka pianka) o wysokości chyba 10cm i grubości 0,5 cm. Rozważaliśmy jeszcze położenie podwójnie, aby wyszedł centymetr, ale zrezygnowaliśmy. Nie wiem, o jakie szpary chodzi. Na dole kolejne warstwy dochodziły już do ściany. Na poddaszu, jeśli były tam rury, to miejscami przykrywaliśmy folią.

Dr Au, dzięki. Idziemy do przodu, na szczęście. Dzięki za opinię co do IKEI. Myślę, że się na nią zdecydujemy. Trzeba będzie jeszcze podjechac i pooglądać te meble. A jak u Ciebie?