eska-j 12.11.2003 22:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2003 Witam,Moją działkę łączy z drogą asfaltową prywatna, szeroka /8m/ niby-droga, o długości ok.70m. Piszę niby-droga, gdzyż właściwie jest kawałek pola, wytyczony jako dojazd do 3 działek /kończy się wjazdem na moją działkę/. Przed rozpoczęciem prac budowlanych powinniśmy tą drogę utwardzić.Czy macie jakieś pomysły lub doświadczenie w tym temacie? Oczywiście zależy mi na ekonomicznym rozwiązaniu. Czy orientujecie się jakie mogłyby być przybliżone koszty takiego przedsięwzięcia?Dodam jeszcze, że droga dojazdowa opada łagodnie w kierunku mojej działki /różnica wysokości 3m/. Raczej nie jest podmokła, o ile dobrze pamiętam, wiosną nie zabłociłam, ani nie zamoczyłam sobie butów. Teraz jest sucho.Z góry dziękuję, za podpowiedzi.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaltam 13.11.2003 06:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2003 Jeżeli chcesz to zrobić w miare dobrze to:- wykorytować na głębokość 20 cm- wysypać tłuczniem do wielkości ziarna 63 mm- po ubiciu dosypać klińca (ziarna do 30 mm) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pik33 13.11.2003 06:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2003 Mam podobny problem z "drogą" - kilkadziesiąt metrów "drogi" nie nadaje się do jazdy po robotach budowlanych. Myślałem - tymczasowo, droga jestr gminna więc niech oni coś z tym robią - o położeniu płyt betonowych - nie wiem ile to mogłoby kosztować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Moira 13.11.2003 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2003 Aby zminimalizować koszty rozejrzyj się za darmowym gruzem. My tak zrobiliśmy, że pojeździliśmy i podzwoniliśmy po większych budowach (a zwłaszcza remontowanych lub burzonych budynkach) i gruz mieliśmy za darmo. Problem tylko z tym, że trzeba być na miejscu i kontrolować jakość gruzu. W sumie na 800 m drogi problem pojawił się tylko raz - przy przywozie darmowej ziemi. Pomimo naszych ustaleń z dobrym znajomym. Okazało się że nawiózł nam ziemi z cmentarza (pełno zniczy). Musieliśmy się mocno awanturować i straszyć strażą miejską aby zabrał te śmieci. Jeżeli jesteś z okolic W-wy to daj znać mam znajomego, który czasem ma gruz i za koszty transportu może go oddać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartt 13.11.2003 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2003 1 - płyty są drgie2 - nie syp gruzu - powstaną dziury3 - użyj tłucznia j.w. - m3 20-30zł + transport Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Moira 13.11.2003 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2003 2 - nie syp gruzu - powstaną dziury 3 - użyj tłucznia j.w. - m3 20-30zł + transport To chyba raczej jak wysypiesz tłuczeń powstaną dziury. Gleba wchłonie tłuczeń o ile nie będzie on położony na czymś w miarę stabilnym i dużo trudniej wbijającym się w ziemię. Tłuczeń jest okej ale jako warstwa wierzchnia. Najpierw musisz utwardzić drogę. A gruz (nie może być jednak zbyt duży) się do tego świetnie nadaje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sirma 13.11.2003 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2003 witam,jestem za wysypaniem gruzu, najlepiej ceglanego.Mogę powiedzieć z doświadczenia, nie teoretycznie, że owszem ciężkie samochody mogą zrobić dziury, ale trzeba je tylko uzupełnić. Po sezonie budowlanym powstanie doskonale utwardzona podbudowa drogi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Moira 13.11.2003 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2003 W pełni się zgadzam. Nasza droga przez pole wysypana gruzem a następnie walec i piasek nie jest może najlepsza, ale wystarczy ją jeszcze raz podsypać ceglanym gruzem a będzie okej.Za to nasi siąsiedzi walczą już od jakiegoś czasu z drogą wysypując tłuczeń i ciągle muszą ten tłuczeń uzupełniać. Po prostu ginie w ziemi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eska-j 13.11.2003 17:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2003 Dziękuję Wam za odpowiedzi. Podoba mi się pomysł z gruzem.Mam jeszcze pytania. Czy przed wysypaniem drogi gruzem należy zebrać jej wierzchnią warstwę? Jeśli tak, to jak głęboko?Jak gruba powinna być warstwa gruzu?Czy na okres budowy wystarcza samo wysypanie gruzem, czy też wysypaną warstwę należy ubić /walcem?/?Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eska-j 13.11.2003 17:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2003 Jeżeli jesteś z okolic W-wy to daj znać mam znajomego, który czasem ma gruz i za koszty transportu może go oddać. Dziękuję, ale jestem z Gdańska. Trochę daleko . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Smok 13.11.2003 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2003 nie radzę sypać gruzu, zwłaszcza ceglanego.Cegła będzie się lasować przez długi czas i będziecie tylko zasypywać dziury i zdzierali górki.piasek 10 cmżwir 10 cmtłuczeń 10 cmwcześniej wykorytować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Moira 14.11.2003 07:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2003 Czy na okres budowy wystarcza samo wysypanie gruzem, czy też wysypaną warstwę należy ubić /walcem?/? Na czas budowy możesz, ale ciężki sprzęt i tak ci to porozjeżdża, więc szkoda czasu i pieniędzy. Czy wykorytować i jak warstwa utwardzaczy to zależy od gleby i od poziomu jaki będzie miała droga. Pamiętaj że póżniej może się okazać że droga jest wyższa od cokoliku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piątka 16.03.2004 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2004 Moira, a mogłabyś dać kontakt do człowieka chętnego wozić gruz ? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 16.03.2004 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2004 Mam namiar na tani asfalt. Ale jak przygotować podłoże pod niego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ozzie 16.03.2004 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2004 Jezier, czy mozesz napisac (moze byc na priva) jakis kontakt na ten tani asfalt? My mamy 70 m do utwardzenia i zupelnie nie wiemy jak sie do tego zabrac.Dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aishan 16.03.2004 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2004 Mnie proponowali kamień [tłuczeń] - nie pamiętam nazwy, ale ważne coby się nie zlasował, a uprzednio usuniętą warstwę ziemi i podłożoną tkaninę izolacyjną [nazwy wybaczcie zapomniałem] - zgrubsza chodzi oto, żeby woda przesiąkała swobodnie, ale kamień nie mieszał się z ziemią. Początkowo takie rozwiązanie wydaje się droższe, ale za to nie trzeba co sezon uzupełniać tłucznia.Ps. Zgadzam się, że nie należy używać żużla i gruzu na podkład.PozdrawiamAishan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 16.03.2004 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2004 ozzie. Rozmawiałem jakiś czas temu ze znajomym. Ma on trochę ponad 100 m bardzo dobrze utwardzonej drogi żużlowej (codziennie po kilka tirów) i mówił, że ma telefon do gościa co kładzie aspalt 20 zł/m2. Nie mam niestety jeszcze namiaru na faceta z asfaltem ale gdybym potrzebował to bym zdobył. Zdobyłbym też wcześniej jeśli tobie lub komuś innemu zależy. Ale i tak nie wiem jak przygotować niedrogo podłoże pod asfalt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Moira 17.03.2004 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2004 Moira, a mogłabyś dać kontakt do człowieka chętnego wozić gruz ? Pozdrawiam Piątka, mam znajomego, który prowadzi roboty budowlane i ma czasami czysty gruz, ale trzeba mu zapłacić różnicę pomiędzy kosztem transportu na twoją działkę a kosztem transportu standardowo. To niewielkie koszty. Mogę się go zapytać dzisiaj o ten gruz tylko musisz mi powiedzieć ile tego i gdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alek_wawa 17.03.2004 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2004 Moira, a mogłabyś dać kontakt do człowieka chętnego wozić gruz ? Pozdrawiam Piątka, mam znajomego, który prowadzi roboty budowlane i ma czasami czysty gruz, ale trzeba mu zapłacić różnicę pomiędzy kosztem transportu na twoją działkę a kosztem transportu standardowo. To niewielkie koszty. Mogę się go zapytać dzisiaj o ten gruz tylko musisz mi powiedzieć ile tego i gdzie. Czesc Moira Tez chetnie zalapalbym sie na transport gruzu Głoskow pod Piasecznem Daj znac jesli cos znajomy bedzie mial - a najlepiej daj kontakt do niego Pozdrawiam Alek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alison 17.03.2004 17:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2004 Cześć Wszystkim Forumowiczom, Dzięki za ten wątek - też mam problem drogi na głowie. Przepraszam za może niezbyt mądre pytanie, ale co się robi z krzaczkami i małą trawką, która rośnie na drodze, którą chciałabym utwardzić, ?Trzeba wyciąć, czy wystarczy zaorać wszystko i spokój? Dzięki z góry za odpowiedź ! Dzisiaj w Poznaiu było 16 oC i słoneczko - chyba Wiosna zdąży na 21 marca czego i Wam i sobie życzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts