kokesz 31.03.2009 05:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2009 Witam I jak zawsze, 10 razy pytalem majstrow czy pilnuja wysokoci nadprozy. Glowami kiwali pilnowali, pilnowali.. A teraz jestesmy juz po tynkach przychodzi czas na posadzki i sie okazuje ze DUPA. Otory w swietle po wylaniu beda na około 200 cm. Nie widze mozliwosci podnoszenia ani kucia wiec moje pytanie: idzie funkcjonować przy drzwiach wysokości ok 195 i jak bardzo zle takie drzwi wygladaja? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
admiro 31.03.2009 05:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2009 Ja mam 196 cm wzrostu, moim zdaniem porażka Ja ma twoim miejscu obrobiłbym otwory od nowa - na koszt wykonawcy oczywiście. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kokesz 31.03.2009 05:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2009 Hm my wlasciwie okolice 180, ale potomstwo dopiero rosnie... W wielkiej plycie standard okolice 195 czy jakos tak.. Qrde chetnie bym podniosl Ale juz jestesmy po tynkach nie wiem czy serducho wytrzyma I jak to zrobic zeby zas nie spaprac czegos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
facet27 05.04.2009 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2009 przeróbka otworów byłaby bardzo droga pozwolenia nadzór budowlany etc.Mozna w to wstawić drzwi po położeniu podłogi zrobi sie otwór 197cm za mały na standard.Wiekszość producentów wymaga otworu 206 w porcie móżna drzwi skrócić do 6cm wiec na upartego w otwór 200 by weszły jełsi chodzi o innne wymiary to trzeba coś takiego zamówić przez tzw. dział kontraktów technologie poszły do przodu etc. więc producent może poprzestawić ramiak i zrobić niższe drzwi oczywiście zależy jeszcze jaki model bo nie każdy się da. Coś takiego robi się za doplatą innym wyjściem jest kupienie drzwi u stolarza, ale ja bym wolał drzwi z płyty a nie drewniane, nie wiadomo skąd to drewno czy wysezonowane czy nie a płyta to płyta. Jeśli chodzi o wygląd to potrzebujesz drzwi 10cm niższych niż zwykłe nie wyglada to źle da sie ztym zyć i nie wkurzać się codziennie. Sporo ludzi tak ma u mojego brat będziemy ciąć tylko o 4 cm tak "ładnie" jest zrobione.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 05.04.2009 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2009 co Ty z tym pozwoleniem i nadzorem wyskakujesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lenart 05.04.2009 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2009 Ja mam 196 cm wzrostu, moim zdaniem porażka tez uważam że to porazka - taki wzrost proponuje uciąć - co ? to do wyboru Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pattaya 05.04.2009 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2009 Ja też bym przywalił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość M@riusz_Radom 06.04.2009 07:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2009 Ja jestem znany z tego, że jak wchodzę do jakiegoś domu to się kłaniam domownikom już w wejściu bo nawet standardowe 2m w świetle drzwi potrafi być dla mnie niebezpieczne jak mam założone buty zimowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzychos 06.04.2009 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2009 Hej. Właśnie w weekend uporałem się z problemem zbyt niskich nadproży w moim domu. Też jestem po tytnkach i wylewkach a nadproża były za niskie na piętrze. (na parterze też, ale nie tak bardzo). Grubość ściany z tynkami ok 14 cm, nadproża były wylewane przez murarzy i miały grubość ok. 12-15 cm. Wszystko sprawdziłem na zdjęciach, które robiłem po położeniu instalcji elektrycznej. Część nadproża po prostu wyciąłem ok. 6- 8 cm. Reszta która została w zupełności wystarcza mimo, że jest bez zbrojenia.Tylko w jednych drzwiach, które były najniższe i do tego miały najcieńsze nadproże, wyciąłem całe nadproże i kawałek ściany powyżej oraz lekko po bokach i tam chcę połozyć pręty, zaszalować i zalać zaprawą. Wprawdzie po wycięciu nadproży i przed podłogami mam wysokość od 206 do 208 to zawsze to lepiej niż 200 lub 198. Więc jak to zrobiłem odczułem ulgę i humor od razu mi się poprawiłDo zrobienia miałem 6 drzwi, czas wycięcia jednych ok 45 min.Radzę to przemyśleć i jak będziesz zainteresowany to mogę udzielić Tobie więcej informacji np. jaki sprzęt użyć do wycinania i jak technicznie to wykonać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pattaya 06.04.2009 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2009 hm...nadproże bez zbrojenia to nie nadprożelicz się z pęknięciami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bigbeat 06.04.2009 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2009 Część nadproża po prostu wyciąłem ok. 6- 8 cm. Reszta która została w zupełności wystarcza mimo, że jest bez zbrojenia. Wystarcza, znaczy się że jeszcze nie pękło? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzychos 07.04.2009 06:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2009 Napisałem, że wyciąłem nadproża na piętrze które jest poddaszem użytkowym,, więc wysokość ściany nad nimi wynosi ok 60 cm, co przy grubości ściany 14 cm nie jest dużym obciążeniem. Tylko przy jednych drzwich na półpiętrze wyokość ściany nad nadprożem wynosi ok 1,5 m i tam musiałem wyciąć całe nadproże. Zbrojenie i zaprawę w tych drzwiach zrobie za 2 dni a narazie wszystko się trzyma i nic nie pęka. Dodam, ze dom stoi z 9 lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
facet27 22.04.2009 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2009 ktoś zapoytał dlaczego z tym nadzorem wyskakują dlatego bo bez odpowiednich zezwoleń i człowieka z uprawnieniami takich przeróbek robic nie wolno. Oczywiście nikt od razu z kontrolą na budowę jechał nie będzie i jest dobrze dopuki jest dobrze, bo gdyby ktoś robił coś takiego na własną ręke i coś by sie stało komuś spadło to nadproże na łeb i trwale uszkodziło czy zawaliłoby sie cos na kogoś to za to się do pierdla idzie i to szybciutko.Moi montazyści nigdy nadproży nie ruszali zawsze przerabialiśmy drzwi np. na przeróbke w bloku otworu trzebaby było załatwić taką mase paierów że to głowa mała. Więc kupujesdz dobre drzwi z możliwością skrótu do odpowiedniej wysokości i się nie bawisz w takie rzeczy masz taniej i szubciej mój brat będzxie miał drzwi 4cm krótsze niż normalnie i jakoś nie stanowi to tak wielkiego problemu, nawet jak masz dwa metry wzrostu no to może uważanie żeby się w głowkę nie uderzyć nie jest najwygodniejsze ale nie stoisz caly dzień w tych drzwiach tylko raz na jakiś czas przez nie przechodzisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 23.04.2009 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2009 no ale uderzenie w czubek głowy jest dość bolesne... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
facet27 05.05.2009 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2009 owszem sam sie pary razy walnąlem konkretnie w ościeznice a dodatkowo jest to taki ból że od razu skacze Ci ciśnienie i chciałbyś oddać ale to martwe jest więc nie ma sensu;) A tak na poważnie to kwestia kosztów czy wolisz dobre drzwi i dobrego montażyste co wyjdzie taniej, czy przerabiać otwór co gneneruje duże kosszty a tak narawdę żaden partacz Ci ic nie zwróci, a własnie odnośnie skracania to u braciszka jesteśmy po montażu Porty one standardowo wymagają otworu 206 od podlogi i miały być skracane ale Andrzej (montażysta ode mnie z firmy) trochę zjechał nadproże i wsadził te drzwi nascisk bo torchę tolerancji maj i wyszlo na to że braciszek ma tylko jedne z pięciu podcięte o 1cm więc dobry montażysta to podstawa i prawie wszytstko ma przejście 200, oczywiście nie zawsze się tak da. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts