thomasso 09.04.2009 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2009 co ma to tego PNB? nasz KB powiedział ze nas nie obowiązuje takie świadectwo, ponieważ "... pozwolenie na budowę dostaliście w 2008 roku..." Mam zmienić KB ? wstąp do PINB i zobacza jakie dokumenty sa wymagane do wniosku o zakonczeniu budowy i zamiarze przystąpienia do użytkowania. A KB nie musisz zmieniac , a data wydania PB tu nie ma znaczenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ryska1719503950 09.04.2009 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2009 data wydania PB tu nie ma znaczenia też mi sie tak wydawało, ale co sie bede spierać z KB - przemilczałam .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość M@riusz_Radom 09.04.2009 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2009 No to powiem, że już drugi znany mi budynek jest oddany w okolicznej gminie bez tego badziewnego"certyfikatu". Budowa rozpoczęta w 2007 roku, zakończona w marcu 2009 Kluczowa jest interpretacja słów "zgłoszonych do użytkowania" - otóż zgłoszenie użytkowania budynku nie jest tożsame ze zgłoszeniem o zamiarze przystąpienia do użytkowania TO pierwsze jest obowiązujące przy odbiorze częściowym i tu w świetle zapisów ustawy powinien być taki certyfikat natomiast w drugim przypadku urząd nie ma obowiązku kontroli takiego budynku tylko w ustawowym terminie NIE zgłasza sprzeciwu i po sprawie. Powtórzę, to już taki drugi budynek w którym PINB nie zgłosiło sprzeciwu przy baku tego badziewia, które jest niczym innym jak wyłudzeniem pieniędzy w świetle prawa. Otóż ma to sens, owszem, ale powinno to być obowiązkowe TYLKO przy zbywaniu budynków a nie przy ich ewidencjonowaniu w urzędniczej machinerii. Ja sam również nie załączałem tego dokumentu i czekam na papier. Jeśli będę miał odbiór końcowy bez certyfikatu to nie omieszkam się pochwalić bo częściowy robiłem jeszcze przed tymi badziewnymi certyfikatami. Dodam jeszcze, że te certyfikaty mają 10 letni okres "ważności" tak więc nie jest, czy nie będzie, to jednorazowy wydatek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 09.04.2009 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2009 ..., to nie otrzyma pozwolenia na użytkowanie budynków.... Art 55 PB. Na jednorodzinne nie potrzeba Pozwolenia na użytkowanie, a oddanie do użytku to coś innego niż Pozwolenie na użytkowanie. A Swiedectwo i tak potrezbne oczywiście. pzdr nie pisałem o powoleniu na użytkowanie,.... No to może trochę źle sie źle wyraziłeś ale już wszystko jasne. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
civic9 09.04.2009 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2009 Kluczowa jest interpretacja słów "zgłoszonych do użytkowania" - otóż zgłoszenie użytkowania budynku nie jest tożsame ze zgłoszeniem o zamiarze przystąpienia do użytkowania Ale co tu interpretować: Art. 57. 1. Do zawiadomienia o zakończeniu budowy obiektu budowlanego lub wniosku o udzielenie pozwolenia na użytkowanie inwestor jest obowiązany dołączyć: ... 7) kopię świadectwa charakterystyki energetycznej budynku ... zgłoszenie użytkowania budynku to zawiadomienie o zakończeniu budowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 09.04.2009 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2009 Kluczowa jest interpretacja słów "zgłoszonych do użytkowania" - otóż zgłoszenie użytkowania budynku nie jest tożsame ze zgłoszeniem o zamiarze przystąpienia do użytkowania Pogrubienie moje. W kwestii formalnej. Nie ma czegoś takiego jak to pogrubione. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość M@riusz_Radom 09.04.2009 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2009 Ale co tu interpretować: Art. 57. 1. Do zawiadomienia o zakończeniu budowy obiektu budowlanego lub wniosku o udzielenie pozwolenia na użytkowanie inwestor jest obowiązany dołączyć: ... 7) kopię świadectwa charakterystyki energetycznej budynku ... Przepisać paragraf każdy potrafi, trudniej go poprawnie zinterpretować Ale zadam Tobie łamigłówkę - mam odbiór częściowy budynku zrobiony jeszcze w 2008 roku. W 2009 roku chcę zakończyć całość inwestycji i tu pytanie : muszę mieć ten certyfikat czy nie ? Bo na razie nad podobnym przypadkiem głowią się już dwa urzędy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość M@riusz_Radom 09.04.2009 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2009 Kluczowa jest interpretacja słów "zgłoszonych do użytkowania" - otóż zgłoszenie użytkowania budynku nie jest tożsame ze zgłoszeniem o zamiarze przystąpienia do użytkowania Pogrubienie moje. W kwestii formalnej. Nie ma czegoś takiego jak to pogrubione. A to ciekawostka, bo w moim PINB nadal można dokonać Zgłoszenia Zakończenia Budowy i Zamiaru Przystąpienia Do Użytkowania LUB złożyć wniosek o Wydanie Pozwolenia Na Użytkowanie Być może są do tyłu z przepisami, ale to już nie mój problem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
