MlodszyARKRK 31.03.2009 16:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2009 Jestem mieszkańcem akademika Politechniki Krakowskiej na Czyżynach. Kolejny raz po powrocie z weekendu zastaję windę wyłączoną przez kierowniczkę budynku. Winda jest jednak sprawna. Zostaje ona wyłączona można powiedzieć za karę - dla wszystkich mieszkańców budynku - liczącego sobie 10 pięter - za zrywanie przez jakąś, nie określoną osobę ogłoszeń. Moim pytaniem jest regulacja prawna dotycząca windy w budynkach powyżej 4 piętra. Czytałem gdzieś, że takowe mają być i być sprawne cały czas - ale nie wiem czy tyczy się to budynków dopiero po 95 roku, czy tych wcześniej również?I czy administratorka może takie coś robić - windy są wyłączone do odwołania. Pozdrawiam i proszę o szybką odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daszum 31.03.2009 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2009 Myślę, że odpowiedź znajdziesz w Warunkach technicznych jakim powinny odpowiadac budynki i ich usytuowanie.Działanie kierowniczki jest na pewno niezgodne z prawem. Wszystkie budynki powyżej 5 kondygnacji powinny by wyposażone w conajmniej 1 windę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arek_sp 01.04.2009 07:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2009 Skontaktuj się z Urzędem Dozoru Technicznego Jeżeli winda nie ma potwierdzenia naklejka z datą ważności o pozytywnym przegladzie to nawet sprawna technicznie nie moze być użytkowana. Jeżeli jest sprawna i ma dopuszczenie do użytkowania to powinna być załączona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daszum 01.04.2009 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2009 Kierowniczka akademika między innymi bierze za to pieniądze, żeby dopilnowac zeby wszystkie przeglądy były wykonane w terminie. Na pewno winda nie jest wyłączona z powodu braku aktualnego przeglądu tylko za karę jak wspomniał autor pierwszego postu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MlodszyARKRK 01.04.2009 12:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2009 winda jak napisałem jest w pełni sprawna - a są 3 - więc nawet jakby 1 była zepsuta co się zdarzało - była naprawiana od ręki A teraz jest sytuacja, że ani 1 z 3 nie działa jest zaklejona taśmą i tyle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arek_sp 02.04.2009 06:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2009 Spisz sobie numery ewidencyjne wind, Sprawdz termin ważności przeglądu - powinien być na naklejce Zadzwon do UDT i sprawdź czy mają dopuszczenie Jeżeli jest OK to zgłoś w UDT Straży Pożarnej i Policji ze są wyłączone. Nieczynne windy moga stwazac zagrozenie zycia A moze kierowniczka wprowadziła oszczędności - dlatego wylacza windy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbus1719504932 02.04.2009 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2009 Jeżeli jest OK to zgłoś w UDT Straży Pożarnej i Policji ze są wyłączone. Nieczynne windy moga stwazac zagrozenie zycia Kolego, a co powoduje w wyłączonej windzie zagrożenie? Żeby ewentualnie wiedzieć co powiedzieć na policji, straży. Może jakaś podstawka prawna ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arek_sp 03.04.2009 05:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2009 A choćby pożar na 9 pietrze, dotarcie na wyzsze pietra w celu udzielenia pomocy, przenoszenie poszkodowanego lub chorego. takich przyczyn mozna wiele wymienic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arek_sp 03.04.2009 05:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2009 Może poprostu spytaj p. Kierownik dlaczego wylacza windy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbus1719504932 03.04.2009 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2009 Pani Kierownik "nie jest upoważniona do udzielania takich informacji". http://www.youtube.com/watch?v=5Csn_NC_Q5s Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Killer_su 03.04.2009 15:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2009 Zgłoś to samorządowi studenckiemu i napisz ochrzaniający, ale grzeczny list do zastępcy rektora ds. administracyjnych. Możesz też zadzwonić do Waissa. Ogólnie jest wiele instytucji do których możesz się zwrócić - PINB. Poza tym płacisz za akademik - zażądaj na piśmie zwrotu części kosztów z tytułu niedziałających wind. No i oczywiście im więcej ziomali wciągniesz to tym lepiej!!!! BTW Czy dzisiejsi studenci nie potrafią się zorganizować i czegoś wymyślić???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbus1719504932 06.04.2009 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2009 Sprawa wygląda tak: Państwowa Straz Pożarna - nie ma kompetencji. Windy nie są przystosowane do ewakuacji - PSP nie może nic ruszyć. Weissowi się nagrałem, zobaczymy co poradzi UDT - zero kompetencji - rozmowa z przynajmniej 4 różnymi osobami. Kierowniczka po prostu odpier*ala samowolke... Zwrotu części czynszu nie będzie - pisałem pismo i dostałem odmowę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts