Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wygłuszenie ścian działowych

Recommended Posts

witam

Mam mieszkanie w starym budownictwie, ściany zostały pokryte płytami g-k na klej 5 lat temu. Latem będę trochę przebudowywał mieszkanie i pomyslałem sobie że można przy okazji wygłuszyć ściany.

Ściany wewnętrzne w budynku są cienkie i jak obok sąsiad włączy muzykę to u mnie też słychać.

Czy wygłuszenie ścian keramzytem w granulkach to dobry pomysł (wsypanie pomiędzy płytę, a ścianę) ?

Może macie jakiś inny pomysł ?

pozdr.

ant11

witam

Mam mieszkanie w starym budownictwie, ściany zostały pokryte płytami g-k na klej 5 lat temu. Latem będę trochę przebudowywał mieszkanie i pomyslałem sobie że można przy okazji wygłuszyć ściany.

Ściany wewnętrzne w budynku są cienkie i jak obok sąsiad włączy muzykę to u mnie też słychać.

Czy wygłuszenie ścian keramzytem w granulkach to dobry pomysł (wsypanie pomiędzy płytę, a ścianę) ?

pozdr.

ant11

Nie jestem pewny, ale keramzyt chyba tak nie izoluje od hałasu jak wełna. Możesz wsypać wełnę granulowaną. Skąd znajdziesz miejsce między płytą, a ścianą jeśli kleiłeś je na klej?

Na pewno keramzyt tak dobrze nie izoluje akustycznie jak wełna, ale piszą że też, że Struktura keramzytu zapewnia ścianom doskonałe właściwości dźwiękochłonne co przekłada się na komfort mieszkania w tego typu budynkach.

Wełny granulowanej chciałbym uniknąć bo pyli i trzeba jakoś mechanicznie wdmuchać. Płyt gk nie klei się na styk, dodatkowo mam krzywe ściany i w niektórych miejscach mam nawet 10-15mm przerwy. Pomyslałem, że stosując różne frakcje mógłbym wypełnić te przerwy bez odrywania płyt gk.

pozdr.

Na pewno keramzyt tak dobrze nie izoluje akustycznie jak wełna, ale piszą że też, że Struktura keramzytu zapewnia ścianom doskonałe właściwości dźwiękochłonne co przekłada się na komfort mieszkania w tego typu budynkach.

Wełny granulowanej chciałbym uniknąć bo pyli i trzeba jakoś mechanicznie wdmuchać. Płyt gk nie klei się na styk, dodatkowo mam krzywe ściany i w niektórych miejscach mam nawet 10-15mm przerwy. Pomyslałem, że stosując różne frakcje mógłbym wypełnić te przerwy bez odrywania płyt gk.

pozdr.

Jeśli masz tylko szczeliny od 0 do max. 15mm to zapomnij o jakimkolwiek wygłuszeniu. Nie wnikam jak chcesz cokolwiek tam włożyć, ale miejsca, gdzie płyta przylega bezpośrednio do ściany (jak wszystkie miejsca przyklejenia) świetnie przeniosą dźwięk nawet, gdyby reszta była w pełni wytłumiona. Bez dostawienia dodatkowej ścianki pomysł jest zupełnie bez sensu.

Nie wiem jak rozumieć Twoją wypowiedź. Rozważam też pomysł oderwania płyt, zrobienia stelaża z profili + wełna i przykręcenie płyt gk.

Przecierz płyty gk również będą połaćzone ze ścianą poprzez profile.

To też będzie źle ?

Nie wiem jak rozumieć Twoją wypowiedź. Rozważam też pomysł oderwania płyt, zrobienia stelaża z profili + wełna i przykręcenie płyt gk.

Przecierz płyty gk również będą połaćzone ze ścianą poprzez profile.

To też będzie źle ?

Co tu rozumieć?

Chcesz pomiędzy płytę, a ścianę do której ta płyta jest przyklejona wsypać coś. Dystans pomiędzy tymi obiektami jest od 0mm do 15mm, z czego śmiało zakładam, ze 50% to od 0-1mm. Czyli dla 50% ściany nic nie wciśniesz, a do reszty (jeśli znajdziesz dojście) max. 15mm.

Czy zauważyłeś istotną różnicę w akustyczności po przyklejeniu tej płyty? A pokryła ona 100% powierzchni przenikania dźwięku. Co się stanie w twoim obecnym przypadku? 99% hałasu przeniknie tak jak do tej pory, a istnienia dołożonej izolacji wogóle nie zauważysz.

Przypadek z dodatkową ścianką jest jednak "ciutkę" inny w proporcjach.

Inaczej zapytam.

Co najlepiej zrobić aby wyciszyć ściany zbydowane z cegły + płyty gk ?

Wiem, że trące pesymizmem (nie zamierzenie) ale metod nie ma zbyt dużo. Musisz dołożyć coś do ściany. Najlepiej od strony sąsiada, ale rzadko to możliwe. Jeśli liczy się każdy centymetr to zdejmij przyklejoną płytę i albo domuruj ściankę z pełnego materiału, albo jak już pisałem rusztowanie i izolacja z wełny. 5cm będzie już zauważalne, ale wiadomo, że im więcej tym lepiej.

witam

pozdr.

ant11

wina moze lezec nie koniecznie po stronie samej sciany, moze to byc wina "pustych" stropow jesli nie to, pomoze tylko przedscianka nic innego, tylko czy chcesz zmniejszac sobie mieszkanie.

albo brak posadzki "pływającej"

dźwięk to jedno, drogi przenoszenia to drugie

te 0-15mm to i tyle Ci wyciszy w %, ze wskazaniem na tą pierwszą wartość

poświęcić parę centów z wymiaru, wykleić ścianę np pianką pod panele, dać ze 4cm wełny i płytę gk

im więcej różnych ośrodków rozchodzenia się dźwięku tym większe szanse na wygłuszenie (wytłumienie)

ale pozostają posadzki i stropy

chyba :D