civic9 09.04.2009 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2009 Przepisać paragraf każdy potrafi, trudniej go poprawnie zinterpretować Ale zadam Tobie łamigłówkę - mam odbiór częściowy budynku zrobiony jeszcze w 2008 roku. W 2009 roku chcę zakończyć całość inwestycji i tu pytanie : muszę mieć ten certyfikat czy nie ? Bo na razie nad podobnym przypadkiem głowią się już dwa urzędy Nadal nie wiem co chcesz interpretować i nad czym oni się głowią. Gdzie ta łamigłówka? Zgłaszasz zakończenie, a to Cię jeszcze czeka, to musisz wypełnić obowiązki wynikające z art. 57 - może podaj jak Ty go interpretujesz, skoro widzisz w tym jakąś inną głębie? Art.54 i 57 są dość proste i nie powiązane dla domów jednorodzinnych z innymi przepisami. Nie wykluczam, że jakiś urzędnik jest w stanie źle wykonać ustawę i swój obowiązek - czasami się mylą w jedną stronę, żądając więcej niż powinni, czasami w drugą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość M@riusz_Radom 09.04.2009 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2009 Nadal nie wiem co chcesz interpretować i nad czym oni się głowią. Ano głowią się nad tym, czy odbiór częściowy dokonany przed 2009 rokiem wyłącza budynek z obowiązku sporządzenia tego g...o wartego Certyfikatu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
thomasso 09.04.2009 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2009 Panowie , a może zajrzyjcie do swojego PINB- zapytajcie u źródła jaki wniosek i jakie dokumenty sa wymagane. sSiwy12 z całym szacunkiem- co powiat to obyczaj;)- u mnie wystarczyl dokument "Zawiadomienie o zakończeniu budowy i zamiarze przystąpienia do użytkowania budynku" M@riusz_Radom- to że masz częściowy odbiór nie oznacza,że nie będziesz potrzebował świadecwa. Jest wyrażnie napisane " wymagane w przypadku nowych budynków oddawanych do użytkowania" - chyba że ten Twój jest stary . Polecam odwiedzić PINB- po co dyskutować co by było, gdyby... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 09.04.2009 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2009 Panowie , a może zajrzyjcie do swojego PINB- zapytajcie u źródła jaki wniosek i jakie dokumenty sa wymagane. sSiwy12 z całym szacunkiem- co powiat to obyczaj;)- u mnie wystarczyl dokument "Zawiadomienie o zakończeniu budowy i zamiarze przystąpienia do użytkowania budynku" ... Nie abym się czepiał. Ale chodziło mi tylko i wyłącznie o zapisy prawa, na które się autor powoływał, a prawnie takiego zapisu niet – stąd moje sformułowanie „w kwestii formalnej” Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
thomasso 09.04.2009 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2009 sSiwy12 tu sie zgadzam w kwestii formalnej Zainteresowanych odsyłam do: Dziennik Ustaw Nr 191 pozycja 1373 USTAWA z dnia 19 września 2007 r. o zmianie ustawy - Prawo budowlane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
facet27 22.04.2009 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2009 ojciec kolego zrobił te uprawnienia i wiem od niego a sam też się dowiadywałem i czytałem propozycjęustawy gdzieś w necie jak szukałem możliwości odbycia takiego kursu. Certyfikat o którym mowa jest wymagany w przypadku sprzedaży budynku do odbioru wybudowanego dal siebie domu miec tego nie musicie. No chyba że ktoś z was jest deweloperem i budował dla kogoś tak samo w bloku mieszkalnym dwewlppoer musi zrobić takie badania aby móc ostaecznie oddać budynek do urzytku "sprzedać" klientowi dla którego go wybudował.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
thomasso 24.04.2009 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2009 ojciec kolego zrobił te uprawnienia i wiem od niego a sam też się dowiadywałem i czytałem propozycjęustawy gdzieś w necie jak szukałem możliwości odbycia takiego kursu. Certyfikat o którym mowa jest wymagany w przypadku sprzedaży budynku do odbioru wybudowanego dal siebie domu miec tego nie musicie. No chyba że ktoś z was jest deweloperem i budował dla kogoś tak samo w bloku mieszkalnym dwewlppoer musi zrobić takie badania aby móc ostaecznie oddać budynek do urzytku "sprzedać" klientowi dla którego go wybudował. Pozdrawiam chyba nie do końca - certyfikat jest potrzebny w momencie składania wniosku o zakończeniu bydowy i przystąpieniu do użytkowania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 28.04.2009 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2009 Ano głowią się nad tym, czy odbiór częściowy dokonany przed 2009 rokiem wyłącza budynek z obowiązku sporządzenia tego g...o wartego Certyfikatu.Jeżeli masz odbiór częściowy, to budowa nie jest zakończona. W momencie zgłoszenia zakończenia budowy będziesz musiał przedstawić świadectwo charakterystyki energetycznej budynku zgodnie z Art. 57, który już wcześniej tu cytowano. Projekt zmiany ustawy Prawo budowlane, który aktualnie jest w Senacie ma uniemożliwić "obchodzenie" prawa w tym zakresie przy zbyciu lub wynajmie nieruchomości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WaldiM 28.04.2009 22:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2009 ojciec kolego zrobił te uprawnienia i wiem od niego a sam też się dowiadywałem i czytałem propozycjęustawy gdzieś w necie jak szukałem możliwości odbycia takiego kursu. Certyfikat o którym mowa jest wymagany w przypadku sprzedaży budynku do odbioru wybudowanego dal siebie domu miec tego nie musicie. No chyba że ktoś z was jest deweloperem i budował dla kogoś tak samo w bloku mieszkalnym dwewlppoer musi zrobić takie badania aby móc ostaecznie oddać budynek do urzytku "sprzedać" klientowi dla którego go wybudował. Pozdrawiam Bez ojca kolegi, jestem w trakcie tych studiów i delikatnie Ci napiszę mijasz się z prawdą. Dotyczy to wszystkich budynków nowowybudowanych i sprzedawanych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 29.04.2009 05:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2009 Bez ojca kolegi, jestem w trakcie tych studiów i delikatnie Ci napiszę mijasz się z prawdą. Dotyczy to wszystkich budynków nowowybudowanych i sprzedawanych.No może nie do końca tak jest. Obowiązek ten nie dotyczy budynków : 1) podlegających ochronie na podstawie przepisów o ochronie zabytków i opiece nad zabytkami; - te to raczej nowe nie są , ale też : 2) używanych jako miejsca kultu i do działalności religijnej; 3) przeznaczonych do użytkowania w czasie nie dłuższym niż 2 lata; 4) niemieszkalnych służących gospodarce rolnej; 5) przemysłowych i gospodarczych o zapotrzebowaniu na energię nie większym niż 50 kWh/m2/rok; 6) mieszkalnych przeznaczonych do użytkowania nie dłużej niż 4 miesiące w roku; 7) wolnostojących o powierzchni użytkowej poniżej 50 m2. (Art. 5 ust. 7 ustawy Prawo budowlane). Co do wiedzy na ten temat u urzędników, to spotkałem się ostatnio z żądaniem przedstawienia charakterystyki energetycznej budynku o powierzchni użytkowej : 44,8 m2, przekształcanego z budynku gospodarczego na mieszkalny. W takim wypadku przepisy zwalniają z tego obowiązku, ale urzędnicy chcieli się "wykazać" . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 29.04.2009 05:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2009 ... 1) podlegających ochronie na podstawie przepisów o ochronie zabytków i opiece nad zabytkami; - te to raczej nowe nie są ... istnieje coś takiego jak budowa nowych obiektów w "strefie ochrony zabytków" /np zabytkowa dzielnica i tzw "plomby"/ tu tez występi dwuznaczność w interpretacji tego chorego prawa ... ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
facet27 05.05.2009 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2009 Bez ojca kolegi, jestem w trakcie tych studiów i delikatnie Ci napiszę mijasz się z prawdą. Dotyczy to wszystkich budynków nowowybudowanych i sprzedawanych. no nie do końca koleżka ode mnie z miejscowości oddał budynek swój własny dom wszystko jest odebrane przyznany numer etc i żadnego certyfikatu nie potrzebował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts