Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

KOTŁOWNIA - 2 piece - oceńcie mój projekt

Recommended Posts

Witam,

próbuję kombinować z projektem (autorskim) kotłowni. Piec na węgiel ma być rezerwowy, na palenie gazet, drewna, węgla - ma grzać CWU i CO okazjonalnie. Gazowy kondensat. Dom 200 m w całości podłogówka, grzejniki - tylko rozprowadzona instalacja, mają być wyłączone.

Proszę o wszelkie uwagi dotyczące tego schematu. Z góry dziękuję.

http://img148.imageshack.us/img148/191/mojschemat.png

Shot at 2009-03-31

Może warto poczekać i zrobić wszystko w systemie zamkniętym, bo od 15 czerwca br. obowiązywać będzie zapis w WT:

§ 133: 7. Zabrania się stosowania kotła na paliwo stałe do zasilania instalacji ogrzewczej wodnej systemu zamkniętego, wyposażonej w przeponowe naczynie wzbiorcze, z wyjątkiem kotła na paliwo stałe o mocy nominalnej do 300 kW, wyposażonego w urządzenia do odprowadzania nadmiaru ciepła.

Pogrubienie moje.

Może warto poczekać i zrobić wszystko w systemie zamkniętym, bo od 15 czerwca br. obowiązywać będzie zapis w WT:

§ 133: 7. Zabrania się stosowania kotła na paliwo stałe do zasilania instalacji ogrzewczej wodnej systemu zamkniętego, wyposażonej w przeponowe naczynie wzbiorcze, z wyjątkiem kotła na paliwo stałe o mocy nominalnej do 300 kW, wyposażonego w urządzenia do odprowadzania nadmiaru ciepła.

Pogrubienie moje.

A czy możesz rozwinąć myśl ? Co oznacza to "urządzenie do odprowadzania nadmiaru ciepła" ?

Układ "klasyczny" : kocioł na p. stałe + wymiennik ciepła + naczynie zbiorcze + piec gazowy ( w dużym uproszczeniu ) już nie będzie mógł funkcjonować ?

pozdrawiam, majki

chodzi o akumulator ciepła(bufor) przeliczając 1kw/50L,ale to nie wszystko trzeba jeszcze zwrócić uwagę na instalację miedzy kotłem a buforem że nie może być zaworu a także pompy kotłowej.Tylko dobry hydraulik będzie wiedział jak to połączyć.To że w UE można tak połączyć to trzeba wiedzieć że te bufory są wymagane ,a na dodatek każdy kocioł musi posiadać STB,a także wężownice schładzającą.pozdrawiam

Obserwuję ten wątek, mam identyczną sytuację i temat do decyzji w ciągu najbliższych 3 tygodni. W jaki sposób rozwiązujesz sterowanie? Mój hydraulik sugeruje rozwiązanie - gdzie rozpalenie w kotle węglowym i wykrycie ciepłej wody przez termostat wyłączałoby zasilanie w prąd piec gazowy... dopiero zaczynam rozgryzać ten temat więc sorry za lamerstwo w opise.

Pozdrawiam

PR

Radziej . wogóle nie masz doprowadzenia wody do CO. Wode masz doprowadzoną jedynie do zasobnika CWU , a woda z układu CO wchodzi jedynie do węzownicy zasobnika. Ponadto układ pieca weglowego z naczyniem otwartym wzbiorczym powinien być oddzielony od zamkniętego układu z piecem kondensacyjnym, co za tym idzie pewnie potrzebna ci jeszcze jedna pompa. Do pieca węglowego warto dac bufor (bojler) żeby magazynowac nadwyżi energii.

I jeszcze jedno . Tak jak narysowałeś to woda wymienniku nie będzie krążyć ani po jednej ani po drugiej stronie.

leszko2 dzięki za uwagi, fakt nie ma pompy i doprowadzenia, to z rozpędu, w pracy jestem i taki szczegół mi umknął :)

A czy nadwyżka energii nie może być magazynowana w zasobniku CWU (tyle, że nie wiem czy dobrze, że dopiero po wymienniku)?? Dlatego za nim jest zawór termo ustawiony na 45st aby w nim móc trzymać większą temp a na krany puszczać zmieszaną do zadanej temp.

Czy za wymiennikiem woda faktycznie nie będzie krążyć jeśli zawór 3dr będzie sterował tym czy działa gazowy czy węglowy??

RadziejS brakuje między kotłem na paliwo stałe a wymiennikiem (obwód pierwotny) pompy obiegu kotłowego załączającej się przy temp.45st.Dalszy problem do rozwiązania to;sterowanie tymi dwoma obiegami grzewczymi t.j obieg podłogowy,obieg grzejnikowy i priorytet c.w.u paląc kotłem na paliwo stałe.Następnie te dwa obiegi muszą współpracować także z kotłem wiszącym gazowym.To co zaproponuje jest rozwiązaniem droższym ale pewniejszym i będziesz zadowolony.Otóż zakup bufor taki 380/120 te dwa urządzenia podłącz do bufora i z bufora na obiegi grzewcze przez grupy mieszające z automatyką.Ten bufor ma wężownice podłącz do tego kocioł na paliwo stałe w układzie otwartym i nie musisz kupować wymiennika płytowego.W razie pytań dzwoń 0 501 139 028 pomogę. pozdrawiam

Pan Roman nie wiem dlaczego hydraulik chce ingerować w zasilenie kotła wyłączając i załączając zasilenie kotła.Przecież wszystkie koły maja wejście do czujnika pokojowego działają na zasadzie styku rozwartego (wyłączony kocioł)styk zwarty ( załączony kocioł).pocdrawiam

Uwazaj na ten projekt!

Mam taki sam uklad od listopada i jestem zadowolony z ogrzewania weglowego, a gazowego nie. Powod jest prosty. Polaczenie dwoch ukladow: otwartego i zamknietego POWINNO sie odbyc przez wymiennik, ale jesli masz mozliwosc uciekaj od takiego rozwiazania. Wymiennik plytkowy jest powodem niezadowolenia, poniewaz generuje straty na gazie okolo 20%. tzn jesli na piecu gazowym masz np 50 st, to za wymiennikiem czyli na grzejnikach jest 40 st!!! W takim ukladzie piec kondensacyjny nie ma sensu, poniewaz jego cecha jest praca na niskich temperaturach. Jesli masz taka pogode jak obecna piec grzeje na 36 stopni, co w rzeczywistosci daje 29. Gaz leci, a ciepla nie odczuwasz.

Aha! Taki uklad to calkowita porazka. Nie ma efektu! Wywalilem za kociol kondens ponad 9 tys i piec wlasciwie sprawdza sie tylko do ogrzewania wody uzytkowej.

Aby nie bylo niedomowien. Moc kotla oceniono na 25 kW, a wymienik mam z duzym zapasem na 35 kW.

Polecam: gaz lub wegiel, ale nie razem.

Pamietaj jesli cos jest 2 w 1 to jest do kitu!

Pozdr

Uwazaj na ten projekt!

Mam taki sam uklad od listopada i jestem zadowolony z ogrzewania weglowego, a gazowego nie. Powod jest prosty. Polaczenie dwoch ukladow: otwartego i zamknietego POWINNO sie odbyc przez wymiennik, ale jesli masz mozliwosc uciekaj od takiego rozwiazania. Wymiennik plytkowy jest powodem niezadowolenia, poniewaz generuje straty na gazie okolo 20%. tzn jesli na piecu gazowym masz np 50 st, to za wymiennikiem czyli na grzejnikach jest 40 st!!! W takim ukladzie piec kondensacyjny nie ma sensu, poniewaz jego cecha jest praca na niskich temperaturach. Jesli masz taka pogode jak obecna piec grzeje na 36 stopni, co w rzeczywistosci daje 29. Gaz leci, a ciepla nie odczuwasz.,

Pozdr

Przyznam, ze nie bardzo rozumiem. Jaki układ ten wymiennik zabezpieczał – kotła gazowego?

:o

Przyznam, ze nie bardzo rozumiem. Jaki układ ten wymiennik zabezpieczał – kotła gazowego?

:o

No właśnie, na moim drugim schemacie wymiennik chyba nie powoduje spadku temp. zasilania gazem.

Rozważam też propozycję z buforem proponowanym przez k_m - rozumiem, że i gazowy i węglowy mają grzać jeden bufor a z niego ma iść woda na podłogówkę, i na cwu. Wszystko sterowane automatyką.

Możesz napisać coś więcej nt. tego bufora, dać jakiś link i jego cenę.