Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

proponuję zamalować brązową farbą żeby nie błyszczały...;)

czy patyna może mieć inny kolor niz zielony - wydaje mi się że patyna na miedzi jest zawsze zielono/niebieska (to tlenek miedzi chyba nie?)

zresztą nie jestem chemikiem więc się nie znam...

pozdrawiam

https://forum.murator.pl/topic/11995-miedziane-rynny/page/2/#findComment-190330

O qrcze, Snowdwarf, to co ja teraz zrobię z tą masą brązowej farby com ją właśnie kupił?!!?

Mam jeszcze jeden pomysł na szybkie spatynowanie miedzi (zastrzegam, nie testowany!!!!): polać denaturatem i zastosować "oksydowanie ogniowe". Najlepiej przez założeniem na dach, chyba że ktoś lubi testować efekty specjalne na własnym domu (tu przypomina się pożar, całkiem prawdziwy, na planie filmu "Quo vadis"). A całkiem poważnie, to chyba zaczekam aż blacha sama straci połysk.

https://forum.murator.pl/topic/11995-miedziane-rynny/page/2/#findComment-190463

Tak, to pewnie ten wczorajszy "Wulkan" na Polsacie - widziałem fragmenty. :lol: Ale tu bardziej pasują reportaże o gościach opalajacych izolację z ukradzionych kabli miedzianych przed oddaniem na złom. Tyle że w tym przypadku cel opalania jest nieco szlachetniejszy :)
https://forum.murator.pl/topic/11995-miedziane-rynny/page/2/#findComment-190534

• 5 years później...

Odświeżam temat z sentymentu do miedzi oraz z faktu , że większość osób wypowiadających się na jej temat nie ma o tym zielonego pojęcia . :D

Mam opierzenia (w tym kalenicę pod gąsiorami) , orynnowanie oraz parapety zewnętrzne z miedzi .

Przede wszystkim fachowiec który bedzie to robił musi mieć już praktykę w tym materiale , miedź robi się inaczej niż inne blachy . Ja zobaczyłem najpierw wykonaną robotę na budynku zabytkowym . Potem spytałem się właściciela budynku o namiary na fachowców . Miedź idelanie współgra z dachówką w naturalnym kolorze . Najlepiej aby były to klasyczne wzory dachówek . Haki do koryt montuje się co 30 cm i muszą być z miedzi . Taka gęstość haków daje gwarancję , że koryto nie urwie się pod naporem mokrego śniegu lub lodu . U mnie blacharz wszedł do koryta po zmontowaniu i przeszedł się wewnątrz koryta w jedną stronę i z powrotem a ważył około 100 kg . Można co prawda zastosować drabinki przeciwśnieżne ale moim zdaniem dom traci na estetyce . Gwoździe do mocowania opierzeń oraz uchwytów muszą być z miedzi lub mosiężne . Rury spustowe muszą być mocowane na hakach z miedzi lub z miedzi i stali miedziowanej (opaska rury z miedzi hak ze stali) .

Miedź pięknie wygląda zaraz po zamontowaniu . Po około 3 miesiącach zmienia kolor na jasnobrazowy . Po jednym roku jest cała w pieknym brązowym kolorze . Zmiana barwy z poczatku jest nieciekawa bo kolor zmienia się plamami . Najwcześniej w miejscach gdzie blacharz dotknoł blachę ręką czyli tłustych . Wiele osób nawet po przebarwieniu nie rozpoznaje , że to miedź . Na przykład pan z gazowni co spisywał licznik stwierdził - " długo panu nie posłuża te plastikowe rynny' . A ja na to - "pan to się dopiero ,,zna'' .

Ze złodziejami sprawa wyglada w ten sposób , że rury spustowe zamontowałem dopiero po wprowadzeniu się do domu i nic mi nie zgineło . Mieszkam już 15 lat a miedź sprawuje się nienagannie . No i te jej klasyczne piękno cieszy moje oczy każdego dnia .

Jeżeli chodzi o problem szybkiego patynowania miedzi to musialo by to przebiegać w środowisku kwaśnym i zarazem zasadowym . W książce ,, Galwanotechnika i galwanostegia domowa" autora nie pamietam robi się to przy wykorzystaniu kredy w kwaśnych oparach octu . Naturalna patyna osadza się bardzo długo , nieraz 20 - 30 lat i ma kolor zieleni z domieszką błękitu .

https://forum.murator.pl/topic/11995-miedziane-rynny/page/2/#findComment-3160889

• 4 years później...