Spirea 13.08.2010 21:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2010 Ellik, my chyba podarujemy sobie montaż w warstwie ocieplenia. Wyceniono mi go na ok. 8 tys. jako dodatkową opłatę do montażu. Taki montaż, aby był super wykonany kosztuje. Mam obawy, czy będzie to miało przełożenie na równie duże oszczędności. Ściągnęłam sobie program do liczenia OZC, ale tam jest tyle szczegółowych informacji, o których nie mam pojęcia, ze nie jestem w stanie sama tego zrobić. U nas jest ok. 106mb okien, więc tych mostków liniowych trochę będzie. Zrobimy na pewno montaż z uzyciem tych folii Illbruck. Mamy prawie wszystkie okna do ziemi, więc każda skrzynka rolety bedzie miała 205 mm, nawet jak damy ocieplenie 20 cm, to nie zmieści się przy montażu w warstwie ocieplenia. Zrobimy więc chyba typowy montaż zaraz przy krawędzi muru, ale z taśmami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ellik 30.08.2010 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2010 Hej! Gratuluję decyzji kredytowej! Czyli budujecie się dalej jeszcze w tym roku. Super! Trzymam kciuki za podpisanie umowy kredytowej. Szkoda mi troszkę tego zadaszenia nad garażem, bo z nim bryła była taka...ciekawa, ale wiadomo, mus to mus. Bez niego też jest ok, ale...wiesz, szkoda .Część dachowa witryny faktycznie dużo kosztuje,więc nie dziwię się, że z niej rezygnujecie. Ja też ściągnęłam sobie OZC i nawet przez niego przebrnełam, umęczyłam się nad tym okrutnie, ale dałam radę. EP dla mojego domku wyszło mi 80kWh/m2/rok. Myślałam, że wyjdzie mniej.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 30.08.2010 14:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2010 Ellik, ta decyzja kredytowa jest jeszcze w wirtualnym świecie Polbanku. Dopóki nie przyjdzie w wersji papierowej nie jestem niczego pewna. Co do zadaszenia - zajrzyj do komentarzy do bloga. Stwierdziliśmy, że robimy tak jak w projekcie, a po wykonaniu elewacji będziemy decydować, czy robimy daszek i malujemy dół na inny kolor. Nie musimy robić tego od razu, ale lepiej nie zamykać sobie drogi, bo daszek to jeden z elementów, który nas "uwiódł". Obojętnie czego się nie da na elewację i tak będzie kosztować. Martwi mnie inna rzecz - na rysunkach konstrukcyjnych wygląda tak, że drewniana konstrukcja zadaszenia jest przymocowana do porothermu. To oznacza, że przez całą długość belki powstanie potężny mostek termiczny, bo w tym miejscu nie będzie ocieplenia - tylko pod i nad belką. Takie rozwiązanie nie wchodzi w ogóle w rachubę. Nie wiem, czy zadaszenie będzie stabilne, jeśli przymocuje się śrubami przez styropian do ściany. Muszą wypowiedzieć się fachowcy.Gratulacje z tym OZC. Jak będę miała trochę wolnego czasu, to może spróbuję przez to przebrnąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ellik 31.08.2010 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2010 Fajnie, że nie zamykacie sobie drogi do tego daszku. Jeśli nawet nie zrobicie go od razu, możecie go wstawić za jakiś czas. A co do mostka, to faktycznie musiałabyś rozeznać temat zamocowania tego zadaszenia. Apropos montażu okien na taśmy Illbruck - przy okazji babrania się w OZC grzebałam się w muratorowych wątkach i...na jednym z nich (bodajże poświęconemu obliczeniom w OZC) znalazłam wpis mpoplawa, że przy wentylacji mechanicznej i montowaniu okien na piankę należy przyjąć wymianę powietrza 4wymiany na godz. a przy montowaniu za pomocą taśm można przyjąć 0,5 wymiany na godzinę. Jest to związane ze szczelnością budynku. Powiem Ci, że właśnie ta ilość wymian powietrza robi różnicę. Nie pamiętam teraz ile dokładnie (siedzę w pracy), ale jak wrócę do domu mogę to sprawdzić i Ci napisać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rasia 11.09.2010 14:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2010 Wpadłam szybko w rewanżu zobaczyć co u Ciebie. Same dobre wieści!!! Oj dzieje się dzieje!!! Co do daszku... nie rezygnuj,ale zastanów się z jakimś inżynierem nad konstrukcją... Po pierwsze primo o ile pamiętasz pisałaś coś o 20cm ocieplenia... no nie chce mi się wierzyć, że masz zaprojektowaną 20-to centymetrową belkę? A tak naprawdę to może wystarczyłyby tylko kotwy? Po drugie primo, to daszek też się ociepla dookoła. Zobacz jaki ja mam daszek nad wejściem, jaki gzyms wokół domu... wszystko jest ocieplone dookoła, nie ma ani jednej przerwy w ociepleniu. Nie ma mostków termicznych. Sprawdzałam kamerą termowizyjną. Pozdrawiam cieplutko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rasia 19.09.2010 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2010 Taka delikatna uwaga... weź swojego kierbuda pod pachę i każ sprawdzić wszystkie nadproża... moim zdaniem, ale ja się nie znam dobrze , skrajne okno po prawej ma stanowczo za krótkie nadproże, pozostałe też skąpe... chociaż na pełną cegłę są chyba położone...? http://img97.imageshack.us/img97/1644/obraz358s.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 20.09.2010 07:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2010 dzięki za radę, dzwonię, żeby podjechał. Trochę ścieło mi zdjęcie, ale one chyba wszystkie są takie. Położone są na pełnej cegle. To z prawej rzeczywiście jest lekko przesunięte, bo jest więcej zaprawy między nadprożem a pustakiem. Niech lepiej sprawdzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 11.10.2010 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2010 Hej, Spireo Przeczytałam dziś - z pewną szkodą dla swojej wydajności zawodowej - cały Twój dziennik. Super się czyta i opisujesz wiele "cennych dylematów" Będę wracać i kibicować! pozdrowienia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 11.10.2010 17:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2010 Spireo,mnie ostatnio pan z firmy co robi wm i gwc na targach budowlanych odradzał w ogóle robienie gwc - uzasadnienie w komentarzach do mojego dziennika na ostatniej lub przedostatniej stronie - niestety nie mam teraz czasu szukać, ale postaram się jutro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 12.10.2010 10:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2010 witaj Tatarak , cieszę się, że dobrze się czytało i komuś może się coś przydać Mój czas na forum to również zwykle kosztem aktywności zawodowej albo ograniczania czasu na sen Muszę zajrzeć do Ciebie z tym gwc. Nie policzyłam dokładnie, ale myślę, że nie ma sensu dopłacać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 12.10.2010 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2010 Dobrze, że mi przypomniałaś. Znalazłam i przeklejam: W paru miejscach już czytałam, że GWC właściwie nie ma wpływu na "bilans ekonomiczny ogrzewania zimą" (sama bym tego tak zgrabnie nie wymyśliła), poza tym, że zapobiega zamarzaniu rekuperatora (czy tam szronieniu) i dobrze wpływa na wilgotność powietrza (ale to tylko żwirowe). No więc nowoczesne centralki mają taki dżinks, że jak zaczynają się szronić, to okresowo zmniejszają ilość ciepła oddawanego na dom, ponieważ pozyskują je do ogrzania siebie. I podobno domownicy w żaden sposób nie odczuwają tej chwilowej zmiany. Natomiast GWC żwirowy, który miałby jeszcze ten atut, że poprawiałby wilgotność, ma bardzo duże opory powietrzne i dlatego pan od reku odradza, twierdząc, że wymagałby zwiększenia mocy że się tak wyrażę ssącej systemu, żeby te opory pokonać. Co jest nieopłacalne ze względów ekonomicznych. No a funkcję schładzania powietrza - czyli niby klimy - na okres letni można zamiast GWC załatwiać automatycznym bypassem, który sprawia, że gdy powietrze z zewnątrz jest cieplejsze od zadanej temperatury, jaką chcemy mieć wewnątrz, system je schładza, odbierając z niego ciepło za pomocą powietrza usuwanego z domu (czyli reku działa wtedy odwrotnie niż zimą). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 12.10.2010 15:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2010 dzięki za wyjaśnienie ciekawe z tym ochładzaniem. My mamy brać Mistral DUO i ciekawa jestem czy tam jest coś takiego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 12.10.2010 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2010 Przypuszczam, że może być, skoro ma duo w nazwie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 13.10.2010 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2010 Ech, zazdroszczę Ci takich dylematów. u nas pokrycie dachu będzie musiało być w kolorze ceglastym lub podobnym :/ Nie ma mowy o szarościach, a bardzo nam się podobają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 13.10.2010 14:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2010 a czemu musi być ceglasty albo podobny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 13.10.2010 17:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2010 taki zapis w mpzp i już. w "naszej" miejscowości jest zabytkowy kompleks pałacowy i kilka domów objętych nadzorem konserwatora zabytków - myślę, że z tego powodu dachy muszą być ceglaste i ze spadkiem (płaskie wykluczone), żeby w otoczeniu zabytków nie powstał chaos stylistyczny. z drugiej strony za to mamy całkowity zakaz ogrodzeń betonowych, który jest genialny i z wdzięczności jestem w stanie duuuużo wybaczyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 13.10.2010 20:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2010 nie wiem, jaki masz dokładnie zapis. W naszej decyzji mamy zapisane, że dachówka ceramiczna w kolorze naturalnym. Uznaliśmy, że naturalny to taki, który występuje w przyrodzie Pozwolenie z szarą dachówką przeszło, na osiedlu chyba tylko jeden dom ma czerwoną dachówkę. Trzeba było też nawiązać do tradycyjnej zabudowy, więc architektka napisała, że nasz budynek nawiązuje do tradycyjnej zabudowy ogólną forma czy jakoś tak. Co do dachu płaskiego, to fakt, nic nie mogliśmy na to poradzić. Inna sprawa jeśli Wasza działka jest w zasięgu konserwatora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 13.10.2010 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2010 U nas zapis brzmi dokładnie "w kolorze ceglastym" - raczej nikogo nie przekonam, że szarość jest ceglasta moja działka jest jeszcze rolna, czekamy na nowy plan dopiero. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 13.10.2010 22:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2010 no to rzeczywiście nic z tego Może złóż zastrzeżenia jak uchwalą nowy plan. Jest on wtedy wykładany do zapoznania się i jest czas zanim się uprawomocni na ewentualne żądanie zmian. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 14.10.2010 15:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2010 Nam akurat zależy, żeby się jak najszybciej uprawomocnił, więc raczej się pogodzimy z ceglastością, szczególnie że już mamy upatrzony projekt, do którego akurat taka klasyczna kolorystyka pasuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts