Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Budowanie Lisów - Asi i Rafała - KOMENTARZE

Recommended Posts

• Odpowiedzi 42
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 2 weeks później...

Hej, ostatnio mnie tu nie było bo jak to w życiu bywa zawsze sie coś musi spie......,

no nic troche zdrówko zaszwankowało.

A co do Zeta to zszedł niestety na drugi plan i jeszcze ni byliśmy go zobaczyć,

ale jak sie uporam ze zdrówkiem to napewno pojedziemy bo kurcze strasznie mi utkwił w głowie i naprawde mi się podoba.

I faktycznie początkowo robilibyśmy tylko parter zreszta cały czas mamy takie założenie (z Gawronem tez) najpierw parter a z czasem poddasze dla dzieciaków.

• 2 weeks później...
  • 1 month później...
  • 1 month później...
  • 3 months później...

Życzę powodzenia w dalszych zmaganiach papierowych :D Mam nadzieję, że w tym roku uda się wszystko pozałatwiać i ruszycie w przyszłym roku z budową.

Pisałaś u mnie o dachówce i powiem ci, że BAAARDZOOOO ją polecam. Śnieg się na niej nie trzyma i wbrew pozorom nie jest dużo droższa od takiej normalnej. Ta różnica jest niewielka szczególnie przy dachach kopertowych, ponieważ najdroższe są dachówki brzegowe.

Ja mam dachówkę ceramiczną Braas Turmalin - antracytowa

http://www.dachguru.de/cms/images/stories/Produkte/Tondachziegel/Turmalin.jpg

Polecam również dachówkę ceramiczną Nelskamp Nibra G - jest tańsza od Braasa, a bardzo podobna

http://dachprojekt.home.pl/zdjecia/g101-1.jpg

Jest jeszcze Creaton Domino, ale w nim nie ma takiego czarnego koloru jak u mnie

A z dachówek betonowych Tegalit, ale jak z kolorystyką u nich, to też nie wiem

Edytowane przez lidszu

• 2 months później...

Lidszu Dziekuje za informacje o dachówkach.

Piękne sa te płaskie dachówki i cudnie wyglądaja na dachach!

Muszę tylko mojego osobistego przekonac że warto wydac te "przysłowiowe parę złotych więcej i mieć coś co się podoba"

My papierologicznie utknęliśmy z lekka,

ale już zaczęliśmy patrzeć na te sprawy z humorem,

no cóż Polskie sądownictwo i urzędologia baaaaardzo dużo czasu potzebują.

Poczekamy bo innego wujścia nie mamy,

a w działce jesteśmy zakochani i innej już nie chcemy.

Z ciekawostek to nasze boberki przeniosły sobie zaporę tuż obok naszej działki,

Jak się uda to zrobię zdjęcie, bo jak narazie to tam trawa po same uszy!

Mamy jednak nadzieje z osobistym że sobie stamtad pójdą (odpłyną)

bo nie uśmiecha nam się mieć całą dolną część działki zalaną wodą

- przecież to miały być TERENY REKREACYJNE!!!!!!

Na chwilę obecną pozdrawiam.

Aja,

Ta papierologia,Żeby to ująć w jak najkrótszym zdaniu to utknęliśmy w sądach przy ustalaniu spadkobierców,

za dużo osób w tym część nieżyjących - no i ustalenie prawa do spadku w sądzie zajęło już 9 m-cy

(wnioski o sprawy+sprawy + uprawomocnienie wyroków-oczekiwanie na wyroki)

czekamy na jeszcze jeden wyrok i znowu możemy ruszać

z geodetą i podziałem.

Ale my juz czekamy cierpliwie, bo nasze miejscer na tej ziemi jest warte tego czekania.

Tak że, to jest nauczka że sprawy spadkowe trzeba załatwiać za życia,

bo potem dzieci mają tylko same problemy.

• 1 month później...

jeju jeju mój dziennik wpadł w odchlań wszystkich dzienników ,.....

dawno nie pisałam bo nie ma za wiele zmian, jedyne co się zmieniło to to że narazie z sądami załatwione, teraz wykazać się musi geodeta.

Tak czy inaczej w grudniu kupujemy projekt! to będzie taka namiastka mojego domku, narazie na papierze.

A narazie upraktyczniam nasze mieszkanko,

mam zamiar odnowić stary narożnik, bo zaczyna nam brakować miejsca w domu a naroznik praktyczny jest,

bo i posiedziec mozna i przespac sie

i sporo rzeczy schowac do srodka.

Jak ladnie wyjdzie to bedzie sie nadawal na tymczasowke do nowego domku, bo napewno pieniedzy na nowe meble nam nie starczy!

A poniewaz odnawianie jest modne to sie pobawie w tapicera :)

• 3 months później...
witam przeczytałam Twój dziennik i tak jakbym o sobie czytała...:) szczególnie chodzi o wybór projektu.Dwa lata wybieralam ,2 razy juz prawie kupiłam,jezdziłam oglądałam na żywo,ALE NIE MOGŁAM SIE ZDECYDOWAĆ,ZAWSZE BYŁO JAKIEŚ ALE... i w końcu ciach któregoś dnia poraz miliardowy oglądałam projekty: pojawiła się zielona równina z muratora - az mi serce zadygotało,nasz wymarzony-bez własciwie żadnych zmian,pokazałam mężowi; maż : to jest nasz dom:) po tygodniu projekt leżał juz na naszym stole i tak to na wiosnę ruszam z budową M32..Choć jak przypomne sobie wybieranie projekktu,to...cieszę się,że juz MAM TO ZA SOBĄ!!!

Dokładnie jak teraz przegladam dziennik, to mam wrażenie że czytam o kims innym, inne pomysły inne projekty niz teraz ten wybrany.

Ale Z94 to strzał w 10 - jak strzała amora - poprostu ideał, chociaż zmiany prezentowane aktualnie są dość spore wynikły one zupełnie niedawno, więc jak sobie pomyślę ze gdyby budowa ruszyła w zeszłym roku miałabym zupełnie inny dom :) nie koniecznie gorszy, ale inny.

Teraz dopieszczamy Zeta eliminujemy wszystko to co niepotrzebne i drogie, bo chcemy inwestować w nowoczesność,

czyli rekuperacja + gruntowy wymiennik ciepła

w całym domu podłogówka (poddasze też)

instalacja z 3 źródłami ciepła (piec gazowy kondensacyjny, kominek z płaszczem i solary z buforem ciepła)

dlatego chcemy obniżyć maksymalnie koszty budowy żeby móc zainwestować w instalacje.

Stąd pomysł na likwidacje komina od pieca gazowego.

• 5 months później...
  • 1 year później...

Witam sie ponownie bo długiej przerwie, niestety z budową jeszcze nie ruszyliśmy, ale wygląda na to że jesień tego roku jest pewna na 99,99999%

projekt się nie zmienił, został Z94, jest wprost idealny dla nas, z poddaszem zobaczymy, myśłę że na razie skończymy dół a poddasze zostanie do prac późniejszych, nie będzie nam na razie potrrzebne.

Do usłyszenia :)

• 3 months później...
Dzień dobry wszystkim:) Bardzo podoba mi Wasza euforia i radość po otrzymaniu Pozwolenia. Pamiętam jak ja otrzymałem ten święty dokument to aż łzy mi stanęły w oczach. Nowe miejsce na ziemi,ukochana osoba z boku, pierwszy pies. Każdy ma jakieś emocje, które mu wtedy towarzyszą. Wytrwałości życzę i dobrych ekip. To się przyda na pewno :) Pozdrawiam