Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pomurówka pod płotem

Recommended Posts

Witajcie czy ktoś z Was zetknął się z taklim problemem otóż:pod płotem mam podmurówkę - po tej zimie już popękała oprócz tego są słupki z cegły które też sie powoli zaczynają ruszać - co mozna z tym zrobić myślałem aby to wszystko okręcic siatką ale nie wiem czym jeszcze tzn jakiego użyc spoiwa czy tynku?

Myśle, że tam gdzie najmocniej popękało to wezmę i to powykuwam zaszaluję i zaleję od nowa czy lepiej owinąć siatką?

tak jak ze wszystkim nie należy przesadzać ale podmurówka musi być do głębokości przemarzania gruntu, metr wystarczy, chyba że Suwałki. Beton niestety ale tylko z gruchy anie kilka dni lany z betoniarki, jedno plus drugie równa się murek na lata

Kto robi podmurówkę pod płot czy siatkę na 1m głęboką :o :o :o

Fundament pod słupki z klinkieru czy czegoś tam innego to się zgodzę , ale podmurowka pod płot czy siatkę to czyste szaleństwo

tak jak ze wszystkim nie należy przesadzać ale podmurówka musi być do głębokości przemarzania gruntu, metr wystarczy, chyba że Suwałki. Beton niestety ale tylko z gruchy anie kilka dni lany z betoniarki, jedno plus drugie równa się murek na lata

Kto robi podmurówkę pod płot czy siatkę na 1m głęboką :o :o :o

Fundament pod słupki z klinkieru czy czegoś tam innego to się zgodzę , ale podmurowka pod płot czy siatkę to czyste szaleństwo

dokładnie u mniepodmurówka pod płoty jest na głębokość szpadla i od wiel;u lat żadnego pękania czy wysadzania co niektórzy mają fundamenty pod dom takie jak niktóre opisane tu podmurówki. Podejrzewam że była wylana z kiepskiego materiału lub za późno i złapał ją mróz zanim zdążyła porządnie wyschnąć. Najlepeij to skuc i zalac os d nowa podlewanie nic nie da i tak odpadnie z czasem.

Pozdrawiam

• 2 weeks później...

Jeżeli fundament pod murki ma być płytko na tzw sztych czy na 40 -50 cm to nie można go łączyć z fundamentem słupków . Ludzie robiący ogrodzenia z siatki mają przeważnie takie formy do słupków , że dają coś w rodzaju prowadnicy do płytko osadzonej podmurówki . Podmurówka dzięki temu się nie przechyla w cyklu zamarzania i rozmarzania ziemi.

Sorry za OT, ale odpowiadam Sad Ripperowi.

To jak u ciebie wyglądałaby przesadzona podmurówka? :D

tam gdzi ja mieszkam strefa przemarzania też jest 80cm wylewka pod sitką jest nprawdę niegłęboka i tylko po to żeby psy się nie podkopały dodatkowo wylana nie z gruszki tylko beton własnoręcznie urabiałem w betoniarce i 8 lat spoikoju niejedna tęga zima była i niczego nie rozsadziło ani nie pokruszyło.

pzdr

A ja zyje w kraju, w ktorym nie ma płotow, no chyba ze jakis polak sie osiedla, to buduje od razu zagrode do nieba! Gdyby ktos wylał beton na metr w ziemie pod płot, to wycieczki by zwozili z całej Skandynawii!
Niby masz rację, ale autor wątku pyta o polskie, siermiężne ogrodzenia, a nie o to, czym się grodzą Szwedzi czy Norwedzy...Zresztą, po kiego grzyba im płoty, wszak w Szwecji nie kradną :lol: :lol: :lol:

A ja zyje w kraju, w ktorym nie ma płotow, no chyba ze jakis polak sie osiedla, to buduje od razu zagrode do nieba! Gdyby ktos wylał beton na metr w ziemie pod płot, to wycieczki by zwozili z całej Skandynawii!
Niby masz rację, ale autor wątku pyta o polskie, siermiężne ogrodzenia, a nie o to, czym się grodzą Szwedzi czy Norwedzy...Zresztą, po kiego grzyba im płoty, wszak w Szwecji nie kradną :lol: :lol: :lol:

Masz racje, i tak sie kurcze zastanawiam, jak oni to zrobili, ze wychowali społeczenstwo, ktore nie kradnie? Jak poloze grabie na trawniku na wiosne, to wiem ze bedą tam lezały do zimy, a w Polsce jak nie schowam weza do podlewania, to rano latam z wiadrem!

trochę przesadzacie z tym złodziejstwem w polsce tam napewno też są może mają ciekawsze rzeczy do kradzenia niż u nas. A USA niby też ogrodzeń nie ma i co też tak cukierkowo chociaż może lepwij masz broń w domu i ewentualnego złodzieja można zastrzelić, ale trzeba pamiętać o tym że co kraj to obyczaj nasz naród ma zakorzenione grodzenie się (dbanie o bezpieczeństwo) dawniej grody potem osady wojny bunkry dom mą twierdzą etc. w tym narodzie zawsze była mentalność zapewniania sobie bezpieczeństwa w ten spsób w centrum Europy wszystko przetoczyło się przez ten kraj więc nie ma się czemu dziwić. Inni się nie grodzą bo mają inna historię co za tym idzie inną mentalnośc przekazywaną z pokolenia napokolenie.

pzdr.