Gość 03.06.2009 06:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2009 ... a Wy co myślicie? ile Cie ten swistek kosztował ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 03.06.2009 06:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2009 Ten budynek nie spełnia warunków minimalnych WT – co wynika z porównania "wzorca" EP i EK.Wykonawca nie ma z czego być dumny – budynek nie trzyma „parametrów” WT, moim zdaniem spartolił.Niskie EP sugeruje rekuperacje, solary + jakieś super ogrzewanie (PCi, kocioł na drewno?). Ps. Heniu - jest możliwa ponad 50% redukcja z tytulu odnawialnej energii? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Emilka26 03.06.2009 07:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2009 ile Cie ten swistek kosztował ? 650 zł...ale oczywiście to tylko wycinek pierwszej strony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Emilka26 03.06.2009 07:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2009 Ten budynek nie spełnia warunków minimalnych WT w zakresie EK – co wyraźnie jest zaznaczone. Wykonawca nie ma z czego być dumny – budynek nie trzyma „parametrów” EK, moim zdaniem spartolił i nadrabia EP. to mnie zmartwiłeś... Niskie EP sugeruje rekuperacje, solary + jakieś super ogrzewanie (PCi, kocioł na drewno?). mam piec na biomasę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 03.06.2009 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2009 ile Cie ten swistek kosztował ? 650 zł...ale oczywiście to tylko wycinek pierwszej strony dopłać, niech to przerobi .... i podrasuje troche ... prędzej ten dom sprzedasz wtedy ... chyba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Emilka26 03.06.2009 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2009 dopłać, niech to przerobi .... i podrasuje troche ... prędzej ten dom sprzedasz wtedy ... chyba ale to nowy dom chcę go po prostu odebrać i musiałam ten certyfikat zrobić...chyba po dziesięciu latach i tak traci ważność...na razie nie planuje sprzedaży Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Emilka26 03.06.2009 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2009 Ten budynek nie spełnia warunków minimalnych WT – co wynika z porównania "wzorca" EP i EK. Wykonawca nie ma z czego być dumny – budynek nie trzyma „parametrów” WT, moim zdaniem spartolił. możesz mi coś poradzić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 03.06.2009 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2009 ...na razie nie planuje sprzedaży to sie targuj ... niech odda 300 - 350 /za takie swiadectwo 650 ?!!! chyba oszalał ... / Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Emilka26 03.06.2009 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2009 to sie targuj ... niech odda 300 - 350 /za takie swiadectwo 650 ?!!! chyba oszalał ... / ...możesz napisać coś bardziej konkretnego...żebym miała jakieś ...może.... argumenty do targowania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 03.06.2009 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2009 Poczekaj na wypowiedź HenoK, bo ja mam tylko wątpliwości „na czuja”. Niezbyt mi pasują „proporcje”między; EP dla WT i EK, oraz EP dla WT i EP końcowe – ale mogę się mylić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Emilka26 03.06.2009 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2009 Poczekaj na wypowiedź HenoK, bo ja mam tylko wątpliwości „na czuja”. Niezbyt mi pasują „proporcje”między; EP dla WT i EK, oraz EP dla WT i EP końcowe – ale mogę się mylić. Rozumiem ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 03.06.2009 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2009 Mój niepokój wzbudza wartość EK 154,87kWh/m2 rok. Bo nawet zakładając, ze na CWU wyjdzie około 20kWh/m2 rok (licząc, ze dom ma nie mniej niż 120m2 i dla 4 osób), to na ogrzewanie pozostanie 134kWh/m2 na rok. To jest bardzo dużo, co może sugerować kiepskie ocieplenie domu – nawet przy wentylacji grawitacyjnej, lub błąd w wykonaniu ŚE. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Emilka26 03.06.2009 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2009 Mój niepokój wzbudza wartość EK 154,87kWh/m2 rok. Bo nawet zakładając, ze na CWU wyjdzie około 20kWh/m2 rok (licząc, ze dom ma nie mniej niż 120m2 i dla 4 osób), to na ogrzewanie pozostanie 134kWh/m2 na rok. To jest bardzo dużo, co może sugerować kiepskie ocieplenie domu – nawet przy wentylacji grawitacyjnej, lub błąd w wykonaniu ŚE. dom ma ok 160 m2 aktualnie dla 2 osób, kurcze ściany mam dobrze ocieplone tak samo jak fundament...może coś pomylił ze współczynnikiem przenikania ciepła? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
civic9 03.06.2009 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2009 co znaczy dobrze?jak ściany, jak poddasze, jak podłoga na parterze?wentylacja grawitacyjna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 03.06.2009 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2009 Heniu - jest możliwa ponad 50% redukcja z tytulu odnawialnej energii?Taka różnica pomiędzy EP i EK wynika ze źródła ciepła jakim jest kocioł na biomasę (w=0,2). Kocioł ten ma prawdopodobnie kiepską sprawność (a przynajmniej taka założył pewnie wykonawca ŚChE), stąd duża wartość EK, pomimo dobrego ocieplenia (dla kotła gazowego kondensacyjnego wartość EK byłaby z pewnoscią mniejsza). Do tego dochodzi pewnie wentylacja grawitacyjna . Więcej można by powiedzieć na podstawie tabelek z drugiej strony ŚChE - powinien tam być podział EP, EK i energii użytkowej na poszczególne źródła ciepła. Wartość EP dla WT2008 w dużym stopniu zależy od kształty budynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Emilka26 03.06.2009 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2009 Heniu - jest możliwa ponad 50% redukcja z tytulu odnawialnej energii?Taka różnica pomiędzy EP i EK wynika ze źródła ciepła jakim jest kocioł na biomasę (w=0,2). Kocioł ten ma prawdopodobnie kiepską sprawność (a przynajmniej taka założył pewnie wykonawca ŚChE), stąd duża wartość EK, pomimo dobrego ocieplenia (dla kotła gazowego kondensacyjnego wartość EK byłaby z pewnoscią mniejsza). Do tego dochodzi pewnie wentylacja grawitacyjna . Więcej można by powiedzieć na podstawie tabelek z drugiej strony ŚChE - powinien tam być podział EP, EK i energii użytkowej na poszczególne źródła ciepła. Wartość EP dla WT2008 w dużym stopniu zależy od kształty budynku. posiadam EKOPIEC KF1300 dostosowany do powierzchni domu, no i wentylację grawitacyjną , jutro wrzucę tabelki...w związku z tym dlaczego wykonawca certyfikatu uważa że wyszedł świetnie i jeszcze powiedział że jeszcze nie robił certyfikatu z tak dobrym wynikiem ?? a okazuje się że jednym słowem DRAMAT Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 03.06.2009 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2009 posiadam EKOPIEC KF1300 dostosowany do powierzchni domu, no i wentylację grawitacyjną , jutro wrzucę tabelki...w związku z tym dlaczego wykonawca certyfikatu uważa że wyszedł świetnie i jeszcze powiedział że jeszcze nie robił certyfikatu z tak dobrym wynikiem ?? a okazuje się że jednym słowem DRAMATNie widzę tu żadnego DRAMATU. Masz całkiem przyzwoite źródło ciepła : http://wwsystem.pl/a/ekopiecKF1300 Z danych na tej stronie wynika, że powinien mieć sprawność nawet ponad 90%. Wentylacja grawitacyjna z pewnością do energooszczędnych nie należy. Pokaż te dane z drugiej strony - zobaczymy wtedy, czy coś jest nie tak. Opisz też swoje ściany, dach, posadzkę na gruncie, okna, drzwi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Emilka26 04.06.2009 05:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2009 A więc tak, posprawdzałam wczoraj dokładnie wszystkie przegrody czy ich przekrój się zgadza oraz czy nie ma błędów rachunkowych i znalazłam dwa błędy i wykonawca certyfikatu ma to poprawić. Bardzo dziękuję za pomoc, wiedziałam na co mam zwrócić uwagę.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts