Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ochrona przed owadami

ntrn

Recommended Posts

Widziałem w internecie siatki przeciw owadom w formie ramek które po prostu zakłada się przed okno. Nie podoba mi się to już samo w sobie, a poza tym jeszcze musi zmniejszać przypuszczalność światła. Czyli czegoś takiego bym nie chciał... Są może jakieś fajniejsze rozwiązania?

- rolety zewnętrzne z siatką

- wentylacja mechaniczna powodująca brak konieczności otwierania okien :)

- jakieś zapachy, kadzidełka i inne nieskuteczne i trujące syfy

- mieszkanie w centrum miasta na 7mym piętrze ;) a przynajmniej daleko od wody

- trzymanie zepsutego mięsa w ogródku przyciągającego muchy właśnie tam, zamiast do domu

- ...

Nie bardzo rozumiem czego oczekujesz - odstraszania (to nie siatka) czy nie wpuszczania do domu (to nic innego niż siatka...)

Widziałem w internecie siatki przeciw owadom w formie ramek które po prostu zakłada się przed okno. Nie podoba mi się to już samo w sobie, a poza tym jeszcze musi zmniejszać przypuszczalność światła. Czyli czegoś takiego bym nie chciał... Są może jakieś fajniejsze rozwiązania?

Hmm, ja mam od dwóch lat właśnie takie siatki (robione na zamówienie, według wymiarów okna) i sprawdzają sie super.

Pan który je robił poradził mężowi wzięcie koloru .... szarego... co w praktyce wygląda prawie niewidocznie (a ja najpierw byłam zła, bo chciałam białe, ale po przyłożeniu do okna białej i szarej różnica jest ogromna)

Innych sposobów nie znam... kiedyś opryskiwałam od zewnątrz ramy okien i balkon jakimś środkiem odstraszającym owady (kupionym w ogrodniczym i owszem - trochę działał, bo na balkonie ciągle leżały martwe owady), ale bałam sie o bezpieczeństwo dzieci i już więcej tego nie robiłam.

W każdym razie w nowym domu też będą siatki!

Posiadam siatki szare, zmniejszenia doświetlenia nie zauważyłam. Ale mam okna na południe, może np. północne faktycznie by zaciemniało.

Punkty, gdzie zamawia się okna, oferują już siatki na specjalnych ramkach.

Moim zdaniem najlepiej wyglądają czarne, wcale ich nie widać.

Drogie, ale można zamówić na jeden segment okna, najczęściej otwierany.

Można już kupić moskitiery w zestawie z roletami zewnętrznymi. Chowa się do tej samej puszki. Nie zabiera praktycznie nic z przestrzeni okna. Jak potrzeba opuszczasz jak nie podnosisz.

Że czarne i trochę ciemniej w środku? Jak jest lato to i tak słońce Ci zapodaje do środka a tak trochę cienia ;)

]Można już kupić moskitiery w zestawie z roletami zewnętrznymi. Chowa się do tej samej puszki.

Już byłam o tym pisałam :)

Ale mam wrażenie że kolega chciał nas tylko zamotać i teraz tylko się cichaczem podchichuje (to naprawdę się tak brzydko pisze? :o ) z tego co wymyślamy...