Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do dziennika budowania

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Gość monika996
spróbuj. oni w Max Flizie są elastyczni jak widać .porozmawiaj z managerem i niech on znajdzie rozwiazanie tej sytuacji. przeciez sprzedali twoją rezerwację. niech się troche poczuwają. mnie sprzedali flizy - mało bo miałam 4 metry do łazieniki. były po 50 zł z wyprzedaży. i dali mi nowe po 100 zł,

To może faktycznie zadzwonię i spytam, żeby sami sprawdzili w Krakowie, czy tam nie ma wystawionego.

Wojgoc, są umywalki, miski wc, trochę kafli z podanymi ilościami w niższej cenie, baterie, jakaś szafka pod umywalkę. Takie pomieszczenie 3,5x7. Teraz w Cermagu tez jest akcja wyprzedazy asortymentu z wystaw. Reklamują się w radio, ale jak byłam tam jakieś 1,5 tyg. temu, to prawie wszystkie boksy już były puste.

Wojgoc, znalazłam coś takiego http://www.forum.domki.net/budowlane-f3/odpowietrzenie-kanalizacji-t2540-10.html

Nie wnikałam w kwestie techniczne instalacji, bo nie jestem w stanie opanować wszystkiego. Zakładam, że hydraulik, którego mi polecono jest dobry i wie, co robi. Ale spytam przy okazji, czemu tak jest. Rurki idą u mnie po ściankach działowych i może 11 nie zmieściłaby się, ale prawdę mówiąc nie wiem. Jeśli nie można, to powinni znaleźć inny sposób.

Anula, u mnie wystarczył wniosek, który ściągnęłam ze strony Gminy + ksero aktu notarialnego. Bez opłat. Załatwili to w tydzień. Wpisz w google "wniosek o nadanie numeru porządkowego" i swoją Gminę i może wyskoczy wniosek i procedura.

Edit: i można to załatwić na każdym etapie. Madeleine pisała, że wnosiła o numer jeszcze na etapie fundamentów. Numer dotyczy nieruchomości, a nie budynku, więc dlatego nie ma znaczenia.

Spirea,

ale te wygibusy u Ciebie z odpowietrzeniem sprawdzaja się? bo na fotce widać, że rura od kanalizy jest 50 i przechodzi w szerszy grzybek, z którego idzie gięta rura do grzybka w dachu.

z tego co wiem, to odpowietrzenie nie powinno być zwężane - ale pewnie co hyraulik to inne podejście.

Wojtek bo "nasz hydraulik" czasami idzie na łatwiznę niestety i leci po całości z grubej rury:) za którą zresztą płacimy my i którą mamy wymienić na normalną

każdy budowlaniec który widzi moje rurzysko to ma ubaw, jak nie zapomnę to zrobie zdjęcie sami ocenicie

Spirea obróbka twoich okien połaciowych zapaliła mi czerwone światełko, doczytałam że zwróciłaś juz na to uwagę a jeśli mogę coś doradzić wyślij zdjęcia do forumowego Rom-Kon to Ci podpowie gdzie brakuje profili

też będę odpalać piecyk i mam zagwozdkę podłogówkę napełniłaś glikolem, serwisant bardzo mnie namawia???

wojgoc - u nas też jest zwężenie odpowietrzenia na 50-kę.

Pytałem o to 2 różnych hydraulików i mówili że nie ma żadnych przepisów narzucających dochodzenie odpowietrzeniem np. rurą 110-ką

Poza tym ilość tego powietrza nie jest jakaś oszałamiająca i bez problemu by rura fi30 wystarczyła.

oczywiście, że nie ma takich przepisów - tylko dachówki wentylacyjne są do rur 110 - przynajmniej w mojej serii creatona,

nie ma problemu jesli zwężasz ze 110 na 50 i rura idzie dalej w pionie lub pod kątem>45st.

Natomiast u Spirei jest wszystko na odwrót - z 50jest przejście na 100 i do tego rura idzie prawie równolegle do podlogi

U mnie rury też nie idą w pionie ani pod kątem 45 stopni - uwierzyliśmy kilku osobom które mówiły że nie zaburza to potrzebnego przepływu powietrza.

Co do dachówek wentylacyjnych - u Spirei (z tego co widzę) podobnie jak u nas dachówka wentylacyjna ma fabryczną redukcję do fi50.

I jej rura jest po prostu podpięta do takiej redukcji.

Może w Creatonie nie ma takiej redukcji i stąd taka a nie inna sytuacja.