Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

250K, 300K, 400K czy może milion. Ile teraz za dom?

Recommended Posts

Witam!

Wkrótce stanę przed wyborem: dom czy mieszkanie (Kraków). Zakładając zakup mieszkanie 70m2 w Krk mogę wprowadzić się za ok. 400tyś. na gotowe (ale co to za życie w kurniku :-? ) Chcąc zbudować dom systemem gospodarczym muszę liczyć... no właśnie. Ile? Ile osób na forum to co najmniej 2 razy więcej odpowiedzi :)

Koszt zakupu działki zakładam: 150tyś

Papierkologia + media: 15tyś

Ogrodzenie + zagospodarowanie terenu: dużo :roll:

A ile za domek?

Moje założenia:

- projekt jeden z poniższych (w sumie już jest faworyt: Amaltea lub Szmaragd, ale wszystko się może zmienić)

- ściany BK, dach dachówka ceramiczna

- podłogi panele

- ogrzewanie podłogowe na parterze + łazienka na górze, grzejniki w gabinecie na dole, jadalni oraz w sypialniach, kominek z płaszczem + dodatkowo gaz miejski (lub ew. ekogroszek - piec z podajnikiem jeśli nie będzie gazu na działce)

-instalacja do centralnego odkurzacza (samą maszynę mogę kupić później

- okna PCV w okleinie

- garaż 2 stanowiskowy

- bez urządzeń typu PC, GWC, solarów, reku itp urządzeń - może kiedyś zmienię zdanie, ale na chwilę obecną nie.

Co zrobię sam: panele, instalacja elektryczna itp., malowanie, tapetowanie itp., zagospodarowanie terenu

Pozostałe: firma

Nie interesuje mnie koszt zakupu mebli, urządzenia kuchni (te mogą być od. 5 tyś do 50 tyś - to już wiem)

A dom jaki planuję to jeden z poniższych (a koszta podane przez autorów projektu są od siebie różne o przeszło 100tyś. - a domy wydają się bardzo podobne do siebie):

Orion II: http://www.dobredomy.pl/?id_project=43&infopage=1

Szmaragd: http://www.krajobrazy.com.pl/projekty_domow/szmaragd/

Helike III: http://www.dobredomy.pl/?id_project=147&infopage=1

Proton II: http://www.dobredomy.pl/?id_project=112&infopage=1

Amaltea II: http://www.dobredomy.pl/?id_project=166

Gryf: http://www.dobredomy.pl/?id_project=109&infopage=1

Harmonia III: http://www.dobredomy.pl/?id_project=146&infopage=1

Ambrozja II: http://www.dobredomy.pl/?id_project=168

Trudno w jakikolwiek sposób sugerować się danymi podawanymi na stronach firm sprzedających projekty tych domków, jeśli różnice w cenie budowy ich stanów surowych zamkniętych to 180tyś do 350tyś. W postach poszczególnych domków na forum muratora też nie padają dokładnie informacje o kosztach budowy (czego nie można oczekiwać jeśli budować się jeszcze nie skończyło bo wiadomo z końcem budowy koszta rosną coraz bardziej :x ), poza tym nie chcę powielać mojego pytania na tylu stronach :D

No i oczekuję na niezależne opinie 8)

Tak więc ile? 300tyś? 400tyś? Za sam dom z założeniami jak wyżej? A może mniej, a może znacznie więcej?

Trudny wybór... Porywać się na dom... czy mieszkać w bloku.

Ps.

Na chwilę obecną jest nas 2 i w najbliższych latach na pewno się to nie zmieni. Nie mamy własnego M, więc wynajmujemy 2 pokojowe w Krakowie (co też mało nie kosztuje, a wiadomo, że lepiej byłoby płacić bankowi :wink: za swoje :lol:

Planowana budowa domu/zakup mieszkania 2010 rok.

Dzięki za odpowiedzi.

Pozdrawiam.

• Odpowiedzi 73
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam !!!

Bawię się w podobne budowanie w tym samym miejscu. Trzeba policzyć ok. 2000 za metr stanu deweloperskiego plus oczywiście działka - zakładając, że kilka rzeczy zrobisz sam. Wykończenie - de gustibus - od ok. 500 zł w przyzwoitym stanie. A że warto budować, to jestem przekonany od pierwszego wbicia łopaty.

Budowę zacząłem w 2007. Teraz będę się wprowadzał. Bez kosztu działki kwota wydana to ok 550 tys. Dom ok 160 m2 powierzchni użytkowej plus garaż 1-stanowiskowy ok 30m2 w bryle budynku. W tej kwocie uwzględnione jest praktycznie wszystko do zamieszkania:

-Kostka brukowa ok 130m2

-Ogrodzenie boki i tył działki 100mb siatka na podmurówce plus przód słupki na podmurówce , futrka i brama przesuwna-wypełnienie sztachetkami.

-Meble kuchenne, stół do jadalni z krzesłami, wypoczynek skórzany, 3 szafy przesuwne,sprzęt AGD,łóżka dla dzieci i do sypialni.

-2 łazienki

-70 m2 podogówki + piec kondensacyjny

-rekuperator

-nas podłogach panele ok 110m2 reszta płytki

-kominek bez DGP i płaszcza.

Bez mebli, wyposażenia kuchni będzie ok 500 tys.

Sam nie robiłem praktycznie nic - wartość pomijalna, sam szukałem ekip i pilnowałem wszystkiego.

Chciałabym mieć kurnik 70 m2...

(na razie mam 36,1 m2)

Pisząc kurnik miałem na myśli to, że każdy ma w takim bloku swoją klatkę - patrząc na blok z daleka widać w nim taki podział - każdy 2 okna, a w środku krzątające się kurki (mieszkańcy). Ani głośniej się odezwać, ani zgłośnić radia, bo inne koguty 8) się odezwą. Nie podoba mi się bardzo idea mieszkania sobie na głowach :roll:

Ktoś kiedyś powiedział "skosić trawę - bezcenne" i tego m.in. mi brakuje :lol:

Jeśli te 36,1m2 miałbym mieć własne to też bym zamienił moje obecne wynajmowane właśnie na mniejsze, ale własne :)

Poza tym czy 70m2 w blokowisku (jakie one by nie były - czy 4 czy 10 piętrowe to zawsze będzie to blokowisko) jest warte 400k lub więcej? :-?

Budowę zacząłem w 2007. Teraz będę się wprowadzał. Bez kosztu działki kwota wydana to ok 550 tys. Dom ok 160 m2 powierzchni użytkowej plus garaż 1-stanowiskowy ok 30m2 w bryle budynku.

Duuużo :-? A tak optymistycznie napisał Yamnik.

Liczyłem że zmieszczę się w 350 tys. ale :

1.trafiłem na 2 lata największego szlaństwa cen jeśli chodzi o budowlankę,

2.nie oszczędzałem na materiałach(jakość),

3.parę razy dałem się naciąć wykonawcom.

Myślę że oszczędzając na materiałach np dachówka betonowa zamiast ceramicznej, tańsza brama garażowa i drzwi (kolor na zamówienie) i parę innych rzeczy oraz nie pracując (tylko jak to zrobić) i pilnując "na okrągło" wykonawców itp. tzn cały dzień poświęcać budowie udałoby się zaoszczędzić 20, może 40, może 60 tys. teraz nie jestem w stanie tego wycenić.

Tylko tak jak już wspominałem dom jest całkowicie wykończony i wyposażony - tylko w garażu nie mam płytek na podłodze (może wreszcie cos zrobię sam:) ) i chyba nie kupię telewizora do salonu bo na razie nie mam za co.

Szczerze mówiąc ciężko mi wyobrazić sobie jak można by zejśc poniżej 400 tys - chociaż niektórym się to ponoć udaje, jak ? trzeba ich o to zapytać.

Dla mnie 2500 za m2 jest kwotą nieprzekraczalną (w dół) za m2 powierzchni całkowitej.

Co zrobię sam: panele, instalacja elektryczna itp., malowanie, tapetowanie itp., zagospodarowanie terenu.

Robocizna :

-panele ok 1500 zł ( tak szacuję bo wziąłem tzw. montaż gratis :))

-instalacja elektryczna+rtv+komputer+alarm 10 tys nie wiem ile w tym robocizny

-malowanie liczę 2000-2500, gładź 10000

-zagospodarowanie terenu - jeśli mowa o sianiu trawki itp to jeszcze nie zrobione, w podanej kwocie mam zarezerwowane 5000

Budowę zacząłem w 2007. Teraz będę się wprowadzał. Bez kosztu działki kwota wydana to ok 550 tys. Dom ok 160 m2 powierzchni użytkowej plus garaż 1-stanowiskowy ok 30m2 w bryle budynku.

Duuużo :-? A tak optymistycznie napisał Yamnik.

2.nie oszczędzałem na materiałach(jakość),

3.parę razy dałem się naciąć wykonawcom.

Myślę że oszczędzając na materiałach np dachówka betonowa zamiast ceramicznej, tańsza brama garażowa i drzwi (kolor na zamówienie) i parę innych rzeczy oraz nie pracując (tylko jak to zrobić) i pilnując "na okrągło" wykonawców itp. tzn cały dzień poświęcać budowie udałoby się zaoszczędzić 20, może 40, może 60 tys. teraz nie jestem w stanie tego wycenić.

Tylko tak jak już wspominałem dom jest całkowicie wykończony i wyposażony - tylko w garażu nie mam płytek na podłodze (może wreszcie cos zrobię sam:) ) i chyba nie kupię telewizora do salonu bo na razie nie mam za co.

Szczerze mówiąc ciężko mi wyobrazić sobie jak można by zejśc poniżej 400 tys - chociaż niektórym się to ponoć udaje, jak ? trzeba ich o to zapytać.

Dla mnie 2500 za m2 jest kwotą nieprzekraczalną (w dół) za m2 powierzchni całkowitej.

Co zrobię sam: panele, instalacja elektryczna itp., malowanie, tapetowanie itp., zagospodarowanie terenu.

Robocizna :

-instalacja elektryczna+rtv+komputer+alarm 1000 tys nie wiem ile w tym robocizny-malowanie liczę 2000-2500, gładź 10000

-zagospodarowanie terenu - jeśli mowa o sianiu trawki itp to jeszcze nie zrobione, w podanej kwocie mam zarezerwowane 5000

Zrezygnuj z tej pozycji to kupisz dwa domy.

Robocizna :

-instalacja elektryczna+rtv+komputer+alarm 1000 zł nie wiem ile w tym robocizny

-malowanie liczę 2000-2500, gładź 10000

Czyli jak widać można na tym etapie troszkę pieniędzy zaoszczędzić. Wymieniłem te pozycje bo wiem, że im podołam. Co jeszcze/czy coś jeszcze będę mógł zrobić okazałoby się pewnie podczas budowy.

A gdybyś teraz budował to jak myślisz - o ile mniej by Cię ta budowa wyniosła? 20K, 50K?

Zakładam, że podczas szaleństwa cen i tak wyszukiwałeś najlepszych ofert.

A gdybyś teraz budował to jak myślisz - o ile mniej by Cię ta budowa wyniosła? 20K, 50K?

Zakładam, że podczas szaleństwa cen i tak wyszukiwałeś najlepszych ofert.

Nie mam pojęcia i nie chcę wiedzieć (po co się stresować), jakichś wielkich spadków, cen nie widzę, może 10%. Możliwe że będzie taniej, chociaż z tego co widzę z rynku odpadają różni pseudowykonawcy. Kryzys ma tę zaletę że robi na rynku porządek. Jestem o tyle w szczęśliwej sytuacji że sprzedałem też wtedy, "na górce" mieszkanie, więc wszystko mi się w miarę bilansuje.

Ja wybudowałam dom w 8 miesięcy - mieszkam od miesiąca - 120 m2 pow. użytkowej a po podłodze prawie180 m2(łącznie z garażem). Wydałam niecałe 430 tyś. zł ze wszystkim (podłogówka + grzejniki, tynki, gipsówki, malowanie, płytki, panele, kuchnia, 2 łazienki z wyposażeniem, garaż jednostan., schody wewn.drewniane, drzwi, meble, wszystkie instalacje, lampy, media, cała papierologia i co tam jeszcze :wink: )- zostało mi tylko ocieplenie, schody zewn.(granit) i taras, które będą mnie kosztować razem ok. 35 tyś.zł. A wszystko robiła mi firma budowlana, najdroższa u nas w mieście. Ja tylko byłam "szefową" od podejmowania decyzji i płacenia faktur :wink:

Ja wybudowałam dom w 8 miesięcy - mieszkam od miesiąca - 120 m2 pow. użytkowej a po podłodze prawie180 m2(łącznie z garażem). Wydałam niecałe 430 tyś. zł ze wszystkim ...

Wow :o Ale to chyba nie w jakimś duużym mieście? Jak byś mogła zdradzić jakie to miasto.

Czyli tak jak ja liczyłem, 2500 za m2 powierzchni całkowitej przy tym standardzie wykończenia, mam bardzo podobnie .

atena28 - (430+35 tys)/180m2=2583 zł/m2,

ja - 550 tys/200=2750,

Nie wiem czy kwota ateny28 uwzględnia ogrodzenie i kostkę, to może robić tę różnicę. Mam jeszcze rekuperator to kolejne 70 zł/m2

A jaka masz powierzchnię działki? bo szczerze mówiąc za tę kwote wiele nie poszalejesz... Przeciętnie - kupując rośliny malutkie, w miarę standardowych odmian + trawnik z siewu, przy działce 10 arów (- dom i podjazd, do obsadzenia zostaje ok. 600-700 m2) to koszt ok. 8.000 - 10.000. A w tę kwote nie wliczone są ewentualne ścieżki, pergole, schodki itp. rarytasy które zawsze podrażają koszt wykonania ogrodu.

No chyba, że założyłeś iż na razie powstanie tylko "szkielet" ogrodu który będziesz sukcesywnie w kolejnych latach uzupełniać.

A jaka masz powierzchnię działki? bo szczerze mówiąc za tę kwote wiele nie poszalejesz... Przeciętnie - kupując rośliny malutkie, w miarę standardowych odmian + trawnik z siewu, przy działce 10 arów (- dom i podjazd, do obsadzenia zostaje ok. 600-700 m2) to koszt ok. 8.000 - 10.000. A w tę kwote nie wliczone są ewentualne ścieżki, pergole, schodki itp. rarytasy które zawsze podrażają koszt wykonania ogrodu.

No chyba, że założyłeś iż na razie powstanie tylko "szkielet" ogrodu który będziesz sukcesywnie w kolejnych latach uzupełniać.

Działak 8a, z czego do zagospodarowania ok 5a, na początek sama trawa, prace we własnym zakresie, a z tego co zostanie $ może stolik z krzesłami, a poźniej krzaczki jak odkuję się finansowo.

Trochę się pogubiłam za jaki stan te ceny. Wyszło dwa razy około 2.600 - 2.700 za m2 powierzchni całkowitej (cena z VAT-em?). Jak to jest stan? W niektórych opisach pojawia się deweloperskich, w niektórych meble - sama nie wiem.

Ostatnio byłam na spotkaniu z architektem wnętrz, który mówił, że w ostatnich latach zakres cenowy wykończenych wnętrz przez niego wahał się pomiędzy 2.500-8.000 za m2 przy czym to ostatnie już przy pojechanych detalach (ogólnie oceniam jego projekty jako drogie i bardzo drogie, bardziej chodzi mi o odniesienie się do tej ceny). Rozumiem, że architekt kwotował od stanu deweloperskiego.

Wszystko mi się miesza przy tych zakresach i nie wiem ile w końcu zakładać.