Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam wszystkich

Po pierwsze - Korytowanie – usunięcie wierzchniej (urodzajnej warstwy gruntu – humusu)

Głębokość korytowania uzależniona jest od głębokości zalegania humusu i wynosi od 5 cm nawet do 70 lub 80 cm, a bywa, że i głębiej.

Powinno się usunąć humus do gruntu nośnego (piaski, gliny, iły itp.) problem pojawia się gdy grubość humusu jest duża, lub pod humusem zalegają grunty słabonośne np torfy.

Rozwiązanie 1 – płytkie korytowanie i grunt nośny

(warstwy podawane od dołu)

20 cm warstwa tłucznia (tłuczeń kruszywo jednokrotnie łamane o frakcji 31 - 63 mm)

10 cm warstwa klińca (kliniec kruszywo jednokrotnie łamane o frakcji 0 – 31 mm)

Zagęścić zagęszczarką lub walcem. Najprawdopodobniej po jakimś czasie przy wzmożonym ruchu samochodów ciężarowych pojawią się koleiny (nie powinny być duże). Po zakończeniu budowy przegrabić uzupełnić ubytki i zagęścić. Jeśli postaracie się przy grabieniu i wyrównywaniu to tak wyprofilowaną drogę wystarczy skropić emulsją asfaltową i położyć masę.

Rozwiązanie 2 – głębokie korytowanie i grunt słabonośny

50 cm kamień łamany frakcja 63 – 120 mm

20 cm tłuczeń

10 cm kliniec

Kamień łamany bezwzględnie zagęścić walcem. Po ułożeniu pozostałych warstw (tłuczeń i kliniec) także zagęścić walcem. Pozostałe jak w rozwiązaniu pierwszym.

Zamiast kamienia łamanego (dość drogi) można użyć żużla (oczywiście posiadającego odpowiednie aprobaty – popytać w elektrociepłowniach lub hutach) lub gruzu ceglanego czy betonowego. Lasowaniem cegły bym się tak bardzo nie przejmował – nasypy drogowe i autostradowe są z tego budowane. Z tłuczniem podobnie, choć ciężko dostać frakcjonowany materiał tego typu przy małych zamówieniach.

Trudno udzielić porady w tych sprawach nie znając geologii terenu i warunków lokalnych zakupu materiałów. Nieraz potrzebna jest warstwa geowłókniny lub nawet stosowanie materaca geosyntetycznego.

Pozdrawiam

P.S. Wszystkich siedzących w temacie przepraszam za uproszczenia i uogólnianie tematu.

https://forum.murator.pl/topic/11991-utwardzenie-prywatnej-drogi-dojazdowej/page/2/#findComment-268906

aishan

Geowłókninę stosuje się do oddzielenia materiału nasypowego od słabonośnego podłoża (chodzi o to żeby nie wciskać dobrego materiału w błoto :) )

W twoim przypadku nie widzę sensu stosowania geowłókniny.

20 cm - tłuczeń (warstwa podbudowy)

10 cm - kliniec (nawierzchnia właściwa)

Pozdrawiam

https://forum.murator.pl/topic/11991-utwardzenie-prywatnej-drogi-dojazdowej/page/2/#findComment-268934

Co zrobić z gliniastą drogą w dodatku po ułożeniu wodociągu. Samochód zapada się po osie. Koszmar. Czy na warstwę dolną użyć gruzu a na to drobniejszy materiał wzmacniający czy piachu a potem gruz jak radzi znajomy. Jesteśmy odcięci od świata.

Moira czy możesz mi podesłać namiar na gruz, będę ogromnie wdzięczna. Dzięki

https://forum.murator.pl/topic/11991-utwardzenie-prywatnej-drogi-dojazdowej/page/2/#findComment-268947

Widzę, że na samym początku odrzuciliście rozwiązanie polegające na położeniu płyt betonowych. Ma ono jednak swoje zalety. Lekkie korytowanie, piach, zwir i plyta - to droga bardzo wytrzymała. Słyszałem komentarze, jak to z czasem płyty zaczynają się "bujać" ale znajomy z dużej firmy budowlanej na takie teksty popukał się w czoło. Wadą jest samo kładzenie płyt - potrzebny jest sprzęt typu niewielki dźwig (zapomnijcie o HDS-ie mimo, że płyta waży około 1100 kg i potencjalnie na HDS-a by się nadawała). A teraz ceny: niby można szukać płyt za darmo (z jakichś rozbiórek itp.) ale ja szukałem parę miesięcy i nie znalazłem. Trafiłem natomiast na używane ale ładne płyty za 30 zł/sztuka + transport. Płyta ma rozmiar 300x150 co ułatwi obliczenia. Ostatecznie ich nie kupiłem ale kto wie, kto wie...

Pozdrawiam :)

https://forum.murator.pl/topic/11991-utwardzenie-prywatnej-drogi-dojazdowej/page/2/#findComment-270697