Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak udowodnic Urzedowi Skarbowemu,ze sie myli

Recommended Posts

Gość kaa3

Jak mogę udowodnić (choć wiem,że jest to ciężka sprawa) Urzędowi

Skarbowemu,że się myli oceniając wartość mojej działki. Oczywiście problem opiera się o zapłacenie a raczej dopłacenie podatku.Otoż kupiłam działkę 850 m kw (z czego 145 m jest to droga dojazdowa na której jest slużebność dla sąsiadów), a reszta 705 m to działka na której stoi bud.gospodarczy z pustaka z lat 80-tych.Zapłacilam za działkę 80 tys. US twierdzi (nie wiem skąd),że działka jest warta 170 tys. (licząc oczywiście i ten bud. po 700 zl za metr!!!!) no i oczywiście chcą ode mnie dopłatę. Jak im udowodnić, że kwota która oni wyszacowali działkę jest "z kosmosu". A dodam, że w tym roku robiłam operat szacunkowy do banku i okazało się, że wg. rzeczoznawcy ta działka jest warta 104 tys. ale operat sie nie liczy, bo powinnam go zrobić w dniu zakupu działki lub przed, czyli rok temu. POMOŻCIE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

https://forum.murator.pl/topic/11985-jak-udowodnic-urzedowi-skarbowemuze-sie-myli/

Pozostaje ci powołać biegłego sądowego d/s wyceny nieruchomosći i jeśli się okaże że jego cena oszacowania nie różni się od podanej przez ciebie o ileś % (nie wiem dokładnie) to koszty pokryje Urząd Skarbowy. Jeśli będzie wyższa o x % to pokryjesz koszty wyceny tylko w 1/2 a jeśli więcej to sam. O tym mówi chyba ustawa o podatku dochodowym od osób fizycznych.

Biegły sądowy jest osobą kompetentną i ma uprawnienia do wyceny nieruchomości. Jego wyceny nie może podważyć Urząd Skarbowy.

A swoją drogą to jakaś ogólna tendencja, bo to już nie pierwszy Urząd który zawyża cenę. Dziura budżetowa się kłania ....

Zostaje jeszcze kompromis. Napisz pismo do US i podaj nową cenę,

zaproponuj ugodę i pewną dopłatę, jakąś wypośrodkowaną. Wiem że tak można to załatwić. Znam podobny przypadek. Urząd Skarbowy ma pewne widełki od-do. Może się zgodzi.

https://forum.murator.pl/topic/11985-jak-udowodnic-urzedowi-skarbowemuze-sie-myli/#findComment-187091

hmm. .. masz problem .. a może spróbujesz moją metodą (niestety nie zawsze działa), ale dwa razy mi juz pomogła.

1. Poznaj osobiście osobę która jest odpowiedzielna za twoją działkę, porozmawiaj, (wyczuj wroga) - tzn. czy potrzebny jest taj pani (panu) papierek, czy koniecznie chce ci dokopać.

2. Uzbrojony(a) w taką wiedze rozpocznij starania, które najmniej cię kosztują (czyli bez biegłych sądowych itd.):

a) nie informuj tej pani/pana, że się pomyliła, raczej przekonaj, że nie miała wystarczających danych do właściwej oceny. Koniecznie poromawiaj osobiście pytajać się co zrobić (najlepiej z miną skazańca), może sam(a) podpowie ?.

Dobrą rzeczą jest PAPIER który nie kosztuje cię fortuny (patrz: biegły sądowy) a potrafi udowodnić np.: niższą wartość działki.

Jeżeli masz znajomego w jakimkolwiek urzedzie chociaż odrobinę związanym z Twoją nieruchomością wystaraj się od niego o papier stwierdzający wartość twojej działki. Urzędnik widząc zaświadczenie z innego urzedu >>mięknie<<.

Tylko jak to zrobić, zeby inny urząd (np.: gminy) się nie podłozył. Otóż piszesz oświadczenie treści np.: oświadczam, że wartosć mojej działki dnia tego i tego wynosiła tyle i tyle pani wkłada to do teczki opisuje numerem xxx/yyy. A potem pisze pismo Oświadczamy, że wrtośc działki pani/pana zzzz w dniu wynosiła tyle i tyle na podstawie dokumentu xxx/yyy .

Brzmi niewiarygodnie, ale jest PRAWDZIWE !!!. Nikt się nie podkłada, a ponieważ nadal w urzedach skarbowych urzędnicy decydują co i jak to przeżucają swoje siły na bardziej miękkich (no bo tu jakiś urząd to nie ma co męczyć).

Dla mnie najbardziej przykre w tym wszytskim to, że taka prymitywna metoda potrfai zadziałać. pamiętaj: ty nie masz udowdnić formalnie, że urząd skarbowy się myli, Ty musisz przekonać urzednika, żeby czuł, że masz rację.

Aż się zdenerwowałem jak to pisałem :-(.

https://forum.murator.pl/topic/11985-jak-udowodnic-urzedowi-skarbowemuze-sie-myli/#findComment-187299

Jak mogę udowodnić (choć wiem,że jest to ciężka sprawa) Urzędowi

Skarbowemu,że się myli oceniając wartość mojej działki.

Hmm, kałasznikow, bazuka.....

A tak serio, to faktycznie zebranie jak największej ilości papierków potwierdzających niższą wartość działki. Pani w urzędzie MUSI mieć podkładki, bo inaczej nie odpuści. Powodzenia

https://forum.murator.pl/topic/11985-jak-udowodnic-urzedowi-skarbowemuze-sie-myli/#findComment-187873

US ma tabelę wycen typowych nieruchomości z danego terenu i jest obowiązany ją stosować. Niemniej na wniosek strony może uwzględnić jej racje.

kaa3 - jeśli naprawde zapłaciłeś taką kwotę jaką podajesz (czyli nie zaniżyliście wraz ze sprzedającym wartości tranzakcji dla celów podatkowych) to proponuje udowodnić, że :

- działka ma ustanowioną służebność gruntową

- część działki praktycznie jest wyłączona z Twojego samodzielnego użytkowania,

- musisz pomimo to odprowadzać podatki za całą nieruchomość i dbać o stan "techniczny" drogi,

- stan techniczny budynku jest zły i wymaga nakładów lub też wręcz kwalifikuje się do rozbiórki czy też przebudowy

- wszystkie inne argument które spowodowały to, że sprzedający zdecydował sie sprzedać Tobie działke za 80 000 a nie za 170 000.

Oczywiście wyceny uprawnionych reczoznawców są zawsze mile widziane.

https://forum.murator.pl/topic/11985-jak-udowodnic-urzedowi-skarbowemuze-sie-myli/#findComment-187926