Zenek_K 01.04.2009 07:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2009 Witam. Mam problem z rurami w ścianie dzielącej łazienkę i pokój. Szum wody jest tak duży, że w nocy uniemożliwia korzystanie z łazienki ze względu na odgłosy przechodzące do pokoju. Czy można to jakoś wyciszyć? Myślałem by wyłożyć całą ścianę (od strony pokoju) wełną mineralną i płytą k.-g. tylko czy to coś da i czy jest sens wyciszać całą ścianę skoro dźwięki pochodzą tylko z miejsca gdzie w ścianie biegną rury z bieżącą wodą. Najlepiej pewnie byłoby je odkuć i owinąć jakimś dźwiękoszczelnym materiałem ale to zbyt duża ingerencja. Może można wyciszyć to miejscowo jakimś solidnym materiałem? Proszę o pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 14.04.2009 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2009 Witam. Mam problem z rurami w ścianie dzielącej łazienkę i pokój. Szum wody jest tak duży, że w nocy uniemożliwia korzystanie z łazienki ze względu na odgłosy przechodzące do pokoju. Czy można to jakoś wyciszyć? Myślałem by wyłożyć całą ścianę (od strony pokoju) wełną mineralną i płytą k.-g. tylko czy to coś da i czy jest sens wyciszać całą ścianę skoro dźwięki pochodzą tylko z miejsca gdzie w ścianie biegną rury z bieżącą wodą. Najlepiej pewnie byłoby je odkuć i owinąć jakimś dźwiękoszczelnym materiałem ale to zbyt duża ingerencja. Może można wyciszyć to miejscowo jakimś solidnym materiałem? Proszę o pomoc. Najpierw trzeba dojść źródła dźwięków. Czy to rury od wody, czy od kanalizacji? Jeśli od wody to musi być gdzieś jakieś przewężenie, które wzbudza jakieś drgania. Często nie jest to sprawa łatwa do znalezienia i likwidacji. Jeśli kanaliza to likwidacja szumu wody możliwa jest tylko w przypadku przebudowy układu rur. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zenek_K 17.04.2009 07:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2009 Odgłosy pochodzą od rur z bieżącą wodą a właściwie pojawiają się w bateriach. O ile pamiętam hydraulik założył rury 15 (1/2 cala) a baterie mają wyjście na 20 (3/4 cala) stąd pewnie odgłosy gdyż w miejscu gdzie woda pod ciśnieniem przechodzi z węższej rury (1/2 cala) w grubszą (3/4 cala) powstaja wibracje tylko czy można z tym coś zrobić? Czy są baterie które mają wyjścia 1/2 cala? Bo chyba tylko to rozwiązałoby problem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 17.04.2009 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2009 Odgłosy pochodzą od rur z bieżącą wodą a właściwie pojawiają się w bateriach. O ile pamiętam hydraulik założył rury 15 (1/2 cala) a baterie mają wyjście na 20 (3/4 cala) stąd pewnie odgłosy gdyż w miejscu gdzie woda pod ciśnieniem przechodzi z węższej rury (1/2 cala) w grubszą (3/4 cala) powstaja wibracje tylko czy można z tym coś zrobić? Czy są baterie które mają wyjścia 1/2 cala? Bo chyba tylko to rozwiązałoby problem? Nie sądzę, że przejście z rury mniejszej do większej wody pod ciśnieniem spowoduje wibracje. Poza tym wibracje nie wytwarzają szumu. Szukaj rozwiązania w wartości ciśnienia i elementach ruchomych baterii. Czy przy każdej pozycji otwarcia kurka hałasuje podobnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zenek_K 17.04.2009 09:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2009 Największy hałas powstaje kiedy woda przepływa z ok. 70% mocy. W łazience są 3 bateria i ten szum/wibracje słychać przy każdej z nich. Kiedyś faktycznie było mniejsze ciśnienie, gdyż nie było podłączenia do publicznego wodociągu. Teraz ciśnienie wzrosło z 2 - 3 atmosfer do 5 - 6. Może należałoby je jakoś obniżyć? Może problemem są same baterie. Nie są to jakieś firmowe wyroby ale zwykłe często najtańsze produkty.[/code] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 17.04.2009 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2009 Największy hałas powstaje kiedy woda przepływa z ok. 70% mocy. W łazience są 3 bateria i ten szum/wibracje słychać przy każdej z nich. Kiedyś faktycznie było mniejsze ciśnienie, gdyż nie było podłączenia do publicznego wodociągu. Teraz ciśnienie wzrosło z 2 - 3 atmosfer do 5 - 6. Może należałoby je jakoś obniżyć? Może problemem są same baterie. Nie są to jakieś firmowe wyroby ale zwykłe często najtańsze produkty.[/code] Ale czy kiedyś, gdy było niższe ciśnienie też baterie hałasowały? Niestety nie jestem prorokiem i nie wiem od kiedy masz ten problem. Jeśli przy niższym ciśnieniu nie było ich słychać to załóż reduktor na wejściu i zapomnij o problemie. Zdecyduj się, czy to szum, czy wibracje bo to spora różnica. Dla ułatwienia zobrazuję: szum np. morza, wibracje np. walca drogowego za oknem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zenek_K 17.04.2009 10:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2009 Wydaje mi sie ze przy nizszym cisnieniu ten problem nie wystepowal. Odglosy te przypominaja raczej wiertarke udarowa z bardzo duza czestotliwoscia uderzen. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
heruka 04.11.2010 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2010 Witam ja z kolei chciałem uzyskać konkretną informację jak najlepiej i najtaniej wytłumić hałas przepływającej wody w rurach w pionie łazienkowym, gdyż ilekroć sąsiad odkręca wodę strasznie hałasuje. Czy jakąś otuliną?jeżeli tak, to jaka najlepiej?jeżeli inaczej, to jak? z góry jestem wdzięczny za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ryhu82 13.11.2010 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2010 Witam ja z kolei chciałem uzyskać konkretną informację jak najlepiej i najtaniej wytłumić hałas przepływającej wody w rurach w pionie łazienkowym, gdyż ilekroć sąsiad odkręca wodę strasznie hałasuje. Czy jakąś otuliną?jeżeli tak, to jaka najlepiej?jeżeli inaczej, to jak? z góry jestem wdzięczny za pomoc I jak tu pomóc jak nie określiłeś rodzaju hałasu, jeśli hałas jest przenoszony po rurach od sąsiada baterii w postaci wibracji to otuliny nie pomogą wiele, jeśli już to obudowa rur wypełniona wełną, a stelaż powinien być oparty na taśmach akustycznych, a przy wykańczaniu obudowa połączona powinna być masą elastyczną ze ścianą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
heruka 13.11.2010 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2010 w sumie to nie wiem jaki to rodzaj hałasu...moge jedynie mniemać. to po prostu woda przepływająca w rurach w pionie do sąsiada z góry, szum wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ryhu82 13.11.2010 17:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2010 w sumie to nie wiem jaki to rodzaj hałasu...moge jedynie mniemać. to po prostu woda przepływająca w rurach w pionie do sąsiada z góry, szum wody. Na szum wody panaceum na pewno nie będą otuliny, ciężko nimi dokładnie otulić rury przy trójnikach i zaworach, obudowa na stelarzu metalowym i obłożona płytami g-k zaopatrzona w drzwiczki rewizyjne to koszt około 50zł. płyty nie trzeba kupować całej bo w marketach sprzedają je nawet na połówki, wełna pomiędzy płytami i rurami dodatkowo wytłumi szum, podobny efekt uzyskasz układając na stelarzu płyty g-k podwójnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
heruka 14.11.2010 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2010 ok, dzieki. po prostu napcham welny w caly pion (nie zaslaniajac licznikow). chodzi o wate mineralna czy jakas inna?i najgrubsza jakas kupic? dzieki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ryhu82 14.11.2010 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2010 ok, dzieki. po prostu napcham welny w caly pion (nie zaslaniajac licznikow). chodzi o wate mineralna czy jakas inna?i najgrubsza jakas kupic? dzieki! Możesz wrzucić jakieś zdjęcie całości do zasłonięcia to może uda się wymyślić coś ciekawego. Wełnę mineralną w arkuszach możesz kupić, niekoniecznie w rolce. Te maty są gęstsze więc lepiej powinny wytłumić szum. Sprawdź też czy dźwięk nie przenosi się na ściny i w jakim stopniu bo inaczej sama obudowa może nie pomóc, spróbuj zasłonić pion jakimś grubym kocem, materacem itp. i sprawdź czy jest to wystarczająco skuteczne rozwiązanie. Zabezpieczeń przed hałasem jest wiele, od prawidłowego projektu, dobrze dobranej armatury do pokrytych tłumiącym materiałem uchwytów rur. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zogo350 23.01.2012 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2012 Największy hałas powstaje kiedy woda przepływa z ok. 70% mocy. W łazience są 3 bateria i ten szum/wibracje słychać przy każdej z nich. Kiedyś faktycznie było mniejsze ciśnienie, gdyż nie było podłączenia do publicznego wodociągu. Teraz ciśnienie wzrosło z 2 - 3 atmosfer do 5 - 6. Może należałoby je jakoś obniżyć? Może problemem są same baterie. Nie są to jakieś firmowe wyroby ale zwykłe często najtańsze produkty.[/code] U mnie jest ten sam problem tylko w 1 baterii (reszta pracuje cicho). Wymiana baterii nie pomogła, hydrauliki nie wiedzą, problem pojawił się 2 miesiące temu. Najbardziej hałasuje bateria najbliżej pionu, szum słychać za ścianą, w miejscu gdzie są wodomierze, a nawet w piwnicy w rodzielni. Ciepła woda hałasuje bardziej. Domyślam się ze jest to problem miedzy baterią, a wodomierzem, tylko po drodze nie ma żadnego zaworu ani nic co mogłoby zakłócać przepływ. Ten kran jest jedynym w bloku, który się tak zachowuje. Proszę o pomoc... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bellezza_pl 05.07.2012 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2012 Można by spróbować zastosować otulinę z węłny mineralnej jednak nie wiem czy to przyniesie rezultat. Jedną z możliwości dlaczego powstają takie 'hałasy' może być zła średnica rur (czyt. źle dobrana) i można by pokusić się o sprawdzenie tego.\ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 05.07.2012 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2012 czy rury aby nie stalowe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ryhu82 05.07.2012 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2012 manometr wkręcić w miejsce gdzie bateria i sprawdzić ciśnienie wody, jak za duże założyć reduktor, rury biegną po ścianie, w ścianie, częściowo w ścianie, są zamocowane, nie są zamocowane, co ile cm i dlaczego nie są i z czego są wykonane??Szum wynika z dużego ciśnienia i małej średnicy rur, albo zwiększyć średnicę albo zmniejszyć ciśnienie, prosty przykład, weź słomkę do drinków i dmuchnij przez nią lekko i swobodnie, drugi raz zrób to samo tylko z pełną mocą, to samo zrób z rurą fi 100mm i dmuchnij przez nią dwa razy tak jak przez słomkę, kiedy bardziej hałasuje?? Myślę, że sprawa jasna. Jeszcze istotne z czego rury są wykonane, tworzywo, miedź, stal (chropowatość wewnętrzna - opór) i kto je zakładał, może być tak, że rury duże ale zgrzane, sklejone lub zlutowane z przewężeniem co powoduje, że np. w gałązce przy pionie mimo rury 32, 25 jest szum. Czyli słomka lekko przedmuchana ale ściśnięta palcami też szumi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fordziak 15.12.2015 14:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2015 Witam, wiem, że temat już dość stary natomiast mam podobny problem.Przeprowadziłem się niedawno do domu jednorodzinnego i mój pokój sąsiaduje z łazienką.Problem polega na tym, że wieczorem gdy wszyscy się idą kąpać w pokoju słychać głośny szum pochodzący z rur.Dotyczy to zarówno prysznica jak i umywalki, najgorzej jest gdy ktoś maksymalnie odkręci prysznic, wtedy to nawet można się przestraszyć.Jednym z moich pomysłów jest wyklejenie ściany w pokoju matami korkowymi które bardzo dobrze tłumią hałasy i są tanie.Co o tym myślicie? Może jakieś inne propozycje?Owijanie rur nie wchodzi w grę bo trzeba by ryć kafle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ryhu82 15.12.2015 17:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2015 (edytowane) Przykręć zawór główny i sprawdź jaki efekt, albo zawór do samej łazienki jeśli taki istnieje i sprawdź czy hałas się zmniejszył, czasem pomaga wymiana głowicy w baterii, uszczelek w baterii lub wymiana samej baterii, tłumienie hałasu ze ściany w której jest zamurowana hałasująca rura to raczej walka z wiatrakami. Hałas pochodzi z przepływającej wody w rurach czy z samej baterii? Baterie nowego typu czy starego? Edytowane 15 Grudnia 2015 przez ryhu82 dodanie pytania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fordziak 15.12.2015 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2015 (edytowane) Jednak na 90 % jest to kwestia baterii.Odkręciłem kran i zacząłem nasłuchiwać odgłosów z rur pod umywalką i właściwie niczego denerwującego nie słyszałem za to bardzo wyraźny szum słychać z samej baterii. Tylko teraz pytanie czy wymiana samej baterii pomoże? Czy może to kwestia niewłaściwego przyłącza bądź czegoś innego? (przepraszam ale nie znam się na hydraulice). Ten sam szum słychać przy dźwigni służącej do włączania deszczownicy. Plan mam taki żeby podmienić tą umywalkową baterię na starą która mi została i sprawdzić jaki będzie efekt. Jeśli zadziała (oby) to pytanie jak wybrać nową baterię żeby mieć pewność żeby nie szumiała? Wiem, że sporo pytań ale naprawdę to jest bardzo denerwujący problem. Edytowane 15 Grudnia 2015 przez Fordziak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts