daniel.bohusz 01.04.2009 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2009 Witajcie mam pytanie. Planuje zaadaptować obecnie nieużywane zabudowanie gospodarcze do celów mieszkaniowych (będzie to rozwiązanie na powiedzmy 5 lat) Obecnie jedno z pomieszczeń jest już wyremontowane i zastosowano tam ogrzewanie kominkowe bez płaszcza wodnego. Obecnie chciałbym jeszcze wyremontować sąsiednie dwa pomieszczenia czyli przyszła kuchnia ok 8.5 m2 i przyszła sypialnia ok 18.5 m2. Aktualnie woda w łazience ogrzewana jest pojemnościowym ogrzewaczem elektrycznym. Rozważam aktualnie wersje dwie: Inwestycja w piec dwufunkcyjny z zamkniętą komorą spalania z ewentualnym małym zasobnikiem (musi być niezbyt wielki gdyż w łazience nie ma za wiele miejsca) Chciałbym wówczas ogrzewać tym wodę do kąpania i dwa grzejniki ( jeden w kuchni i jeden w łazience) Instalacja nie była by długa gdyż linia po ścianie od pieca do grzejników wyszła by max 5m. Druga to ogrzewać to elektrycznie czyli kupić jakieś dwa grzejniki. Problem wówczas mogła by być wymiana przewodu z głównego budynku ok 30m na przewód o grubszym przekroju no i niestety na linii jest zabezpieczenie 20A Dodam, że kominka nie chce ruszać salon dalej będzie opalany kominkiem. Może ktoś byłby w stanie podać jakieś propozycje? Jakiej mocy piec? Jakiej firmy bo chciałbym porównać koszty obu takich inwestycji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 02.04.2009 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2009 Inwestycja w piec dwufunkcyjny z zamkniętą komorą spalania z ewentualnym małym zasobnikiem (musi być niezbyt wielki gdyż w łazience nie ma za wiele miejsca) Chciałbym wówczas ogrzewać tym wodę do kąpania i dwa grzejniki ( jeden w kuchni i jeden w łazience) Instalacja nie była by długa gdyż linia po ścianie od pieca do grzejników wyszła by max 5m. Powiedz to kominiarzowi, a zamknie cię w psychiatryku. Piec w łazience??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 02.04.2009 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2009 Inwestycja w piec dwufunkcyjny z zamkniętą komorą spalania z ewentualnym małym zasobnikiem (musi być niezbyt wielki gdyż w łazience nie ma za wiele miejsca) Chciałbym wówczas ogrzewać tym wodę do kąpania i dwa grzejniki ( jeden w kuchni i jeden w łazience) Instalacja nie była by długa gdyż linia po ścianie od pieca do grzejników wyszła by max 5m. Powiedz to kominiarzowi, a zamknie cię w psychiatryku. Piec w łazience??? Można piec ciasta w elektrycznym piekarniku nawet i w łazience Do autora: ja bym rozważył gazowe ogrzewacze podokienne. Do sterowania nawet prądu nie potrzebują. Np. te http://www.mora.com.pl/ogrzewacze-wnetrz-Pl.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daniel.bohusz 02.04.2009 13:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2009 Powiedz to kominiarzowi, a zamknie cię w psychiatryku. Piec w łazience??? Po to jest zamknięta komora, żeby nie było komina i powietrze pobierane jest z zewnątrz i spaliny odprowadzane na zewnątrz budynku. Wystarczy do tego rura w ścianie. Dlatego psychiatryk mi nie straszny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek1950 02.04.2009 17:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2009 Danielu, a jaki masz kominek, że jest w stanie ogrzać tylko salon, a nie dodatkowe 27 m2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daniel.bohusz 02.04.2009 19:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2009 Danielu, a jaki masz kominek, że jest w stanie ogrzać tylko salon, a nie dodatkowe 27 m2. Hmm kominek jak kominek poprostu nie ma płaszcza wodnego i żeby coś z niego wydusić to by trzeba nawiewy prowadzić (nie wiem na ile by to było skuteczne) może to i wyjście ale nie jestem na razie do tego przekonany. Tym bardziej że nie podoba mi się trochę grzanie w wody w bojlerze. Czasami po prostu jej brakuje a jak dojdzie kuchnia to problem może się powiększyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek1950 03.04.2009 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2009 Ja remont chałupy robiłem etapami. Finanse. Ogrzewanie mam kominkiem 12 kW bez płaszcza wodnego. Temperatura waha się od 18 do 21 stopni. Powierzchnia ogrzewana chałupy na dole 72 m na górze podobnie. W niektórych pomieszczeniach mam w podłodze maty grzewcze, ale rzadko ich używam. Ciepła woda - łazienki 2, boiler 100 l. kuchnia mały 15 l. wystarcza. Natomiast wszystkie baterie są termostatyczne. Najtańsze po ok. 100 zł z hipermarketu. Początkowo, kiedy była tylko jedna łazienka 15 litrowy boiler pogrzewał wodę w łazience. Na prysznic jednej osoby wystarczało. Później trzeba było czekać ok. pół godziny aż się woda podgrzeje. Jeśli będziesz grzał wodę kominkiem z płaszczem wodnym to będziesz musiał palić w kominku latem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts