Stokrotka 28.04.2009 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2009 Ależ "my" Ci nic nie próbujemy wykazać. (jakie my tak na marginesie? ) Chyba tylko to, że dobrze jest, jeśli czlowiek postępuje zgodnie ze swoimi przekonaniami, zarówno wierzący jak i niewierzący, i nie udaje kogoś, kim nie jest. Czy to jest do przyjęcia? Czy może trzeba tej tezie zaprzeczyć, bo wygłasza ją osoba o innym światopoglądzie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
naLeśnik 28.04.2009 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2009 a wierzcie sobie w co chcecie..nic mi do tego pod warunkiem..ze nie jest nie bywa to dla mnie uciazliwe..w zyciu..a bywa.......podasz jakieś przykłady, bardzo jestem ciekaw?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ghost34 28.04.2009 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2009 w jakims sensie na pefno..loozik.. wy jak rozumiem ludzie swieccy wierzacy.. w dogmatach i na zadeciuu bosska nicole celuje np... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 28.04.2009 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2009 a gdzie pokora chrześcijańska? zawziętość bije z coniektyórych wypowiedzi , a przecież katolik pownien być pełen pokory ....nie tak przypadkiem mówi pismo święte? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ghost34 28.04.2009 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2009 a wierzcie sobie w co chcecie..nic mi do tego pod warunkiem..ze nie jest nie bywa to dla mnie uciazliwe..w zyciu..a bywa.......podasz jakieś przykłady, bardzo jestem ciekaw?? prosze bardzo codziennie pobudka o 7 rano poprzez hejnał na wierzy kosciolka nieopodal , wytykanie palcami dzieci ktore nie uczestnicza w katechezach czy komuniach itp..was jest wiekszosc i wy kreujecie rzeczywistosc niestety..zwolnienia z opodatkowania..ksiezy..sa rowni i rowniejsi ci ktorzy maja byc sprawiedliwi..tez mi jakos to nie licuje..swieta koscielne ktore koliduja mi z praca np..ekstremow nie bede pisal bo to juz by byla not fair..zdarzaja sie w kazdej grupie spolecznej a byloby co pisac tylko po co tylko ze oni powinni byc czyscci od zony cezara..a niestety tak nie jest..ale to juz inna bajka.. swiadkowie jechowi chadzaja po domach ..katolicyzm po koledzie (wtedy tez bardzo milo sasiedzi patrza na innosc nieprawdaz)..ale nie musza co 2 km mam przybytek..z krzyzykiem na drodze jakbym sie przypadkiem namyslich w wcale to nie nachalne jest nie? zgoda popyt podaz..a jesli ja nie chce to co? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
naLeśnik 28.04.2009 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2009 prosze bardzo codziennie pobudka o 7 rano poprzez hejnał na wierzy kosciolka nieopodal , wiesz mi przeszkadza szum samochodów na pobliskiej autostradzie ......zwolnienia z opodatkowania..ksiezy.. a wizyta w prywatnym gabinecie lekarskim?? ..swieta koscielne ktore koliduja mi z praca hmmm....1 styczeń, 13 kwiecień, 11 czerwiec i 25 grudzień to 4 dni świąteczne w roku wypadajace w srodku tygodnia na 365 dni w roku, no chyba że jeszcze liczysz niedziele?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 28.04.2009 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2009 przykłady? proszę bardzo - religia w szkole alternatywa: nie posyłać dziecka na lekcje religii - to prosze teraz wytłumaczyc dziecku 7- letniemu którego inne dzieci wytykaja palcami dlaczego tak własnie jest jakim prawem w szkole jest lekcja religii!!!! W SZKOLE- PAŃSTWOWEJ INSTYTUCJI!!!!!!!! i dalej twierdzicie , ze wolna wola? kler wybudował sobie domy parafialne- pałace do których panienki na talefon zaprasza ....ale żeby dzieciom tam lekcje religii zorganizwoać - NIE żeby zaprosić pielgrzymów- nie , bo chołoty nie wpuszczą!!!!! tylko kuźwa kasa...kasa...kasa.... jakby tak przeliczyć ich majątek i zlustrować wydatki to dopiero by sie okazało kto kuźwa tym państwem rządzi i polityką trzęsie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 28.04.2009 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2009 .............prosze bardzo codziennie pobudka o 7 rano poprzez hejnał na wierzy kosciolka nieopodal ..........? Mnie już nie przeszkadza, a miałem jeszcze głośniki z kościoła na zewnątrz. Nie pomagały protesty, pisma nic. Tak więc: projektor dźwiękowy, wzmacniacz i muzyka techno na przemian z „Hiszpańska pchłą” (dalej niesie) zrobiły swoje. Mam rano ciszę, głośniki zniknęły, a wieczorem kuranty na 1/2 dotychczasowej mocy. Święty spokój i szacunek Proboszcza i sąsiadów – mimo, że byłem jedynym, któremu oficjalnie to przeszkadzało. Udowodniłem, że kuranty to nie to samo co poświęcony dzwon - przedmiot sakralny, a w związku z czym nie można tu mówić o celu liturgicznym. Wszystko w majestacie prawa, bo skoro proboszcz może puszczać swoje „nagłośnione” kawałki, to mogę i ja, puszczać swoje – oczywiście w godz. od 6 do 22. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
shell 28.04.2009 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2009 a gdzie pokora chrześcijańska? zawziętość bije z coniektyórych wypowiedzi , a przecież katolik pownien być pełen pokory ....nie tak przypadkiem mówi pismo święte? daggulka, to który policzek mam nadstawić: wal z lewej lub z prawej - śmiało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 28.04.2009 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2009 a gdzie pokora chrześcijańska? zawziętość bije z coniektyórych wypowiedzi , a przecież katolik pownien być pełen pokory ....nie tak przypadkiem mówi pismo święte? daggulka, to który policzek mam nadstawić: wal z lewej lub z prawej - śmiało ja nie biję ... ja zabijam ... wzrokiem - więc póki co nic Ci nie grozi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 28.04.2009 13:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2009 przykłady? proszę bardzo - religia w szkole alternatywa: nie posyłać dziecka na lekcje religii - to prosze teraz wytłumaczyc dziecku 7- letniemu którego inne dzieci wytykaja palcami dlaczego tak własnie jest jakim prawem w szkole jest lekcja religii!!!! W SZKOLE- PAŃSTWOWEJ INSTYTUCJI!!!!!!!! i dalej twierdzicie , ze wolna wola? kler wybudował sobie domy parafialne- pałace do których panienki na talefon zaprasza ....ale żeby dzieciom tam lekcje religii zorganizwoać - NIE żeby zaprosić pielgrzymów- nie , bo chołoty nie wpuszczą!!!!! tylko kuźwa kasa...kasa...kasa.... jakby tak przeliczyć ich majątek i zlustrować wydatki to dopiero by sie okazało kto kuźwa tym państwem rządzi i polityką trzęsie w hollywudzie nie takie domy (nieparafialne) nie takie panienki i też nikt pielgrzymów nie zaprasza. I co? Komu to przeszkadza? I też kasa, kasa, kasa i dupa, dupa, dupa... No i co z tego? Dlaczego smoczyco ciągle masz głowę odwróconą w tą stronę? Jest tyle innych stron... Ja już pisałem kiedyś, że wiara jest potrzebna człowiekowi, a nie Bogu. Bóg sobie doskonale da radę bez naszej modlitwy, bez naszych dobrych uczynków... bez wszystkiego! To nam powinno zależeć na tym, by zyć zgodnie z zasadami Ewangelii. A skoro ktoś nie chce? Trudno! Wiara nie polega na narzucaniu jej mieczem, ani wpisami na forum. To każdy sam musi pojąć... jak sam zechce. I nic panienkom księdza do tego. To Twoja sprawa. Nie panienki, ani nie księdza. Ale to działa w dwie strony. Dlatego nic Tobie do księdza i jego panienek. PS. To nie jest dedykowane tylko daggulce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Badija 28.04.2009 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2009 Jak chcecie wszelkie ślady chrześcijaństwa z kultury wyrzucić to proponuję: - zacząć od zmiany kalendarza (po kiego mieć rok 2009, o zgrozo po Chrystusie) - zlikwidować niedzielę, po kiego czcić pierwszy dzień tygodnia - zrobić do wyboru wolny piątek (muzułmanie), sobota (Żydzi), niedziela von bo totalitarna.- zlikwidować święta Bożego Narodzenia, Wielkiej Nocy, Bożego Ciała, zostawić barbórkę i dzień dziecka- zburzyć kościoły, bo mają sic! sakralną architekturę- zlikwidować cmentarze, bo naznaczone krzyżami- wprowadzić obowiązkową kontrolę urodzin (coby się ludziska tak nie rozmnażały, bo a nóż wynika to z nauki KK A jeszcze prościej niż przeprowadzać te wszystkie zmiany przenieść się od razu do Chin - tam wszystko już jest. [/b] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Badija 28.04.2009 14:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2009 Jadę dalej, bo konsekwentna laicyzacja to fajny pomysł: - wyrzucić z języków narodowych wszystkie łacińskie słowa (przylazły z Kościołem - zgroza!)- zlikwidować łaciński alfabet - wymyśleć inny, - cyrylicę też zlikwidować, bo przeca Cyryl też nie był religijnie obojętny- wycofać się z polskiej gramatyki (bo wzorowana na łacińskiej)- spalić obrazy odwołujące się do symboliki religijnej, zniszczyć wszystko co ma odniesienie do Starego bądź Nowego Testamentu- zakazać noszenia krzyży i innych symboli chrześcijańskich (czasem może je przecież być widać spod ubrania)- przede wszystkim zakazać chodzenia w sutannie, jako organizacyjnym stroju Kościoła Katolickiego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 28.04.2009 14:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2009 Dzisiaj rano w TVP była rozmowa z zakonnikiem, o którym była mowa na początku topicu. Okazuje się, że wydał ksiiążkę na ten temat, jest juz ponoć nie bardzo do zdobycia w księgarniach.Na pytanie dziennikarki jak wygladają jego obecne relacje ze zwierzchnikami kościelnymi, odpowiedział, że normalnie. I że poglądy Kościoła na tematy seksu w rodzinie ewoluują od dość dawna, tylko kosciół w Polsce nigdy nie nagłaśniał nowych kierunków w tej dziedzinie. (Nie powiedział, że po prostu ciągle jest zajęty czym innym, ale mnie się to tak skojarzyło). I powiedział: Nawet nauczanie JP II w tej sprawie jest skrzętnie pomijane przez polskich biskupów.JA normalnie ocipiałem wtedy, a nie padłem tylko dlatego, bom lezał jeszcze na szpitalnym łóżku. Niestety, kościół jaki jest w Polsce, kazdy widzi. I kazdy widzi, że wielu polskich księży nie dorosło do tej roli, bo tak zostali wychowani w seminariach.Ale proszę w ocenach stosować się do biblijnej zasady:Kto jest bez grzechu, niech pierwszy rzuci kamieniem! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Badija 28.04.2009 14:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2009 - zobligować do wielożenstwa (monogamiczna trwała rodzina jest "wynalazkiem" chrześcijanskim.- w szkołach weryfikować autorów pod względem braku zaangażowania religijnego: wywalić z listy lektur Mickiewicza, Norwida, a niech tam i Miłosza. - napisać na nowo historię - będzie starożytna Grecja, a potem postępowe rewolucje Francuska i Sowiecka, nic pomiędzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Badija 28.04.2009 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2009 Aha, o religii rozmawiać wyłacznie z byłymi księżmi, którzy zrzucili sutannę. Głównym specjalistą od problematyki teologicznej uczynić Stanisława Obirkao filozofii chrześcijańskiej rozmawiać z Tadeuszem Gadaczem. Jak coś Dagii i Ziaba pominęłam, a jeszcze was boli, poza religią w szkole, to dopiszcie.Nasza flaga to też taka nie bardzo z symboliką czerwieni i bieli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
shell 28.04.2009 14:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2009 ja nie biję ... ja zabijam ... wzrokiem - więc póki co nic Ci nie grozi na wszelki wypadek będę chodzić od dziś w ciemnych okularach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 28.04.2009 14:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2009 Badija - no więc widzisz - sama piszesz ile w świecie katolicyzmu .... więc kto tu może poczuć się pokrzywdzony? bo chyba nie chrześcijanie ale to oni najgłośniej krzyczą, że są retrofood - wiesz, mnie nie obchodzi czy w hollywood się rżna po kątach na prawo i lewo ( a rżną aż wióry lecą), w zasadzie nie powinno mnie też obchodzić czy księża się rżna po kątach na prawo i lewą ( a rżną) pod warunkiem, że oni sobie z boczku - tylko dla swoich duszyczek bez wchodzenia z buciorami w codziennośc, w zycie, w politykę ale ta obłuda nie daje mi spokoju : ma się za świetego, każe sobie mówić ojcze i całować rękę ... a jak go złapią na molestowaniu dziecka , kradzieży , oszustwach czy spowodowaniu wypadku po pijaku to się wypiera że to nie jego ręka była jak juz sie mają za takich świętych - to niech kur.... są i nie wciskają ludziom ciemnoty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Badija 28.04.2009 14:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2009 Daggi, nie ma "neutralnego" świata. Jest taki jaki jest. I nie sposób go "neutralnym" uczynić. Ale to co Ty prezentujesz to nie jest niechęć do religji ale jakaś nienawiść. Skąd Ty to masz? W ogóle, nienawiść w życiu źle robi, nie tylko do księży. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 28.04.2009 14:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2009 Nie wiem skąd mi się to wzięło ...byc może stąd, że nie spotkałam w życiu ANI JEDNEGO ksiedza który byłby ksiedzem z powołania - nie spotkało mnie z ich strony nic dobrego, a wręcz przeciwnie . Ni ufam im, nie wierze im .... i tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts