Bramer 30.03.2009 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2009 Witam! Z uwagi na fakt zakupienia przeze mnie ustrojstwa do gotowania na parze , o coś takiego, tylko, że większe http://www.kdc.pl/produkt/10619/50/709391000/Wkladka-do-gotowania-na-parze.html chciałbym Was, gotujących w ten sposób, poprosić o jakieś ciekawe, smaczne przepisy. Dotąd podchodziłem do tego sposobu z pewną dozą nieśmiałości, dlatego nie kupowałem od razu urządzeń elektr., parowarów, tefalóf czy berghofów etc. Zwykły koszyczek za dwadzieścia parę złotych; na próbę... i co? wczoraj uparowałem brokuły (różyczki i te badyle, uprzednio je obrawszy). Efekt: rewelacja; kolor i naprawdę intensywniejszy smak od tych z wody. Dziś przeglądałem różne wuwuwu z przepisami i robię zaraz rybkę z kalafiorem (8 pe el enów ). Macie jakieś sprawdzone pomysły na to co jeszcze można uparzyć prócz warzyw, ryby, filetów drobiowych. Szczególnie interesuje mnie ryż i mielone; piszą , że można Robicie tak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 30.03.2009 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2009 Wiesz, już od bardzo dawna warzywa do sałatki jarzynowej gotuję w ten sposób. Jest dużo mniej roboty niż tradycyjnie gotując w łupinach i obierając później. Gotuję wszystko za jednym razem: najpierw wkładam marchewkę i seler i zaczynam gotować. Jak wstawię, to wtedy obieram ziemniaki, które dokładam już w trakcie gotowania (bo one się szybciej ugotują). Warzywa w ten sposób ugotowane są smaczniejsze, nie są wypłukane, nie mówiąc o tym, że jest mniej z tym zabawy Polecam do wypróbowania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 30.03.2009 14:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2009 Ja mam maszynkę o nazwie Thermomix z nastawką do gotowania na parze. Jest do tego specjalna książka tylko z przepisami na parę. Nie wiem, czy to można spokojnie na rynku kupić, ale pogooglaj albo popatrz na allegro za hasłami:- thermomix- vorwerkpewnie każdy przedstawiciel Ci sprzeda odpowiednią książeczkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 30.03.2009 14:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2009 My ostatnio próbujemy omleta na parze:- jajka do miseczki i roztrzepać, przyprawić do smaku jak kto woli- cebule pokroic w kawalki i dorzucic do jajka- urzadzenie do parowania wylozyc papierem pergaminowym- wylac na to jajka- parowac- w naszym wypadku po 15 minutach (czas moze sie roznic) przewrocic na 2 strone i zabrac papier- parowac kolejne 5 minut- podawac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bramer 02.04.2009 07:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2009 łał! jajka z pary...spróbuję a tak z moich pierwszych obserwacji i spostrzeżeń: - ryba pycha, ale trzeba do niej jakiś fajny sos - brokuł, marchewka pycha - kalafior nie za bardzo, taki jakiś cierpki był - wczoraj robiłem filety kurze; na dwa sposoby: jednego najpierw wrzuciłem na gorącą oliwę (dosł. 30 sek.na każdą ze stron), a drugiego jak leci. Oba były naturalnie wcześniej marynowane w czymś tam... Efekt? ten z oliwy był bardzo soczysty, a ten drugi jednak bardziej suchy w środku, do tego też zrobiłem sos z soku pomarańczowego, nawet całkiem, całkiem...dzieci nie marudziły następnym razem muszę spróbować te jajka i jeszcze może ryż... pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 02.04.2009 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2009 - kalafior nie za bardzo, taki jakiś cierpki był To chyba wina kalafiora Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bramer 02.04.2009 08:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2009 może... na surowo był ostrzejszy od rzodkiewki, paliło nieźle.. a może go tak należało potraktować lekko jakimś cukrem? jak gotowałem w wodzie to prócz soli, łyżkę cukru też wrzucałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
butterfly13875 21.04.2009 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2009 ja na parze jadłam tylko brokuły z sezamem i polecam ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.