d-d 30.03.2009 16:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2009 Witam, jakiś czas temu kupiłem działkę, która z dwóch stron graniczny z działkami należącymi do gminy. W tym roku chciałbym zrobić ogrodzenie, i pytanie czy gmina dorzuci mi się do kosztów ogrodzenia? Domyślam się, że działki graniczące z moją, gmina będzie chciała sprzedać i ja nie zamierzam robić przyszłemu właścicielowi (a obecnie gminie) ogrodzenia za free. Co mi na to poradzicie? Czy jest jakaś szansa, że gmina dorzuci mi się do ogrodzenia? PzdrD. [/i] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawel78 30.03.2009 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2009 Zgodnie z prawem Gmina nie musi partycypować w kosztach budowy płotu, musi ponosić koszty jego remontu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bladyy78 30.03.2009 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2009 Zgodnie z prawem to płot powinien być postawiony na twojej ziemi a nie w granicy. I gmina Ci żadnej kasy nie zwróci a tym bardziej nie będzie twojego płotu remontowała.Jak nie chcesz robić ogrodzenie komos to nie rób go wcale. Poczekaj aż ktoś działki kupi i wtedy za kilka lat zrobisz ogrodzenie wspólnie z sąsiadami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 30.03.2009 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2009 Co mi na to poradzicie? Czy jest jakaś szansa, że gmina dorzuci mi się do ogrodzenia? Chyba na tamtym świecie. Ponoć ma być lepszy niż ten obecny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 30.03.2009 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2009 A czy komuś dorzucili do ogrodzenia od strony drogi gminnej? Proszę nie odpowiadać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 31.03.2009 04:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2009 A czy komuś dorzucili do ogrodzenia od strony drogi gminnej? Proszę nie odpowiadać. O tym podobno nawet Pan Bóg nie słyszał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 31.03.2009 06:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2009 A czy komuś dorzucili do ogrodzenia od strony drogi gminnej? Proszę nie odpowiadać. O tym podobno nawet Pan Bóg nie słyszał Może warto ten pomysł poddać gminie? Zrobić ogrodzenie kute za X tysięcy złotych i pójść do gminy z fakturą. Wyobrażam sobie ich miny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
q-bis 31.03.2009 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2009 Witam, jakiś czas temu kupiłem działkę, która z dwóch stron graniczny z działkami należącymi do gminy. W tym roku chciałbym zrobić ogrodzenie, i pytanie czy gmina dorzuci mi się do kosztów ogrodzenia? Domyślam się, że działki graniczące z moją, gmina będzie chciała sprzedać i ja nie zamierzam robić przyszłemu właścicielowi (a obecnie gminie) ogrodzenia za free. Co mi na to poradzicie? Czy jest jakaś szansa, że gmina dorzuci mi się do ogrodzenia? Pzdr D. [/i] To pytanie to jakaś podpucha Muratora... Nie chce mi się wierzyć, żeby ktoś był tak naiwny w kwestii szczodrości gminnej. Ja rozumiem zbudować sieć wod-kan i przekazać ją za free w majątek gminy, ale w drugą stronę ?!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
labas1 31.03.2009 13:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2009 A czy komuś dorzucili do ogrodzenia od strony drogi gminnej? Proszę nie odpowiadać. Jednak odpowiem Mnie dorzucili, ale ograniczenia - płot 1m od drogi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miciu 31.03.2009 14:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2009 Mam sąsiada, który "kiedyś" będzie budował. Jego działka jest w samym środku - nie chce mi się wierzyć, że dołoży się sąsiadom do ogrodzenia W tym roku będzie już ogrodzony z trzech stron, zostanie mu tylko ogrodzić się od frontu; jakieś 25mb. ale jak wiadomo coś za coś z każdej strony będzie miał inne ogrodzenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miciu 31.03.2009 14:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2009 Ach jeśli chodzi o dobroć gminy, to też nic o tym mi nie wiadomo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawel78 31.03.2009 17:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2009 Zgodnie z prawem to płot powinien być postawiony na twojej ziemi a nie w granicy. I gmina Ci żadnej kasy nie zwróci a tym bardziej nie będzie twojego płotu remontowała. Jak nie chcesz robić ogrodzenie komos to nie rób go wcale. Poczekaj aż ktoś działki kupi i wtedy za kilka lat zrobisz ogrodzenie wspólnie z sąsiadami. Jeśli chodzi o remont to poczytaj sobie prawo a nie piszesz bzdury. Sąsiad jest zobowiązany ponieść 50% kosztów remontu lub naprawy płotu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bladyy78 31.03.2009 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2009 Nie pisze bzdur i Ty poczytaj sobie czy bez zgody sąsiada możesz postawić ogrodzenie w granicy.Jak ogrodzenie już stoi w granicy to dbać o nie powinny dwie strony. Jednak jak zamierzasz się teraz grodzić to nie masz prawa stawiać ogrodzenia w granicy bez zgody sąsiada. Nie każdy może mieć ochotę na takie ogrodzenie jak robi sąsiad. Napisz do gminy żeby się dołożyła to Ci odpisze zęby przesunąć ogrodzenie na swoją działkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts