Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ILE ZA GŁADŻ

bartek_walas

Recommended Posts

Wirecki,

zalezy przede wszystkim od ilosci wartsw jaka trzeba nalozyc.

u mnie, po naprawde dobrze wykonanych tynkach maszynowych, trzeba dac jedna warstwe stabila (twardy).

ostatecznie wybralismy oferte za 7 pln/m2 (cena z gruntowaniem, bez malowania) - osoba z polecenia, wiec po co przeplacac te 3/m2....nie warto, mimo, ze wiem, ze tamte firmy porzadne...

Teraz szukamy kafelkarza....tu dopiero mozna dostac cenowego zawalu...moze macie kogos godnego polecenia z okolic Katowic/Gliwic?

• 1 month później...
Jak to jest z tymi gładziami - niemożliwy jest rozrzut cenowy za metr od 5 do 20 złotych za to samo - zakres prac musi się różnić...

Jak należy poprawnie wykonać gładzie na tynkach gipsowych, płytach GK, zielonych płytach GK. grunt? ile warstw gładzi? malowanie farbą gruntującą?

Proszę o krótki opis i wsparcie - jak rozmawiać z potencjalnym wykonawcą, co trzeba ustalić? Zakładam, że materiał kupuję sam.

cena zalezy od wielu czynników. po stronie wykonawcy jest to zazwyczaj czy dorabia sobie do emerytury czy nie, czy ma zarejestrowaną firmę, czy sprzedaje dobrą jakosć, Ciezko konkurować czasem z kims kto nie opłaca podatków i dorabia do renty. czasami widzi sie takich którzy podaja w przetargach 5zł za gładz i wtedy rece opadają. ostatnio miałem zaklepana robote na 220 m˛ ocieplania poddasza ze szpachlowaniem i malowaniem az dwa dni przed rozpoczeciem nie zadzwonił do mnie inwestor i powiedział ze zgłosila sie firma która zrobi to wiele taniej niz moja bo za 45 zł za m˛ czyli ocieplenie wełną, stelaż, płyta, szpachlowanie łączeń, narozniki, szpachlowanie powierzchni, podwójne malowanie i to wszystko w cenie 45zł/mq. I jak z takimi konkurować? teraz czekam tylko na telefon zeby przyjechac i poprawiać :)

Jak to jest z tymi gładziami - niemożliwy jest rozrzut cenowy za metr od 5 do 20 złotych za to samo - zakres prac musi się różnić...

Jak należy poprawnie wykonać gładzie na tynkach gipsowych, płytach GK, zielonych płytach GK. grunt? ile warstw gładzi? malowanie farbą gruntującą?

Proszę o krótki opis i wsparcie - jak rozmawiać z potencjalnym wykonawcą, co trzeba ustalić? Zakładam, że materiał kupuję sam.

cena zalezy od wielu czynników. po stronie wykonawcy jest to zazwyczaj czy dorabia sobie do emerytury czy nie, czy ma zarejestrowaną firmę, czy sprzedaje dobrą jakosć, Ciezko konkurować czasem z kims kto nie opłaca podatków i dorabia do renty. czasami widzi sie takich którzy podaja w przetargach 5zł za gładz i wtedy rece opadają. ostatnio miałem zaklepana robote na 220 m² ocieplania poddasza ze szpachlowaniem i malowaniem az dwa dni przed rozpoczeciem nie zadzwonił do mnie inwestor i powiedział ze zgłosila sie firma która zrobi to wiele taniej niz moja bo za 45 zł za m² czyli ocieplenie wełną, stelaż, płyta, szpachlowanie łączeń, narozniki, szpachlowanie powierzchni, podwójne malowanie i to wszystko w cenie 45zł/mq. I jak z takimi konkurować? teraz czekam tylko na telefon zeby przyjechac i poprawiać :)

cena za porawki to stawka razy dwa