Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kościół zmieni stanowisko?

retrofood

Recommended Posts

• Odpowiedzi 473
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

A zrobiono z niego antysemitę, co zdjął ekskomunikę z biskupów bractwa Piusa X, itd.

Takie dorabianie gemby przez tych, co wiedzą co "postępowe" a co "wsteczne".

Po czynach…. A może to Wikary z Krzeszowa zdjął ekskomunikę?

A figura - pt. jestem agnostyk, wszystko mam gdzieś, kościoła nie znoszę, ale wiem jak go poprawić, jest mocno irytująca.

Sam się popraw, zanim zaczniesz poprawiać innych.

Żyjecie w konkubinatach - zyjcie,

uprawiacie seks na lewo i prawo - uprawiajcie

uważacie, że życie może być przedmiotem decyzji - można i tak

Tylko skąd ten mentorski ton, który narzuca własne rozwiązania (osobiście uważam, że dość kiepskie) kościołowi?

Masz jakis, nadprzyrodzony chyba, dar czytania tego co nienapisane.

Myslę, ze ja ktos "ma wszystko gdzieś " to nie tracilby czasu na ten wątek.

A wnioski jakie wyciagnełas z dyskusji sa imponujące.

A zrobiono z niego antysemitę, co zdjął ekskomunikę z biskupów bractwa Piusa X, itd.

Takie dorabianie gemby przez tych, co wiedzą co "postępowe" a co "wsteczne".

Po czynach…. A może to Wikary z Krzeszowa zdjął ekskomunikę?

A co masz do Krzeszowa????

Tam moja kumpela powidlaki kręci we wrześniu... :D

znam różnicę między tymi pojęciami, ale nie koniecznie i nie zawsze widzę tu obłudę.

Nie, nie zawsze jest prościej.

A może ludzie nie chcą odchodzić z kościoła - to kościół jest uprzejmy ich wykluczać z pełnego w nim uczestnictwa.

I rozumiem, że to może budzić gorycz i w konsekwencji krytykę.

Zochna, ja to mam refleks...ale właśnie wróciłam z terapii, poznałam trochę technik relaksacyjnych i mam nadzieję, że na nikogo nie będę krzyczeć :wink:

Pielęgnowanie w sobie goryczy nie służy niczemu dobremu i w rezultacie człowiek sam sobie robi na złość.

Nie zawsze jest to obłuda, ale często. Zresztą każdy chyba jest świadomy swoich intencji i nie mnie je oceniać. Co więcej nie miałam zamiaru bronić tu kościoła katolickiego czy jakiegokolwiek innego, a jedynie uczciwości wobec siebie samego i swoich przekonań.

Z jednej strony kościół wyklucza..., a z drugiej stawia jasno określone warunki i ktoś ich nie spełnia. Czy to nie był jego wybór?

Kiedy kierowca wsiada po pijaku do samochodu i zabierają mu prawko czy on sam świadomie i dobrowolnie złamał zasady ruchu drogowego czy też przedstawiciel prawa go skrzywdził i on teraz ma prawo czuć gorycz twierdząc, że przepisy trzeba zmienić? Zdaję sobie sprawę, że to pewne uproszczenie niekoniecznie dające się przenieść na pole wiary. Ale Zochna czy sądzisz, że Bóg - jeżeli istnieje - nie widzi, co człowiek nosi w sercu?"Pobielane groby...","nikt cię nie potępił więc i ja cię nie potępię...","jeszcze dziś będziesz ze Mną w raju..." czy to mało, żeby nie czuć się wykluczonym?

• 2 weeks później...
W urzędzie typowanie ochotników. Na mszę.

...

To właściwie mógłby być koniec pisma. Ale to ma swój ciąg dalszy: "Dyrektorów wydziałów/kierowników komórek równorzędnych proszę o wskazanie osób, które będą uczestniczyły we mszy św. sprawowanej w tym dniu w intencjach podkarpackich samorządów w Kościele Farnym (...)".

Msza ma się rozpocząć o godz. 9. Potem zaplanowana została parada ulicami Rzeszowa.

"Oczekuję, że w obchodach wezmą udział przedstawiciele wszystkich wydziałów i komórek równorzędnych" - napisał sekretarz. I wyznaczył termin nadsyłania informacji o wytypowanych pracownikach - do 13 maja.

- W wydziałach odbyło się tradycyjne "typowanie ochotników". Wiadomo było, że po kilku musi się znaleźć. Starsi się nawet zgadzali. Z młodszymi był problem, to w końcu wolna sobota, z samego rana - opowiada nam anonimowo jeden z pracowników urzędu miasta.

