Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wylewanie fundamentów gruszką bez pompy

Recommended Posts

Witam.

Będę wylewał fundamenty gruszką, bo po moich obliczeniach cena jest porównywalna gdybym sam mieszał beton.

Mam do zalania 5 m3 głębokość około 1m

Czy jest jakaś możliwość zalania tych fundamentów bez użycia pompy tylko bezpośrednio z gruszki?

Czy ktoś takie coś robił jak tak to jak?

Jeżeli nie w tym dziale to przepraszam i proszę moderatora o przeniesienie do odpowiedniego działu.

Wiadomo że gruszkopompą najłatwiej i najszybciej.

Przy mniejszych ilościach betonu, jeśli ukształtowanie terenu pozwala, można by z gruszki wylac beton do fundamentów czymś w rodzaju rynny. Ewentualnie w mało dostępnych miejscach wylewanie betonu czym popadnie - taczkami, wiadrami, z tym że więcej ludzi by trzeba żeby to w miarę szybko zrobic. Jedni wrzucają beton, inni zagęszczają...

Inne pytanie, skoro i tak gruszka przyjeżdza, nie można od razu zamówic z pompą? Jeśli wychodzi dużo drożej niż sama gruszka, to może warto podzwonic do innych dostawców? Albo ktoś z budujących się niedaleko może będzie wylewał fundamenty czy strop i mógłby się "podzielic" swoim betonem?

Dziękuję wam za szybką odpowiedź. Zadzwoniłem do innych firm i okazało się, że w firmie gdzie jest najtańszy beton za m3 maja najdroższy transport znalazłem firmę gdzie mają gruszkę z pompą i wyjdzie mnie to 50 zł drożej, więc jest ok. W poprzedniej chcieli prawie 500 zł więcej.

Spróbuj tak:

- zamów beton z gruchy bez pompy...

- lany bezpośrednio do wykopu/deskowania - może być przez rynnę

- wypożycz za 100-150/dobę wibrator do betonu

- grucha wlewa beton a ty wibrujesz- beton pięknie się rozlewa i masz suuuuuper zagęszczenie.

Tylko nie używaj go do czegoś innego...... :wink:

Spróbuj tak:

- zamów beton z gruchy bez pompy...

- lany bezpośrednio do wykopu/deskowania - może być przez rynnę

- wypożycz za 100-150/dobę wibrator do betonu

- grucha wlewa beton a ty wibrujesz- beton pięknie się rozlewa i masz suuuuuper zagęszczenie.

Tylko nie używaj go do czegoś innego...... :wink:

no i żeby ekipa nie zachciała "rozwodnić" sobie betonu (żeby się lepiej rozprowadzał) :) - bo i tak się zdaża