Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Uwaga od przyszłego roku podatek katastralny! Prima aprilis

Recommended Posts

Jakiś ty naiwny Markii. Rozumujesz tak jak wprowadzą katastralny to ty kupisz taniej dzialkę dla siebie. tyle ,że potem dwa razy tyle dopłacisz w podatku katastralnym za ta działkę i jeszcze twoje wnuki będą za to płacić. Jakoś w państwach w których jest już podatek katastralny nie odnotowano zmniejszenia spekulacji ziemią. Masz jakieś dowody ,że jest naodwrót?

Po trzecie co masz przeciwko chaszczom . Są to bardzo pożyteczne ekosystemy, miejsce gniazdowania ptaków i innych stworzeń bożych. Ty wolałbyś wszędzie beton?

Co do spekulacji ziemią na dużą skalę to zmiast wszystkich karać katastrem lepiej wprowadzić progresywny podatek od ha z oddzieleniem ha rolnego i ha budowlanego. Ilość ziemi w pąnstwie się nie zmienia ( wyjatek państwa walczące jak np Izrael) a ilość mieszkańców a i owszem. W dzisiejszych czasach niektórzy są tak bogaci ,że mogliby wykupić całą ziemię w państwie . Żeby temu zapowiedz należy wprowadzić podatek progresywny od ilości ziemi posiadanej. Jak ktoś ma działkę na dom do mieszkania płąci tyle co nic ale jak ktoś kupi 10 działek na handel to płaci 100 razy większy podatek ( ,a może 1000). Niestety ziemia jest nieprodukowalna i nie mozna tu stosowac zupełnie wolnego handlu jak dla artykułów przemysłowych.

Podatek katastralny jest podatkiem od wartości nieruchomości a nie ich liczby. W projektach zawsze był podział na nieruchomości mieszkaniowe, produkcyjne (zakłady, firmy) nieruchomosci rolne etc. Ktoś przecież musi utrymywać całą armię urzędników i całą sferę budżetową, agencje rządowe. Pomimo komputerów, internetu, telefonów komórkowych, samochodów służbowych mamy o blisko 40% więcej urzedników niż u schyłu PRL.

Aglomeracja Los Angeles ma 17 radnych Warszawa 467 miesięcznie ich diety kosztują 1 mln zł. To oczywiście żart ale kiedyś jeden z polityków proponował zmianę nazwy z stacji bezynowych na "Urząd skarbowy" ponieważ sprzedaż paliwa jest tylko poboczną częścią ich działalności główną zaś to odprowadzanie róźnej maści podatków i danin publicznych.

Za parę lat z tego P.A. żartu zrobi się lekki dramat dla wielu biedniejszych rodzin. Ciekawi mnie tylko jak będzie wyglądała wycena każdego z budynków? Jestem zdania że pochłonie to olbrzymie nakłady rządowe na armię zasilajaącą biurokrację w naszej RP, różnego rodzaju rzeczoznawców i innych pasożytów(tak jak w przypadku kompletnie pozbawionego sensu i logiki świadectwa energetycznego).

komunistyczne poglądy :o Po pierwsze podatek ten jeżeli zostanie to w zamian za część dotychczas obowiązujących podatków. Po drugie jest to podatek w miarę prosty przy jego naliczaniu jak i pobieraniu . Po trzecie cały czas się upieram , że może on spowodować bardziej ożywiony obrót ziemią ze względu na to, że nie będzie ekonomicznie uzasadnione trzmanie przez lata kilku, kilkunastu, czy kilkidziesięciu działek będących w naszym posiadaniu , czy też kupionych w celach inwetycyjcnych bo przecież obecnie: "ziemia jeść nie chce". Po czwarte jest to podatek relatywnie sprawiedliwy ; ja w sposób szczególny nie martwię się , mając więcej, zarabiając więcej od mojego sąsiada, że płacę więcej podatków ; cieszę się , że potrafię po prostu zarobić więcej i wiem , że jednocześnie jest wielu ludzi , którzy na skutek różnych uwarunkowań ( zdrowotnych , społecznych , intelektualnych

) skazani są na pomoć państwa czyli nas wszystkich (jak ta pomoc do tej pory była rozdzielana to inna kwestia) . Po piąte z tego co wiem podatek ten funkcjonuje we wszystkich państwach starej Uni chociaż w Rosji też się do niego przymierzano i stąd może na podstawie historycznych uprzedzeń to oskarżenie o komunistyczne poglądy 8). Podatek katastralny to w mojej ocenie taka próba pogodzenia interesu własnego z interesem ogólnym. Po szóste bez obaw (dla mnie to też lepiej) podatek ten nie będzie w Polsce wprowadzony; nie ma takiego wymogu unijnego , jak też nie będzie takiej woli politycznej :D .

Pozdrawiam :D

Jeśli chodzi o podatek katastralny to jestem jak najbardziej za i zgadzam się z markkim. Tylko pod jednym warunkiem. Że zostaną zlikiwidowane wszystkie inne podatki dochodowe, pośrednie (VATy akcyzy i inne sryzy, oraz zusy krusy i inne). Oprócz tego zostanie wprowadzony podatek ryczałtowy (zwany dawniej pogłównym).

Katastralny i pogłówny to dwa jedynie sprawiedlwe podatki. Pogłówny bo każdy powinnien płacić za to co państwo oferuje obywatelowi. A katastralny bo kazdy powinien płacić proporcjonalnie do wartości nieruchomości za jej ochronę w postaci wojska, policji itp oraz za infrastrukturę zbudowaną na potrzeby tej nieruchomości.

A markii ma racje że podatek katastralny porządkuje rynek nieruchomości. Wtedy takie widoki jak puste pola (lub ogródki działkowe, lub nieużytki kolejowe) w centrum Warszawy znikają i są tak zagospodarowywane aby przynosiły dochód odpowiedni dla ich wartości.

Dwa proste podatki zamiast nastu innnych znakomicie upraszaczają system podatkowy i pozwala na ogormne oszczędnosći w prowadzeniu działalności gospodarczje bo połowę księgowych i innej maści doradców podatkowych i audytorów można zwolnić.

No ale dochody z takich podatków byłyby niższe niż z całej pleajdy aktualnych no i państwo by musiało ograniczyć swoją omnipotencję.

Także katastralny zdecydowanie tak, ale przy likwidacji pozostałych obciążeń i wprowadzeniu pogłównego.

Pozdrawiam

PS.

Wiem, ze to mrzonki....

Oczywiście wiem że to mrzonki.

... pod jednym warunkiem. Że zostaną zlikiwidowane wszystkie inne podatki dochodowe, pośrednie (VATy akcyzy i inne sryzy ...

Kochani, żeby kupić ziemię za 10 000 000 muszę najpierw 10 000 000 zarobić i zapłacić od nich podatek dochodowy.

Kupując ziemię za 20 000 też muszę najpierw je zarobić i zapłacić od 20 000 podatek dochodowy.

Ten podatek jest JUŻ zapłacony w wielkości proporcjonalnej do wartości ziemi!

Za parę lat z tego P.A. żartu zrobi się lekki dramat dla wielu biedniejszych rodzin. Ciekawi mnie tylko jak będzie wyglądała wycena każdego z budynków? Jestem zdania że pochłonie to olbrzymie nakłady rządowe na armię zasilajaącą biurokrację w naszej RP, różnego rodzaju rzeczoznawców i innych pasożytów(tak jak w przypadku kompletnie pozbawionego sensu i logiki świadectwa energetycznego).

W projekcie były dwie opcje chyba rozważane. Pierwsza i raczej ta będzie że jest ustalany rokrocznie współczynnik dla m2 gruntu i domu/mieszkania i proste przemnożenie.

I drugi sposób który funkcjonuje w niektórych krajach że sam określasz wartość nieruchmości. I płacisz od tego podatek.

Mam nadzieję że nie dojdzie do tej tragedii. Jeśli podatek wynosiłby około 1% wartości nieruchomość to jest to umnie około 6000 zł rocznie. Czyli bagatela 500 zł miesięcznie. Naprawdę, w tej sytuacji trzeba by było sprzedać dom i zacząć może coś wynajmować? albo kupić znowu kawalerkę i tam mieszkać, choć kawalerka w Otwocku to około 200.000 zł. i podatek też byłby dużym obciążeniem. Z ludzkiej tragedii (nawet potencjalnej) nie należy żartować, nawet w prima aprilis.

Pozdrawiam,