evien 31.03.2009 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2009 Witam, Pytanie:\ Czy można i jak podłączyć napęd bramy garażowej do przełącznika w garażu tak żeby nie trzeba było latać po pilot jak mi się zachce otworzyć bramę, do takiego przełącznika w ścianie na stałe ?? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darekw127 31.03.2009 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2009 Zazwyczaj można. Szczegółów szukaj w instrukcji obsługi napędu. Profilaktycznie podciągnij sobie trzy żyłowy kabel od miejsca montażu napędu do przycisku. Zależnie od napędu może być przycisk dzwonkowy i wtedy na dwóch żyłach jednym przyciskiem robisz na zmianę "góra - dół". Druga opcja to przycisk jak do rolet. Taki chodzi na trzech żyłach. To ogólniki. Szczegóły znajdziesz w instrukcji konkretnego modelu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kowalio 31.03.2009 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2009 mam napęd Hormana, są zaciski pod pokrywą do takiego przyciku, 20 lat temu też miałem napęd jakiś polski, też miał, każdy pewnie ma, instrukcja ot co. Dwużyłowy przewód wystarczy, to tylko przerwanie obwodu, nie ma innych sterowań jak sądzę, masz za dużo kabla 3 żyłowego top kładź ale nie spotkałem się aby było trzeba 3 żyły Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raffran 31.03.2009 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2009 A sama brama garazowa ,a wlasciwie naped do niej nie ma swojego zewnetrznego wlacznika? My mamy dwie bramy i kazda z nich ma taki wlacznik. Wchodzac do garazu przechodze kolo niego i chcac otworzyc brame wciskam go. Pilota uzywamy tylko do jej zamkniecia z zewnatrz i potem do otwarcia przed wjazdem do garazu.Myslalem,ze tak maja wszystkie bramy garazowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 31.03.2009 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2009 napęd wisi 2,3m nad podłogą... wygodnie Ci tak otwierać? Lepiej przewidzieć sobie puszkę pod przycisk na ścianie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raffran 01.04.2009 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2009 No chyba ze masz naped pod sufitem,to O.K.My mamy naped na bramie,programowanie i sterowanie z wlacznikiem plus oswietlenie na scianie.Cos takiegohttp://www.novoferm.pl/pl/brama_segmentowa_w_systemie_novoport.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 01.04.2009 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2009 Można też kupić dodatkowego pilota i powiesić na ścianie w garażu. Kosztowo pewnie bez wielkiej różnicy, a i rezerwowy pilot czasami się przyda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 01.04.2009 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2009 Można też kupić dodatkowego pilota i powiesić na ścianie w garażu. Kosztowo pewnie bez wielkiej różnicy, a i rezerwowy pilot czasami się przyda. lepiej kawalek przewodu i wlacznik za kilka zeta niz pilot za kilkadziesiat pilot mozesz zgobic lub ktos Ci go ukradnie i co? bedziesz ponownie wszystkie programowac aby wykasowac ten zgubiony/skradziony? skoro mozna sobie ulatwic i zaoszczedzic to po co kombinowac i przedrazac? ziarnko do ziarnka i ...i pozniej nie jeczymy, ze wykonczeniowka nas wykancza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 01.04.2009 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2009 Można też kupić dodatkowego pilota i powiesić na ścianie w garażu. Kosztowo pewnie bez wielkiej różnicy, a i rezerwowy pilot czasami się przyda. lepiej kawalek przewodu i wlacznik za kilka zeta niz pilot za kilkadziesiat pilot mozesz zgobic lub ktos Ci go ukradnie i co? bedziesz ponownie wszystkie programowac aby wykasowac ten zgubiony/skradziony? skoro mozna sobie ulatwic i zaoszczedzic to po co kombinowac i przedrazac? ziarnko do ziarnka i ...i pozniej nie jeczymy, ze wykonczeniowka nas wykancza Oczywiście, że można kabel i wyłącznik. Kabelek naście zł, wyłącznik naście zł, jakiś osprzęt do mocowania kabelka + korytko też parę złotych i robocizna. Ceny można wstawiać dowolne. Wyjdzie niewiele taniej niż pilot za 50zł (czasami nawet drożej). Rozumiem, że pilot noszony w kieszeni nikt nie ukradnie i nie zginie w przeciwieństwie do tego wiszącego w garażu? Ile tych pilotów do przeprogramowania? 500szt? Rzecz nie w kosztach (bo są porównywalne) bo wtedy po co montować napęd. Po prostu dodatkowy pilot w wielu przypadkach potrafi ułatwić życie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 01.04.2009 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2009 Oczywiście, że można kabel i wyłącznik. Kabelek naście zł, wyłącznik naście zł, jakiś osprzęt do mocowania kabelka + korytko też parę złotych i robocizna. Ceny można wstawiać dowolne. Wyjdzie niewiele taniej niż pilot za 50zł (czasami nawet drożej). Rozumiem, że pilot noszony w kieszeni nikt nie ukradnie i nie zginie w przeciwieństwie do tego wiszącego w garażu? Ile tych pilotów do przeprogramowania? 500szt? Rzecz nie w kosztach (bo są porównywalne) bo wtedy po co montować napęd. Po prostu dodatkowy pilot w wielu przypadkach potrafi ułatwić życie. oczywiscie. ze wzgledu na drogie piloty "hormana" kupilem sobie odbiornik elmesa z pilotami gdzie sztuka kosztuje 30 zeta i jak dla mnie jest bardziej poreczny przewod sterujacy pewnie 0,50zł/metr wylacznik moze kilkanascie sprzet do mocowania kabelka - ????? - ja to rozwazam w momencie budowy domu wiec pewnie kilka lyzek gipsu budowlanego za kilkanascie groszy korytko - to samo co wyzej robocizna - akurat to robilem sobie sam nie majac o tym zielonego pojecia i dziekuje, wyszlo dobrze jak mamy ironizowac to trzeba bylo napisac 5 milionow pilotow - na jedno by wyszlo my mamy 7 pilotow 4-kanalowych w tym 1 z zapasowymi kluczami oraz 1 calkiem zapasowy czyli taki o jakim piszesz w pilotach co pewnie 2 latka trzeba baterie wymienic ja lubie sobie ulatwiac zycie co najczesciej rowniez automatycznie prowadzi do oszczednosci pieniedzy i ergonomii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 01.04.2009 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2009 Oczywiście, że można kabel i wyłącznik. Kabelek naście zł, wyłącznik naście zł, jakiś osprzęt do mocowania kabelka + korytko też parę złotych i robocizna. Ceny można wstawiać dowolne. Wyjdzie niewiele taniej niż pilot za 50zł (czasami nawet drożej). Rozumiem, że pilot noszony w kieszeni nikt nie ukradnie i nie zginie w przeciwieństwie do tego wiszącego w garażu? Ile tych pilotów do przeprogramowania? 500szt? Rzecz nie w kosztach (bo są porównywalne) bo wtedy po co montować napęd. Po prostu dodatkowy pilot w wielu przypadkach potrafi ułatwić życie. oczywiscie. ze wzgledu na drogie piloty "hormana" kupilem sobie odbiornik elmesa z pilotami gdzie sztuka kosztuje 30 zeta i jak dla mnie jest bardziej poreczny przewod sterujacy pewnie 0,50zł/metr wylacznik moze kilkanascie sprzet do mocowania kabelka - ????? - ja to rozwazam w momencie budowy domu wiec pewnie kilka lyzek gipsu budowlanego za kilkanascie groszy korytko - to samo co wyzej robocizna - akurat to robilem sobie sam nie majac o tym zielonego pojecia i dziekuje, wyszlo dobrze jak mamy ironizowac to trzeba bylo napisac 5 milionow pilotow - na jedno by wyszlo my mamy 7 pilotow 4-kanalowych w tym 1 z zapasowymi kluczami oraz 1 calkiem zapasowy czyli taki o jakim piszesz w pilotach co pewnie 2 latka trzeba baterie wymienic ja lubie sobie ulatwiac zycie co najczesciej rowniez automatycznie prowadzi do oszczednosci pieniedzy i ergonomii Też uważam, że najprostsze rozwiązania z reguły najlepiej się sprawdzają. Moja ironia podyktowana była naprawdę idiotycznym argumentem, że taki pilot to można zgubić lub dać sobie ukraść. To, że koszty liczysz inaczej (co to znaczy, że rozważasz je w momencie budowy? Wtedy nie trzeba ich ponosić?) nie znaczy, że ich nie ma. Jeśli macie jak piszesz jeden pilot zapasowy to jak taniej może wynieść położenie kabla i montaż wyłącznika zamiast wieszaczka na pilota w garażu? Na ergonomii nie chciałbym oszczędzać i nikomu nie radzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 01.04.2009 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2009 Też uważam, że najprostsze rozwiązania z reguły najlepiej się sprawdzają. Moja ironia podyktowana była naprawdę idiotycznym argumentem, że taki pilot to można zgubić lub dać sobie ukraść. To, że koszty liczysz inaczej (co to znaczy, że rozważasz je w momencie budowy? Wtedy nie trzeba ich ponosić?) nie znaczy, że ich nie ma. Jeśli macie jak piszesz jeden pilot zapasowy to jak taniej może wynieść położenie kabla i montaż wyłącznika zamiast wieszaczka na pilota w garażu? Na ergonomii nie chciałbym oszczędzać i nikomu nie radzę. nie jest idiotyczny, jest banalnie prosty, jak koło predzej ktos mi ukradnie pilota z wieszaczka w garazu niz wbudowany w sciane przelacznik - zgadza sie? nie napisalem ze nie trzeba ich ponocic tylko nie licze mocowania czy korytka gdyz poprostu go niebylo. co mam ci policzyc? szklanke gipsu do zamocowania przewodu na bloczku betonowym przed tynkowaniem? koszty wyraznie wypisalem pilot zapasowy ktory bedzie uzywany do otwierania bramy w garazu straci swoja podstawowa funkcje a mianowicie juz nie bedzie zapasowy zapasowa zarowke tez mozesz wkrecic w oprawke w jakims malo uzywanym pomieszczeniu ale czy ta zarowka dalej moze nosic miano "zapasowej" - to tak dla przykladu. prosciej nie potrafie z ta ergonomia to niejasno sie wyrazilem powinno byc moze tak "automatycznie prowadzi do oszczednosci pieniedzy i wiekszej ergonomii " ok? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 01.04.2009 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2009 Też uważam, że najprostsze rozwiązania z reguły najlepiej się sprawdzają. Moja ironia podyktowana była naprawdę idiotycznym argumentem, że taki pilot to można zgubić lub dać sobie ukraść. To, że koszty liczysz inaczej (co to znaczy, że rozważasz je w momencie budowy? Wtedy nie trzeba ich ponosić?) nie znaczy, że ich nie ma. Jeśli macie jak piszesz jeden pilot zapasowy to jak taniej może wynieść położenie kabla i montaż wyłącznika zamiast wieszaczka na pilota w garażu? Na ergonomii nie chciałbym oszczędzać i nikomu nie radzę. nie jest idiotyczny, jest banalnie prosty, jak koło predzej ktos mi ukradnie pilota z wieszaczka w garazu niz wbudowany w sciane przelacznik - zgadza sie? nie napisalem ze nie trzeba ich ponocic tylko nie licze mocowania czy korytka gdyz poprostu go niebylo. co mam ci policzyc? szklanke gipsu do zamocowania przewodu na bloczku betonowym przed tynkowaniem? koszty wyraznie wypisalem pilot zapasowy ktory bedzie uzywany do otwierania bramy w garazu straci swoja podstawowa funkcje a mianowicie juz nie bedzie zapasowy zapasowa zarowke tez mozesz wkrecic w oprawke w jakims malo uzywanym pomieszczeniu ale czy ta zarowka dalej moze nosic miano "zapasowej" - to tak dla przykladu. prosciej nie potrafie z ta ergonomia to niejasno sie wyrazilem powinno byc moze tak "automatycznie prowadzi do oszczednosci pieniedzy i wiekszej ergonomii " ok? Oczywiście, że taki pilot i taka żarówka może być jako zapasowa. Zapas to zabezpieczenie na wypadek braku. Jak zgubisz pilota to używasz zapasu z garażu, a zapasem dla niego jest przycisk na napędzie Przy przykładzie miałem na myśli, że prędzej zgubisz ten, który masz w kieszeni spodni, niż ten wiszący na ścianie w garażu. Słyszałem o kradzieżach instalacji elektrycznej, a o kradzieżach zapasowego pilota do bramy nie ten przykład był tylko dla żartu. Jeśli ktoś ma dodatkowo napęd do bramy wjazdowej to również można zamontować dodatkowy przycisk (dużo droższy kabel i instalacja) lub używać tego samego pilota. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 01.04.2009 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2009 Oczywiście, że taki pilot i taka żarówka może być jako zapasowa. Zapas to zabezpieczenie na wypadek braku. Jak zgubisz pilota to używasz zapasu z garażu, a zapasem dla niego jest przycisk na napędzie Przy przykładzie miałem na myśli, że prędzej zgubisz ten, który masz w kieszeni spodni, niż ten wiszący na ścianie w garażu. Słyszałem o kradzieżach instalacji elektrycznej, a o kradzieżach zapasowego pilota do bramy nie ten przykład był tylko dla żartu. Jeśli ktoś ma dodatkowo napęd do bramy wjazdowej to również można zamontować dodatkowy przycisk (dużo droższy kabel i instalacja) lub używać tego samego pilota. OK. jak zlapie kapcia i bede jechal na zapasie to tez bede sobie mowil ze caly czas ma zapas mamy raczej odmienne pojecie na temat tego co mozna nazwac "zapasem" - z moim pojeciem czuje sie tak jakos bezpieczniej niedawno w moim garazu krecili sie obcy nieznani mi ludzie wnoszac to co kupilem. jak by ich podkusilo i gwizdneli pilota do garazu to wtedy bys sie nie dziwil? ja nawet slyszalem o kradziezy dopiero co zalozonej wiezby na dachu i co z tego? do bramy wjazdowej tez mam kabel pociagniety do garazu. nie licze ilo kosztowalo kopanie ziemi, zasypywanie pozniej, reklamowka w ktora zawizalem spory kawalek bo to przy okazji innych prac budowlanych bylo pa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 02.04.2009 06:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2009 Oczywiście, że taki pilot i taka żarówka może być jako zapasowa. Zapas to zabezpieczenie na wypadek braku. Jak zgubisz pilota to używasz zapasu z garażu, a zapasem dla niego jest przycisk na napędzie Przy przykładzie miałem na myśli, że prędzej zgubisz ten, który masz w kieszeni spodni, niż ten wiszący na ścianie w garażu. Słyszałem o kradzieżach instalacji elektrycznej, a o kradzieżach zapasowego pilota do bramy nie ten przykład był tylko dla żartu. Jeśli ktoś ma dodatkowo napęd do bramy wjazdowej to również można zamontować dodatkowy przycisk (dużo droższy kabel i instalacja) lub używać tego samego pilota. OK. jak zlapie kapcia i bede jechal na zapasie to tez bede sobie mowil ze caly czas ma zapas Fajny przykład. Jak tego swojego zapasowego pilota będziesz używał to też masz zapas? mamy raczej odmienne pojecie na temat tego co mozna nazwac "zapasem" - z moim pojeciem czuje sie tak jakos bezpieczniej Jak policja mnie zatrzyma i mam w bagażniku przebite koło to mandatu mi nie wlepi bo mam zapas niedawno w moim garazu krecili sie obcy nieznani mi ludzie wnoszac to co kupilem. jak by ich podkusilo i gwizdneli pilota do garazu to wtedy bys sie nie dziwil? ja nawet slyszalem o kradziezy dopiero co zalozonej wiezby na dachu i co z tego? do bramy wjazdowej tez mam kabel pociagniety do garazu. nie licze ilo kosztowalo kopanie ziemi, zasypywanie pozniej, reklamowka w ktora zawizalem spory kawalek bo to przy okazji innych prac budowlanych bylo pa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CMYK 02.04.2009 07:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2009 ja nie mialem zadnego problemu z wyprowadzeniem osobnej linii do otwierania bramy a to dlatego ze byl dolaczony i zwiniety kabel do takiego podlaczenia. Kupowalem brame z firmy BEDITOM jest to firma z pomorza a dokladnie z Gdyni robi na podbonych podzespolach jak wisniowski. Obecnie po prostu w garazu mam przycisk ktorym otwieram brame i nie wyobrazam sobie zebym to musial robic spacjalnie z pilota. Czesto otwieram brame glownie latem dlatego ze mam narzedzia ogrodnicze z tylu garazu. CMyK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 02.04.2009 07:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2009 kazdy sobie rzepke skrobie ja sie nie znam tylko robie tak abym czul sie komfortowo i pewnie - tak z always Lepiej powiedz ile musze miec zyl aby sterowac brama wjazdowa wlasnei takim guzikiem w scianie. przewodow mam sporo puszczonych w rurce z okolic wjazdu do domu i niebawem sie za to chce zabierac. gadasz jak bys sie znal wiec poprosze daj mi liczbe zyl. nie wiem jaki bedzie naped wiec prosze o taka sensowna bezpieczna z tym kolem zapasowym to dla wlasnego komfortu psychicznego wole miec sprawne w w bagazniku - o tym ze za brak moge dostac mandat nawet nie pomyslalem i pod warunkiem oczywiscie ze nasze prawo wymaga posiadania zapasu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 02.04.2009 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2009 kazdy sobie rzepke skrobie ja sie nie znam tylko robie tak abym czul sie komfortowo i pewnie - tak z always Lepiej powiedz ile musze miec zyl aby sterowac brama wjazdowa wlasnei takim guzikiem w scianie. przewodow mam sporo puszczonych w rurce z okolic wjazdu do domu i niebawem sie za to chce zabierac. gadasz jak bys sie znal wiec poprosze daj mi liczbe zyl. nie wiem jaki bedzie naped wiec prosze o taka sensowna bezpieczna z tym kolem zapasowym to dla wlasnego komfortu psychicznego wole miec sprawne w w bagazniku - o tym ze za brak moge dostac mandat nawet nie pomyslalem i pod warunkiem oczywiscie ze nasze prawo wymaga posiadania zapasu Z tym mandatem to kiedyś tak było. Nie wiem jak teraz. Ale w tych czasach to nawet za brudny samochód można było dostać. Co do kabelka to o ile dobrze pamiętam 3 żyły są potrzebne, ale pewny nie jestem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
terminux 02.04.2009 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2009 Witam.Praktycznie do każdego rodzaju bramy można dołożyć zdalne sterowanie. Ja proponuję klientom zakup odbiornika 4 kanałowego i na nim koduję odpowiednie przyciski do np. bramy wjazdowej, bram garażowych i najczęściej zostaje jeszcze jeden wolny kanał.Jaka jest korzyść z takiego zestawu? Nie nosisz oddzielnych pilotów do bramy, czy do garażu czy do czego tam jeszcze tylko jeden do wszystkiego. Minusem jest to, że musisz zakupić do każdego urządzenia dokupić dodatkowy odbiornik, chyba, że kupujesz bramy z jednej firmy. Dodatkowo proponuję ludziom, żeby do bramy wjazdowej zawsze doprowadzili oddzielny przycisk do otwierania. Można go połączyć z np. domofonem, czy dołożyć osobny przycisk obok domofonu. Dlaczego? Bo proszę sobie wyobrazić taką sytuację - macie pilota do bramy wjazdowej. Przyjeżdża gość i chcecie go wpuścić do środka tylko gdzie leży pilot? Może w garażu w aucie, może ktoś go zabrał i położył razem z zakupami w kuchni albo właśnie bawi się nim dziecko. I szukamy przez 5 minut pilota do bramy a gość czeka. A tak - mamy przycisk na ścianie i nie ma problemu z otwarciem bramy! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 02.04.2009 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2009 Witam. Praktycznie do każdego rodzaju bramy można dołożyć zdalne sterowanie. Ja proponuję klientom zakup odbiornika 4 kanałowego i na nim koduję odpowiednie przyciski do np. bramy wjazdowej, bram garażowych i najczęściej zostaje jeszcze jeden wolny kanał. Jaka jest korzyść z takiego zestawu? Nie nosisz oddzielnych pilotów do bramy, czy do garażu czy do czego tam jeszcze tylko jeden do wszystkiego. Minusem jest to, że musisz zakupić do każdego urządzenia dokupić dodatkowy odbiornik, chyba, że kupujesz bramy z jednej firmy. Dodatkowo proponuję ludziom, żeby do bramy wjazdowej zawsze doprowadzili oddzielny przycisk do otwierania. Można go połączyć z np. domofonem, czy dołożyć osobny przycisk obok domofonu. Dlaczego? Bo proszę sobie wyobrazić taką sytuację - macie pilota do bramy wjazdowej. Przyjeżdża gość i chcecie go wpuścić do środka tylko gdzie leży pilot? Może w garażu w aucie, może ktoś go zabrał i położył razem z zakupami w kuchni albo właśnie bawi się nim dziecko. I szukamy przez 5 minut pilota do bramy a gość czeka. A tak - mamy przycisk na ścianie i nie ma problemu z otwarciem bramy! ooo wlasnie. gdzie jest pilot??? kabelki polozyc w momencie budowy to niewielki problem i koszt w kwestii pilotow i roznych napedow to niezgodze sie mam osobny odbiornik 4-kan elmes 1-brama garaz 2-brama wjazd 3-furtka elektromagnes 4-uzbrajanie/rozbrajanie alarmu spokojnie mozna polaczac zewnetrzne odbiorniki jak nie do wszystkich to pewnie do wiekszosci napedow. np mam hormana z wlasnym wbudowanym odbiornikiem a ten zewnetrzny podleczylem i pieknie dziala Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts