Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Drzwi wewnetrzne 195 cm

Recommended Posts

Witam

I jak zawsze, 10 razy pytalem majstrow czy pilnuja wysokoci nadprozy. Glowami kiwali pilnowali, pilnowali.. A teraz jestesmy juz po tynkach przychodzi czas na posadzki i sie okazuje ze DUPA. Otory w swietle po wylaniu beda na około 200 cm. Nie widze mozliwosci podnoszenia ani kucia wiec moje pytanie: idzie funkcjonować przy drzwiach wysokości ok 195 i jak bardzo zle takie drzwi wygladaja?

przeróbka otworów byłaby bardzo droga pozwolenia nadzór budowlany etc.

Mozna w to wstawić drzwi po położeniu podłogi zrobi sie otwór 197cm za mały na standard.

Wiekszość producentów wymaga otworu 206 w porcie móżna drzwi skrócić do 6cm wiec na upartego w otwór 200 by weszły jełsi chodzi o innne wymiary to trzeba coś takiego zamówić przez tzw. dział kontraktów technologie poszły do przodu etc. więc producent może poprzestawić ramiak i zrobić niższe drzwi oczywiście zależy jeszcze jaki model bo nie każdy się da. Coś takiego robi się za doplatą innym wyjściem jest kupienie drzwi u stolarza, ale ja bym wolał drzwi z płyty a nie drewniane, nie wiadomo skąd to drewno czy wysezonowane czy nie a płyta to płyta. Jeśli chodzi o wygląd to potrzebujesz drzwi 10cm niższych niż zwykłe nie wyglada to źle da sie ztym zyć i nie wkurzać się codziennie. Sporo ludzi tak ma u mojego brat będziemy ciąć tylko o 4 cm tak "ładnie" jest zrobione.

pozdrawiam

Gość M@riusz_Radom
Ja jestem znany z tego, że jak wchodzę do jakiegoś domu to się kłaniam domownikom już w wejściu :D bo nawet standardowe 2m w świetle drzwi potrafi być dla mnie niebezpieczne jak mam założone buty zimowe ;)

Hej. Właśnie w weekend uporałem się z problemem zbyt niskich nadproży w moim domu.

Też jestem po tytnkach i wylewkach a nadproża były za niskie na piętrze. (na parterze też, ale nie tak bardzo).

Grubość ściany z tynkami ok 14 cm, nadproża były wylewane przez murarzy i miały grubość ok. 12-15 cm. Wszystko sprawdziłem na zdjęciach, które robiłem po położeniu instalcji elektrycznej.

Część nadproża po prostu wyciąłem ok. 6- 8 cm. Reszta która została w zupełności wystarcza mimo, że jest bez zbrojenia.Tylko w jednych drzwiach, które były najniższe i do tego miały najcieńsze nadproże, wyciąłem całe nadproże i kawałek ściany powyżej oraz lekko po bokach i tam chcę połozyć pręty, zaszalować i zalać zaprawą.

Wprawdzie po wycięciu nadproży i przed podłogami mam wysokość od 206 do 208 to zawsze to lepiej niż 200 lub 198. Więc jak to zrobiłem odczułem ulgę i humor od razu mi się poprawił

Do zrobienia miałem 6 drzwi, czas wycięcia jednych ok 45 min.

Radzę to przemyśleć i jak będziesz zainteresowany to mogę udzielić Tobie więcej informacji np. jaki sprzęt użyć do wycinania i jak technicznie to wykonać.

Napisałem, że wyciąłem nadproża na piętrze które jest poddaszem użytkowym,, więc wysokość ściany nad nimi wynosi ok 60 cm, co przy grubości ściany 14 cm nie jest dużym obciążeniem. Tylko przy jednych drzwich na półpiętrze wyokość ściany nad nadprożem wynosi ok 1,5 m i tam musiałem wyciąć całe nadproże. Zbrojenie i zaprawę w tych drzwiach zrobie za 2 dni a narazie wszystko się trzyma i nic nie pęka. Dodam, ze dom stoi z 9 lat.

• 3 weeks później...
ktoś zapoytał dlaczego z tym nadzorem wyskakują dlatego bo bez odpowiednich zezwoleń i człowieka z uprawnieniami takich przeróbek robic nie wolno. Oczywiście nikt od razu z kontrolą na budowę jechał nie będzie i jest dobrze dopuki jest dobrze, bo gdyby ktoś robił coś takiego na własną ręke i coś by sie stało komuś spadło to nadproże na łeb i trwale uszkodziło czy zawaliłoby sie cos na kogoś to za to się do pierdla idzie i to szybciutko.Moi montazyści nigdy nadproży nie ruszali zawsze przerabialiśmy drzwi np. na przeróbke w bloku otworu trzebaby było załatwić taką mase paierów że to głowa mała. Więc kupujesdz dobre drzwi z możliwością skrótu do odpowiedniej wysokości i się nie bawisz w takie rzeczy masz taniej i szubciej mój brat będzxie miał drzwi 4cm krótsze niż normalnie i jakoś nie stanowi to tak wielkiego problemu, nawet jak masz dwa metry wzrostu no to może uważanie żeby się w głowkę nie uderzyć nie jest najwygodniejsze ale nie stoisz caly dzień w tych drzwiach tylko raz na jakiś czas przez nie przechodzisz.

• 2 weeks później...

owszem sam sie pary razy walnąlem konkretnie w ościeznice a dodatkowo jest to taki ból że od razu skacze Ci ciśnienie i chciałbyś oddać ale to martwe jest więc nie ma sensu;)

A tak na poważnie to kwestia kosztów czy wolisz dobre drzwi i dobrego montażyste co wyjdzie taniej, czy przerabiać otwór co gneneruje duże kosszty a tak narawdę żaden partacz Ci ic nie zwróci, a własnie odnośnie skracania to u braciszka jesteśmy po montażu Porty one standardowo wymagają otworu 206 od podlogi i miały być skracane ale Andrzej (montażysta ode mnie z firmy) trochę zjechał nadproże i wsadził te drzwi nascisk bo torchę tolerancji maj i wyszlo na to że braciszek ma tylko jedne z pięciu podcięte o 1cm więc dobry montażysta to podstawa i prawie wszytstko ma przejście 200, oczywiście nie zawsze się tak da.

pozdrawiam