Lataren 29.03.2009 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2009 Witajcie czy ktoś z Was zetknął się z taklim problemem otóż:pod płotem mam podmurówkę - po tej zimie już popękała oprócz tego są słupki z cegły które też sie powoli zaczynają ruszać - co mozna z tym zrobić myślałem aby to wszystko okręcic siatką ale nie wiem czym jeszcze tzn jakiego użyc spoiwa czy tynku? Myśle, że tam gdzie najmocniej popękało to wezmę i to powykuwam zaszaluję i zaleję od nowa czy lepiej owinąć siatką? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kólewicze 31.03.2009 06:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2009 Według mnie problem tkwi w fundamencie pod ten płot. Za płytko wykopany, lub za słaby beton i mróz powoli wysadza. Obłożenie tego siatką i tynkiem może nic nie dać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bigbeat 31.03.2009 15:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2009 Dlatego dałem u siebie 110...120cm, a pod słupkami o sztych głębiej (ok. 140cm). No i nic nie pęka ani się nie rusza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kowalio 31.03.2009 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2009 tak jak ze wszystkim nie należy przesadzać ale podmurówka musi być do głębokości przemarzania gruntu, metr wystarczy, chyba że Suwałki. Beton niestety ale tylko z gruchy anie kilka dni lany z betoniarki, jedno plus drugie równa się murek na lata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edit-blondi 01.04.2009 06:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2009 tak jak ze wszystkim nie należy przesadzać ale podmurówka musi być do głębokości przemarzania gruntu, metr wystarczy, chyba że Suwałki. Beton niestety ale tylko z gruchy anie kilka dni lany z betoniarki, jedno plus drugie równa się murek na lata Kto robi podmurówkę pod płot czy siatkę na 1m głęboką Fundament pod słupki z klinkieru czy czegoś tam innego to się zgodzę , ale podmurowka pod płot czy siatkę to czyste szaleństwo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
facet27 05.04.2009 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2009 tak jak ze wszystkim nie należy przesadzać ale podmurówka musi być do głębokości przemarzania gruntu, metr wystarczy, chyba że Suwałki. Beton niestety ale tylko z gruchy anie kilka dni lany z betoniarki, jedno plus drugie równa się murek na lata Kto robi podmurówkę pod płot czy siatkę na 1m głęboką Fundament pod słupki z klinkieru czy czegoś tam innego to się zgodzę , ale podmurowka pod płot czy siatkę to czyste szaleństwo dokładnie u mniepodmurówka pod płoty jest na głębokość szpadla i od wiel;u lat żadnego pękania czy wysadzania co niektórzy mają fundamenty pod dom takie jak niktóre opisane tu podmurówki. Podejrzewam że była wylana z kiepskiego materiału lub za późno i złapał ją mróz zanim zdążyła porządnie wyschnąć. Najlepeij to skuc i zalac os d nowa podlewanie nic nie da i tak odpadnie z czasem. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pattaya 07.04.2009 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2009 Przyczyną może również być być kiepskiej jakości beton,z którego zroiono podmurówkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sad Ripper 08.04.2009 04:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2009 To się wtrącę, ale ściśle w temacie:skoro pod słupki 1 metr, a poza słupkami (pod przęsłami) 50 cm, to na jakiej głębokości puścić zbrojenie? czterdzieści cm od powierzchni podmurówki? I jak rozumiem, ciągnąć jedno zbrojenie przez całą długość podmurówki, tak? sad r. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
facet27 22.04.2009 18:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2009 przepraszam ze tak to napisze ale to ma być płot czy bunkier naprawdę nie trzeba aż tak głeboko tego zalewać te same wymiar tylko o połowę mniejsze i w zupełności wystarczy.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majar69 22.04.2009 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2009 Jeżeli fundament pod murki ma być płytko na tzw sztych czy na 40 -50 cm to nie można go łączyć z fundamentem słupków . Ludzie robiący ogrodzenia z siatki mają przeważnie takie formy do słupków , że dają coś w rodzaju prowadnicy do płytko osadzonej podmurówki . Podmurówka dzięki temu się nie przechyla w cyklu zamarzania i rozmarzania ziemi.Sorry za OT, ale odpowiadam Sad Ripperowi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marekas5 28.04.2009 04:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2009 A ja zyje w kraju, w ktorym nie ma płotow, no chyba ze jakis polak sie osiedla, to buduje od razu zagrode do nieba! Gdyby ktos wylał beton na metr w ziemie pod płot, to wycieczki by zwozili z całej Skandynawii! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
profus 28.04.2009 06:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2009 za chwilę też będę zaczynał płot frontowy. To jak to ma być?1. Fundament pod słupek na głębokość ......... cm ?2. Fundament pod podmurówkę na ........ cm ?3. Zbrojenie na głębokości ..... i łączone w sposób ...... ? A przy zwykłej siatce jak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 28.04.2009 07:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2009 tak jak ze wszystkim nie należy przesadzać ale podmurówka musi być do głębokości przemarzania gruntu, metr wystarczy, chyba że Suwałki. Beton niestety ale tylko z gruchy anie kilka dni lany z betoniarki, jedno plus drugie równa się murek na lata To jak u ciebie wyglądałaby przesadzona podmurówka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Malobert 28.04.2009 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2009 tam gdzie ja mieszkam strefa przemarzania jest 80cm a w Suwałkach 140cm, na Białotorusi to już pewnie 200cm dają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
facet27 05.05.2009 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2009 tam gdzi ja mieszkam strefa przemarzania też jest 80cm wylewka pod sitką jest nprawdę niegłęboka i tylko po to żeby psy się nie podkopały dodatkowo wylana nie z gruszki tylko beton własnoręcznie urabiałem w betoniarce i 8 lat spoikoju niejedna tęga zima była i niczego nie rozsadziło ani nie pokruszyło. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
batko lenin 05.05.2009 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2009 A ja zyje w kraju, w ktorym nie ma płotow, no chyba ze jakis polak sie osiedla, to buduje od razu zagrode do nieba! Gdyby ktos wylał beton na metr w ziemie pod płot, to wycieczki by zwozili z całej Skandynawii! Niby masz rację, ale autor wątku pyta o polskie, siermiężne ogrodzenia, a nie o to, czym się grodzą Szwedzi czy Norwedzy...Zresztą, po kiego grzyba im płoty, wszak w Szwecji nie kradną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marekas5 10.05.2009 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2009 A ja zyje w kraju, w ktorym nie ma płotow, no chyba ze jakis polak sie osiedla, to buduje od razu zagrode do nieba! Gdyby ktos wylał beton na metr w ziemie pod płot, to wycieczki by zwozili z całej Skandynawii! Niby masz rację, ale autor wątku pyta o polskie, siermiężne ogrodzenia, a nie o to, czym się grodzą Szwedzi czy Norwedzy...Zresztą, po kiego grzyba im płoty, wszak w Szwecji nie kradną Masz racje, i tak sie kurcze zastanawiam, jak oni to zrobili, ze wychowali społeczenstwo, ktore nie kradnie? Jak poloze grabie na trawniku na wiosne, to wiem ze bedą tam lezały do zimy, a w Polsce jak nie schowam weza do podlewania, to rano latam z wiadrem! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
facet27 10.05.2009 14:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2009 trochę przesadzacie z tym złodziejstwem w polsce tam napewno też są może mają ciekawsze rzeczy do kradzenia niż u nas. A USA niby też ogrodzeń nie ma i co też tak cukierkowo chociaż może lepwij masz broń w domu i ewentualnego złodzieja można zastrzelić, ale trzeba pamiętać o tym że co kraj to obyczaj nasz naród ma zakorzenione grodzenie się (dbanie o bezpieczeństwo) dawniej grody potem osady wojny bunkry dom mą twierdzą etc. w tym narodzie zawsze była mentalność zapewniania sobie bezpieczeństwa w ten spsób w centrum Europy wszystko przetoczyło się przez ten kraj więc nie ma się czemu dziwić. Inni się nie grodzą bo mają inna historię co za tym idzie inną mentalnośc przekazywaną z pokolenia napokolenie. pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts