Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przepisy na dania z pary


Bramer

Recommended Posts

Witam!

 

Z uwagi na fakt zakupienia przeze mnie ustrojstwa do gotowania na parze , o coś takiego, tylko, że większe

 

http://www.kdc.pl/produkt/10619/50/709391000/Wkladka-do-gotowania-na-parze.html

 

chciałbym Was, gotujących w ten sposób, poprosić o jakieś ciekawe, smaczne przepisy.

 

Dotąd podchodziłem do tego sposobu z pewną dozą nieśmiałości, dlatego nie kupowałem od razu urządzeń elektr., parowarów, tefalóf czy berghofów etc.

 

Zwykły koszyczek za dwadzieścia parę złotych; na próbę...

 

i co?

wczoraj uparowałem :roll: brokuły (różyczki i te badyle, uprzednio je obrawszy). Efekt: rewelacja; kolor i naprawdę intensywniejszy smak od tych z wody.

 

Dziś przeglądałem różne wuwuwu z przepisami i robię zaraz rybkę z kalafiorem (8 pe el enów :evil: :evil: ).

 

Macie jakieś sprawdzone pomysły na to co jeszcze można uparzyć prócz warzyw, ryby, filetów drobiowych.

 

Szczególnie interesuje mnie ryż i mielone; piszą , że można :roll:

 

Robicie tak?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wiesz, już od bardzo dawna warzywa do sałatki jarzynowej gotuję w ten sposób. Jest dużo mniej roboty niż tradycyjnie gotując w łupinach i obierając później.

Gotuję wszystko za jednym razem: najpierw wkładam marchewkę i seler i zaczynam gotować. Jak wstawię, to wtedy obieram ziemniaki, które dokładam już w trakcie gotowania (bo one się szybciej ugotują). Warzywa w ten sposób ugotowane są smaczniejsze, nie są wypłukane, nie mówiąc o tym, że jest mniej z tym zabawy :D

Polecam do wypróbowania :wink:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja mam maszynkę o nazwie Thermomix z nastawką do gotowania na parze. Jest do tego specjalna książka tylko z przepisami na parę. Nie wiem, czy to można spokojnie na rynku kupić, ale pogooglaj albo popatrz na allegro za hasłami:

- thermomix

- vorwerk

pewnie każdy przedstawiciel Ci sprzeda odpowiednią książeczkę.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

My ostatnio próbujemy omleta na parze:

- jajka do miseczki i roztrzepać, przyprawić do smaku jak kto woli

- cebule pokroic w kawalki i dorzucic do jajka

- urzadzenie do parowania wylozyc papierem pergaminowym

- wylac na to jajka

- parowac

- w naszym wypadku po 15 minutach (czas moze sie roznic) przewrocic na 2 strone i zabrac papier

- parowac kolejne 5 minut

- podawac

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

łał!

 

jajka z pary...spróbuję

 

a tak z moich pierwszych obserwacji i spostrzeżeń:

- ryba pycha, ale trzeba do niej jakiś fajny sos

- brokuł, marchewka pycha

- kalafior nie za bardzo, taki jakiś cierpki był

- wczoraj robiłem filety kurze; na dwa sposoby: jednego najpierw wrzuciłem na gorącą oliwę (dosł. 30 sek.na każdą ze stron), a drugiego jak leci. Oba były naturalnie wcześniej marynowane w czymś tam... Efekt? ten z oliwy był bardzo soczysty, a ten drugi jednak bardziej suchy w środku, do tego też zrobiłem sos z soku pomarańczowego, nawet całkiem, całkiem...dzieci nie marudziły :wink:

 

następnym razem muszę spróbować te jajka i jeszcze może ryż...

 

pzdr

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 weeks później...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.



×
×
  • Dodaj nową pozycję...