Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ocieplenie ścian z silikatów

Recommended Posts

Witam szanownych Forumowiczów :)

Milion lat zapewne zajmie mi szukanie właściwego tematu, dlatego zakładam nowy wątek.

Jesteśmy zdecydowani już właściwie na zastosowanie do budowy ścian zewnętrznych bloczków Silka E24. Słyszałam, że najlepszym materiałem ociepleniowym w tym wypadku będzie wełna mineralna.

Jaką wełnę zastosować - oto jest pytanie ? :)

Jak to bzdura? :o

To nie bzdura tylko fakt.

Silikaty przepuszczają parę wodną. Wełna przepuszcza parę wodną. => silikaty ocieplone wełną przepuszczają parę wodną.

Silikaty przepuszczają parę wodną. Styropian nie przepuszcza pary wodnej. => silikaty ocieplone styropianem nie przepuszczają pary wodnej.

Z tym, że...

Jak jest w domu prawidłowa wentylacja, to ona usunie wilgoć z wnętrza tak szybko, że nie będzie miało co przechodzić przez te silikaty ocieplone wełną, więc w praktyce nie będzie żadnej różnicy między wełną, a styropianem.

A jak mówi reklama: jak nie ma różnicy, to po co... ?

Dziękuję za odpowiedzi.

Czy taka wełna wystarczy na ocieplenie ściany z Silki 24 ? : http://www.icmarket.pl/isover-fasoterm-p-2151.html

A pytasz o grubość, czy o producenta?

Sugerowałbym zamiast płyt lamelki. Łatwiej nimi operować (są mniejsze), nie wymagają kołkowania, są lżejsze. Mają też wady. Gorsza lambda, więcej łączeń, łatwiej uszkodzić mechanicznie.

Grubość jest wystarczająca, co nie znaczy, że nie może być większa :)

Chodziło mi o grubość wełny, nie o producenta :)

A pytam o wełnę, gdyż słyszałam (i czytałam też :D ) właśnie o naturalnych właściwościach silikatów związanych z paroprzepuszczalnością. Nie wnikałam ile tej pary ściany wydalają - robiłam ogólne rozeznanie. Generalnie chodzi chyba o to, żeby nie budować z materiału, którego właściwości się nie wykorzysta, prawda? :)

Poza tym, ponoć można zamiast wełny stosować styropian dyfuzyjny....ale jeszcze nie doczytałam, co to takiego :D

To Iwonka musi wybrać.

Zarówno wełna jak i styropian dobrze odegrają swoją rolę.

Przy dobrej wentylacji nie zobaczysz grzyba w bunkrze betonowym.

A przy kiepskiej...

Widziałem domy z Ytonga ,ściana 1W zagrzybione,że hej.

Ponadto pamiętaj,że silikat zawiera dużo wapna,które z natury swej ubija wszelkie pleśnie.

A i robocizna przy wełnie może być wyższa.

Chodziło mi o grubość wełny, nie o producenta :)

A pytam o wełnę, gdyż słyszałam (i czytałam też :D ) właśnie o naturalnych właściwościach silikatów związanych z paroprzepuszczalnością. Nie wnikałam ile tej pary ściany wydalają - robiłam ogólne rozeznanie. Generalnie chodzi chyba o to, żeby nie budować z materiału, którego właściwości się nie wykorzysta, prawda? :)

Poza tym, ponoć można zamiast wełny stosować styropian dyfuzyjny....ale jeszcze nie doczytałam, co to takiego :D

Ależ wykorzysta się, nawet przy styropianie. Silikaty ocieplone styropianem i tak przejmą nadmiar wilgoci z wnętrza domu, a jak wilgotność wewnątrz spadnie, to ją oddadzą spowrotem do środka. Dzięki temu w domku z silikatów teoretycznie nie będzie tak dużych wahań wilgotności niż w przypadku innych, mniej paroprzepuszczalnych materiałów. Ale to tylko tak teoretycznie, bo ta paroprzepuszczalność (czy też parochłonność) takiej ściany nie jest zbyt duża (żeby nie powiedzieć - niewielka).

To bzdura marketingowa.

Czy wiesz jaki procent pary wodnej jest dystrybuowany przez ściany?

Kilka procent. Wartość pomijalna. Ale fakt pozostaje faktem - para wodna przechodzi przez taką ścianę. A, że nic z tego nie wynika dla mieszkańców takiego domu to już inna historia.

Dokładnie.

Czytałem opracowanie na ten temat zrobione chyba na Politechnice Łodzkiej.

Wynik 0,5-1,5% w zależności od warunków.

Czyli wartość pomijalnie mała.

Całe to gadanie o "oddychających ścianach" to tylko marketing.

To bzdura marketingowa.

Czy wiesz jaki procent pary wodnej jest dystrybuowany przez ściany?

Kilka procent. Wartość pomijalna. Ale fakt pozostaje faktem - para wodna przechodzi przez taką ścianę. A, że nic z tego nie wynika dla mieszkańców takiego domu to już inna historia.

Dokładnie.

Czytałem opracowanie na ten temat zrobione chyba na Politechnice Łodzkiej.

Wynik 0,5-1,5% w zależności od warunków.

Czyli wartość pomijalnie mała.

Całe to gadanie o "oddychających ścianach" to tylko marketing.

A co się dzieje z tą parą po przejściu przez ścianę i zatrzymaniu się na styropianie? Ten 1 do 3% (takie wersje słyszałem od osób negujących korzyść tej cechy) to ile to jest litrów rocznie?

A co się dzieje z tą parą po przejściu przez ścianę i zatrzymaniu się na styropianie? Ten 1 do 3% (takie wersje słyszałem od osób negujących korzyść tej cechy) to ile to jest litrów rocznie?

A co się ma dziać? Jak wilgotność wewnątrz domu spadnie (dzięki dobrze działającej wentylacji), to ściana odda tą parę z powrotem do wnętrza. Noo, chyba, że ktoś nie ma w ogóle wentylacji i wilgotność powietrza wewnątrz domu nigdy mu nie spada, ale w takim przypadku ocieplenie wełną też nie pomoże bo ściana nie nadąży z oddawaniem na zewnątrz tej wilgoci, którą dostaje z wnętrza domu.