dode 03.04.2009 06:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2009 O bardzo przepraszam, ale ja sprzątałam po moim dziecku (o ile nie potrafiło jeszcze tego samo zrobić) i nigdy nie srało po trawnikach cudnie się to czyta a opłata za zwierzeta, niestety dla opłaty . Własciciel czworonoga i tak będzie szczęśliwy, że może go gdzieś zabrać i chetnie zapłaci. A właściciel kwatery pewnie i tak będzie miał skarki gości bez zwierząt, że te zwierzeta przeszkadzają, więc niech już ma jakąś małą rekompensatę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piterazim 03.04.2009 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2009 swego czasu jak pracowałem w hotelu (trzy gwiazdki) była brana opłata za zwierzęta 20 zł, niezależnie od długości pobytu - był to koszt dezynfekcji pokoju. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
moniha 03.04.2009 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2009 co do zwierzat to oplat bym nie pobierala, ale zaznaczyla ze mile widziane sa tylko male i niegrozne rasy.. ( osobiscie nie chcialbym przyjechac do pensjonaltu gdzie obok ktos bedzie z jakims duzym lub groznym psem. co do atrakcji dodatkowych to na pewno plac dla dzieci i grill bez oplat, przydaloby sie pare rowerow , tez bez dodatkowych oplat zeby do sklepu sobie podskoczyc, teszta lodki, kajaki itp moga byc dodatkowo platne. jak ktos przyjedzie na wiecej niz tydziec to wymiana poscieli raz na tydzien bez dodatkowych oplat obowiazkowapralka na monety by sie przydala sprzatanie we wlasnym zakresie / lub opcjonalnie za oplata. z jedzeniem to zalezy co oferuje miejscowosc w ktorej pensjonat jest polozony, jak jest duzo obiektow gastronomicznych to wole sie stolowac na miescie, jak nie do lubie miec aneks w pokoju, na pwewno nie wspolna kuchnie miejsce do biesiadowania powinno byc tak umiejscowione coby nocne imprezy nie utrudnialy spania pozostalym gosciom co do cen to stosuje takie kryterium ze jezeli pokoj jest dosc drogi , to oczekuje reszty juz za friko, a nie np ze bede musiala wegiel do grilla kupowac w pobliskim sklepie, itpwole cene podana za pokoj a nie od osobymilo jest jak klimatyczne jest juz wliczone w cene pobytu znizka za dluzsze pobytyparking dla samochodow na miejscuczajnik w pokoju Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lump praski 03.04.2009 14:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2009 Specjalnie np goldeny sa duze i bardzo grozne....... Po rzygajacym pijaku nie trzeba bylo dezynfekowac pokoju a po psie - tak ? Takiej niezyczliwosci dla wszelkiego stworzenia jak w Polsce to ze swieca szukac ........ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaniGdżi1719504772 03.04.2009 16:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2009 Założenia: Łazienka w każdym pokoju / „apartamencie” TV sat w pokojach Pomosty dla wędkarzy i gości Grill / wędzarnia Ognisko Wiata Plac zabaw dla dzieci -------------------------------------------------------------------------------------------------- łazienka w każdym pokoju to podstawa,ale do pomostu dla wędkarzy dodałabym możliwość wynajęcia łódki -------------------------------------------------------------------------------------------------- 1. Preferowany rodzaj pokoi • 2- osobowe • 3-4 – osobowe • „apartament” 4 – osobowy (2 pokoje) ------------------------------------------------------------------------------------------------ 2-osobowe z możliwością dostawki dla dziecka- bezpłatnej ------------------------------------------------------------------------------------------------ 2. Aneks kuchenny w pokoju – tak / nie nie!,ale czajnik bezprzewodowy i mała lodóweczka obowiązkowa ------------------------------------------------------------------------------------------------- 3. Wyżywienie • poza obiektem • wspólna kuchnia i jadalnia dla gości (posiłki we własnym zakresie) • aneks w pokoju • oferowane przez gospodarzy a. śniadanie tak / nie b. obiadokolacja tak / nie -------------------------------------------------------------------------------------------------- żadnych aneksów,czy wspólnych kuchni;śniadanie i kolacja w cenie pokoju;jeśli jest możliwość zaoferowania obiadu,to oczywiście płatny,ale karta dań z kilkoma pozycjami do wyboru. 4. Dodatki płatne a. rowery tak / nie b. quady tak / nie c. łódki tak / nie d. kajaki tak / nie e. rowery wodne tak / nie ------------------------------------------------------------------------------------------------------ Dodatki płatne ,tyle na ile Ciebie stać. ------------------------------------------------------------------------------------------------------ 5. Maksymalna cena za wybrany nocleg w sezonie od osoby • do 29 zł • 30 – 39 zł • 40- 49 zł • 50 zł i więcej ------------------------------------------------------------------------------------------------------ cena zależna od miejscowych;u mnie nad morzem to 50 za "spelunę" bez łazienki ------------------------------------------------------------------------------------------------------- 6. Maksymalna cena za posiłek w sezonie od osoby • Śniadanie a. Do 9 zł b. 10 – 19 zł c. 20 zł i więcej • Obiadokolacja a. Do 19 zł b. 20 – 29 zł c. 30 zł i więcej ------------------------------------------------------------------------------------------------------ tak jak wcześniej wspomniałam,śniadania i kolacje w cenie pokoju,obiad-wolny wybór(płatny rzecz jasna) 7. Opłata za zwierzęta a. Do 5 zł / doba / szt. b. 6-9 zł / doba / szt. c. 10 zł / doba / szt. i więcej -------------------------------------------------------------------------------------------------------- nic z tych rzeczy,"gówniany" zarobek,a skutecznie odstrasza -------------------------------------------------------------------------------------------------------- 8. Sprzątanie a. własne b. zamówione za opłatą c. wliczone w cenę 9. Inne oczekiwania -------------------------------------------------------------------------------------------------------- utrzymanie podstawowej czystości to Twój obowiązek a nie wypoczywającego gościa-ustalone godziny "darmowego" sprzątania z których można skorzystać,ale nie trzeba -------------------------------------------------------------------------------------------------------- Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malka 03.04.2009 16:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2009 Ja osobiście nie zakwaterowałabym sie w miejscu, gdzie obiadokaolacja jest w cenie pokoju , zawsze człowiek uwiązany, na godzinę konkretną trzeba wracać I wiesz Pani G. - nigdy nie spotkałam się z gratisową dostawką. Owszem dzieciak do 3 lat za darmo, ale warunek, że śpi z rodzicami. Za łóżeczko niemowlęce, lub tapczanik-dostawkę - zawsze płaciłam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaniGdżi1719504772 03.04.2009 17:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2009 wiesz Malka,to była moja opinia na ten temat ,Ty oczywiście możesz mieć inną,więc wyraź ją a się nie czepiaj,bo bynajmniej przez Twoje spostrzeżenia jej nie zmienię. W tego typu interesie trzeba wziąć pod uwagę możliwość jak największego zarobku w tak krótkim czasie(lato wiecznie nie trwa) ,czyli ile trzeba włożyć,aby stosunkowo dużo wyciągnąć.Jeśli potencjalny klient słyszy ,że za wszystkie dodatki musi dopłacić to nie jest to zachęcające.Jeśli chodzi o bezpłatną dostawkę to pewnie ,że się tyczy małych dzieci,bo starsze to (znając) życie chcą jak najdalej od rodziców,czyli osobny pokój.A dostawienie w pokoju" łóżka polowego",to szczerze, wiele nie kosztuje,a klienta przyciągnie.A w tym wszystkim chodzi o to by klient był zadowolony,to wróci i może poleci znajomym.A wtedy masz stałych zadowolonych klientów i stały pewny zarobek. Jeśli o obiadokolacji to do mnie,to pisałam o śniadaniu i kolacji,a obiad wolny wybór,właśnie z powodu "uwiązania". Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malka 03.04.2009 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2009 Ale po co ta nerwa , ja nawet nie sugeruję byś zdanie zmieniała - powiedziałam tylko, że nie spotkałam się z dostawką za free.(to łóżko, lub łóżeczko trzeba kupić, trzeba kupić pościel, trzeba ją prać -to raczej oczywiste, że niesie ze soba koszty), no chyba, że ktoś prowadzi instytucje charytatywną - wtedy można bez opłat dostawiać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agduś 03.04.2009 17:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2009 Założenia: Łazienka w każdym pokoju / „apartamencie” TV sat w pokojach niekoniecznie Pomosty dla wędkarzy i gości Grill / wędzarnia Ognisko Wiata Plac zabaw dla dzieci 1. Preferowany rodzaj pokoi • 2- osobowe • 3-4 – osobowe • „apartament” 4 – osobowy (2 pokoje) "Apartament" z możliwością dostawki (model 2+3) 2. Aneks kuchenny w pokoju – tak / nie Tak 3. Wyżywienie • poza obiektem • wspólna kuchnia i jadalnia dla gości (posiłki we własnym zakresie) Z jednej strony to bywa fajne, sprzyja "integracji", z drugiej czasem może się pojawić kłopot ze znikaniem czyichś zapasów z lodówki. Osobiście sie z czymś takim nie spotkałam, a byłam w kilku miejscach z takim rozwiązaniem, ale słyszałam, że i tak bywa. Jednak jestem za, bo moje doświadczenia są pozytywne (fajnie przy smażeniu jajecznicy pogadać o okolicznych atrakcjach). • aneks w pokoju Jeżeli będzie wspólna kuchnia to w pokoju wystarczy czajnik. • oferowane przez gospodarzy a. śniadanie tak / nie b. obiadokolacja tak / nie Czemu nie? Ale tylko na zasadzie zamawiania na konkretny dzień. Absolutnie nie wyżywienie wliczone w cenę. Lubimy poszwędać się po okolicy i konieczność powrotu na określoną godzinę powoduje, że skreślamy ofertę. 4. Dodatki płatne a. rowery tak / nie b. quady tak / nie!!! Kategorycznie!!! c. łódki tak / nie d. kajaki tak / nie e. rowery wodne tak / nie 5. Maksymalna cena za wybrany nocleg w sezonie od osoby • do 29 zł • 30 – 39 zł • 40- 49 zł • 50 zł i więcej 6. Maksymalna cena za posiłek w sezonie od osoby • Śniadanie a. Do 9 zł b. 10 – 19 zł c. 20 zł i więcej • Obiadokolacja a. Do 19 zł b. 20 – 29 zł c. 30 zł i więcej 7. Opłata za zwierzęta a. Do 5 zł / doba / szt. Za kota też??? Jeździmy bez zwierzów naszych, ale, gdyby trzeba było zabrać, szukalibyśmy miejsca, gdzie się za nie nie płaci. Ewentualnie jakaś jednorazowa opłata "sanitarna" byłaby do przyjęcia. b. 6-9 zł / doba / szt. c. 10 zł / doba / szt. i więcej 8. Sprzątanie a. własne - nie lubię, jak ktoś wchodzi do pokoju pod naszą nieobecność. Nie, żebym się bała kradzieży, ale czemu mam się zastanawiać podczas wycieczki, czy np. za przeproszeniem gaci nie zostawiłam na wierzchu? b. zamówione za opłatą c. wliczone w cenę 9. Inne oczekiwania Posiłki wegetariańskie. Za wszystkie odpowiedzi dziękujemy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaniGdżi1719504772 03.04.2009 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2009 Ale po co ta nerwa , ja nawet nie sugeruję byś zdanie zmieniała - powiedziałam tylko, że nie spotkałam się z dostawką za free.(to łóżko, lub łóżeczko trzeba kupić, trzeba kupić pościel, trzeba ją prać -to raczej oczywiste, że niesie ze soba koszty), no chyba, że ktoś prowadzi instytucje charytatywną - wtedy można bez opłat dostawiać. No co Ty? Źle to odebrałaś Co do tematu,właśnie o to chodzi ,żeby wdrożyć pomysły/rozwiązania dla ściągnięcia klienta,aby "pokonać" konkurencję. Lepiej wyprać jedną pościel więcej,niż nic. A co do "w cenie",wystarczy umiejętnie ująć w "gratis"i nikt nie będzie czuł się "związany".To tak jak z tymi sokami z 20%gratis.Ludzie lubią mieć przeświadczenie ,że dostają coś za darmo.Czyli nie obniżać ceny,ale oferować za nią więcej. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malka 03.04.2009 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2009 Ale po co ta nerwa , ja nawet nie sugeruję byś zdanie zmieniała - powiedziałam tylko, że nie spotkałam się z dostawką za free.(to łóżko, lub łóżeczko trzeba kupić, trzeba kupić pościel, trzeba ją prać -to raczej oczywiste, że niesie ze soba koszty), no chyba, że ktoś prowadzi instytucje charytatywną - wtedy można bez opłat dostawiać. No co Ty? Źle to odebrałaś Co do tematu,właśnie o to chodzi ,żeby wdrożyć pomysły/rozwiązania dla ściągnięcia klienta,aby "pokonać" konkurencję. Lepiej wyprać jedną pościel więcej,niż nic. A co do "w cenie",wystarczy umiejętnie ująć w "gratis"i nikt nie będzie czuł się "związany".To tak jak z tymi sokami z 20%gratis.Ludzie lubią mieć przeświadczenie ,że dostają coś za darmo.Czyli nie obniżać ceny,ale oferować za nią więcej. Pozdrawiam. założenie jest fajne, ale nie oszukujmy się ktos za to "jedno pranie więcej" musi zapłacić i jeśli dostawka faktycznie będzie gratis - to zapłacą za nia wszyscy wczasowicze. Do takich agro ośrodków zasadniczo wybieraja się rodziny z dziećmi - niech to będzie 5 dzieci w turnusie - robi sie juz ładna kwota, czyż nie ? I nie jestem przekonana, że ci "bezdzietni" bedą zachwyceni, jak wywęszą , że płaca np za moje dziecko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oxa 03.04.2009 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2009 Opłata za zwierza ok. Myślę, że w miarę możliwości zwierzęce pokoje w kupie, ew. łatwe wyjście z pupilem, nie drażnic tych niekochających zwierzęta. i obowiązek wyjścia z psem poza teren za potrzebą Ps. i jeszcze jedno, baaardzo mnie bawią wpisy typu, jeśli z pieskiem to tylko małym i niegrożnym Pamiętam moje wczasy co prawda w ośrodku z domkami. Małe moje dziecię i inne poznane dzieciaki - jazda na rowerku i doskakujące z co trzeciego domku małe niewychowane jazgotki, łapiące je za koła i nogawki. Nawet nie próbowałam zwracać uwagi, bo też z suczą byłam, ale inni nie ale odpowiedzi zawsze padały te same, on łagodny, bawić się chce, nic nie zrobi itp. Patrzyłam na tę moją grożną morderczynię, co sobie ze stoickim spokojem leżała koło domku i nie odeszła dalej niż 2-3 metry, bo wiedziała, że jej nie wolno i wychodziła na 3 spacery poza teren, mimo, że pańcia (ja ) z brzuchem gigantem była, a małe pieski wychodzić nie musiały, bo w sumie jak wdepniesz w takie g.. to PRAWIE nie czujesz ps2 mam rottweilera i 3 potencjalnych kandydatów do pożarcia (moje dzieci, bo jak powszechnie wiadomo, te psy zaczynają od swoich) i w związku z tym zakaz wstępu do większości ośrodków Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lump praski 03.04.2009 23:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2009 Dobrze napisala Pani G (dzi) - oplata za zwierzeta to gowniany zarobek a skutecznie odstrasza. Przede wszystkim od razu okresla wlascicieli jako" niezyczliwych " po prostu. Mozna zaznaczyc, ze za ew szkody odpowiada wlasciciel psa , ale jakies oplaty za zwierze sa nie na miejscu ...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaniGdżi1719504772 04.04.2009 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2009 Dziękuję,lumpie praski.Bardzo często pies traktowany jest jak członek rodziny,dlatego problem z jego pobytem powinien być nieodczuwalny dla gości,żeby nie poczuli się urażeni.Jeśli chodzi o pozostawione nieczystości po pupilkach,to nie rozumiem problemu z zorganizowaniem do tego osobnego miejsca.Zresztą turyści bardzo dużo czasu(wraz z pieskiem) spędzają poza "pensjonatem". Malka nie rozumiesz mnie,ustalając cenę za nocleg bierzesz pod uwagę cenę u konkurencji(jak jej nie ma,to po roku się pojawi ) i zrobić taką samą,i żadnych negatywnych odczuć "bezdzietny gość" mieć nie będzie.Bo ściąganie klienta do siebie niższą ceną od pozostałych,może w przyszłości obrócić się przeciwko sobie,konkurencja nie śpi i też cenę obniży,i tak będziecie sobie obniżać,aż dojdzie się do wniosku narobiłem się a nie zarobiłem.Jeśli chodzi o darmowy posiłek dla dziecka-"dostawki",to na prawdę wielki kosz tego nie jest,(najlepiej bazować na stole szwedzkim),a chyba każda matka pamięta,jak to dziecko siedziało na kolanach i jadło się ze wspólnego talerza na przemian a potem dojadało po dziecku-częsty "obrazek",jak się chce zjeść ciepły posiłek przy dziecku. Zresztą błędem jest,w prowadzeniu jakiejkolwiek działalności usługowej,nastawienie się ,że za wszystko klient ma zapłacić.Jeśli chodzi o "pensjonat",trzeba być wdzięcznym,że to akurat u Ciebie wybrali pobyt.Znam osoby(u nas jest bardzo dużo pensjonatów),które prowadza tego typu działalność dziesiątki lat i mają tych samych stałych gości,przyjeżdżających co roku.Bardziej jak przyjaciele niż goście.Ale musieli sobie na to ciężko zapracować.I właściciele pensjonatu nawet by nie wpadli na pomysł,żeby np. urządzając na kolację grilla,goście mieli za niego zapłacić. Oczywiście Malka nie "piję " do Twoich poglądów,tylko starałam się wytłumaczyć o co mi chodzi autorom wątku. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lump praski 04.04.2009 14:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2009 Prosze bardzo ! Prowadzenie pensjonatu to praca z ludzmi i albo sie to lubi i ma do tego predyspozycje albo stwarza atmosfere robienia szybkich pieniedzy i koniecznosci splacania kredytu , czego nie znosze ( Za psa placi pani 5 zl dziennie - to ja dziekuje bardzo, pojade sobie na swoje dzialke, i tez bedzie dobrze ) Chyba masz sprawe obcykana - zgadzam sie, ze ciagle naginanie klienta do placenia za wszystko i wyliczanie rolek papieru toaletowego jakie klient zuzyl skutecznie odstrecza. i odstrasza...... Jak ze stajnia - ktos tu zadal pytanie - to jak zbuduje pensjonat dla koni to ile bede bral za konia ? Zapomnial , ze jeszcze trzeba chociaz te konie lubic. Leba- no prosze, miejsce moich pobytow nad morzem - a raz jak sie zjawilam bez zapopwiedzi to blagalam posterunkowego zeby nas przenocowal bo nie bylo nigdzie wolnych lozek - ale powiedzial, ze nie ma takiej mozliwosc i nie chcial otworzyc dla nas aresztu , ktory wabil czysta posciela a mysmy padali z nog a dzieci glosno plakaly - sympatycznie bylo. Zdradzilismy jednak Lebe dla innej miejscowosci..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaniGdżi1719504772 04.04.2009 17:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2009 No widzisz lumpie paryski,twoje doświadczenie przykre,ale i nie osamotnione.Ale nie można tego sprowadzać tylko do miasta Łeby,tak niestety jest wszędzie.Ja z podobnym traktowaniem spotkałam się nad Charzykowskim,ale znając życie nie wzięłam tego do siebie tak jak Ty i miejsca nie zmieniłam.To taka lekcja na przyszłość,jak łatwo można stracić klienta.PS.lumpie paryski możesz zdradzić,na jaką miejscowość zamieniłaś Łebę,czy to przypadkiem nie Mielno?Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malka 04.04.2009 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2009 Pani G - to ja tylko zapytam - czy 17 letnie "dziecko", będzie spała na darmowej dostawce ? - czy to jest ok ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lump praski 04.04.2009 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2009 Zartujesz chyba ! taaaaakie dziecko nie jedzie juz z reguly z rodzicami na kwatery prywatne tylko z kolegami pod namiot i spi na karimacie. Pani G ( dzi ) chyba pisze , ze bylo wesolo i milo Lebe wspominam, ale zrobilo sie za komercjalnie i za drogo - jesli chozi o Mielno to stala sie tam tragedia - korki samochodowe w sezonie sa dluzsze niz plaza - omijam szeeeerokim lukiem. I w ogole przyszedl czas, ze jezdzi sie juz nad jakies woy cieple we wrzesniu , ale Baltyk wspominam bardzo milo, Lebe tez , bylo wesolo z tym blaganiem posterunkowego zeby nas przenocowal w areszcie...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malka 04.04.2009 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2009 Nie , nie zartuję .Nie rozparujmy czy 17 latek jeździ z rodzicami czy nie, pytam czy może kożystać z dostawki za free. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lump praski 04.04.2009 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2009 Aaaaa widzisz , to zalezy....bo jak to rodzina, ktora przyjezdza z dryblasowatym typem odkad siusial w pieluchy to dostawke dalabym za free, ale jedzenie to nie bardzo - w tym wieku ma sie spust, ze ho ho. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts