Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ciepło

Gość

Recommended Posts

Chciałbym dobrze wyliczyć ile i jakich grzejników potrzeba w pokoju aby było ciepło ale nie wiem jak to się oblicza. Czy ktoś może mi poradzić jak dobrze to obliczyć aby nie było różnic temperatur w poszczególnych pokojach? Dzb

no czesc

dobrac musisz te grzejniki odpowiednio do rozmiaru pomieszczen (jakos proporcjonalnie) jak nie wiesz jak to najprosciej zobaczyc jak maja inni- (wielkiej filozofii tu nie ma- to jest na pewno jakos zestandaryzowane) albo zapytac pani w sklepie;)

a co do rozniec temperatur to o to juz zadbaja termostaty- chyba chcesz je zamontowac?

no to na ra

leon

ach jesli juz chcesz dyskutowac o kaloryferach to powiedz moze z czego masz sciany i jakie masz okna- to moze byc dosyc pomocne:)

No oko i ucho to slyszalem ze jeden umarl.

A tak powaznie to najlepiej zrobi to osoba ktora zajmuje sie projektowaniem instalacji c.o. pani lub pan w sklepie znaja tylko moc grzejnika, ale co z tego.

Do obliczenia potrzebnych grzejnkow potrzeba mase informacji m.in. opor cieplny scian, okien, rodzaje pomieszczen (ich przeznaczenie), powierzchnia pomieszczen, temperatura wymagana w pomieszczeniach, zyski ciepla, straty ciepla itp.

Sa na to normy ktore prowadza do poprawnego przyjecia odpowiedniej mocy grzejnikow dla danego pomieszczenia i ja osobiscie poszedlbym w tym kierunku.

Zreszta projektant domu powinien cos takiego przewidziec w swoim projekcie. No chyba ze byl to projekt "oszczedny" z powodu oszczednosci inwestora czyli Ciebie (ale to juz inna historia)

Pozdrawiam