Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Klasa energetyczna dla domu

reuta

Recommended Posts

Gdyby jednak na skutek złego wietrzenia dopuszczono do podwyższenia wilgotności względnej .........

........Czyli wietrzymy panie Henryku trza anemometr nabyć a nie ludzi punktem rosy straszyć ;)

PS.

Kolejny raz proszę abyś wątpliwości przedstawiał na priv nie na forum, tym bardziej że forumowicze ufają twoim niekiedy kontrowersyjym opiniom. :)

Być może przesadzam, ale z uwagi na Twój moratorski ton, oraz „błyszczenie” wiedzą teoretyczną, – sam o to się prosisz.

Od kiedy wietrzenie ma wpływ na wilgotność powietrza w pomieszczeniu – wszak, to zupełnie inne zjawisko (proces).

Pozostałe (zacytowane) - charakterystyczne dla Ciebie, formy wypowiedzi, pozostawię bez komentarza.

• Odpowiedzi 217
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Gdyby jednak na skutek złego wietrzenia dopuszczono do podwyższenia wilgotności względnej .........

........Czyli wietrzymy panie Henryku trza anemometr nabyć a nie ludzi punktem rosy straszyć ;)

PS.

Kolejny raz proszę abyś wątpliwości przedstawiał na priv nie na forum, tym bardziej że forumowicze ufają twoim niekiedy kontrowersyjym opiniom. :)

Być może przesadzam, ale z uwagi na Twój moratorski ton, oraz „błyszczenie” wiedzą teoretyczną, – sam o to się prosisz.

Od kiedy wietrzenie ma wpływ na wilgotność powietrza w pomieszczeniu – wszak, to zupełnie inne zjawisko (proces).

Pozostałe (zacytowane) - charakterystyczne dla Ciebie, formy wypowiedzi, pozostawię bez komentarza.

Wietrzymy=wentulujemy budnek, nie przegrody

To nie jest wiedza teoretyczna to są podstawowe obliczenia, które powinien dokonać każdy audytor energetyczny, bez braku takich podstawowych obliczeń inwestorzy wpadają w ogromne koszty sięgające milionów złotych, przykład kryte baseny i ich dachy. Zdaję sobie sprawę że tutaj nikt takich obiektów nie buduje ale prawa fizyki są dla wszelkich przegród jednakowe i nie powinno się ich upraszczać, szczególnie nie powinno się ich leceważyć tam gdzie inwestorzy nie mogą sobie pozwolić na ponoszenie dodatkowych kosztów, pojawiąjących w wyniku błędnych rozwiązań lub chodzenia na skróty. Lecekważenie lub omijanie tych procesów odbije się szybko na kieszeni was wszystkich być może wygląda to na jakąś formę wykładu lub ośmieszania pewnych osób ale naprawdę nie o to mi chodziło, raczej bardziej o podawanie na tym forum ścisłych informacji które mogą pomóc inwestorom w podjęciu przez nich decyzji, niż propagowanie ogólnodostępnych danych niejednokrotnie niesprawdzonych i bliższych bajki niż prawdy o fizyce budowli. Mam nadzieję, że moje wyjaśnienia tych procesów acz chaotyczne niektórym pomogą w podjęciu prawidłowych decyzji, albowiem dobre zabezpieczenie domu przed przenikaniem ciepła to cały zespół czynników, które powinny być spełnione, a nie tylko obłożenie styropianem i mostki cieplne jak pojmuje większość z budujących.

PS.

Wietrzenie z przymrużeniem oka ma taki wpływ, że urządzenia lekektryczne typu czanjniki, gorąca woda, procesy oddychania, prania itp. powodują zwiększenie wilgotności w obiekcie, wilgoć gdzieś musi być odprowadzona, można to robić na kilka sposobów oczywiście, chemicznie i fizycznie. Fizycznie najlepiej przez wietrzenie, czyli wentylację gawitacyjną, mechaniczną itd. Jeżeli się tego nie wykonuje to patrz moje obliczenia post wyżej, bardzo szybko produkuje się grzyby, bo gdzieś ta wilgoć musi się wykroplić ;)

Teraz prosty przykładzik wzorcowy

ti = 200C, te = -200C, ϕ=55%, U = 1,20 W/m2K, Ri = 0,167

dla = ti = 200C pn = 23,40 hPa

p = 55* 23,40/100 = 12,87 hPa

pn = 12,87 hPa odpowiada temperaturze punktu rosy ts = 10,70C

Φ=20-1,20(20+20)*0,167=12

120C – 10C = 110C > 10,70C

Warunek normowy jest spełniony.

Zawsze możesz wymyślić sobie takie dane, w tym wypadku U, że warunek normowy wyjdzie Ci spełniony. Dlaczego przyjąłeś U=1,2, a nie np. 1,5 ? Dlaczego Ri przyjąłeś 0,167 ? Wiesz chociaż od czego te parametry zależą, co one fizycznie oznaczają ?

Jak to się ma do pokazanego przez Ciebie przykładu, gdzie dla te=0 st. C i ti=23 st. C temperatura powierzchni przegrody w miejscu mostka termicznego spada do 12,7 st. C. Jaka będzie temperatura na powierzchni tego mostka przy te=-20 st. C ? Czy nadal uważasz, że nie przekroczy ona punktu rosy ?

Po co były przeprowadzane te pomiary termowizyjne latem, jeżeli po ich wykonaniu dopuszczono do zakrycia ewidentnych wad przegrody, co w pełni ujawniło się w zimie ? Jak widać nie wystarczy dysponować sprzętem za wiele tysięcy złotych, trzeba jeszcze umieć z głową go wykorzystać.

Nadal uważam, że wykułeś kilka formułek i uważasz się za wielkiego znawcę fizyki budowli. Brakuje Ci praktyki.

Jeżeli nadal chcesz, żebym wytykał Ci ewidentny brak wiedzy praktycznej, ciągnij dalej swoje teoretyczne wywody.

Coż teraz wychodzi cała twoja niewiedza p. Henryku.

Ri - to opór przejmowania ciepła na wewnętrznej powierzchni przegrody i JEST WARTOŚCIĄ STAŁĄ I NALEŻY PRZEJMOWAĆ GO ZGODNIE Z NORMĄ

U - współczynnik przenikania ciepła obliczny ze wzoru U= 1/R, gdzie R wynosi d/lambda, natomiast lambdę należy przyjąć zgodnie z normą EN ISO 6946 zał NC, to są warości normowe p. Henryku i trzeba je znać sporządzając świadectwo energetyczne. Przykro mi, że imputuje mi pan korzystanie z materiałów z internetu albowiem to jest wiedza dostępna w podręczniku, który panu poleciłem. Już po zadaniu tych kilku pytanie wiem, że brnie pan publicznie w bardzo dla pana śliski temat, ale tego spodziewałem się wyciągając pana do tablicy.Podałem proste obliczenie poglądowe aby ośmieszyć pańskie badania na oko mostków cieplnych, jak widać rozpoczął pan dalsze drążenie tematu posługując się inernetem, tylko wiedza powinna pochodzić z głowy nie z internetu. Przykład, który panu podałem mam w materiałach ze szkolenia w Fundacji Poszanowania Energii. Pana roważania to ti i te przy zadanych zgodnie z normą warunkach wilgotnościwych oraz niezmienionym U przegrody, świadczy tylko o nieznajomości przez pana prostych działań matematycznych, przypominam przykład dotyczył wartości graniczych zgodnie z polskimi normami -20; + 20 stopni, a pan srtara się doszukiwać go przy rózniczy mniejszej niz 40 stopni pomiędzy przegrodami.

Ri - to opór przejmowania ciepła na wewnętrznej powierzchni przegrody i JEST WARTOŚCIĄ STAŁĄ I NALEŻY PRZEJMOWAĆ GO ZGODNIE Z NORMĄ
Do celów sporządzenia kiepskiego ŚE taka wiedza wystarczy. Do tego, żeby poprawnie zinterpretować np. zdjęcie termowizyjne już niestety nie.

Wartość współczynnika przejmowania ciepła, jak również jego odwrotności, czyli oporu przejmowania ciepła, zależy przede wszystkim od kierunku przepływu strumienia ciepła, prędkości ruchu powietrza w otoczeniu przegrody i wymiany ciepła na drodze promieniowania. Tę prędkość ruchu powietrza podkreśliłem celowo.

W przypadku zdjęcia termowizyjnego, z podanego przez Ciebie przykładu ten czynnik jest bardzo istotny :

http://www.muratorplus.pl/images/Sobieskiego_2_560.jpg

W narożniku utworzonym przez belkę drewnianą, strop i ścianę ruch powietrza jest bardzo ograniczony (nawet przy sprawnej wentylacji) i trudno w tych warunkach uznać, że należy tam zastosować wartość normową Ri, siłą rzeczy wyznaczoną dla płaskiej przegrody.

Od takich miejsc zaczyna się zawilgocenienie przegrody, zmniejszenie jej izolacyjności, a przy dłuższym utrzymywaniu się tego stanu pojawienie się grzybów.

Po raz kolejny pokazałeś, że jakąś wiedzą dysponujesz, ale z praktyką u Ciebie bardzo kiepsko.

Chcesz brnąć dalej ?

Zadziwiające, że nawet w poważnych niby, naukowych opracowaniach

na ogół niczego o tej utrudnionej konwekcji i tym samym pogorszonym

nagrzewaniu powierzchni się nie pisze. Błędna interpretacja zdjęć z kamery

termowizyjnej jest powszechna, uprawiają ją, a jakże, ludzie, którzy jak

nikt inny, powinni znać zjawiska fizyczne, dość zresztą nieskomplikowane.

HenoK, odnoszę wrażenie, że swoim powyższym postem burzysz

spokój zadufanych "specjalistów", którzy wyznają jedynie słuszną teorię

mostków cieplnych powstających TYLKO z powodu złej izolacji. Pozdrawiam.

podejżewam, że ci zadufani "specjaliści" mają jendnak świadomość, że zawilgocenie przegrody pogarsza jej właściwości cieplne, ba nawet laik czytając o wspólczynnikach widzi, że podane są czasami dwie wartości, dla dwóch róznych stanów związanych z wilgotnością

a jeżeli już piszesz "TYLKO z powodu złej izolacji" to już dołóź słowo "cieplnej"

niewiele, ale jednak

Do celów sporządzenia kiepskiego ŚE taka wiedza wystarczy. Do tego, żeby poprawnie zinterpretować np. zdjęcie termowizyjne już niestety nie.

Wartość współczynnika przejmowania ciepła, jak również jego odwrotności, czyli oporu przejmowania ciepła, zależy przede wszystkim od kierunku przepływu strumienia ciepła, prędkości ruchu powietrza w otoczeniu przegrody i wymiany ciepła na drodze promieniowania. Tę prędkość ruchu powietrza podkreśliłem celowo.

W przypadku zdjęcia termowizyjnego, z podanego przez Ciebie przykładu ten czynnik jest bardzo istotny :

http://www.muratorplus.pl/images/Sobieskiego_2_560.jpg

W narożniku utworzonym przez belkę drewnianą, strop i ścianę ruch powietrza jest bardzo ograniczony (nawet przy sprawnej wentylacji) i trudno w tych warunkach uznać, że należy tam zastosować wartość normową Ri, siłą rzeczy wyznaczoną dla płaskiej przegrody.

Od takich miejsc zaczyna się zawilgocenienie przegrody, zmniejszenie jej izolacyjności, a przy dłuższym utrzymywaniu się tego stanu pojawienie się grzybów.

Po raz kolejny pokazałeś, że jakąś wiedzą dysponujesz, ale z praktyką u Ciebie bardzo kiepsko.

Chcesz brnąć dalej ?

Pewnie brniemy dalej w końcu zajżał pan do książek brawko. Pierwszy merytoryczny post z pana strony od początku dyskusji, przepraszam muszę znowu wyjechać żeby jak pan to określa zdobyć praktykę :). To zdjęcie, które pan przedstawia nie jest przegrodą jednorodną a dla takiej liczyliliśmy ten przykładzik prawda. Podumajmy jak to policzyć a moze coś wystarczy tylko dodać jakąś stałą z norm i wszystko będzie jasne. Nadmieniam, że na pokazywanej przez pana przegrodzie nie nastepowało zjawisko kondensacji pary wodnej a wie pan dlaczego?

Pewnie brniemy dalej w końcu zajżał pan do książek brawko. Pierwszy merytoryczny post z pana strony od początku dyskusji, przepraszam muszę znowu wyjechać żeby jak pan to określa zdobyć praktykę :). To zdjęcie, które pan przedstawia nie jest przegrodą jednorodną a dla takiej liczyliliśmy ten przykładzik prawda. Podumajmy jak to policzyć a moze coś wystarczy tylko dodać jakąś stałą z norm i wszystko będzie jasne. Nadmieniam, że na pokazywanej przez pana przegrodzie nie nastepowało zjawisko kondensacji pary wodnej a wie pan dlaczego?
W kwestii formalnej, nie musisz się do mnie zwracać przez "pan". W necie oraz na tym forum obowiazuje netykieta, zgodnie z którą obowiązującą formą osobową jest "ty", chociaż zwracanie się do mnie "per Heniek", a tym bardziej "per heniek" może być już traktowane jako obraźliwe - mimo wszystko wspólnej "piaskownicy" nie zaliczyliśmy ;).

Do dobrych manier na Forum należy też podawanie źródła wiedzy, którą podajemy, zwłaszcza, gdy kopiujemy całe fragmenty. Najlepiej wtedy posłużyć się cytatem, co dobitnie zaznacza, że nie jest to nasz tekst (Pan Maciej Robakiewicz może obrazić się, że "żywcem" wkleiłeś jego przykład bez podania źródła).

Nie wiem na podstawie czego twierdzisz, że musiałem zaglądać do książek, żeby takie podstawowe sprawy napisać. Z książek, norm, przepisów prawnych korzystam na bieżąco. Internet bardzo sobie chwale jako źródło najbardziej aktualnej wiedzy, co nie znaczy, że wiedzy tej nie przepuszczam przez filtr złożony z moich "szarych komórek".

Jeśli chodzi o Twoje pytanie, to sposobów na uniknięcie kondensacji pary wodnej w takich warunkach (poza oczywiście poprawieniem ewidentnej fuszerki wykonawców) może być wiele. Może to być podwyższenie temperatury w całym pomieszczeniu lub w tym wybranym miejscu (np. grzejnik poniżej felernego miejsca), zwiększenie intensywności ruchu powietrza (dodatkowy wentylator ?), obniżenie ogólnej wilgotności powietrza w pomieszczeniu (zwiększenie wentylacji, ograniczenie źródeł wilgoci, osuszanie powietrza kondensacyjne lub chemiczne).

Może być jeszcze jedna przyczyna - punkt rosy nigdy tam nie wystąpi, bo temperatura zewnętrzna nie spada poniżej zera (np. pomieszczenie znajduje się na Florydzie) ;).

Tak się zastanawiam, czytam i po raz kolejny przecieram oczy ze zdumienia. Oto objawił się jedyny prawy, ale kto – bo się pogubiłem. Znawca tematu, czy tylko teorii, której nadmiar powoduje, brak dystansu do tego co pisze, a niekiedy zupełne zagubienie.

I tak:

Ri - to opór przejmowania ciepła na wewnętrznej powierzchni przegrody i JEST WARTOŚCIĄ STAŁĄ I NALEŻY PRZEJMOWAĆ GO ZGODNIE Z NORMĄ…

Nie jest wartością stałą, tyle, że dla budownictwa nie wylicza się go, lecz można przyjąć z tabeli.(patrz punkt. 5.2 wspomnianej normy), a dla potrzeb ŚE z Tab.6. metodologii.

I dalej:

. Już po zadaniu tych kilku pytanie wiem, że brnie pan publicznie w bardzo dla pana śliski temat, ale tego spodziewałem się wyciągając pana do tablicy.Podałem proste obliczenie poglądowe aby ośmieszyć pańskie badania na oko mostków cieplnych,…. .

Ciekawe, nawet bardzo. Obowiązujące przepisy wymagają, aby współczynnik liniowy mostka cieplnego, przyjąć z PN-EN ISO 14683 : 2008 – czyli gotowiec, lub też wyliczyć programem komputerowym, opracowanym na podstawie przywołanej w metodologii normy. A tu chyba powrót do epoki suwaka logarytmicznego.

I perełka nad perełkami:

Pana roważania to ti i te przy zadanych zgodnie z normą warunkach wilgotnościwych oraz niezmienionym U przegrody, świadczy tylko o nieznajomości przez pana prostych działań matematycznych, przypominam przykład dotyczył wartości graniczych zgodnie z polskimi normami -20; + 20 stopni, a pan srtara się doszukiwać go przy rózniczy mniejszej niz 40 stopni pomiędzy przegrodami.

Już pomijam, ze chyba nie z tej bajki pochodzi -20/+20 (chyba, bo nie chce mi się sprawdzać) tylko sam tok rozumowania: „nie jest istotne czy wystąpi punkt rosy, ważne jest, że przy normowych wyliczeniach go nie ma”.

Tak na moje oko, i moim zdaniem, to WaldiM , chce się dowartościować. Możliwa jest tez sytuacja, że w taki sposób chce wymusić na inwestorze wysoką zapłatę za wykonanie ŚE – stąd, te mierniki laserowe, kamera termowizyjna, (pozorowane) obliczenia na piechotę.

A ja to dementuję, bo bez lasera, kamery termowizyjnej, ale z licencjonowanym programem obliczeniowym ŚE będzie wykonane prawidłowo, a co najważniejsze zgodnie z obowiązującymi przepisami.

Lubię trollować, ale chyba wyczerpałem cierpliwość czytelników, zatem - Pozdrawiam :lol:

Oto objaw zagubienia i braku argumentów.

Co ma do tego jednorodna czy niejednorodna przegroda.

Podumaj i dołóż może stałą narożnikową górną.