Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Budowanie Lisów - Asi i Rafała

Recommended Posts

Projekt to Dom przy niezapominajek z pracowni Boducha ale bardzo przerobiony ;)Z garażu i kotłowni zrobiłam 2 sypialnie łazienkę i pralnie ,wydłużając dom o metr budynek po bokach a środkową część zostawiłam bez zmian.Wyszedł podcień4x1metr z przodu:)Finalnie mam 4 sypialnie salon kuchnię 2 łazienki spiżarkę i pralnie :glewieI to wszystko na 110m:Samochód dalej będzie stał pod chmurka ale dzieci będą miały się gdzie przespać:rolleyes:Bo ja już mam takie dzieci na wylocie :o Ale się rozpisałam :bye:

• Odpowiedzi 432
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Jak wiadomo każda budowa ma jakieś swoje patenty budowlane które mają przynieś w przyszlości korzyści,

i ja osobiście też taki patent sobie wymyśliłam :)

czy dobry, czy przyniesie jakiekolwiek korzyści - tego nie wie nikt :) tylko MI się wydaje że tak :)

a więc, aby wyeliminować mostki cieplne przy oknach wymyśliłam sobie taki montaż:

taki był schemacik:)

yourphotos?pid=5952728290455768386&oid=101457205423798426884.

czyli wcinam sie ze styropianem do wnętyrza otworu okiennego..

a w rzeczywistości wygląda to tak:

2013_1201%2528011%2529.JPG

2013_1201%2528012%2529.JPG

został wycięty w gazobetonie otwór na styropian ,

mocując okno na ciepłym parapecie..w tym styropianie mamy .... prawie .... montaż okien w warstwie ocieplenia, z tym że taki montaż pozwala na zastosowanie tradycyjnych kotew mocujących- a tym samym duuuużo tańszych...

Nie wiem czy mój patent sie sprawdzi, czy ma to sens , ale będę spała spokojniej myśląc, że miałam dobry pomysł :)

Edytowane przez jo-aska
coś się schemat nie chce pokazać ...

Projekt to Dom przy niezapominajek z pracowni Boducha ale bardzo przerobiony ;)Z garażu i kotłowni zrobiłam 2 sypialnie łazienkę i pralnie ,wydłużając dom o metr budynek po bokach a środkową część zostawiłam bez zmian.Wyszedł podcień4x1metr z przodu:)Finalnie mam 4 sypialnie salon kuchnię 2 łazienki spiżarkę i pralnie...

I właśnie dlatego zdecydowałem się na projekt indywidualny, żeby się nie bawić przeróbkami :)

Projekt to Dom przy niezapominajek z pracowni Boducha ale bardzo przerobiony ;)Z garażu i kotłowni zrobiłam 2 sypialnie łazienkę i pralnie ,wydłużając dom o metr budynek po bokach a środkową część zostawiłam bez zmian.Wyszedł podcień4x1metr z przodu:)Finalnie mam 4 sypialnie salon kuchnię 2 łazienki spiżarkę i pralnie :glewieI to wszystko na 110m:Samochód dalej będzie stał pod chmurka ale dzieci będą miały się gdzie przespać:rolleyes:Bo ja już mam takie dzieci na wylocie :o Ale się rozpisałam :bye:

Oj u mnie projekt tez przerobiony!!! ale i tak wyszło taniej niż indywidualny :)

I właśnie dlatego zdecydowałem się na projekt indywidualny, żeby się nie bawić przeróbkami :)

Ale taka zabawa to sama przyjemność :)

Ale mnie to przerabianie bardzo bawiło a finansowo kosztowało 3650 z adaptacją chyba indywidualny byłby droższy:P

dokładnie , ja też miałam zabawę w co by tu jeszcze zmienić.... :)

Uważam,że pomysł dobry a czy okna będziesz licować ze ścianą czy wysuniesz poza:)

okna wysunę 1 cm poza ścianę budynku, żeby podczas montażu styropianu na elewacji ten 1 cm to był klej do styropianu a styropian szczelnie przylegał do okna :)

tak to włąśnie ma być:) ten 1 cm to był pomysł montażysty od okien ...nota bene uważam że dobry :)

Edytowane przez jo-aska

A w sobotę (i częściowo w niedzielę) bawiłam się w malowanie deski czołowej ... 80bm deski dwukrotne malowanie.... ręki nie czułam...

Deska czołowa u nas będzie odsłonięta, i będzie ją widać spod rynny więc kolor dobierałam do stolarki okiennej, do koloru Winchester,

najlepiej pasował kolor impregantu Sadolin - orzech włoski 04, no zresztą sami zobaczcie :)

na desce jest kawałek okleiny okiennej :)

2013_1201%2528001%2529.JPG

a to moje deseczki

te jeszcze mokre :)

2013_1201%2528008%2529.JPG

a te już wyschnięte

2013_1201%2528004%2529.JPG

No pewnie, że to frajda wymyślać sobie samemu to co się chce :) A co do kasy to miałaś farta bo mojego kolegę sama zmiana w projekcie kosztowała ponad 4000 - tak sobie właściciel projektu krzyknął. No a przy Twoich kosztach faktycznie można się pokusić o przeróbki.

U nas też koszty były w sumie takie same jak koszt adaptacji bez zmian więc i tak się opłacało :)

No faktycznie w takiej sytuacji to nie było sensu. Zwłaszcza jeśli Wam się nie podoba

nie lubię tak pozamykanych domów ... taka totalna izolacja to nie dla mnie :)

Jeżeli dobrze przeczytałam to okna będą w kolorze winchester, też takie chcę ponoć bardzo przypominają drewno :yes:jak Ci wprawią to potwierdź ale na pewno będą śliczne :wiggle:Kolor będzie obustronny bo u mnie chyba w środku białe ;)

Tak kolor winchester obustronny ... nie chciałam białego ze względów czysto praktycznych wydaje mi się że będą łatwiejsze w utrzymaniu a jak będzie na prawdę to życie zweryfikuje :)

W salonie kolor rzeczywiście bardziej podobny do drewna i nie taki ... pomarańczowy .... jutro będę mogła ocenić na żywo ... chociaż nie kolor pewnie zobaczę dopiero pojutrze przed pracą bo jutro po pracy to już będzie ciemno:)

M ma być obecny przy montażu, tak że relację na żywo mam mieć...:) będę wstawiała zdjęcia jak tylko coś dostanę od M.

Okien nie mogę się doczekać bo z wielkością poszaleliśmy... dzisiaj jak przyglądałam się otworom bez szalunków (PO RAZ PIERWSZY)... to są OGROMNE!!!!!

Nie,poddasze będzie nieużytkowe chcę tam tylko rozprowadzić kanały do wentylacji i rekuperator jak kasa będzie;)Jeżeli chodzi o dziennik to zbieram się z tym od września ,:bash:córka mnie dopinguje ale nie wiem :eek:zawsze bardziej umysł ścisły byłam nie pismak :no:ale chyba spróbuję zdjęć troszkę mam . ..Byłoby to jakieś wyzwanie dla mnie ,ale też fajna pamiątka jak powstawał domek od wbicia pierwszej łopaty przez moją drugą połówkę:wiggle: