SAVAGE7 16.11.2007 07:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2007 jak w temacie. podłogę zmywam mopem. wyciskam wodę ile tylko się da ale w na łączenach panele się wybrzuszają. tak się dzieje tylko z jednym gatunkiem paneli, drugiemu nic nie dolega. no i pytanie: czy da to sie czymś nasączyć żeby nie piło wody? oczywiście mam kilka wersji rozwiązań, które zapewne zastosuję ale chodzi mi o to czy jest jakiś specjalny środek zaradczy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rogacek 16.11.2007 07:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2007 puchną bo dostają wodego, nie unikniesz tego póki nie zmienisz technologii mycia podłóg. możesz też spróbować po wysuszeniu podłogi zaimpregnować jakimś preparatem ( wosk) by woda się nie dostawała w szpary pomiędzy panelami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolinnab 10.10.2008 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2008 Polozone 3 miesiace tem panele zaczely mi na laczeniach isc do gory, podejrzewam ze od naprezen. Dyletacja byla chyba zle zrobiona - "pozdrawiam" ekipe z Ruck Zucka Chcialam oderwac listwy przypodlogowe zeby to sprawdzic, ale jak zerwac listwy kladzione na klej, zeby tynk pozostal? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hybris 10.10.2008 16:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2008 tyn tak zaraz nie odejdzie wraz z listwą, chyba że jest lichy.śmiało oderwij listwę (sprawdź, może jest dodatkowo przykręcona). nawet jak zniszczysz, to pewnie będziesz mogła dokupić nową listwę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ghost34 10.10.2008 16:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2008 jak je myjesz?? w których miejscach wybrzuszaja masz panele dociśnięte meblami?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iva_marti 10.10.2008 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2008 Mi wybrzuszyło panele w kuchni - mała powierzchnia, obciążona z 3 stron szafkami. Wyciełam panele pod cokołem(pod szafkami zostałe stare) i wymieniłam srodek na nowe. A wybrzuszenei było baardzo duże ,mozna było skakać jak po trampolinie.Wybrzuszyło też pod grzejnikami. Tu w zależności czy jest okres grzewczy czy nie,jest mniejsze albo większe. Ale nie pamiętam kiedy większe ,bo zasłoniłam te miejsca meblami. Myślę ,że to złe położenie paneli. Siostra i koleżanka mają identyczne i nic się nie dzieje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ghost34 10.10.2008 22:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2008 Na moje pojęcie..to tylko działanie wilgoci..nic więcej.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolinnab 11.10.2008 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2008 W mnie wilgoc jest, to fakt, mieszkanie nowe i jeszcze dobrze nie doschniete.Ale pierwsze wybrzuszenie zrobilo sie zaraz po tym jak wlaczyli ogrzewanie. I wybrzusza tylko w jednym pomieszczeniu gdzie jest najwieksza powierzchnia. Dzisiaj odrywamy listwy, zobaczymu czy z to wina dyletacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ghost34 11.10.2008 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2008 Nie podkapuje wam jeden grzejnik??Może jakaś nieszczelność rurek w posadce??Panel przygniecione mablami nie za bardzo "chodzą" no chyba ze rzeczywiśćie gdzies jest niewyciągnięty klin czy dociete na styk ze sciana chc to wątpliwe.ale mozliwe.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolinnab 11.10.2008 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2008 Oderwalismy listwy. Okazalo sie ze dyletacji nie ma juz wogole, panele sie wbijaly w sciane. A jak mąż pytal "fachowcow" z Ruck Zucka przy montowaniu podlogi czy przypadkiem nie powinni wiekszej dyletacji zrobic niz w pozostalych pomieszczeniach bo powierzchnia jest duza, to "niieee Panie bedzie dobrze" Przycielismy panele zeby zrobic wieksze szczeliny pomiedzy sciana a podloga i .....efekt byl natychmiastowy Troche jeszcze w miejscach wybrzuszania panele sa odksztalcone, ale poprawa jest zdecydowana. Musze je obciazyc czyms na jakis czas, moze sie wyprostuja calkowicie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 11.10.2008 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2008 Oderwalismy listwy. Okazalo sie ze dyletacji nie ma juz wogole, panele sie wbijaly w sciane. A jak mąż pytal "fachowcow" z Ruck Zucka przy montowaniu podlogi czy przypadkiem nie powinni wiekszej dyletacji zrobic niz w pozostalych pomieszczeniach bo powierzchnia jest duza, to "niieee Panie bedzie dobrze" Przycielismy panele zeby zrobic wieksze szczeliny pomiedzy sciana a podloga i .....efekt byl natychmiastowy Troche jeszcze w miejscach wybrzuszania panele sa odksztalcone, ale poprawa jest zdecydowana. Musze je obciazyc czyms na jakis czas, moze sie wyprostuja calkowicie brawo super podejście! Teraz grzac zmniejszyc wilgotnośc w pomieszczeniu do 30% na kilka dni. Kupcie stację meteo w Castoramie około 60 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 11.10.2008 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2008 Polozone 3 miesiace tem panele zaczely mi na laczeniach isc do gory, podejrzewam ze od naprezen. Dyletacja byla chyba zle zrobiona - "pozdrawiam" ekipe z Ruck Zucka Chcialam oderwac listwy przypodlogowe zeby to sprawdzic, ale jak zerwac listwy kladzione na klej, zeby tynk pozostal? Listwy przypodłogowe są przyklejone najczęściej do farby albo do tapety. W związku z tym aby nie oderwac listwy z dużym kawałkiem farby, należy nożem do tapet przyciąc nad listwami farbę, następnie delikatnie odrywac listwę. czasami można pomóc nacinając klej między ścianą a listwą. Jezeli listwy są na zatrzaski to trzeba je po prostu wyjąc z zatrzasków. Dylatacje muszą byc mniejsze niż szerokośc listwy na dole przy podłodze. Inaczej listwa nie zakryje dylatacji. Laminat ma tę właściwośc, że pod wpływem wilgoci puchnie wwe wszystkie strony i to w tempie najbardzie z wrażliwych na wilgoc drzew -buka. Jeżeli wasza powierzchnia była większ niż 4 metry w jakimkolwiek kierunku nalężało zrobic maksymalne dylatacje a nawet jedną dodatkową w tafli posadzki. To wszystko co dzieje się z posadzkami pod wpływem wilgoci da się przewidziec z ołówkiem w ręku. Fizyki nie oszukasz. Czy panowie z ruck-zucka zostawili wam jakieś wskazówki o użytkowaniu, pielęgnowaniu i utrzymaniu klimatu w pomieszczeniu? Czy została zmierzona u was wilgotnośc podłoża (2%), zanim przystąpiono do montażu laminatu. Jeżeli nie to sytuacja może się powtórzyc. jeżeli laminat napuchnie na krawędziach od wilgoci jest do wyrzucenia. HDF to drobne trociny drzewne i papier sprasowany pod ogromnym ciśnieniem. krawędzie zawilgocone wyglądają jak wysuszona książka po kąpieli wodnej. Wilgoc z podłoża bedzie wnikac przez folię paroszczelną 0,2mm w laminat. Folię paroszczelną kładzie się przeciw resztkom wilgoci rzędu 0,1 -0,3% powyżej maksymalnej wartości (2%). Wartoś takiej folii da się sprawdzi robiąc pewne obliczenie znając wilgotnośc podłoża. W waszym przypadku powinni położy folię PE 0,2 na zakładkę 30cm i zakładki skleic. Następnie drugą warstwę folii 0,2 na zakładkę i skleic ułoży w drugim kierunku łączenia folii tworzą krzyż. Obie folie wywinięte na ścianę i po ułożeniu obcięte na wysokości posadzki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts