Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

KOTŁOWNIA - 2 piece - oceńcie mój projekt

Recommended Posts

Wymiennik płytowy jest dobry tylko zadajmy sobie pytanie, co się dzieje z ciepłem z kotła na paliwo stałe gdzie mamy nagrzaną wodę i ogrzewanie?Wtedy wyjdzmy na zewnątrz i zobaczmy jak nasze złotówki uciekają kominem.Bufor służy nam do akumulowania czynnika grzewczego.Jest nawet ekonomiczniej jak kocioł gazowy także jest podłączony do bufora.Kocioł taki będzie miał dłuższe postoje ,co zatem idzie mniejsze zużycie gazu.Kocioł gazowy czy kocioł na paliwo stałe będzie ekonomiczniejszy gdy pracuje na wyższych parametrach.Natomiast za buforem powinna być tak wykonana instalacja aby sterowanie obiegami grzewczymi było przez mieszacze niezależnie od kotła lub kotłów.Bufor może byc kombi czyli zasobnik w zbiorniku lub bufor a ciepła woda użytkowa przez wymiennik płytowy mamy zawsze ciepłą wodę bieżącą .Wymiennik płytowy dobrac na odpowiednie parametry i wydajności c.w.u.pozdrawiam

...Kocioł taki będzie miał dłuższe postoje ,co zatem idzie mniejsze zużycie gazu.Kocioł gazowy czy kocioł na paliwo stałe będzie ekonomiczniejszy gdy pracuje na wyższych parametrach....

Co rozumiesz przez wyższe parametry? Czy temeraturę?

Co do pieca gazowego to w tym przypadku odpada piec kondensacyjny.

Co do sprawności zwykłego gazowego to nie wiem. Tak się zastanawiam czy bufor jest dobrym rozwiązaniem do pieca gazowego. Czy straty nie są zbyt spore.

Czy by nie można pominąć bufor przy ogrzewaniu gazowym.

Co do zastosowania bufora do węglowego to jak najbardziej idea jest słuszna.