tom soyer 14.11.2003 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2003 Też mi się podobaja takie kominki. Zeby się dobrze ogrzać, mozna spokojnie wejść do niego do środka /empirycznie sprawdzałam w jednym "domu" w Ardenach Do tego kamienna podloga, wysokość sufitu nad glową ok. 4,5m. Dobrze, dobrze liczmy siły na zamiary. Do takiego kominka trzeba jeszcze mieć Wawel do kompletu. po 1) taki kominek bardzo latwo tez dopasowac do niskich nowoczesnych pomieszczen po 2) coraz wiecej jest projektow domow atrialnych ... wiec mozna bez wawelu i nie koniecznie klasycznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 14.11.2003 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2003 ja mam kominek z płaszczem wodnym od 4 miesiecy mimo zapachu "wedzonki" - mokre drewno - to jest to ! Myślałem o różnych rozwiązaniach i widziałem patent dla "blokowiczów" - wkład kominkowy zasilany z butli gazowej/sieci. Zastanawiałem sie nad kupnem takiego czegoś....Teraz mam prawdziwy kominek i wiosną pochwale sie jak grzeje - na razie rewelacja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom soyer 14.11.2003 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2003 Jeszcze jeden głos za kominkami. Nie wyobrażam sobie mojego domu bez niego i poza ludźmi, którzy oczywiście tworzą dom - kominek współtworzy jego klimat i już. Poza tym jest to niekwestionowana oszczędność. Jeszcze nie uruchomiliśmy w tym roku pieca gazowego (grzeje na razie tylko wodę). Kominek mam bez rozprowadzenia, ale powierzchnia parteru jest w dużej części odkryta (salon z jadalnią i kuchnią). Więc nie mówcie, że to nie oszczędność. klaudia masz kominek otwarty czy z wkladem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skalin 14.11.2003 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2003 sorki zapomniałem sie zalogowac to moje to 2 powyżej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 14.11.2003 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2003 klasy C to taki który utrzymuje żar minimum 10-12 godzin, przeznaczony do ciągłego palenia.Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szaruś 14.11.2003 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2003 Możecie podać jakiegoś linka, gdzie te klasy są zdefiniowane i opisane? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 14.11.2003 17:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2003 No nareszcie jakaś żywa dyskusja na forum . Jako wykonawca kominków i piecy kaflowych czytam z zaciekawieniem. Osobiście jestem zdania że kominek to klimaty, to mebel, to "ciepełko rodzinnego domu" . Dyskusje i reklamy określonych wkladów kominkowych na forum pomijają to co najważniejsze: KOMINEK to nie kotłownia ,to nastroje to ciepły przytulny kąt dla dzieci, dziadków i zagonionych w życiu zawodowym "młodych i ambitnych". Po pracowitym tygodniu pracy przy budowie kominków lubię usiąść przy ogniu i odpocząć od budowy kominków . Paradoks? Możliwe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mezopot 14.11.2003 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2003 Widze ze jest tu wielu uzytkownikow kominkow.A czy ktos moze cos powiedziec o tzw kozach?Wlasnie kupilismy 110m2 domek ogrzewany pradem i pierwsza rzecz jaka chcemy zrobic to zainstalowac dodatkowe zrodlo ciepla. Salon otwarty czesciowo na przedpokoj ma ok 40 m2. Wybralismy koze Jotul, 8 kw. Czy macie jakies doswiadczenia?Z gory dziekuje za opinie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 15.11.2003 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2003 Mam austryjackiego ABX'a 6kW "podgrzewamy" 85m2, jest fajnie, utrzymuje temp. +20 stopni, niestety wymaga dokładania drewna średnio co 2h.Pdzrv.Gall Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Doki 15.11.2003 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2003 A czy kominkowicze od czasu do czasu przepalaja w kominkach weglem i obierkami kartofli? Pytanie jest tylko troche zartobliwe. Wczoraj w radiu wysluchalem popularnonaukowej audycji, gdzie opisano ten ludowy sposob zwalczania sadzy w kominie, wraz z bardzo rzeczowym uzasadnieniem dlaczego to rzeczywiscie dziala. Ma to przede wszystkim znaczenie w kominkach, w ktorych pali sie okazjonalnie i drewnem, a nie antracytem, bo wtedy odkladanie sadzy jest najwieksze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Muratorka 19.11.2003 06:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2003 Tom Soyer! mam kominek z wkładem - polski, stalowy z szamotem. Pewnie jego działanie wzmacna fakt, że jeszcze nie jest obudowany. Ale mimo wszystko jesteśmy pod wrażeniem. Niemal w całym domu jest ciepło, a palenie wcale nie jest uciążliwe.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 19.11.2003 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2003 Jak obudujesz efekt bedzie jeszcze lepszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Muratorka 20.11.2003 06:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2003 Oj, raczej nie. Wydaje mi się, że teraz kominek oddaje więcej ciepła, przez to, że cała jego powierzchnia jest odkryta. Dodatkowo budowa wkładu (wydłużony ku górze - z takim jakby czopuchem)powoduje, że zatrzymuje ciepło na większej powierzchni. Aż dotnąć się go nie da.Po obudowaniu poza szybą ciepłe powietrze będzie przedostawało się tylko przez kratki.Dobrze kombinuję? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom soyer 20.11.2003 07:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2003 Oj, raczej nie. Wydaje mi się, że teraz kominek oddaje więcej ciepła, przez to, że cała jego powierzchnia jest odkryta. Dodatkowo budowa wkładu (wydłużony ku górze - z takim jakby czopuchem)powoduje, że zatrzymuje ciepło na większej powierzchni. Aż dotnąć się go nie da. Po obudowaniu poza szybą ciepłe powietrze będzie przedostawało się tylko przez kratki. Dobrze kombinuję? dobrze - to tak jakby kaloryfer przykryc recznikiem ale jesli ktos ma rozprowadzenie ciepla to zabudowa kominka jest dobrym sposobem na skuteczne jego dzialanie. do ogrzewania jednego pomieszczenia (np salonu z jadalnio-kuchnia) lepiej wykorzystac koze (tansza, lzejsza i moc latwiej dopasowac) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts