Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Sielanka-Emilki, Bartka, Asi i Mariusza

Recommended Posts

Witamy na Forum!!!

Kilka słów o nas.

Mieszkamy na razie w bloku (ale to już nie długo się zmieni).

Kupiliśmy projekt Sielanka, jak każdy z Was przerabiamy po swojemu, zmiany projektu przebiegają powoli, mamy dużo pomysłów m.in. dorabiamy piwnicę na powierzchni 1/2 budynku. Nie które są nie realne co nam uświadamia projektant.

Planujemy rozpocząć roboty ziemne z konicem czerwca 2009, a zakończyć stan surowy otwarty październik 2009

Koszty:

bo to najbardzej nas wszystkich interesuje: 30 tys.zł za roboty murarskie piwnica, ściany stropy, kominy.

Niestety musimy znaleźć oddzielnie cieślę do więźby i dachu.

W trakcie zmian projektowych zastanawiamy się nad źródłem ogrzewania.

Co wy proponujecie forumowicze????

My chyba zbiornik z gazem w ziemię, ale chciałbym mieć alternatywę na wypadek, jak Ruski gaz zakręcą.

Pozdrawiamy

Jak już wspominałem, jesteśmy na etapie adaptacji projektu. Ile was kosztowały drobne zmiany z wrysowaniem domu na działce? ja liczę na około 2 tyś zł. Czy wy podobnie płaciliście i jakie są koszty robocizny majstrów? murarz, cieśla, elektryk, co, itd. Muszę jakoś to wszystko dograć, a nie mam bladego pojęcia ile to wychodzi na Sielankę.

Planista wyniósl dosć drogo jak ktoś tu stwierdził , bo 3 tys. , ale praktycznie on załatwił wszystkie papiery do pozwolenia i tylko wpadął do nas wieczorami po potrzebne podpisy.Jak dla nas super, mąż ma własną działalność i tu musi dopilnować wszystkiego. Także mąż był jedynie na początku po mapkę jedną , a potem on przejął załatwianie.Same zmiany w projekcie to różnie biorą w zależnośći czy sa istotne typu zmiana kąta nachylenia dachu , czy położenia ścian nośnych. Co do robocizny to niestety nic nie powiem , bo część prac robi sam mąż , a ekipe mamy dobrego znajomego i narazie mówi tylko o pisaniu roboczogodzin swoich pracowników. On ma kompleksowe usługi budowlane także wszystko będzie on robił.

• 2 weeks później...
Witam ponownie i odpowiadam na pytanka:) Nie wiem czy dobrze zrozumiałam , ale chodzi o ściągnięcie ziemi? Zebraliśmy ok. 30 cm. Jeśli chodzi o beton to poszło nam chyba ok 14 kubików , ale to już indywidualan sprawa . Chodzi tu o zmiany w projekcie , bo ze względu na nieciekawy teren podnosimy działkę o ok 80 cm i robiliśmy szersze ławy.A o deskach dopiszę jutro , bo to mąż wie , a juz poległ:).I gdybym mogła prosić o kierowanie pytań w komentarzach dziennikowych :wink: