Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam jestem po raz pierwszy na forum, przymierzamy się do kupna działki z wejściem od wschodu, wymiary działki szerokość 25m głębokość 32 m. Poszukuję projektu domu parterowego z garażem do 140 m, z 3 sypialniami i gabinetem. Idealnie by było jakby na taras można było wchodzić również z kuchni. Z garażu wejście do domu.

Może ktoś pomoże?

Większość ludzi (włącznie ze mną) zaczyna szukanie projektu od wyglądu zewnętrzenego. Po kilku miesiacach okazuje się, że to błąd

Jak zamawiasz projekt indywidualny, idziesz do dobrego archtekta, to on nie zapyta Cię jaki chcesz kolor elewacji czy dachówkę, tylko ile ma być pomieszczeń i do czego mają służyć. Mój zapytał mnie jeszcze po co mi ten dom - czy pracuję i tylko chcę tam spać, czy gotujemy czy jemy na mieście, ile mamy i chcemy mieć dzieci, samochodów, zwierzat itp itd.

Kup grrrrruuuuby katalog projektów i patrz na rzuty. Najpierw wyselekcjonujesz sobie :

- czy parterowy czy z poddaszem

- czy z garażem w bryle czy nie

- jak z garażem: czy 1 czy 2 stanowiskowy

- minimalna wielkość ( np. założysz, że salpn co najmniej 40 mkw)

- potem dojdzie reszta pomieszczeń ( kuchnia minimum 12 mkw, wiatrołap 8 mkw, łazienka .....pokój....pokój......itd)

- potem to sobie sama narysujesz

- a na końcu znajdziesz projekt idealny :)

hehe, i tak właśnie zaczęłam działać. Od dłuższego czasu wertuję katalogi i neta i nawet mam wyrysowany w programie roboczy projekt, ale pod kątem działki z frontem od północy, ale już go przerabiam. I jakoś to idzie :)

Czy na coś szczególnie muszę uważać przy ustawieniu wchód-zachód?