DagaAdam 29.03.2009 23:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2009 Hej! Mam w tej chwili poddasze w stanie surowym, tylko z dwoma sciankami dzialowymi (tymi rownoleglymi do schodow). Musze teraz postawic scianke dzialowa do najwiekszego pomieszczenia na poddaszu (bedzie piekne - ok 50m2). Poddasze niestety jest niskie (wys. ok. 2,3 i tylko na szerokosci 1m, potem odrazu skosy). Wyglada to mniejwiecej tak: http://szyna.civ.pl/poddasze.jpg Na niebiesko jest planowana scianka dzialowa (na zolto - drzwi). Wyjdzie maly hall i duzy pokoj (troche taki "tunel" dlugi i waski). Troche sie takiego efektu boje. Co Wy byscie zrobili - moze przesunac ta scianke w glab, powiekszajac hall.. Tylko czy to ma sens ? Hall / korytarz w sumie pozostanie taki niewykorzystany.. Gora bedzie w calosci dla dzieciakow. Pomieszczenie "na dole" (strona poludniowa) to bedzie lazienka. Drzwi do tego duzego pomieszczenia musza byc posrodku (tylko tam jest sensowna wysokosc Poradzcie cos bo jutro chce to juz murowac pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Harissa 30.03.2009 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2009 a co ma być w tym dużym pomieszczeniu, sypialnia dla dzieci ? bawialnia ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 30.03.2009 09:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2009 a co ma być w tym dużym pomieszczeniu, sypialnia dla dzieci ? bawialnia ? Sypialnia dla dzieci pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Upiorka 30.03.2009 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2009 W przedstawionym rzucie nie zauważyłam w tym pomieszczeniu okien,ale chyba jakieś będą? Ja bym przesunęła ściankę w głąb-hol nie będzie klaustrofobiczny a pomieszczenie niewiele straci. W holu można postawić jakieś niewysokie komody np na ręczniki (bo raczej w łazience nie będzie miejsca) czy pościel dla dzieci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 30.03.2009 09:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2009 W przedstawionym rzucie nie zauważyłam w tym pomieszczeniu okien,ale chyba jakieś będą? Tak - sa juz 4 okna 78x140 -> czy wystarczy ocenimy jak juz bedzie scianka, bo poki co jeszcze od strony holu wpada swiatlo przez dodatkowe okno i rozjasnia pokoj Ja bym przesunęła ściankę w głąb-hol nie będzie klaustrofobiczny a pomieszczenie niewiele straci. Tez o tym myslimy.. Szczegolnie, ze na dole tez mamy duzy hol W holu można postawić jakieś niewysokie komody np na ręczniki (bo raczej w łazience nie będzie miejsca) czy pościel dla dzieci. No wlasnie.. Dopiero teraz zaczalem sobie uswiadamiac jakie te pomieszczenia beda nieustawne Dach koperta - piekny, ale jednak ma sporo wad Niemniej tragedii nie ma - wybralismy specjalnie projekt z dwoma sypialniami + salonem na dole, przeznaczajac cala gore dla dzieciakow, a ich pokoje mozna urzadzic z troche wieksza fantazja pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Upiorka 30.03.2009 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2009 Dach koperta - piekny, ale jednak ma sporo wad Niemniej tragedii nie ma - wybralismy specjalnie projekt z dwoma sypialniami + salonem na dole My podobnie-dlatego nie daliśmy się przekonać zwolennikom podwyższania ścianki kolankowej i póki co bardzo nam się podobają nasze skosy Pozdrowienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Harissa 30.03.2009 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2009 ja też bym zrobiła jak Upiorka, powiększyła trochę hol, zmieści się wtedy i jakaś komoda,nieduża witryna/szafa, półki, PS. czy w sypialni dzieciaków macie skosy odcięte do jakiejś wysokości, czy schodzą do podłogi ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 30.03.2009 10:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2009 ja też bym zrobiła jak Upiorka, powiększyła trochę hol, zmieści się wtedy i jakaś komoda,nieduża witryna/szafa, półki, PS. czy w sypialni dzieciaków macie skosy odcięte do jakiejś wysokości, czy schodzą do podłogi ? Dopiero robie stelaz poddasza - poki co robie skosy az do samej "scianki kolankowej". Dalem w cudzyslow, bo scianka to jeden pustak, czyli ma 25cm wysokosci + murlata 14 ale minus 4cm na osadzenie krokwii w murlacie - czyli scianka ma 30cm Planujemy jednak wykonanie przedscianki juz z karton gipsow - ok 80cm od prawdziwej scianki. Przedscianka mialaby wtedy ok 1m wysokosci. Przy okazji w pusta przestrzen przedscianki schowamy wszystkie przewody wentylacji mechanicznej (parteru + poddasza), odkurzacza centralnego i elektryki Upiorka - a Ty jaka masz wysokosc scianki i jaki kat nachylenia dachu ? Ja mam 35st. przez co poddasze jest jeszcze nizsze, niz by moglo byc.. No ale to w koncu poddasze, a nie pietro! Choc nastepny dom chyba bedzie wieeeeelka parterowka ) pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Harissa 30.03.2009 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2009 mądra decyzja z odcięciem skosów, pamiętajcie tylko o dobrym wygłuszeniu i wycieleniu odciętych miejsc, w starym domu praktykujemy stan zastany w postaci skosów do samiutkiej podłogi i nigdy więcej, w nowym nauczeni doświadczeniem odcięliśmy skosy, ale radziłabym się zastanowić jeszcze nad takim rozwiązaniem, by w jakimś miejscu zostawić skosy i zabudować tam szafy, super rozwiązanie, szafy pojemne, nie zabierają dodatkowo miejsca w pokoju, a jest gdzie trzymać wszystko to, na co miejsca brakuje gdzie indziej - od ubrań, po zabawki, książki, walizki, dekoracje itp.itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Upiorka 30.03.2009 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2009 U nas kąt nachylenia dachu to również 35 stopni, murłaty opierają się bezpośrednio na wieńcach, to co nazywasz "przedścianką" jest również z karton-gipsu i ma wysokość 75 cm-jedynie w pralni 90cm,aby pralka mogła być przysunięta do ścianki. Wg mnie optymalna wysokość to właśnie 90cm-1m-u nas niestety przekombinowaliśmy na etapie osadzania okien dachowych-po prostu przy ustalaniu wysokości od podłoża nie wzięliśmy pod uwagę grubości ocieplenia i wstawiliśmy je trochę za nisko,dlatego "przedścianka" ma taką wysokość. Max. wysokość pomieszczeń na naszym poddaszu to 2,40m, choć tak naprawdę w większości ta wysokość jest nad klatką schodową Mimo to nie żałujemy-decyzja o budowie takiego właśnie domu była świadoma i przemyślana a dzieciaki może sobie głów nie poobijają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 30.03.2009 22:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2009 mądra decyzja z odcięciem skosów, pamiętajcie tylko o dobrym wygłuszeniu i wycieleniu odciętych miejsc, w starym domu praktykujemy stan zastany w postaci skosów do samiutkiej podłogi i nigdy więcej, w nowym nauczeni doświadczeniem odcięliśmy skosy, ale radziłabym się zastanowić jeszcze nad takim rozwiązaniem, by w jakimś miejscu zostawić skosy i zabudować tam szafy, super rozwiązanie, szafy pojemne, nie zabierają dodatkowo miejsca w pokoju, a jest gdzie trzymać wszystko to, na co miejsca brakuje gdzie indziej - od ubrań, po zabawki, książki, walizki, dekoracje itp.itd. Planujemy w tym duzym pokoju na scianie centralnie naprzeciwko drzwi zrobic duza szafe chyba przesuwna - na cala szerokosc pokoju Dzieki temu zyskamy duza i dosc ciekawa szafe (trzy skrzydla, dwa boczne sciete do "trojkata"), a jednoczesnie pokoj troche sie na dlugosc zmniejszy i nie bedzie efektu wagonu Ostatecznie zdecydowalismy ze przesuniemy o ok 1,5m scianke wglab - powiekszymy hol. Pokoj i tak bedzie duzy - juz z przedsciankami na gotowo bedzie mial 8,2 x 5,2m = prawie 43m2 Z szafa zmniejszy sie do ok. 7,4 x 5,2m i to juz fajne proporcje Upiorka - ja tez kombinowalem nad wysokoscia zamontowania okien - jak pewnie wiesz okna musza sie zaczynac od laty, wiec jest to uzaleznione m.in. od ulozenia dachowki / łat. Ja mam dodatkowo dachowke Robena Monza Plus - ona jest wieksza niz standardowe i oczywiscie pasowalo nam najbardziej zeby okno zaczynalo sie miedzy jedna, a druga lata Ale zdecydowalismy ze lepiej bedzie nizej. Ale dzisiaj tak kombinowalismy i mozna to zrobic tak, ze scianke kolankowa zaczynasz "wyzej" (na skosie), wtedy po obrobce okna robi sie tam taka mala wneka, o mniejwiecej tak by to wygladalo: http://szyna.civ.pl/scianka.png Jak ktos ma na poddaszu kaloryfery to chyba calkiem fajna propozycja zeby tam schowac kaloryferek Nie wiem czy tak sie robi?? Nigdzie w sumie nie widzialem Ja "niestety" wszedzie tylko podlogowka wiec mi by taka wneka do niczego nie pasowala hmm pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Upiorka 31.03.2009 06:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2009 No można było,ale -jak to mówią-po ptokach, ścianki już stoją. Jedynie w łazience robimy tak jak na Twoim rysunku,aby odsunąć się z wanną od skosu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts