Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Klasa energetyczna dla domu

reuta

Recommended Posts

WaldiM Przede wszystkim chłopie trochę sie uładź i uspokój. Walisz cholerami, pieprzeniami, ciężkimi zarzutami itp. a piszesz bzdury. Ile Ty masz lat? To, że się zapisałeś na jakieś studia, nie czyni Cię jeszcze autorytetem. Termowizja nie jest pomiarem ilościowym - jeśli tego nie rozumiesz, to chyba powinieneś poszukać innego zajęcia. Sorry.

Przepraszam byłem w terenie dopiero teraz mam czas na odpowiedź na pytanie. Kultura twojej wypowiedzi nie rzuca na kolana, merytoryczna wiedza jest żadna, wyrwałeś akapit z kontekstu i sam doprowadzasz do powielania bzdur na tym forum, napisałem wyraźnie, że termowizja jest badniem pomocniczym, mającym na celu sprawdzenie poprawności położenia przegrody cieplnej (b. często się zdaża szczególnie jak wykonują obiekty deweloperzy lub inwestorzy zastępczy, że niechlujnie kładą izolację pionowe i poziome), dalej napisałem, że na podstawie badań termowizyjnych można policzyć RĘCZNIE straty na pewnych obszarach powierzchni przegrody cieplnej, korzystając ze wzorów zawartych w normach, lub przyjąć inny współczynnik przeliczenia dla całości jednolitej przegrody i żeby cię jeszcze dobić to napiszę, że już są kamery termowizyjne, które potrafią zinterpretować za pomocą algorytmu przeliczeniowego straty wynikające z nieprawidłowej izolacji przegród tylko kosztują kosmiczne pieniądze. Na zakończenie mam prośbę jeżeli komuś na podstawie wybranego akapitu zarzucasz głupotę to pewnie masz problem z przeczytaniem ze zrozumieniem całego tekstu a jak masz z tym problem to raczej nie wypowiadaj się merytorycznie na tym forum i staraj się w miarę swoich kromnych możliwości nie obrażać ludzi, bo to broń obosieczna a koników bożych u nas nie brakuje i na siłę nie staraj się do nich dołączać. ;)

PS.

Gdybyś znowu nie zrozumiał i rządał streszczenia tego postu, podtrzymuję swoje zdanie, że badania termowizyjne pozwalają na jakościową i ilościową ocenę przegród budowlanych. Możliwe jest bowiem określenie wartości współczynnika przenikania ciepła U[W/mK], po wykonaniu w tym samym czasie dodatkowych pomiarów innych wielkości związanych z przenikaniem ciepła przez badane przegrody jednocześnie twierdzę, że wypowiadając się innaczej wprowadzasz w błąd użytkowników tego forum, ale w końcu jak sam piszesz jesteś tylko prawnikiem a to wiele wyjaśnia. ;)

• Odpowiedzi 217
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Audytor energetyczny powinien mieć pewne przyrządy weryfikujące to o czym mówi inwestor, a jak go na nie nie stać nie powinen wykonywać takich dokumentów. Chodzi mi o laserowe mierniki, kamerę termowizyjną, która dosyć szybko niedosyć że wykryją różnice w zeznaniach inwestora to na dodatek pokażą faktyczny stan obiektu.....

Nie jesteś żadną piepeprzoną wróżką, żeby na podstawie niezweryfikowanego projektu z pomiarami w terenie wydawać dokument. .....

Dodatkowo oczywiście pomiary termowizyjne są jaknajbardziej przydatne CHOCBY DO ZWERYFIKOWANIA CIĄGŁOŚCI WARSTWY OCIEPLENIA, pozwalają obejżeć ewentualne mostki cieplne i przyjąć inny współczynnik ......

Pogrubienie moje.

A ja powtórzę pytanie zadane wcześniej, na które nie odpowiedziałeś.

A na ile przydatna jest kamera termowizyjna w lecie (np. na zewnątrz +22, a wewnątrz też +22)? Czyli co, ŚE wykonywać należy tylko w zimie, bo te „letnie” są gorsze jakościowo, bo nie można ich zweryfikować? A ta weryfikacja to przecież bardzo ważna, bo wykrzyczana przez Ciebie. :o

Audytor energetyczny powinien mieć pewne przyrządy weryfikujące to o czym mówi inwestor, a jak go na nie nie stać nie powinen wykonywać takich dokumentów. Chodzi mi o laserowe mierniki, kamerę termowizyjną, która dosyć szybko niedosyć że wykryją różnice w zeznaniach inwestora to na dodatek pokażą faktyczny stan obiektu.....

Nie jesteś żadną piepeprzoną wróżką, żeby na podstawie niezweryfikowanego projektu z pomiarami w terenie wydawać dokument. .....

Dodatkowo oczywiście pomiary termowizyjne są jaknajbardziej przydatne CHOCBY DO ZWERYFIKOWANIA CIĄGŁOŚCI WARSTWY OCIEPLENIA, pozwalają obejżeć ewentualne mostki cieplne i przyjąć inny współczynnik ......

Pogrubienie moje.

A ja powtórzę pytanie zadane wcześniej, na które nie odpowiedziałeś.

A na ile przydatna jest kamera termowizyjna w lecie (np. na zewnątrz +22, a wewnątrz też +22)? Czyli co, ŚE wykonywać należy tylko w zimie, bo te „letnie” są gorsze jakościowo, bo nie można ich zweryfikować? A ta weryfikacja to przecież bardzo ważna, bo wykrzyczana przez Ciebie. :o

Warunkiem określenia wad metodą pomiarów termowizyjnych jest występowanie przepływu ciepła, który zależy od różnicy temperatur po obu stronach ścian i nie ważne z której strony występuje róznica temperatur. Nigdy wewnątrz i na zewnątrz obiektu nie będziesz miał tej samej temperatury, bo zachodzą tutaj pewne zjawiska fizyczne związane choćby z kumulacją przegód budowlanych, ciepłem bytowym ludzi, pracą urządzeń elelektrycznych, które emitują energię elektryczną, która przekłada się na energię promieniowania cieplnego (zyski bytowe) są zawarte w normie PN-B-02025, współczynnika przewodzenia ciepła komponentów przegród budowlanych w normie EN ISO 6946 zał NC. Niestety już po pobieżnej analizie zobaczysz, że nagrzany słońcem dom będzie nocą oddawał ciepło a dodatkowe grzałki w postaci ludzi i urządzeń będą ten proces podtrzymywały, natomiast różnice tego procesu fizycznego zobaczysz na ścianie swojego budynku. Natomiast z tego co wiem to znam jedynie tylko jedną przegrodę, która całkowicie nie wymienia ciepła z otoczeniem i jest to próżnia, czy w swoim domu masz izolację prózniową ścian i dachu jeżeli nie to niestety przez wszystkie inne przegrody wymiana ciepła zawsze zachodzi bo nie jest o tylko prosta zależność związana z róznicą temperatur ale róznież róznicą wilgotności otoczenia.

PS.

Widzę że poprawiłeś post bo w poprzenim te było większe niż ti. Dlatego nie odpowiedziałem na ten kuriozalny post natomiast wydrukowałem go i uwierz mi miałem sporą frajdę z pokazywania go ;)

Rozumiem, że to co napisałeś jest wynikiem Twojego doświadczenia w tym zakresie. A zatem, nie będzie chyba problemu, z umieszczeniem takiej „fotki” na FM, zrobionej w podobnych warunkach (podanych wyżej), gdzie widać będzie mostki termiczne – na tyle aby zweryfikować dane z dokumentacji budynku. A już ideałem byłoby zamieszczenie, dla porównania, fotek tego samego obiektu z zimy.

Pozdrawiam.

Ps. (dopisane) Napisałeś:

Nigdy wewnątrz i na zewnątrz obiektu nie będziesz miał tej samej temperatury

A moim zdaniem jest to bardzo prawdopodobne. :lol:

Rozumiem, że to co napisałeś jest wynikiem Twojego doświadczenia w tym zakresie. A zatem, nie będzie chyba problemu, z umieszczeniem takiej „fotki” na FM, zrobionej w podobnych warunkach (podanych wyżej), gdzie widać będzie mostki termiczne – na tyle aby zweryfikować dane z dokumentacji budynku. A już ideałem byłoby zamieszczenie, dla porównania, fotek tego samego obiektu z zimy.

Pozdrawiam.

Latem mostek termiczny jest widoczny w kolorze czerwonym, zimą w niebieskim. Nie ukrywam że aby dokładnie wykonać badanie latem należy wybrać porę, kiedy różnica temperatur obu przegród jest jak największa (zdażają się i to wcale nie rzadko delty w granicach 15 stopni). Z tego co wiem w muratorze były publikowane ze zdjęciami takie badania na pokryciu dachowym, ale należy dodać, że wyniki tych badań są również uzależnione od czułości danej kamery termowizyjnej.

PS.

Co do prawdopodobieństwa idelanego wyrównania temperatur te i ti to niestety przypominam tylko że ciągle zapominasz o wilgotności, która ma również wpływ na migrację ciepła i to nie bagatelny, o tym mówi norma PN-EN ISO 6946 tablela ciśnienie pary wodnej nasyconej w powietrzu w zależności od temperatury (to jest przydatne do liczenia kondensacji pary wodnej, czyli słynnego punktu rosy).

Na zakończenie mam prośbę jeżeli komuś na podstawie wybranego akapitu zarzucasz głupotę

A gdzie to Ci zarzuciłem?

Resztę Twojej twórczości pozwolę sobie pominąć...

Najbardziej jest właśnie istotna ta reszta i nie jest to twóczość tylko rzetelna informacja w odróżnieniu od twoich postów, które ja nazywam twórczoscią epistolarną nie mylić z rzetelnością techniczną :)

Na zakończenie mam prośbę jeżeli komuś na podstawie wybranego akapitu zarzucasz głupotę

A gdzie to Ci zarzuciłem?

Resztę Twojej twórczości pozwolę sobie pominąć...

sssssssssssssspaaaaaaaaaaaalonyyyyyyyyyyyyy

nadal 2:1

oczywiście w inwektywach

postaraj się, potrafisz wszak....

Najbardziej jest właśnie istotna ta reszta i nie jest to twóczość tylko rzetelna informacja ...
To co piszesz to tylko Twoje własne pomysły. Pokaż chociaż jedno zdjęcie termowizyjne wykonane latem z zlokalizowanymi mostkami termicznymi. Oczywiście dla porównania wskazane byłoby zdjęcie tego samego mostka w warunkach zimowych.

Metodą, o której piszesz możesz co najwyżej zlokalizować mostki termiczne, do stwierdzenia których nie trzeba w ogóle używać kamery termowizyjnej - ujawniają się one po prostu same w postaci grzybów, pleśni, przemakania we wnętrzu domu.

Najbardziej jest właśnie istotna ta reszta i nie jest to twóczość tylko rzetelna informacja ...
To co piszesz to tylko Twoje własne pomysły. Pokaż chociaż jedno zdjęcie termowizyjne wykonane latem z zlokalizowanymi mostkami termicznymi. Oczywiście dla porównania wskazane byłoby zdjęcie tego samego mostka w warunkach zimowych.

Metodą, o której piszesz możesz co najwyżej zlokalizować mostki termiczne, do stwierdzenia których nie trzeba w ogóle używać kamery termowizyjnej - ujawniają się one po prostu same w postaci grzybów, pleśni, przemakania we wnętrzu domu.

Ad.1

Podaję link do artykułu i zdjęć dachu zrobionych latem i zimą, oraz na priva służę namiarami firmy która to robi. Niestety nie widać tam grzybów, wykwitów i nie będzie tam ani moich pomysłów ani twoich wymysłów. To Heniu rozwieje twoje wszelkie wątpliwości co do wykwitów, grzybów itd. ale o tych wykwitach i grzybach będzie potem;)

http://www.muratorplus.pl/technika/izolacje/nowe-zastosowania-termografii_62938.html

Ad.2

Czyli o grzybach, pleśni i przemakaniu we wnętrzu już ale już nie tylko o o dachu.

Przyczyn grzyba oraz pleśni i innych wykwitów należy doszukiwać się w wielu czynnikach i OSTANIM Z NICH JAKIE MOŻNA ROZPATRYWAĆ SĄ MOSTKI CIEPLNE a nie żadne termiczne ;)

1. Nieprawidłowa izolacja pozioma i pionowa fundamentu, jest najczęstszą przyczyną powstawiania grzyba.

2. Kondensacja pary wodnej na przegrodach poziomych i pionowych, w domach da się wyeliminować poprzez zwiększenie warstwy ociepenia lub wentylowania przegród. (czyli nasza słynna wentylacja)

3. Podciąganie kapilarne wody w wyniku nadmiernego zasolenia przegrody, da się wyeliminować poprzez podcinanie fundamentów, wpuszcznie wosków i inne metody pozwalające związać chemicznie związki soli.

4. Nieprawidłowe wentylowanie powierzchni docieplonej, czyli brak szczelin wentylacyjnych lub szczeliny o niższej wartości niż w normie co powoduje zawilgotnienie materiału izolacyjnego.

Podaję to za fizyką budowli cz II oraz notatkami z fizyki budowli p. prof. R. Wójcika.

Kolejny raz formułujesz opinie wprowadzające ludzi w błąd, że zobaczą na podstawie wykwitu z soli na ścianie, czy pleśni na suficie mostek cieplny, te twoje stwierdzenia zaczynają już zakrawać na kpinę i obniżają wiarygodność dużej rzeszy ludzi, którzy zajmują się tym problemem, pomijając zakres wiedzy, który takim postem prezentujesz.

Mam nadzieję, że rozwiałem wszystkie twoje wątpliwości dotyczące termowizji, grzyba oraz pleśni itd.

Jednocześnie proszę abyś swoje pytania i wątpliwości (które w miarę posiadanej wiedzy będę się starał rozwiązywać) zadawał mi na priv, a nie pro publico bono, bo nie przysłuża się to zaufaniu co do umiejętności i zakresu wiedzy którym powinni się cieszyć audytorzy.

PS.

W przypadku zastania jakichkolwiek wykwitów heniu zamiast metody na oko polecam jednak anemomometr, z reguły po jego użyciu będziesz wiedział już wszystko o gezie powstania tegoż. ;)

Podaję link do artykułu i zdjęć dachu zrobionych latem i zimą, oraz na priva służę namiarami firmy która to robi. Niestety nie widać tam grzybów, wykwitów i nie będzie tam ani moich pomysłów ani twoich wymysłów. To Heniu rozwieje twoje wszelkie wątpliwości co do wykwitów, grzybów itd. ale o tych wykwitach i grzybach będzie potem;)

http://www.muratorplus.pl/technika/izolacje/nowe-zastosowania-termografii_62938.html

Waldi, gdybyś ten artykuł przeczytał uważnie, to wiedziałbyś, że moje zastrzeżenia co do możliwości stosowania termografii latem są jak najbardziej uzasadnione. W podanym przykładzie panowały bardzo specyficzne warunki

Warunki pogodowe w trakcie pomiarów były następujące:

- badany dach był w pełnym słońcu od wczesnych godzin porannych;

- pomiary wykonano we wczesnych godzinach popołudniowych;

- temperatura powietrza zewnętrznego wynosiła ok. +32oC;

- temperatura powietrza wewnętrznego wynosiła ok. +24oC.

Dach w pełnym słońcu potrafi się nagrzać do temperatury ponad 60 st. C. W takich warunkach w miejscach mostków termicznych (pojęcie te jest używane zamiennie z "mostkami cieplnym" i moim zdaniem wcale nie jest błędem) termograf wykazał różnicę temperatur zaledwie kilka st. C. W tym samym miejscu w zimie różnica temperatur wynosiła ponad 10 st. C. To świadczy o bardzo ograniczonym zakresie stosowania tej metody, o czym zresztą jest mowa w artykule. Latem natomiast, termowizja znakomicie sprawdzi się przy badaniu termoizolacji chłodni ;).

