Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

CYPRYSIK LAWSONA

Recommended Posts

A w jakim miesiącu najlepiej sadzić?

Teraz już można czy poczekać na cieplejsze dni??

Czyli reasumując Tuja Brabant jest lepsza i bardziej trwała jako żywopłot ?

Ogólnie tuje i jałowce tak, ale dlaczego Brabant? Rośnie wielka, rzadka i rozczapierzona, jest wiele innych, ładniejszych chociaż droższych odmian np. szmaragd, spiralis, europa gold, kórnik ...

Podobno ładnie wygląda jak się przycina i nawozi.

A w jakim miesiącu najlepiej sadzić?

Teraz już można czy poczekać na cieplejsze dni??

Czyli reasumując Tuja Brabant jest lepsza i bardziej trwała jako żywopłot ?

Ogólnie tuje i jałowce tak, ale dlaczego Brabant? Rośnie wielka, rzadka i rozczapierzona, jest wiele innych, ładniejszych chociaż droższych odmian np. szmaragd, spiralis, europa gold, kórnik ...

• 3 weeks później...

no to jak to jest z tymi cyprysikami ?? zakupiłam 16sztuk(100-120cm) i już wsadzone (foto w moim dzienniku), nie padało jeszcze od zasadzenia więc podlewam codziennie, na razie nie przycinałam, bo podobno muszą się najpierw zaklimatyzować

podczas sadzenia podsypałam torfem z odżywką do iglaków, na wierzch to samo + porządnie podlałam

co do wyboru między cyprysikiem a tujami - tuje ma 90% osób w mojej okolicy, zresztą nie wiem czy nawet nie więcej,

sąsiad sadził tuje brabant tego dnia co ja cyprysiki i teraz napatrzyć się na moje nie może - mają ładniejszy i "zdrowszy" kolorek, są gęstsze

zresztą nie będę się przechwalać :lol: - czas pokaże co ładniej wyrośnie

tylko czekam na rady :wink:

Cyprysik Lawsona 'columnaris' nie wymaga cięcia.

Ten cyprisk ma oznaczenie strefy klimatycznej 6A czyli wytrzymuje mrozy do 23 stopni. Musisz im kupić kożuszki na zimę jeżeli mieszkasz tam, gdzie są większe mrozy.

Miłośnicy ogrodów - czy to obsesja cięcie wszystkiego co dopiero posadziliście na swoim skrawku ziemi?