...

* KOMENTARZ

Któryś z urzędników opowiedział mi, jak kiedyś robiło się frekwencję podczas pochodów 1-majowych. Pod domem handlowym Pionier, już po zakończeniu imprezy, odbierało się po prostu zapłatę za udział.

- Frekwencja była stuprocentowa - wspomina ze śmiechem ów urzędnik. Że niby dzisiaj to zupełnie inna sytuacja, pieniędzy przecież nikt za udział we mszy nie daje.

Widać na każde czasy znajdzie się odpowiedni sposób. Wczoraj pieniądze, dziś wystarczy pisemne polecenie. A efekt podobny: frekwencja na uroczystościach zapewniona. I nie trzeba się martwić zawczasu, że nikt nie przyjdzie.

...

http://miasta.gazeta.pl/rzeszow/1,34962,6604854,W_urzedzie_typowanie_ochotnikow__Na_msze.html

To też wina kościoła?

"Zapomnijcie o Kamasutrze", "polski ksiądz pisze gorący przewodnik ws. seksu", "polski duchowny daje pikantne porady" - to tylko kilka tytułów artykułów o kapucynie o. Ksawerym Knotzu, które ukazały się w zagranicznej prasie. O. Knotz zasłynął jako duchowny łamiący tabu i jeden z prekursorów otwartej dyskusji o seksie w Kościele katolickim.

...

"Publikacja polskiego księdza stała się swego rodzaju hitem. Wydawca już myśli o dodruku" - pisze brytyjski dziennik "Daily Telegraph". "Książka ma obalić tabu i zapewnić katolickie pary, że dobry seks jest częścią dobrego małżeństwa" - pisze "Daily Mail".

"Duchowni, wliczając papieża Jana Pawła II i jego następcę Benedykta XVI, pisali już o etyce miłości, o seksualności i małżeństwie. (...) Jednak najwyżej nieliczni księża przedstawiali tak bezpośrednie i szerokie podejście do seksu - od teologii do praktyki, od seksu oralnego do antykoncepcji i ilości dzieci, jaką powinny posiadać katolickie pary" - zauważa agencja Associated Press.

...

http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80277,6608383,Zagraniczna_prasa__Zapomnijcie_o_Kamasutrze__polski.html

No kuchnia, za granicą też zauwazyli...

TVN Wejcherta i Waltera nigdy specjalnie przychylny kościołowi nie był. W okolicach katolickich świąt objawiają takie straszne wieści. Na szczęście kościół ma własne kanały kontaktu z wiernymi, a niewierne owieczki niechaj pasie Wejchert i Walter.

I tak wszyscy utwierdzają się w tym, co wiedzieli uprzednio.

Jedni, że celibat jest niemożliwy, więc każdy ksiądz i zakonnica to zboczency i pedofile,

Inni - że wsztrzemięźliwość jest w kazdej dziedzinie wskazana, a syf pochodzi z jej braku, nadmiaru żon i innych nadmiarów.

Kościół o seksie nie mówi. Kościół o seksie naucza. Stąd przepaść między kaznodziejami a wiernymi. Oni żyją w celibacie, wierni seks praktykują. Ale większym problemem jest raczej język i postawa księży. Język jest zwykle enigmatyczny, postawa wyraża wyższość.

...

... lecz tę mentalność wyrobił w ludziach przez wieki sam Kościół, który pragnąc panować nad całym życiem człowieka, niesłychanie szczegółowo regulował także sferę seksualną. Kto bowiem kontroluje seks, ten ma władzę. Nad jednostką i nad zbiorowością. Ta władza bywa potężniejsza niż polityczna. I bardziej niszcząca. Jak bardzo, pokazują skutki skandali na tle seksualnym z udziałem księży. To druga, ciemna strona tego samego problemu, jakim jest pełen sprzeczności i przemilczeń stosunek Kościoła do seksu.

...

http://www.polityka.pl/katolicka-kamasutra/Lead33,933,292159,18/

• 2 weeks później...
  • 2 weeks później...

...

Jedna z konkluzji jaka sie wylonila to to , ze przekazem waznym na wieki jest "miluj Boga i blizniego swego jak siebie samego" -a reszta to juz przypisy i komentarze ;).

...

... co zresztą mamy we wszystkich religiach "... bądź prawym człowiekiem i swoim postępowaniem nie wyrządzaj nikomu krzywdy" ...

Śmiem twierdzić, że nieprawda. Niektóre religie wręcz zachęcają do robienia krzywdy.

• 1 month później...
  • 3 weeks później...