Ad.2

Czyli o grzybach, pleśni i przemakaniu we wnętrzu już ale już nie tylko o o dachu.

Przyczyn grzyba oraz pleśni i innych wykwitów należy doszukiwać się w wielu czynnikach i OSTANIM Z NICH JAKIE MOŻNA ROZPATRYWAĆ SĄ MOSTKI CIEPLNE a nie żadne termiczne ;)

1. Nieprawidłowa izolacja pozioma i pionowa fundamentu, jest najczęstszą przyczyną powstawiania grzyba.

2. Kondensacja pary wodnej na przegrodach poziomych i pionowych, w domach da się wyeliminować poprzez zwiększenie warstwy ociepenia lub wentylowania przegród. (czyli nasza słynna wentylacja)

3. Podciąganie kapilarne wody w wyniku nadmiernego zasolenia przegrody, da się wyeliminować poprzez podcinanie fundamentów, wpuszcznie wosków i inne metody pozwalające związać chemicznie związki soli.

4. Nieprawidłowe wentylowanie powierzchni docieplonej, czyli brak szczelin wentylacyjnych lub szczeliny o niższej wartości niż w normie co powoduje zawilgotnienie materiału izolacyjnego.

Podaję to za fizyką budowli cz II oraz notatkami z fizyki budowli p. prof. R. Wójcika.

Kolejny raz formułujesz opinie wprowadzające ludzi w błąd, że zobaczą na podstawie wykwitu z soli na ścianie, czy pleśni na suficie mostek cieplny, te twoje stwierdzenia zaczynają już zakrawać na kpinę i obniżają wiarygodność dużej rzeszy ludzi, którzy zajmują się tym problemem, pomijając zakres wiedzy, który takim postem prezentujesz.

To wszystko o czym tu piszesz jest prawdą, ale niestety tylko częściową. W przypadku takich mostków termicznych, jak te z cytowanego przez Ciebie artykułu (temperatura w narożniku, bardzo trudnym do prawidłowego wentylowania znacznie niższa niż w pozostałej części przegrody) musiałbyś w pomieszczeniu bardzo znacznie obniżyć wilgotność, aby w nie wystąpił tam punkt rosy, a przy dłuższym utrzymywaniu tego stanu zawilgocenie przegród i w konsekwencji grzyb lub pleśń.

Wentylowanie przegród to jednak zupełnie coś innego niż wentylacja.

Nie pisałem o wszystkich przyczynach powstawania grzybów lub pleśni w budynku, tylko tych związanych z mostkami cieplnymi możliwymi do wykrycia za pomocą termografii w okresie letnim. Swoje zdanie w tym względzie w pełni podtrzymuje.

Termografia to wspaniałe narzędzie pomocne w wielu dziedzinach. Pisanie jednak, że bez termografii, czy mierników laserowych) nie da się wykonać prawidłowego świadectwa charakterystyki energetycznej budynku świadczy o Twoim braku może nie wiedzy, ale praktyki budowlanej.

dodałbym, że artykuł sponsorowany

pan w swoim dziele wyznacza dość rygorystyczne warunki brzegowe

publikowane zdjęcia wskazują na bardzo ograniczony sens wykonywania zdjęć termowizyjnych w porze nazwijmy to letniej, no ale pan musi zarabiać też i latem

oczywiście można tu, używając sprzętu za większe niż przeciętne pieniążki, wyskalować urządzenie tak, że pokaże róznicę temperatur, ale z pewnością (jak widać) nie wszędzie tam, gdzie to tak naprawdę występuje

no i w kwestii czy mostki termiczne czy cieplne, to ja osobiście nie widzę różnicy, oprócz nomenklaturowej

"nieprawidłowa izolacja pozioma i pionowa fundamentu to najczęstsza przyczyna powstawania grzyba" - to zbyt pochopnie wysunięty wniosek i uproszczenie

ten R.Wójcik to kto konkretnie, bo znam/słyszałem o kilku

Źle rozumiesz. Problem masz Ty.

wcale nie, bo Ty...

Termografia to wspaniałe narzędzie pomocne w wielu dziedzinach. Pisanie jednak, że bez termografii, czy mierników laserowych) nie da się wykonać prawidłowego świadectwa charakterystyki energetycznej budynku świadczy o Twoim braku może nie wiedzy, ale praktyki budowlanej.

HenoK - chapeaux bas! Naprawde podziwiam Twoją cierpliwość i spokój. Jeśli nie jesteś już, to zdecydowanie powinieneś zostać nauczycielem (akademickim oczywiście) :)

Do ostatniego zdania nie ma już co dodać. Ja bym jedynie zawahał się, czy faktycznie nie świadczy o braku wiedzy jednak.

wcale nie, bo Ty...

A właśnie, że Ty!

Powiem tak. Nasz szanowny kolega WaldiM, trochę się rozpędził i zupełnie zagubił się w swoich wypowiedziach, albowiem odnosi się do rzeczywistości, która nie istnieje.

W swojej zapalczywości myli pojęcia. Osoba wykonująca ŚE nie jest audytorem energetycznym, a samo ŚE nie jest audytem energetycznym.

Przy wykonywaniu ŚE w omawianym tu zakresie (przegrody) osoba wykonująca ŚE może opierać się tylko i wyłącznie na dokumentacji technicznej budynku, określonych tabelach i współczynnikach, oraz określonych wyliczeniach dokonanych na tej podstawie i (lub) przywołanych norm. W tym zkresie i w tych obliczeniach, "wizyta" na budowie nie jest oni wymagana, ani konieczna.

Pomiar i zdjęcie z kamery termowizyjnej (pomijam tu czy w lecie, czy w zimie) nie może być podstawą do jakichkolwiek „manipulacji” przy wykonywaniu ŚE, bo ani metodologia, ani przywołane normy i przepisy, takich pomiarów nie uwzględniają.

Taki pomiar może mieć tylko odzwierciedlenie na 3 stronie ŚE punkt 1 lub (i) 5 (ŚE dla budynku mieszkalnego).

Pomiar termowizyjny, w żadnym wypadku nie może służyć do weryfikacji, a osoba sporządzająca ŚE, nie ma takich uprawnień, co najwyżej może odmówić wykonania ŚE, lub uzależnić jego wykonanie od naniesienia stosownych poprawek w przedstawionej dokumentacji.

Od weryfikacji są urzędnicy nadzoru budowlanego – jak ma silne poczucie obowiązku obywatelskiego, to zawsze może zawiadomić, że domu nie wykonano zgodnie z przedstawioną dokumentacją techniczną.

Waldi, gdybyś ten artykuł przeczytał uważnie, to wiedziałbyś, że moje zastrzeżenia co do możliwości stosowania termografii latem są jak najbardziej uzasadnione. W podanym przykładzie panowały bardzo specyficzne warunki

Dach w pełnym słońcu potrafi się nagrzać do temperatury ponad 60 st. C. W takich warunkach w miejscach mostków termicznych (pojęcie te jest używane zamiennie z "mostkami cieplnym" i moim zdaniem wcale nie jest błędem) termograf wykazał różnicę temperatur zaledwie kilka st. C. W tym samym miejscu w zimie różnica temperatur wynosiła ponad 10 st. C. To świadczy o bardzo ograniczonym zakresie stosowania tej metody, o czym zresztą jest mowa w artykule. Latem natomiast, termowizja znakomicie sprawdzi się przy badaniu termoizolacji chłodni

Ponieważ uparłeś się na rację o specyficznych warunkach w lecie to polecimy troszkę po normach zaczniemy od PN-B-02025, która zakłada następujące średnie temperatury dla miesiąców czerwiec 12,4; lipiec 17,6; sierpień 16,6; tyle norma dane podałem dla stacji meteo Białystok. Wynika z tego że badanie nie tylko jest mozliwe ale i znalezienie dnia o znacznej różnicy temperatur pomiędzy otoczeniem a przegrodą jest stosunkowo łatwe i nie są to żadne specyficzne warunki. Dachy nie mierzy się tak jak pokazano w tym artykule tylko metodą ekspansyjności, gdzie wymagana jest temperatura wyższa o 50 stopni od temperatury otoczenia, dlatego latem te pomiary są bardzo dokładne, ale o tym sobie doczytaj.

To wszystko o czym tu piszesz jest prawdą, ale niestety tylko częściową. W przypadku takich mostków termicznych, jak te z cytowanego przez Ciebie artykułu (temperatura w narożniku, bardzo trudnym do prawidłowego wentylowania znacznie niższa niż w pozostałej części przegrody) musiałbyś w pomieszczeniu bardzo znacznie obniżyć wilgotność, aby w nie wystąpił tam punkt rosy, a przy dłuższym utrzymywaniu tego stanu zawilgocenie przegród i w konsekwencji grzyb lub pleśń.

Wentylowanie przegród to jednak zupełnie coś innego niż wentylacja

Kolejny raz zamiast do problemu podchodzić całościowo podchodzisz wybiórczo.

Jak rozumiem chodzi ci o kondensację pary wodnej, czyli obliczenia temperatury punktu rosy zgodnie z normą PN-EN ISO 6946, i oczywiście znowu traktujesz to po łebkach mimo iż napisałem ci wyrażnie że lazeży to od wietrzenia pomiesczeń, ale jak nie to w takim razie do roboty, coś tam policzymy, żeby zobaczyć jak to wychodzi ten grzyb na suficie jestem otwarty.

Liczymy zgodnie z normą

1. wyznaczyć wilgotność względną pary wodnej (ϕ) w pomieszczeniu (dla pomieszczeń mieszkalnych przyjmuje się jako 55%, dla pomieszczeń w budynkach użyteczności publicznej i produkcyjnych 45%)

2. obliczyć ciśnienie cząstkowe pary wodnej p w pomieszczeniu wg wzoru:

p=ϕ*p(n)/100

gdzie: p(n) jest ciśnieniem cząstkowym pary

Dane zależnośc temperatury i ciśnienia pary nasyconej masz w normie

3. z tablicy wyznaczyć temperaturę przy której wyliczone ciśnienie cząstkowe pary wodnej p będzie równe wartości ciśnienia pary wodnej nasyconej pn, będzie to temperatura punktu rosy.

4. obliczyć temperaturę na wewnętrznej powierzchni przegrody (ściany) i porównać ją z temperaturą punktu rosy. Temperaturę na wewnętrznej powierzchni przegrody oblicza się wg wzoru:

Φ= t(i)- U (t(i) - t(e) ) * R(e)

Teraz prosty przykładzik wzorcowy

ti = 200C, te = -200C, ϕ=55%, U = 1,20 W/m2K, Ri = 0,167

dla = ti = 200C pn = 23,40 hPa

p = 55* 23,40/100 = 12,87 hPa

pn = 12,87 hPa odpowiada temperaturze punktu rosy ts = 10,70C

Φ=20-1,20(20+20)*0,167=12

120C – 10C = 110C > 10,70C

Warunek normowy jest spełniony. Nie występuje obawa skraplania się pary wodnej na powierzchni ściany przy temperaturze zewnętrznej te = -20C.

Gdyby jednak na skutek złego wietrzenia dopuszczono do podwyższenia wilgotności względnej doΨ=75% to

P= 75* 23,4 / 100 = 17,55 hPa

Co odpowiada temperaturze punktu rosy 15,5 o

Wtedy 11 , 15,5 i może wystąpić skraplanie pary wodnej.

Czyli wietrzymy panie Henryku trza anemometr nabyć a nie ludzi punktem rosy straszyć ;)

Ponieważ jednak jak zauważyłem drążysz temmat to zauważ, że również zgodnie ze wzorem zwiększenie U już likwiduje ten twój mostek cieplny czyli dołożenie styropianu jakby to na nasze tłumaczyć.

PS.

Kolejny raz proszę abyś wątpliwości przedstawiał na priv nie na forum, tym bardziej że forumowicze ufają twoim niekiedy kontrowersyjym opiniom. :)