Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

debiut, czyli wstępny projekt do oceny

Recommended Posts

Gość gosc30

Witam wszystkich;

słabo się jeszcze orientuję w przestrzeni forum, ale zauważyłam jedno, że jest tu spora grupa osób, do której można zwrócić się po rzetelną ocenę oraz podpowiedź w sprawie projektu;

załączam na razie link do albumu z projektem ( nie wiem jak wkleić zdjęcia do wątku);

w albumie znajdują trzy wersje ściany frontowej, proszę o sugestie dot kwestii estetyczno funkcjonalnych;

elewację głównej bryły w typie stodoły planujemy w cegle, dach i część nowoczesna w kolorze szarym (ciemno szarym)

http://picasaweb.google.com/violka74/DomViolki#

pozdrawiam i czekam na opinie

Gość DAWID+T

bardzo ciekawy program funkcjonalny.

ile osbo ma mieszkac?

klinkier nie jest moim ulubionym materialem wiec nie bede sie rozpisywal w tej kwestii :-)

zaczne od basenu - duze przeszklenia w zimie potrzebuja duzo ciepla.

korzystnie jest ulokowac pod nimi grzejniki kanalowe - podlogowka moze byc za slaba przy tak malej powierzchnia a poza tym basen dochodzi prawie do sciany i tych przesuwek nie ma jak pbslugiwac.

chyba ze bedzie ogrzewanie powietrzem to wtedy nie ma kwestii temp i wilgoci na szybach.

wyglada ze salon i jadalnia nie maja byc specjalnie naslonecznione?

stol w jadalni wydaje sie byc ciekawiej ustawiony podluznie wtedy lepiej widac jak duza jest ta przestrzen ...

otwieranie drzwi wydaje mi sie byc problematyczne tu i owdzie ..

wiatrolap - drzwi wewnetrzne moglyby sie otwierac do wewnatrz takze

lacznik z garazu - pozabijasz sie tymi drzwiami do srodka tego malego korytarzyka, moze drzwi otwierac w jednym kierunku ruchu do wnetrza domu lub do garazu - lepiej do wnetrze - z siatami sie przepychac i drzwi otwierac OD-SIEBIE niz do-siebie ...

drzwi powinny sie otwierac do wiekszego pomieszczenia

smieszna jest ta wneka w salonie ... ale tu pewnie chodzi o ten kacik na pietrze ...

sypialnie na gorze maja niejasne opisy - ilosciowo-osobowe - jak dobrze widze.

jak na taki dom - postarlbym sie bardziej nad zespołem lazienka + garderoba przy sypialni z tarasem

na razie :-)

Gość gosc30

dziękuję za wszystkie uwagi, dotyczą one w sporej części elementów, które właśnie są, lub będą zmienione, jednakże rysunki mam nieco starsze;

wydawało mi się, że salon z jadalnią będą miały sporo światła?

elewację planujemy z matowej cegły (nie okładziny klinkierowej);

zespół łazienka + garderoba przy sypialni z tarasem-dokładnie jest w fazie nanoszenia poprawek do projektu...

ale żadnych sugestii ad ściany frontowej? zupełnie nie mamy pomysłu na wejście. o ile kształt bryły z boku wydaje mi się spójny, o tyle wejście do domu nie chwyta mnie za (za nic) :)

kiedyś urzekł mnie ten familok http://miasta.gazeta.pl/katowice/51,73757,3395576.html?i=0

a potem lumina house http://www.domy21.pl/lumina/index.php

chciałam się nimi zainspirować ale chyba nie bardzo wiem JAK...

w układzie działki - chyba szkoda trochę przesunięcia domu w stronę południową - główny ogród zostaje od północy i chyba planowanej drogi.

w salonie na pewno nie będzie za dużo światła słonecznego.

czy doświetlenie głównej sypialni od zachodu to przemyślane działanie? dla mnie nie jest to szczęśliwe rozwiązanie. za to pokoje dzieci od pn wschodu - po południu, gdy spędzają tam najwięcej czasu, nie będą już nasłonecznione.

antresola jest fajną rzeczą ale ten kącik na górze od południa wygląda na wciśnięty trochę na siłę aby zachować bryłę.

łazienka w sypialni tak bez pomysłu w nią wciśnięta - myślę, że można by na tym jeszcze popracować. generalnie chyba nad układem wszystkich łazienek.

co do estetyki. dla mnie wygląda jakby dom tradycyjny zderzył się z domem nowoczesnym - dosłownie. Może i takie było założenie...

Nie pasuje mi też do całości to okrągłe założenie w terenie.

nie jest źle, ale chyba jeszcze trochę pracy - w porównaniu do konsekwentnie zaprojektowanych pokazanych przez Ciebie "domów referencyjnych" ten nie rzuca na kolana...

pozdrawiam

Bardzo ciekawy projekt. Mnie się podoba ta próba rozegrania starego z nowym. Zastanawiam się mocno nad blachą na dachu. Do białej / szarej elewacji i do drewna mi pasuje, do cegieł mniej. Ta cegła będzie nowa, czy jakaś stara / postarzana (nie znam się, ale pewnie wszystko można)? Elewacja północna jest dla mnie bardziej spójna, a przy elewacji południowej lewa część wydaje mi się taka trochę "naciapana" - tak mnie to koło i kolumny z cegieł zastanawiają. Jeżeli chodzi o wersję wejściową to najbardziej chyba mi się podoba bez balkonu na cztery okna. Ogólnie wydaje mi się, ze jest mało okien. Antresola mi się tak trochę kojarzy się zamkowo - bałabym się, że salon zrobi się mało prywatny, trochę jak dziedziniec zamkowym. To było trochę subiektwynych spostrzeżeń, ale ogólnie podoba mi się kierunek i bardzo jestem ciekawa jak się skończy. Jakiego typu jest otoczenie domu? O wnętrzach w jakim stylu myślicie?

Nie wiem czy kojarzysz stodoły Jotkaem czy Hermanowicz, ale mnie się bardzo ten styl podoba (http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?p=3235743#3235743).

Gość gosc30

witam

"w salonie na pewno nie będzie za dużo światła słonecznego."

w salonie będzie światło z trzech punktów:

-od strony aneksu kuchennego (widzę, że nie na wszystkich rysunkach jest ono narożne, ale mieszają się tam dwie wersje stara i nowsza),

-od strony południowej

-i od zachodniej duże okno narożnikowe...

nie rozumiem za bardzo, co oznacza sformułowanie: "doświetlenie głównej sypialni od zachodu" ?

jak już pisałam w poprzednim poście łazienki są nie tknięte-w sensie ich układ do poprawienia;

pokoje dzieci-jeśli nie w tym miejscu (a zależało nam na tym, by były identyczne niemalże), to gdzie?

"Nie pasuje mi też do całości to okrągłe założenie w terenie" -mnie też nie bardzo, ale jeszcze do tego nie doszliśmy:)

"chyba jeszcze trochę pracy - w porównaniu do konsekwentnie zaprojektowanych pokazanych przez Ciebie "domów referencyjnych" ten nie rzuca na kolana... "

-problem w tym, że te wszystkie warunki jakie nam związują ręce, układ działki, to, że nie lubimy okien połaciowych oraz lukarn (tych lukarn? lukarnów? ale chyba lukarn:))) no i ten basen, który wymusza pewien układ i kształt bryły, to wszystko razem nie pozwala na np projekt domu z płaskim dachem ;

"Zastanawiam się mocno nad blachą na dachu" -widziałam podobne łączenia, poza tym chciałabym dach taki jak tu, nie wyglądający jak czapka na grzybie http://images43.fotosik.pl/58/bb829bb0360ce7b6.jpg ale nasz architekt mówi, że rynny w ścianie są niefajne itp...

"Ta cegła będzie nowa, czy jakaś stara / postarzana" -na pewno nie błyszczący klinkier, raczej coś bardziej surowego;

"przy elewacji południowej lewa część wydaje mi się taka trochę "naciapana" - tak mnie to koło i kolumny z cegieł zastanawiają" -koło-do poprawki a kolumny z cegieł, jak się wyraził architekt mają pozwolić grać światłu i dawać jakikolwiek cień w części basenowej, bo to strona bardzo słoneczna a i teren położony na wzgórzu, bardzo suchy i słoneczny (tak mówi);

"Ogólnie wydaje mi się, ze jest mało okien." -a gdzie, twoim zdaniem można by ich dodać?

" Jakiego typu jest otoczenie domu? O wnętrzach w jakim stylu myślicie?" -otoczenie las sosnowy i łąki, niewielkie osiedle (około 30 domów) kilkadziesiąt metrów od jeziora;

we wnętrzu to chyba wyjdzie mi jakiś eklektyk, np betonowy kominek+komoda po babci:)

zobaczymy

proszę o sugestie dot frontu

"Zastanawiam się mocno nad blachą na dachu" -widziałam podobne łączenia, poza tym chciałabym dach taki jak tu, nie wyglądający jak czapka na grzybie http://images43.fotosik.pl/58/bb829bb0360ce7b6.jpg ale nasz architekt mówi, że rynny w ścianie są niefajne itp...

"Ta cegła będzie nowa, czy jakaś stara / postarzana" -na pewno nie błyszczący klinkier, raczej coś bardziej surowego;

Tak, ale pisałam, że nie mam zupełnie problemu z blachą przy białym tynku i przy drewnie, ale zastanwiam się jak będzie wyglądała przy surowej cegle - z chęcią bym zobaczyła inspirację do tego jak gdzieś ktoś ma.

"Ogólnie wydaje mi się, ze jest mało okien." - a gdzie, twoim zdaniem można by ich dodać?

Piszesz, że nie lubisz połaciówek i lukarn - wydawało mi się, że na górze jest mało okien i może być słabo doświetlone.

we wnętrzu to chyba wyjdzie mi jakiś eklektyk, np betonowy kominek+komoda po babci:)

zobaczymy

Fajnie.

• 3 weeks później...
Gość gosc30