Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wakacyjne oczekiwania wczasowiczów

maciek01

Recommended Posts

dla mnie robienie "prezentów" z (opłacalnym) biznesem ma niewiele wspólnego.

I wydaje mi sie nie mniej niz dziwne, że łóżko (jakiekolwiek by ono nie było) jest dla wczasowicza za darmo.

ogólnie przyjęte jest, że dziecko do lat 3 (max 4) przebywa w ośrodku (kwaterze, hotelu) za darmo, starsze (śpiące na dostawce) opłata ok 40-60% opłaty podstawowej ( przyjęty wiek do ok 12-13 lat).Starsze traktowane sa jak osoba dorosła.

I to jest ok, nie róbmy z właścicieli kwater instytucji charytatywnej

• Odpowiedzi 185
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Łazienka w każdym pokoju / „apartamencie”

KONIECZNIE

TV sat w pokojach

NIEKONIECZNIE, A NAWET ZBĘDNE (WSZAK NA URLOPIE POWINNO SIĘ ODPOCZĄĆ OD CODZIENNYCH NAWYKÓW)

Pomosty dla wędkarzy i gości

MIŁE

Grill / wędzarnia

B. MIŁE

Ognisko

OK

Wiata

OK

Plac zabaw dla dzieci

OK

1. Preferowany rodzaj pokoi

• 2- osobowe

TAK

• 3-4 – osobowe

• „apartament” 4 – osobowy (2 pokoje)

2. Aneks kuchenny w pokoju – tak / nie

TAK

3. Wyżywienie

NIEKONIECZNIE

• poza obiektem

• wspólna kuchnia i jadalnia dla gości (posiłki we własnym zakresie)

• aneks w pokoju

• oferowane przez gospodarzy

a. śniadanie tak / nie

b. obiadokolacja tak / nie

4. Dodatki płatne

a. rowery tak / nie

TAK

b. quady tak / nie

NIE

c. łódki tak / nie

NIE

d. kajaki tak / nie

NIE

e. rowery wodne tak / nie

NIE

5. Maksymalna cena za wybrany nocleg w sezonie od osoby

• do 29 zł

SUPER:)

• 30 – 39 zł

OK

• 40- 49 zł

GORZEJ;)

• 50 zł i więcej

NIE

6. Maksymalna cena za posiłek w sezonie od osoby

• Śniadanie

a. Do 9 zł

NIE

b. 10 – 19 zł

c. 20 zł i więcej

• Obiadokolacja

a. Do 19 zł

TAK

b. 20 – 29 zł

c. 30 zł i więcej

7. Opłata za zwierzęta

NIE MAM ZDANIA

a. Do 5 zł / doba / szt.

b. 6-9 zł / doba / szt.

c. 10 zł / doba / szt. i więcej

8. Sprzątanie

a. własne

CODZIENNE

b. zamówione za opłatą

c. wliczone w cenę

CO 3 DZIEŃ

9. Inne oczekiwania

Za wszystkie odpowiedzi dziękujemy.

I wydaje mi sie nie mniej niz dziwne, że łóżko (jakiekolwiek by ono nie było) jest dla wczasowicza za darmo.

ogólnie przyjęte jest, że dziecko do lat 3 (max 4) przebywa w ośrodku (kwaterze, hotelu) za darmo, starsze (śpiące na dostawce) opłata ok 40-60% opłaty podstawowej ( przyjęty wiek do ok 12-13 lat).Starsze traktowane sa jak osoba dorosła.

I to jest ok, nie róbmy z właścicieli kwater instytucji charytatywnej

To zalezy co sie oplaca bardziej czy stracic stalych klientow czy nie policzyc im za dostawke za 17 latka jak za osobe dorosla - nie upieram sie .

No, ale jak zacznie funkcjonowac to beda rozne sytuacje, rozni goscie i klenci ....chyba nie da sie wszystkiego tak sztywno traktowac,

Nie wszystko przynosi natychmiastowy zysk - czasami korzysc jest rozlozona w czasie.

Moze bardziej oplaca sie cos tam obnizyc zeby w przyszlym sezonie ci sami klienci wrocili...nie wiem, nie wypowiadam sie bo pensjonatu nie prowadze. 8)

Ale atmosfera, ze za wszystko musze placic bo wszystko jest obliczone na natychmiastowy zysk albo splate kredytu - niestety- ale to odstrasza skutecznie.

Hm, od kilku lat podróżuję z trójką dzieci, właściciele pensjonatów często proponują nam zniżki typu: "trzecie dziecko gratis" ;-) czy tam: "trzecie dziecko za 45% ceny". Wypoczywać chcą nie tylko rodzice jedynaków, a przeciez łatwo wyobrazić sobie co by było, gdyby wszyscy goście z dwójką czy trójką dzieci domagali się tego, zeby za dziecko nie płacić.

Więc - dla mnie też naturalne jest, że za dziecko od określonego wieku (najczęściej 2 lub 3 lata) się płaci. Stawkę ulgową, ale zawsze.

ale ja rozumię te "promocje" typu "trzecie dziecko gratis", kiedyś przy 10 dniowym pobycie 11 dobe dostaliśmy "w prezencie" (to było miłe :D ) , natomiast nieporozumieniem jest dla mnie domaganie się bezpłatnego łózka dla dziecka.

Zaraz, zaraz, o czym my rozmawiamy?

To ma być hotelik, pensjonat, pokoje na wynajem czy agroturystyka?

To, co pisze PaniG podchodzi pod mały hotelik-pensjonat.

To, co Malka -pod taki pensjonat odrobinę o niższym standardzie

Agduś pisze o typowych pokojach do wynajecia

A to podobno miała być agroturystyka!

A o agroturystyce nikt nie pisze. Bo dla mnie akurat to pojęcie niesie zupełnie inne wartości. łazienka- może być nawet wspólna dla 2-3 pokoi, choć własna mile widziana. Możliwość skorzystania z kuchni lub kupienia posiłku. W pokoju czajnik. Ale, co chyba najważniejsze - jak biją wieprzka, to się robi kiełbasę z gospodarzem, jak doją krowę, to dziecko idzie popatrzeć albo i próbować. Jak pieką chleb, to się patrzy i można go kupić. Własne masło do kupienia. Jajka od kur łażących po podwórku. Dowolny wstęp dla dziecka do stodoły. Jak są sianokosy, to się idzie kosić. Rowery stoją pod domem, jak potzreba, to się bieże (no za pytaniem) ale za to jak jadę do marketu, to lista gospodyni jest dłuższa od mojej :D Konie. Jeżeli łódki, to właściciel MUSI być rybak i zabierać na połów. CZyli życie razem z gospodarzami. I podstawa - niestety - mały biznes, nie za dużo ludzi na raz. Jak się zaczyna przemysł turystyczny, to się kończy agroturystyka. ja tak jeżdzę co roku w góry od 7 lat. W to samo miejsce. Moje dziecko już teraz pyta, kiedy na Malinke jedziemy. Nie jechać to niemożliwe.

Bo do hoteli z TV sat i płatnym grilem to ja jeżdzę służbowo. Nuuudy. Trzeba albo ciągle gdzieś łazić albo siedzieć w pokoju. A u nas dziecko do stodoły (raj! a dziecko alergiczne :lol: i nic jej nie jest) a my np konie i wdal. Albo się zmawaimy z kilku pokoi i pieczemy ciasto dla gospodarzy i reszty.

Ale wiecie co, ci moi górale lubią swoich gośći. Pewnie, ze chcą zarobić i płacę im, ale nie na wszystkim i nie za wszelką cenę...

A co do psa- niestety, w agroturystyce pies to dopust boży. Bo tam są kury, gęsi, miejscowe psy, konie itd. I psa trzeba koszmarnie pilnować. Ale niektórzy przywożą. Bez dopłat, gospodarze rozumieją, że czasem nie ma co z tym psem zrobić, przyjezdni rozumieją, że pies w zasadzie ma chodzić na smyczy, bo we wsi drób a w lesie dzikie zwierzęta. Jakoś przez to wszystkie lata nie było psich zgrzytów, choć były psy ...

Ewa, wszystko ok, ale tu nikt nie mówił o agro, mowa o

budynek mieszkalny z pokojami dla gości.

gdyby autor wątku choć wspomniał o agroturystyce to ja skopiuje Twoją wypowiedx i podpisze wszystkimi kończynami. :D

Tak mi się skojarzyło po postach tomka1950 :D

Może nie mam racji,

Niech może najpierw autor tzw grupę docelową sobie wyznaczy, bo na razie ma odpowiedzui na różnych poziomach finansowych. Wszystkich nie pogodzi :D

Malka,a Twoje zdanie wynika z doświadczenia,czy to tylko przypuszczenia?Bo moje z doświadczenia,a na "opłacalność" nie narzekam ,dom buduję za gotówkę i jestem nienormalna ,bo jak to kiedyś pewien sędzia mi powiedział-normalni ludzie mają tylko jeden samochód.

A dzięki temu ,że są jeszcze ludzie (jak się okazuje),którzy nie "cenią" klienta tylko "wyceniają" ,na gotówkę w przyszłości narzekać też nie będę.

lumpie paryski,nie wiem kiedy byłaś ostatnio w Łebie,ale korków już nie ma,jest zrobiona dodatkowo "obwodnica",a plaży piękniejszej nad naszym morzem nie znajdziesz.Sytuacja z zakwaterowaniem też się zmieniła.Powstało dużo pensjonatów(szczególnie w kierunku Nowęcina),co spowodowało znaczne podwyższenie standardu pokoi(ceny pozostały wysokie :lol: )

EZS nie wiem czy chodzi o agroturystykę,czy pokoje do wynajęcia,ale stwierdzenie:

Łazienka w każdym pokoju /„apartamencie”
tak mi się bardziej skojarzyło z pensjonatem.

Pozdrawiam.

O korkach to pisze, ze w M i e l n i e a nie Lebie. W czasie weekendu korek byl doslownie od Koszalina do Mielna i przez cale Mielno , nie mozna bylo przejsc na druga strone ulicy - wiec juz tam noga moja nie postanie.

Leba owszem, ma ladna plaze, ale to wcale nie znaczy, ze nie ma ladniejszych .

Ma jednak ta dobra strone, ze rzut beretem od Warszawy..... :D

Jezdze juz nad jakies cieple wody bo hartowanie w Baltyku na razie mnie nie interesuje.

Ale moze jeszcze kiedys poza sezonem skoczy sie......zeby polazic po plazach.

Malka,a Twoje zdanie wynika z doświadczenia,czy to tylko przypuszczenia?Bo moje z doświadczenia,a na "opłacalność" nie narzekam ,dom buduję za gotówkę i jestem nienormalna ,bo jak to kiedyś pewien sędzia mi powiedział-normalni ludzie mają tylko jeden samochód.

nie bardzo rozumie czego oczekujesz, mam Ci PIT za ubiegły rok pokazać i dowody rejestracyjne szamochodów ?? I dopiero wtedy bedziesz w stanie ocenić moją wiarygodność :-?