bladyy78 05.04.2009 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2009 Jak chcesz zrobić to zrób te wylewki ze zwykłego granulatu nie potrzeba żeby był to politech i wyjdą Ci identyczne a co najważniejsze taniej. Jak chcesz żeby były dobre to wymieszaj je w proporcjach 1-3 (cement-granulat)wtedy powinny być dobre. Lub z zrób je z dodatkiem piasku w proporcjach 1-1-2,5(cement-piach-granulat). Ja właśnie po tym jak mi wyszły z politechu takie kiepskie, zrobiłem w tych drugich proporcjach tzn (1-1-2,5) i są extra nie potrzeba żadnej warstwy dociskowej. I jak byś robił taką wylewkę dolewaj wody z wyczuciem żeby wyszła Ci gęsta prawie półsucha mieszanka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lenart 05.04.2009 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2009 Jak chcesz żeby były dobre to wymieszaj je w proporcjach 1-3 (cement-granulat) mówimy o objetości ? bo przeciez nie o wadze ło matko boska toż prawie czysty beton Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ja14 06.04.2009 00:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2009 Beton bez piasku? Are you sure? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adiamos 06.04.2009 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2009 ja jednak sie zdecyduje juz na te cementowe z domieszką granulatu styropianowego, a przy okazji czy można go dawać jak wykonuje sie mixokretem wylewki? Mixokretem nie idzie granulat styropianowy. Jedynie betoniaka i modlitwa, że wymiesza się bez dodatku Tech. Wspominana już technologia PolyTech:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bendzamin 06.04.2009 20:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2009 zakolibotało mnie sie we łbie juz od tego wszystkiego . Dzisiaj dzwoniłem do wylewkarza i powiedział ze zrobi 4cm i nie jest to az tak duze obciazenie zeby miało cos pekać, pęknąc lub cos gorszego bleeee...chyba jestem juz za bardzo przezorny a może przesadzam ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Samarytanin48 07.04.2009 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2009 Jak chcesz żeby były dobre to wymieszaj je w proporcjach 1-3 (cement-granulat) mówimy o objetości ? bo przeciez nie o wadze ło matko boska toż prawie czysty beton I nagle się okazało że i receptura "geniusza" od styrobetonu niż jest taka łatwa jak on pisze. Sam jestem ciekaw co Ci odpisze, bo widze że wątek bardzo ciekawie zaczyna się rozwijać Zobaczymay czy Pan bladyy78 ma jakiekolwiek pojęcie na temat zapraw budowlanych, dopuszczeń do stsowania w budownictwie, izolacji termicznej materiałów itp. Jeżeli chodzi o podawanie polytechu mixokretem to się nie da, ponieważ to jest pianobeton (napowietrzone mleko cementowe) z granulatem styropianowym, a mixokret podaje materiał sprężonym powietrzem i zniszczyłby strukture piany. Ja jeszcze raz powtórze wszystkim co to wogóle czytają: ja kupiłem polytech, zadzwoniłem na wszelki wypadek do producenta do czechowic, bo robiłem to pierwszy raz, rozmawiałem z jednym z doradców technicznych, któy mi wszystko wytłumaczył i jestem zadowolony bo wszystko wyszło tak jak mi mówił. Jak się chce to się da Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bocian82 21.11.2011 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2011 (edytowane) ...zrobiłem w tych drugich proporcjach tzn (1-1-2,5) i są extra nie potrzeba żadnej warstwy dociskowej... Jakie jest możliwe obciążenie na m2 w takich proporcjach (1-1-2,5) ? Edytowane 21 Listopada 2011 przez bocian82 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bocian82 21.11.2011 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2011 (edytowane) wydaje mi się, że można dodać więcej piasku, co wy na to ? Edytowane 21 Listopada 2011 przez bocian82 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Baka890 25.10.2015 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2015 Odgrzeje troche temat bo sam jestem tereaz w takiej sytuacji.Czy cos sie zmienilo w kwesti lekkich posadzek? jakies nowosci na rynku? zalezy mi na jak najmniejszej wadze. posadzzka pod panele podlogowe laminowane i scianki dzialowe z k-g Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 25.10.2015 15:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2015 tu masz gotową: http://www.perlipol.com.pl/wyroby-budowlane-cementowe/wylewka-podlogowa-cieplochronna-termix-p5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Baka890 30.10.2015 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2015 tu masz gotową: http://www.perlipol.com.pl/wyroby-budowlane-cementowe/wylewka-podlogowa-cieplochronna-termix-p5 dzieki..czy to bedzie lepsze od anhydrytowej posadzki? Jak dobrze rozumiem pod ta ktora podales daje styro i na to powiedzmy z 4 cm posadzki i gotowe? Tylko napisali tam ze na parkiet sie nie nadaje..dlaczego? A panele podlogowe mozna na to polozyc? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Perlit Polska 18.01.2018 14:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2018 dzieki..czy to bedzie lepsze od anhydrytowej posadzki? Jak dobrze rozumiem pod ta ktora podales daje styro i na to powiedzmy z 4 cm posadzki i gotowe? Tylko napisali tam ze na parkiet sie nie nadaje..dlaczego? A panele podlogowe mozna na to polozyc? Pozdrawiam Po raz kolejny odgrzewam kotleta, tym razem z 2015.. Spróbuję podsumować, jeśli potrafię. Jak wykonać podłogę na stropie, który oceniany jest (lub o nim wiadomo), że jest "słaby" (czyli ma stwierdzoną niska nośność)? Na pewno przyjęte rozwiązanie powinno być lekkie, ale jednocześnie odpowiednio wytrzymałe - moja propozycja to lekka wylewka betonowa na bazie perlitu ekspandowanego Termobeton TB2. Minimalna grubość to co prawda 5cm, potrzebne jest również uzbrojenie takiej wylewki (jeszcze, bo wkrótce nie będzie konieczne), ale korzyści są wyjątkowe. Ciężar wyschniętej zaprawy to 600kg/m3, czyli ok. 1/4 tradycyjnej wylewki, a jako bonus termoizolacja w postaci współczynnika lambda=0,19 W/mK. Można też pójść w rzadziej stosowane rozwiązanie (ale chyba tańsze): zrobić zasyp z perlitu ekspandowanego EP180 (eleganckowyrówna podłoże, zakryje rury itp.), zagęścić go lekko, położyć warstwę odcinającą (np. ze sztywnej tektury), na to położyć suchy jastrych podłogowy i później położyć jakąś posadzkę wedle planu. Suchy perlit ekspandowany ma tez właściwości tłumiące uderzenia, więc podłoga nie powinna przenosić dźwięków np. kroków. Co do pytania o parkiet - klej do parkietu ma bardzo dużą siłę wiązania (?) (nie wiem jak się to dokładnie nazywa) i podłoga pod parkiet powinna mieć wytrzymałość na ściskanie na poziomie 30-35MPa i zginanie na poziomie 5MPa - oba te wyniki w "normalnych" podłogach są stosunkowo rzadko osiągane - tu mogę się nieco mylić, ponieważ nasza wylewka pod te wartości nie będzie ciągnięta , stąd nie mam pełnej informacji na ten temat. Wydaje mi się, że chyba wśród jastrychów anhydrytowych można takie parametry znaleźć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts