Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Szczelina pomiędzy ościeżnicą okna a murem

Recommended Posts

to jest dziura na okno "typowe"

wysokość 1435 mm x szerokość 1465 mm

chyba takie są te typowości...

czyli z boku po mniej więcej 1,5 cm luzu /tak w teorii bo

w praktyce to nie mierzy murarz otworu suwmiarką

i pion też nie będzie idealny do milimetra..../

z dołu jeszcze wlezie parapet wewnętrzny - 3 cm grubości...

miedzy teoria a praktyką jest różnica,

ja mam okna typowe a otwory o te 2-3 cm były za małe glif sie tak schodził, montazysta po pomiarze zamówił standardowe jak przyszło do monatżu to wyciął stare okna nie uszkadzają wogóle muru gdzie było trzeba topodkuł po ~1cm i gitara. Do srodka kotwy poanka po wyschnięciu gipsik i wszystko jest dobrze ,jeśli chodzi o otwór to ie musi być idealny w praktyce nigdy nie jest więc centymetrem czy dwoam bym się nie przejmował.

Pozdrawiam

• 3 months później...
jeśli ma się taka możliwość to najlepiej przypilnować fachowców zeby dobrze wypełnili tą szczeline pianką u mnie było w porządku ale spotkałem się z przypadkami kiedy wiało dookoła okna bo ktoś pinkę oszczędzał.

pzdr.

święta prawda - ja tak mialem - parapet wiecznie zimny a zimą to dokładałem do ogrzewania - brak pianki na oko to 60-70 % - no i są przypadki odkształcenia ramy okna ( skrzydło okienne z trudem się zamyka i nie pomaga żadna regulacja - u teściów jedno okno uchyla się bez problemu ale otwarcie wymaga już siły, po delikatnej reg okno się ładnie otwiera ale uchylenie nie jest możliwe )